Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ura de la Ditrău. Azi, rușinea! | Priviți-le mâinile! Mâinile lor brune care au atins pâinea cea de toate zilele a omului alb…

Brutari Ditrău

Foto: digi24.ro

Rușinos, suntem în anul 2020, doi oameni, ambii aflați în țara noastra pentru a-și câștiga pâinea făcând pâine sunt practic expulzați din localitatea unde lucrau pentru că mâinile lor brune pângăreau pâinea cea de toate zilele ale oamenilor albi din Ditrău, Harghita, în accepțiunea revoltaților din comunitatea respectivă.

Este greu de găsit acel cuvânt care să descrie gravitatea situației. Putem numi această nedreptate drept un Ku Klux Klan modern? O segregare rasială? Este vorba despre o mentalitate ce își găsește locul mai degrabă undeva în secolul 17? Este barbarie?

Poate puțin din fiecare.

Aș vrea să priviți pozele acestor doi oameni, figurile lor, dar priviți-le mâinile, în primul rând. Sunt niște mâini care munceau, dragi revoltați, niște mâini care nu au avut posibilitatea ca în Sri Lanka, țara din care provin, să muncească pentru a-și întreține familiile. 

Rușinos, în secolul 21 respingem cu vehemență, unii dintre noi, doi oameni, pentru că „foarte mulți oameni din comună și-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajați din Sri Lanka, ci cu comportamentul patronului. Mă bucur că s-a terminat această ședință cu bunătate”.

Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor, 300 la numar, cu lacrimi în ochi şi i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenţi, alături de preotul din sat, Biro Karoly, au rostit „Tatăl Nostru".

Oare in timpul rugăciunii, ce își spuneau cei 300 de „credincioși”? Cum au reacționat oare cand au ajuns la partea cu „pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astazi”?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ...extremistii sunt niste ecscroci deghizati! Se folosesc de convingerile oamenilor ca sa-i tina captivi! Ca sa schimbam ceva trebuie sa ne asumam prezentul! Justitia are in acest secol toate instrumentele ca sa "opereze in carne vie" nici mai mult nici mai putin!
  • Like 0
 • Asta cu "priviti-le mainile care muncesc" mi se pare ca duce spre patetism.
  • Like 1
  • @ Barbu Daniel
   ...da da ca munca in Romania chiar duce spre patetism! Ai dracu farisei lucreaza cu ravna la conservarea narcisismului! Dumnezeu sa le dea exact ce merita!
   • Like 0
 • Leonard check icon
  Cand ma uit la acessta poza îmi vad fratii si surorile , plecati la munca in italia. Cand citesc in presa despre evenimentele de la Ditrau îmi vad nepotii din scolile italiene ,care sunt umiliti, batjocoriti si injurati de colegii lor italieni . Cand ma uit la toate aceste îmi dau seama ca omenirea se afla tot in evul mediu cand Dadeau foc la vrajitoare si schingiuiau pe eretici!
  • Like 0
 • check icon
  Ce tsunami!
  Ce aveti ma? Nu au oamenii voie sa protesteze? Nu suntem, ma, o tara libera unde te poti exprima liber? E cumva obligatoriu sa inghitim emigrantii si poponarii? Republicani, nimeni, dar absolut nimeni nu mai este obligat sa inghita vreodata ceva. Asta inseamna libertate. Iar libertatea este aceea pe care ti-o insusesti singur, neingradit de dogme vechi sau noi. Ungurii aia din Ditrau nu vor vecini colorati. Foarte bine! E dreptul lor! Noi romani cu coada intre picioare ne-am c..c..t pe noi in 2018 sa stopam mizeria homosexuala. Cica ne dadea afara din UE, asa ni s-a inoculat in subconstient si ne-am c..c..t pe noi. Eu am toata admiratia pentru maghiarii din Ungaria. Aia stiu ce vor. Au facut ditamai gardul sa nu fie invadati de sirieni, au trimis UE la plimbare. Au autostrazi, fabrici Audi, Mercedes, taxele pe salarii sunt doar 33% si au mers nene la vot, nimeni nu poate contesta ca din 70% prezenti la vot , majoritatea votara c-un partid. Sunt uniti!
  Noi, rumanii, suntem atat de dezbinati ca ne alergau tiganii in propia tara. Venira turcii si scoteau cutitul la noi. Odata intrai intr-un bar al turcilor in Regie si ala exclama: ''nu-mi vine sa cred, a intrat la mine un roman''. Nu va dati cocosi, ca-n realitate va este frica sa vorbiti cu vecinii ceea ce va deranjeaza, transmiteti mesaje indirecte.
  Ungurimea d-acolo asta a simtit, asta a facut. Nu ca noi rumanii, dam din buze pe la colturi. Rasisti suntem absoluti toti mai mult sau mai putin, este o stare naturala a mintii umane, nimic impus din afara. Eu nu spun sa alungam muncitorii straini. La modul cel mai serios va spun ca peste 15 ani vom avea 2-3 milioane de imigranti ca sa SUPRAVIETUIM. Natalitatea scazuta (1,3 fata de 2,1 normal) si emigratia masiva ( 80 000 din 200 000 nascuti acum 20 de ani pleaca, adica 40%!!!) va aduce tara in pragul falimentului demografic. Daca nu vin emigranti, Romania va deveni de nelocuit.
  Totusi... niste tarani unguri nu vor emigranti. E dreptul lor pe care voi nu-l puteti ingradi !!
  • Like 1
  • @
   Hopa, iată un specimen de rumân verde. Care nu înghite "emigrantii si poponarii" (sic). Da, rumânule, e obligatoriu nu doar să-i înghiți, dar să-ți înghiți și limba înainte de a confunda prostia agresivă cu libertatea de expresie. Cât o să fii în Europa o să înghiți până o să borăști.
   • Like 2
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu zic să reînființați PRM sau să fondati un partid gen NPD. Sau o mișcare neo-legionară, whatever.
   Țiganii au fost aduși, cumpărați ca robi exact de acei domnitori mari și sfinți care s-au bătut cu turcii. Acuma vine plata.
   Mai citiți un pic despre cauzele homosexualității. Sau poate sunt numai mizerii neo- sau sexo-marxiste. Apropo, nici mie nu-mi plac deloc neo-marxiștii. Credeți că poate cineva alege să fie sau nu gay?
   Imigranți au toate țările, fac de a cercetare la munca de jos: ridică gunoiul, curăță veceuri și șterg la fund pe neputincioși. E pur și simplu un curent mondial. N-au decât unii să facă garduri, ziduri, Exituri, etc. Dar să facă și muncile murdare. Și să accepte pensii minuscule, etc.
   E vorba de umanism si NU de lozinci proferate cu drag și spor de Dragnea ("bună" treabă a făcut, n-am ce zice) Trump, Orban& Co, lozinci pe care unii le înghit pe nemestecate și le aplică peste tot din lene de a gândi.
   • Like 2
  • @ Andrei Olaru
   check icon
   Ungurii sunt dinaintea noastra in UE si nu inghit nimic. Doar prostii inghit.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   check icon
   Al naibii curent mondial. Ai nostrii nu pot face o paine in tara, trebuie sa stearga europa la fund. Mai da-l in ma-sa de curent. Eu n-am uitat cum faceam pe dracu-n praznic sa ajungem in occident pana-n 2003. De ce recruteaza-n est? Sa-i recruteze p-ai nostrii-n vest.
   • Like 1
  • @
   Mama cat de prost esti! De rusine ca unii de-ai lor gandesc exact ca tine pleaca oamenii...daca te uiti in Istorie numai prostii au reusit sa fie tirani incat sa se autodistruga!!!...si Dumnezeule, vorbeau exact ca tine!
   • Like 2
  • @
   "Doar prostii inghit". Păi de-aia am şi spus că o să înghiți până o să borăști.
   • Like 0
 • In 2018, toate partidele parlamentare, inclusiv UDMR, au votat pentru ca muncitorii straini sa nu mai fie platiti cu salariul mediu pe economie, ci doar cu salariul minim.

  Consecinta acestei legi este ca patronii nu mai sunt dispusi sa mareasca salariile si sa imbunatateasca conditiile de munca pentru a atrage romani, ci prefera sa aduca muncitori din afara UE pe care sa-i plateasca cu salariul minim.

  In loc sa se gaseasca solutii pentru ca muncitorii romani sa nu mai plece din tara, politicienii dau legi care sa accelereze procesul.

  Iar astfel de incidente vor continua sa apara cu cat tot mai multi straini vor veni in Romania, ceea ce va duce la inflorirea partidelor extremiste si anti-UE.

  Ne asteapta vremuri interesante.
  • Like 3
 • "Hoţul strigă «Hoţii!»", parcă aşa se spune în popor.
  Adică cei care discriminează cel mai mult la noi în ţară, strigă tot timpul că sunt discriminaţi şi că n-au drepturi. Acum şi-au dat arama pe faţă.
  Ascultam la ştiri cum o doamnă de etnie maghiară spunea că patronul ar trebui să-i mute într-un schimb de noapte, să nu-i vadă cetăţenii, pentru că ar fi tulburaţi din cauza diferenţelor culturale. Dar de ce să nu-i ţină în cuşti, legaţi în lanţuri, că după ce că sunt negri, nici nu vorbesc maghiara? Noaptea minţii, nu alta!
  ──────────────────────────
  COMPLETARE:
  Acum s-a văzut realitatea (în nudul gol) din zonele majoritar maghiare. Intoleranţă, xenofobie şi şovinism. Partea proastă este că, dacă aşa ceva ajunge în ştiri pe posturi internaţionale, se bifează România ca ţară cu probleme, nu nişte etnici cu mintea otrăvită de alţii.
  • Like 7
 • Lipsa fortei de munca determina patronii sa angajeze oameni din tari mai sarace, ca sa munceasca Romania. In Romania - tara la randul ei saraca - oamenii albi nu muncesc pe bani de cacat. Cu atat mai putin, cu cat multi dintre albi sunt unguri. Daca esti Sri-Lankez si faci o paine pentru albii lenesi si pentru albii sovini din romanica, atunci mai bine cara-te in tara ta unde esti negru si nu faci nimic altceva decat sa mori de foame.
  • Like 1
  • @ Valentin Stütz
   ...si apocaliptic, un catolic le tine isonul desi pare a fi vorba de un soi de captivitate! Sindromul Stockholm!
   • Like 0
 • Deja deveniți ridicoli, o să scrieți 100 de articole în care-o să infierați cu mânie progresistă un fapt banal, ăia nu halesc românii și vreți să accepte pe alții veniți de aiurea să le strice raportul etnic. Ați băgat-o și pe aia cu albii, băgați toate tâmpeniile predate la Fundația aia bună. De fapt îngrijorarea reală e dată de factorul economic și e valabil peste tot, emigranții economici acceptă salarii mai mici ( așa suntem și noi în vest) iar în timp asta afectează piața muncii cu efecte sociale deloc benefice pentru populația autohtonă dar e mai simplu să scrii tâmpeniile stângiste clasice, o băgăm pe aia cu ura de rasă....
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   oamenii trebuie sa se adapteze, raporturile economice tot timpul se modifica, mai ales acum cand lumea circula atat de usor. nu cred ca iti imaginezi ca daca ajungem la un echilibru economic ok o sa ramanem asa 100 de ani, in momentul cand cineva ba zice ca aia vin sa violeze femeile, ba zic ca nu vor sa manance paine de facute cu maini negre, ba zic ca de fapt e de vina patronul inseamna e o prostie rasista, e foarte simplu, daca toti brutrarii din satul respectiv nu vor sa lucreze acolo pentru a ii forta mana patronului sa ofere salarii mai mari si patronul decide sa angajeze oameni dispusi sa lucreze pe mai putin nu cred ca e vina patronului sau a celor care accepta salarii mai mici.
   • Like 6
  • @ Andrei Ciornei
   O comunitate de prosti, needucati, barbari, frustrati, captivi, sclavi manipulati in cel mai ordinar mod posibil, rusinea tarii!
   • Like 0
 • Dumnezeule, ce fel de natiune suntem? Sunt șocat. Doi straini vin la noi sa lucreze si sa ne faca pâine, iar noi ne purtam in halul asta? Asa ceva nu poate fi explicat intr-un mod rational. Indiferent ca in Ditrau sunt unguri, asa ceva se petrece pe teritoriul Romaniei, printre romani, într-o țară UE care cica respecta drepturile omului. Pentru ca aici vorbim de dreptul la libertate, la munca, la libera circulație, la libertatea de exprimare. Incep sa cred ca nu am fost total pregatiti pentru integrarea în Occident si in structurile sale democratice.
  • Like 3
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Acolo sunt unguri și chiar dacă spre nefericirea lor trăiesc în România ei au altă mentalitate dar nu deloc neeuropeană, nici în vest situația migrației economice nu e acceptată de populație (vezi și Brexitul) și e firesc, în timp migrația asta tâmpită, fără număr are efecte catastrofale într-o societate.
   • Like 3
  • @ Adrian Ionescu
   pari cam necitit, micratia e un fenoment natural si normal, oamenii au migrat dintotdeauna, in ultimele doua secole fenomenul a fost incetinit din cauza creearea statelor nationale, dar pana prin secolul 17 migratia era normala, dovada fiind comunitatile mari de evrei, germani, greci si altele din romania pana la aparitia comunismului, in plus comunismul si epurarea minoritatilor se pare ca dauneaza pe termen lung romanilor pentru ca au uitat ca acum 70 de ani minoritatile traieau in romania si totul era ok, chiar era un plus prin diversitate
   • Like 4
  • @ Andrei Ciornei
   Haide măi ,, cititule ", aici nu e vorba de migrație naturală ci de o invazie programată politic cu scopul declarat de a schimba etnic populația din Europa și America de Nord. Dacă ai citi, nu doar wikipedia, ai afla că ăsta e scopul mișcării progresiste, ei vor să formeze omul nou, metisat (fără rasă), apatrid și asexual. Cazul nostru are doar conotații economice dar politrucii binelui nu ratează ocazia de a se da în stambă.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Adrian, traim intr-o republica in care drepturile omului sunt respectate conform Constitutiei Romaniei! Cine vrea regat are libertatea sa plece! Commonwealth-ul are 3,5 miliarde de adepti!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult