Două săptămâni. Atât mai este până când Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, află dacă va merge la închisoare. S-au scurs câțiva ani din septembrie 2014, când l-am denunțat, alături de colegii mei de la IICCMER, pe colonelul Ficior pentru faptele sale cutremurătoare. Astăzi, la ultimul termen al procesului său de la Curtea Supremă, Ficior a lipsit. Au vorbit doar martorii, victimele sale, foștii deținuți politici din Gulagul dejist. Avocații colonelului aproape nonagenar au cerut achitarea, iar procurorii au cerut menținerea condamnării pe fond, la 20 de ani de închisoare cu executare.
Pe 15 martie, Curtea Supremă decide dacă Ficior va merge la închisoarea în care își trăiește bătrânețea amară fostul său coleg, Alexandru Vișinescu, condamnat și el tot pentru crime și acte de tortură. Ei sunt singurii torționari comuniști condamnați de Justiția română.
Două săptămâni. Timp în care Ioan Ficior are timp să mediteze la victimele sale, la cruzimea și barbariile descrise de foștii deținuți. Și poate să repete în gând cuvintele pe care le-a rostit cu emfază la puțin timp după ce fusese deferit Justiției: „Dumnezeu este bun, bunătatea lui ține în veci și credincioșia lui din neam în neam!".
Două săptămâni după 60 de ani de tăcere.
Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Și atât ...
Ce poti sa spui mai mult? Ce poti sa comentezi?
Două săptămâni după 60 de ani de tăcere. Fals. Comunistii de la ICMER au reusit sa reabiliteze comunismul, pentru ca intr-o lume buna si dreapta Ficior a incalcat legea, si mai mult decat atat spun judecatorii:
"A rezultat că regimul de detenţie elaborat şi aplicat de către inculpat, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei de muncă Periprava, a fost unul de natură să conducă la lichidarea fizică şi psihică a deţinuţilor", se arată în motivare.
Banditii condamnati pe drept (nici un judecator nu a fost condamnat) au avut un episod nefericit, au dat de un psihopat care singur a elaborat si aplicat un regim de detentie special.
Asemeni anilor 50 curtea poate stabili fara a fi necesare cunostiinte de specialitate:
"La o examinare sumară a listei deţinuţilor decedaţi, cu referire la vârsta şi cauza decesului, Curtea constată, fără a fi necesare cunoştinţe de specialitate că aceşti deţinuţi nu au avut nicio şansă la viaţă şi că, în mod indiscutabil, aceştia nu au beneficiat de niciun fel de îngrijiri medicale", susţine instanţa.
La ultima vizita la jilava fara sa am cunostiinte de specialitate am aflat ca detinutii din timpul regimului comunist nu prea au avut ocazia sa-si intalneasca tortionarii. Media de viata a gardienilor din Jilava a fost mai mica decat a detinutilor.
Daca ati avut rabadare sa cititi pana aici, ati citit o retorica a prostiei. Sincer nu ma interesează sinecura IICCMER dar ma deranjează ideologia fără substanță.
Ce viitor oferim copiilor: o tara de procurori si denunțători? Demersul este unul care are sens pentru cei care au suferit, daca se face dreptate. Dar nu se face. Se mimează.
Am trecut prin câteva închisori in calitate de vizitator, nu cred ca regimul de detenție era stabilit si pus in aplicare de comandantul închisorii.
Ca sa va faceți idee, hai sa facem un exercițiu de imaginație: romania pierde astazi multi bani la Cedo pentru spatiile deficitare din penitenciare. Statul Roman plateste la CEDO, milioane de euro pentru ca este vinovat si politicienii isi asuma vina. Cum ar fi ca prejudiciul sa fie recuperat pentru sumele de la CEDO de la comandanții închisorilor? Sa ne înțelegem, nu sunt niște îngeri, sunt niște oameni care nu-si permit sa aibă sentimente , oameni fără suflet dar sunt ei principalii vinovați? Si atunci si acum daca un comandat de închisoare are un incident care nu este sprijinit de stat, este trimis in justiție.
De aceea consider ca acest demers este un fariseism ieftin.