Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Uniunea Europeană blochează exportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia

vaccin AstraZeneca

Foto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Uniunea Europeană și guvernul italian au interzis exporturile de vaccinuri anticovid AstraZeneca destinate Australiei, după ce producătorul de medicamente nu a reușit să livreze dozele pe care le-a promis Europei, notează Deutsche Welle, care citează surse Associated Press.

Sursele au declarat că AstraZeneca ar fi solicitat autorizarea din partea guvernului italian pentru a exporta aproximativ 250.000 de doze din fabrica sa din Anagni, aproape de Roma. Italia ar fi refuzat, iar Comisia Europeană a susținut decizia Italiei.

Potrivit Associated Press, un oficial al UE, care a cerut să rămână anonim, a confirmat informația despre blocarea exporturilor de vaccinuri care a apărut pentru prima dată în Financial Times.

Este pentru prima dată când UE a folosit interdicția de export a vaccinului anticovid.

UE a pus la punct, în urmă cu o lună, un sistem de control al exporturilor, pe fondul penuriei de doze de vaccin în primele etape ale campaniei de vaccinare, care a început la sfârșitul lunii decembrie.

Premierul italian Mario Draghi, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat recent liderilor europeni că Uniunea Europeană trebuie să accelereze vaccinările și să ia măsuri împotriva companiilor farmaceutice care nu au reușit să livreze dozele promise.

Suspiciuni privind vânzări în afara UE

Oficialii europeni și-au manifestat nemulțumiri legate de AstraZeneca, o companie anglo-suedeză, deoarece livrează UE mai puține doze decât promisese.

Producătorul a redus livrările proiectate în primul trimestru de la cel puțin 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăți de producție. Ulterior, a declarat că va reduce livrările în statele UE cu încă 50% în al doilea trimestru.

Liderii UE au început să suspecteze că vaccinurile produse în blocul comunitar erau vândute către țări din afara Uniunii Europene.

Până la difuzarea acestei informații, nu a existat niciun comentariu de la AstraZeneca, potrivit AP.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • prima data iti tratezi cetatenii, dupa , daca ramane trimiti in alte parti . asa se procedeaza corect. asa pot fi aduse si alte tari sa accepte democratia.
    donatia in momentul in care nu ai suficient pt propriul popor e o cretintate nemarginita si ar trebui pedepsita < punerea in pericol a vietii cetatenilor tarii> ar fi misto tare pt toti cretinii care doneaza din ce nu au
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult