Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Uniunea Europeană blochează exportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia

vaccin AstraZeneca

Foto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Uniunea Europeană și guvernul italian au interzis exporturile de vaccinuri anticovid AstraZeneca destinate Australiei, după ce producătorul de medicamente nu a reușit să livreze dozele pe care le-a promis Europei, notează Deutsche Welle, care citează surse Associated Press.

Sursele au declarat că AstraZeneca ar fi solicitat autorizarea din partea guvernului italian pentru a exporta aproximativ 250.000 de doze din fabrica sa din Anagni, aproape de Roma. Italia ar fi refuzat, iar Comisia Europeană a susținut decizia Italiei.

Potrivit Associated Press, un oficial al UE, care a cerut să rămână anonim, a confirmat informația despre blocarea exporturilor de vaccinuri care a apărut pentru prima dată în Financial Times.

Este pentru prima dată când UE a folosit interdicția de export a vaccinului anticovid.

UE a pus la punct, în urmă cu o lună, un sistem de control al exporturilor, pe fondul penuriei de doze de vaccin în primele etape ale campaniei de vaccinare, care a început la sfârșitul lunii decembrie.

Premierul italian Mario Draghi, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat recent liderilor europeni că Uniunea Europeană trebuie să accelereze vaccinările și să ia măsuri împotriva companiilor farmaceutice care nu au reușit să livreze dozele promise.

Suspiciuni privind vânzări în afara UE

Oficialii europeni și-au manifestat nemulțumiri legate de AstraZeneca, o companie anglo-suedeză, deoarece livrează UE mai puține doze decât promisese.

Producătorul a redus livrările proiectate în primul trimestru de la cel puțin 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăți de producție. Ulterior, a declarat că va reduce livrările în statele UE cu încă 50% în al doilea trimestru.

Liderii UE au început să suspecteze că vaccinurile produse în blocul comunitar erau vândute către țări din afara Uniunii Europene.

Până la difuzarea acestei informații, nu a existat niciun comentariu de la AstraZeneca, potrivit AP.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • prima data iti tratezi cetatenii, dupa , daca ramane trimiti in alte parti . asa se procedeaza corect. asa pot fi aduse si alte tari sa accepte democratia.
    donatia in momentul in care nu ai suficient pt propriul popor e o cretintate nemarginita si ar trebui pedepsita < punerea in pericol a vietii cetatenilor tarii> ar fi misto tare pt toti cretinii care doneaza din ce nu au
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult