Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dan Barna este noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România

Dan Barna este noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România, ales la Congresul USR de sâmbătă, care are loc la Poiana Brașov. 

Dan Barna a obţinut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, 50 de voturi, potrivit Agerpres.

STIREA INITIALA

Vlad Alexandrescu și Dan Barna candidează pentru funcția de președinte, după ce fostul lider Nicușor Dan a demisionat din fruntea partidului.

(Foto: Facebook/ Vlad Alexandrescu)

Nicușor Dan a scris sâmbătă pe Facebook că a ales să nu participe la Congresul de alegere a unui nou lider. „Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL", motivează Nicușor Dan.

(Foto: Facebook / Dan Barna)

Fostul președinte al USR atrage atenția că „există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea" și să „intre încet-încet în sistem". 

Fanatismul, radicalizarea taberelor, toleranța la nelegalitate și lipsa de reacție la informații false circulate prin rețele informale sunt câteva dintre principalele riscuri pentru membrii USR, în opinia lui Nicușor Dan.

Postarea lui Nicușor Dan:

„Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele.

Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor. Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem.

USR-ul e constituit din oameni de bună credință și poate încă să-și realizeze misiunea pentru care s-a înființat. În ianuarie la Sibiu și în mai la Cluj am încercat să țin membrii USR cu picioarele pe pământ și să le indic principalele riscuri pentru organizație. Dacă ar fi să enunț azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) – nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt; 2) toleranță la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsă de reacție la informații false circulate prin rețele informale.

În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rezultatele surprinzătoare ale USR la alegerile parlamentare din decembrie 2016, păreau să creeze premisele înlocuirii, în timp, a partidelor post-decembriste.

    Deși au avut și prestații lăudabile în Parlament, două elemente și-au pus amprenta profund asupra acțiunii și mai ales a imaginii USR:

    1. Lipsa unor leaderi carismatici, vizibili, cu potențial de coagulare la nivelul societății;
    2. Poziționarea față de modificarea Constituției și redefinirea familiei.

    Aceste elemente, dublate de lipsa coeziunii interne și de organizații locale slabe, dezorganizate și lipsite de vizibilitate, dinamitează viitorul politico-administrativ al formațiunii, netezind drumul dezintegrării și dispariției USR.
    Alegerile pentru conducerea formaţiunii au fost umbrite de acuyaţiile de nereprezentativitate şi de preluare a metehnelor partidelor existente - lipsa de transparenţă şi înțelegerile făcute pe sub masă.
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    1.fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) – nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt;
    Pai nu poți sa fii si c si h si cu p in c si cu sufletul in rai.
    Este vorba de valori comune... nu poți sa ai opinii conservatoare si sa promovezi libertajul. Nu poți sa te nepozitionezi. Nu exista partid cu o poziție nedeterminata.
    Partidele nu sunt un exercitiu de fizica cuantica. Nu poți sa fi comunist. Si de dragul argumentelor sa te transformi in creștin democrat, nu poți sa fii nici liberal si după un set de argumente sa te transformi in național socialist. Este vorba de valori si de așteptări nerezonabile ( imi place suna ca 1984) ale fostului lider USR. Care îmi place ca om, dar care are opinii conservatoare deci cu care nu voi mai vota, dar care are un bazin larg in coaliția pentru familie și pot sa respect asta.

    2) toleranță la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează;
    Riscul la toleranta. Nelegalitatea se întâmpla, se intampla in Alaska da se întâlnesc doi oameni, se intampla in SUA, daca ești doar intolerant probabil ca vine ziua când intoleranta se agravează si intri in coma. Altceva este recursul la bun simt, recursul la o lege birocratică stupida aplicată de sute de mii de funcționari care se verifica unii pe alții este un recurs ca sa fiu in ton cu Nicușor neiteligent.
    Nu de intoleranta am nevoie pentru asta exista procurori, am nevoie de bun simt si de legi care sa presupună bun simt.

    3) lipsă de reacție la informații false circulate prin rețele informale.
    Zvonuri si răspândaci ... cum poți reacționa la un fake news informal. Informal Nicușor a mimat ca este mai liberal daca este, formal nu.. cum poti sa reacționezi la Știrea informala ?
    • Like 2
    • @ Casargoz
      Dee Dee check icon
      Cum să nu fie mai multe tabere într-un partid fără doctrină, umflat cu pompa de servicii?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult