Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dan Barna este noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România

Dan Barna este noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România, ales la Congresul USR de sâmbătă, care are loc la Poiana Brașov. 

Dan Barna a obţinut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, 50 de voturi, potrivit Agerpres.

STIREA INITIALA

Vlad Alexandrescu și Dan Barna candidează pentru funcția de președinte, după ce fostul lider Nicușor Dan a demisionat din fruntea partidului.

(Foto: Facebook/ Vlad Alexandrescu)

Nicușor Dan a scris sâmbătă pe Facebook că a ales să nu participe la Congresul de alegere a unui nou lider. „Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL", motivează Nicușor Dan.

(Foto: Facebook / Dan Barna)

Fostul președinte al USR atrage atenția că „există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea" și să „intre încet-încet în sistem". 

Fanatismul, radicalizarea taberelor, toleranța la nelegalitate și lipsa de reacție la informații false circulate prin rețele informale sunt câteva dintre principalele riscuri pentru membrii USR, în opinia lui Nicușor Dan.

Postarea lui Nicușor Dan:

„Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele.

Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor. Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem.

USR-ul e constituit din oameni de bună credință și poate încă să-și realizeze misiunea pentru care s-a înființat. În ianuarie la Sibiu și în mai la Cluj am încercat să țin membrii USR cu picioarele pe pământ și să le indic principalele riscuri pentru organizație. Dacă ar fi să enunț azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) – nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt; 2) toleranță la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsă de reacție la informații false circulate prin rețele informale.

În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate”. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rezultatele surprinzătoare ale USR la alegerile parlamentare din decembrie 2016, păreau să creeze premisele înlocuirii, în timp, a partidelor post-decembriste.

  Deși au avut și prestații lăudabile în Parlament, două elemente și-au pus amprenta profund asupra acțiunii și mai ales a imaginii USR:

  1. Lipsa unor leaderi carismatici, vizibili, cu potențial de coagulare la nivelul societății;
  2. Poziționarea față de modificarea Constituției și redefinirea familiei.

  Aceste elemente, dublate de lipsa coeziunii interne și de organizații locale slabe, dezorganizate și lipsite de vizibilitate, dinamitează viitorul politico-administrativ al formațiunii, netezind drumul dezintegrării și dispariției USR.
  Alegerile pentru conducerea formaţiunii au fost umbrite de acuyaţiile de nereprezentativitate şi de preluare a metehnelor partidelor existente - lipsa de transparenţă şi înțelegerile făcute pe sub masă.
  • Like 1
 • Casargoz check icon
  1.fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) – nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt;
  Pai nu poți sa fii si c si h si cu p in c si cu sufletul in rai.
  Este vorba de valori comune... nu poți sa ai opinii conservatoare si sa promovezi libertajul. Nu poți sa te nepozitionezi. Nu exista partid cu o poziție nedeterminata.
  Partidele nu sunt un exercitiu de fizica cuantica. Nu poți sa fi comunist. Si de dragul argumentelor sa te transformi in creștin democrat, nu poți sa fii nici liberal si după un set de argumente sa te transformi in național socialist. Este vorba de valori si de așteptări nerezonabile ( imi place suna ca 1984) ale fostului lider USR. Care îmi place ca om, dar care are opinii conservatoare deci cu care nu voi mai vota, dar care are un bazin larg in coaliția pentru familie și pot sa respect asta.

  2) toleranță la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează;
  Riscul la toleranta. Nelegalitatea se întâmpla, se intampla in Alaska da se întâlnesc doi oameni, se intampla in SUA, daca ești doar intolerant probabil ca vine ziua când intoleranta se agravează si intri in coma. Altceva este recursul la bun simt, recursul la o lege birocratică stupida aplicată de sute de mii de funcționari care se verifica unii pe alții este un recurs ca sa fiu in ton cu Nicușor neiteligent.
  Nu de intoleranta am nevoie pentru asta exista procurori, am nevoie de bun simt si de legi care sa presupună bun simt.

  3) lipsă de reacție la informații false circulate prin rețele informale.
  Zvonuri si răspândaci ... cum poți reacționa la un fake news informal. Informal Nicușor a mimat ca este mai liberal daca este, formal nu.. cum poti sa reacționezi la Știrea informala ?
  • Like 2
  • @ Casargoz
   Dee Dee check icon
   Cum să nu fie mai multe tabere într-un partid fără doctrină, umflat cu pompa de servicii?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult