Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Uniunea Europeană blochează exportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia

vaccin AstraZeneca

Foto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Uniunea Europeană și guvernul italian au interzis exporturile de vaccinuri anticovid AstraZeneca destinate Australiei, după ce producătorul de medicamente nu a reușit să livreze dozele pe care le-a promis Europei, notează Deutsche Welle, care citează surse Associated Press.

Sursele au declarat că AstraZeneca ar fi solicitat autorizarea din partea guvernului italian pentru a exporta aproximativ 250.000 de doze din fabrica sa din Anagni, aproape de Roma. Italia ar fi refuzat, iar Comisia Europeană a susținut decizia Italiei.

Potrivit Associated Press, un oficial al UE, care a cerut să rămână anonim, a confirmat informația despre blocarea exporturilor de vaccinuri care a apărut pentru prima dată în Financial Times.

Este pentru prima dată când UE a folosit interdicția de export a vaccinului anticovid.

UE a pus la punct, în urmă cu o lună, un sistem de control al exporturilor, pe fondul penuriei de doze de vaccin în primele etape ale campaniei de vaccinare, care a început la sfârșitul lunii decembrie.

Premierul italian Mario Draghi, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat recent liderilor europeni că Uniunea Europeană trebuie să accelereze vaccinările și să ia măsuri împotriva companiilor farmaceutice care nu au reușit să livreze dozele promise.

Suspiciuni privind vânzări în afara UE

Oficialii europeni și-au manifestat nemulțumiri legate de AstraZeneca, o companie anglo-suedeză, deoarece livrează UE mai puține doze decât promisese.

Producătorul a redus livrările proiectate în primul trimestru de la cel puțin 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăți de producție. Ulterior, a declarat că va reduce livrările în statele UE cu încă 50% în al doilea trimestru.

Liderii UE au început să suspecteze că vaccinurile produse în blocul comunitar erau vândute către țări din afara Uniunii Europene.

Până la difuzarea acestei informații, nu a existat niciun comentariu de la AstraZeneca, potrivit AP.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • prima data iti tratezi cetatenii, dupa , daca ramane trimiti in alte parti . asa se procedeaza corect. asa pot fi aduse si alte tari sa accepte democratia.
    donatia in momentul in care nu ai suficient pt propriul popor e o cretintate nemarginita si ar trebui pedepsita < punerea in pericol a vietii cetatenilor tarii> ar fi misto tare pt toti cretinii care doneaza din ce nu au
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult