Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Unde ar fi fost România dacă nu ar fi avut peste 40 de ani de comunism? Istoric: Probabil peste Portugalia, peste Grecia

Oameni la coadă

Foto - Jose Nicolas/ AFP/ Profimedia

Cei peste 40 de ani de comunism prin care a trecut România au lăsat urme de neșters. Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a fost întrebat unde crede că ar fi fost România astăzi dacă nu ar fi trecut prin această perioadă. 

„Probabil peste Portugalia, peste Grecia, poate la un fel de egalitate cu cu Spania de azi. N-am fi a fost la nivelul țărilor nordice sau al Germaniei, dar oricum am fi fost acolo unde istoria ne-a înghețat. În timpul comunismului, România era peste Grecia din toate punctele de vedere”, a răspuns Adrian Cioroianu.

Iluzia fericirii pe care o au unii astăzi vine în opinia sa din uniformizare. „Fericirea însemna egalitatea și uniformizarea noastră într-un fel. Adică nu vedeai unde își face vacanța vecinul. În primul rând, că nu ajungea în Maldive vecinul sau în Spania. Spania e banală astăzi, nu știu ce exemplu să mai dau Tenerife sau Zanzibar. Era o aparentă fericire, nu era fericire, era un fel de conformism, că suntem toți ținuți sub sub papuc.

Iar ăia care aveau portocale nu le mâncau în public. Pe când acum, cine are bani cumpără șampanie cu roaba. Și eu trebuie să-i explic unui student învață să devii profesor. Nu vei putea cumpăra șampanie cu roaba, dar tu pune mâna și învață”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am gândul ăsta de mulți ani. În sfârșit, primul articol pe gândul meu. Or mai fi fost, dar nu am citit eu. Sunt exasperat de nostalgicii ceaușiști care spun că cizmarul a făcut și a dres, a construit, a făcut o industrie pe care astia au distrus-o etc. Nimeni nu a spus până acum cum ar fi fost țară asta fara bolșevici. Pentru că încă nu știm ce țară am avut. Bursa aurului în Europa se ținea la Alba Iulia, bursa cerealelor se ținea la Brăila leul era valută, industria era la nivelul altor țări europene, se făceau locomotive, avioane, cu tehnologie de atunci, resursele erau la cetățeni, la familii nu la stat. Sigur că acum e greu, dar asta se datorează avortonului istoric numit socialism. Că a murit înainte să se nască. Nu e capitalismul soluție ideală, se pare că a început și ăsta sa gâfâie, dar n-avem altceva mai bun.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult