Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Unde ar fi fost România dacă nu ar fi avut peste 40 de ani de comunism? Istoric: Probabil peste Portugalia, peste Grecia

Oameni la coadă

Foto - Jose Nicolas/ AFP/ Profimedia

Cei peste 40 de ani de comunism prin care a trecut România au lăsat urme de neșters. Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a fost întrebat unde crede că ar fi fost România astăzi dacă nu ar fi trecut prin această perioadă. 

„Probabil peste Portugalia, peste Grecia, poate la un fel de egalitate cu cu Spania de azi. N-am fi a fost la nivelul țărilor nordice sau al Germaniei, dar oricum am fi fost acolo unde istoria ne-a înghețat. În timpul comunismului, România era peste Grecia din toate punctele de vedere”, a răspuns Adrian Cioroianu.

Iluzia fericirii pe care o au unii astăzi vine în opinia sa din uniformizare. „Fericirea însemna egalitatea și uniformizarea noastră într-un fel. Adică nu vedeai unde își face vacanța vecinul. În primul rând, că nu ajungea în Maldive vecinul sau în Spania. Spania e banală astăzi, nu știu ce exemplu să mai dau Tenerife sau Zanzibar. Era o aparentă fericire, nu era fericire, era un fel de conformism, că suntem toți ținuți sub sub papuc.

Iar ăia care aveau portocale nu le mâncau în public. Pe când acum, cine are bani cumpără șampanie cu roaba. Și eu trebuie să-i explic unui student învață să devii profesor. Nu vei putea cumpăra șampanie cu roaba, dar tu pune mâna și învață”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am gândul ăsta de mulți ani. În sfârșit, primul articol pe gândul meu. Or mai fi fost, dar nu am citit eu. Sunt exasperat de nostalgicii ceaușiști care spun că cizmarul a făcut și a dres, a construit, a făcut o industrie pe care astia au distrus-o etc. Nimeni nu a spus până acum cum ar fi fost țară asta fara bolșevici. Pentru că încă nu știm ce țară am avut. Bursa aurului în Europa se ținea la Alba Iulia, bursa cerealelor se ținea la Brăila leul era valută, industria era la nivelul altor țări europene, se făceau locomotive, avioane, cu tehnologie de atunci, resursele erau la cetățeni, la familii nu la stat. Sigur că acum e greu, dar asta se datorează avortonului istoric numit socialism. Că a murit înainte să se nască. Nu e capitalismul soluție ideală, se pare că a început și ăsta sa gâfâie, dar n-avem altceva mai bun.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult