Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Va merge cel de-al doilea torționar la închisoare? În două săptămâni aflăm răspunsul

Ion Ficior

Două săptămâni. Atât mai este până când Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, află dacă va merge la închisoare. S-au scurs câțiva ani din septembrie 2014, când l-am denunțat, alături de colegii mei de la IICCMER, pe colonelul Ficior pentru faptele sale cutremurătoare. Astăzi, la ultimul termen al procesului său de la Curtea Supremă, Ficior a lipsit. Au vorbit doar martorii, victimele sale, foștii deținuți politici din Gulagul dejist. Avocații colonelului aproape nonagenar au cerut achitarea, iar procurorii au cerut menținerea condamnării pe fond, la 20 de ani de închisoare cu executare.

Pe 15 martie, Curtea Supremă decide dacă Ficior va merge la închisoarea în care își trăiește bătrânețea amară fostul său coleg, Alexandru Vișinescu, condamnat și el tot pentru crime și acte de tortură. Ei sunt singurii torționari comuniști condamnați de Justiția română.

Două săptămâni. Timp în care Ioan Ficior are timp să mediteze la victimele sale, la cruzimea și barbariile descrise de foștii deținuți. Și poate să repete în gând cuvintele pe care le-a rostit cu emfază la puțin timp după ce fusese deferit Justiției: „Dumnezeu este bun, bunătatea lui ține în veci și credincioșia lui din neam în neam!".

Două săptămâni după 60 de ani de tăcere.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  La Chilia-n port!
  Și atât ...
  • Like 0
 • Ce chip ispititor, binevoitor afisa in tinerete! Viktor Frankl afirma ca diabolicii sunt carismatici. Indrazneala asta imensa de a folosi religia in apararea lor ar trebui pedepsita separat! Trebuie inchis si tinut in conditii minime de supravietuire, dar oricum este tarziu. De peste 26 de ani are o pensie minunata si nu l-a deranjat nimeni. Poate chiar a facut un tabinet din cand in cand cu cei de la putere!
  • Like 0
 • Al treilea să fie lupul moralist Ion Iliescu!
  • Like 1
 • Casargoz check icon
  S-au scurs câțiva ani din septembrie 2014, când l-am denunțat, alături de colegii mei de la IICCMER, pe colonelul Ficior pentru faptele sale cutremurătoare.

  Ce poti sa spui mai mult? Ce poti sa comentezi?

  Două săptămâni după 60 de ani de tăcere. Fals. Comunistii de la ICMER au reusit sa reabiliteze comunismul, pentru ca intr-o lume buna si dreapta Ficior a incalcat legea, si mai mult decat atat spun judecatorii:

  "A rezultat că regimul de detenţie elaborat şi aplicat de către inculpat, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei de muncă Periprava, a fost unul de natură să conducă la lichidarea fizică şi psihică a deţinuţilor", se arată în motivare.

  Banditii condamnati pe drept (nici un judecator nu a fost condamnat) au avut un episod nefericit, au dat de un psihopat care singur a elaborat si aplicat un regim de detentie special.

  Asemeni anilor 50 curtea poate stabili fara a fi necesare cunostiinte de specialitate:

  "La o examinare sumară a listei deţinuţilor decedaţi, cu referire la vârsta şi cauza decesului, Curtea constată, fără a fi necesare cunoştinţe de specialitate că aceşti deţinuţi nu au avut nicio şansă la viaţă şi că, în mod indiscutabil, aceştia nu au beneficiat de niciun fel de îngrijiri medicale", susţine instanţa.

  La ultima vizita la jilava fara sa am cunostiinte de specialitate am aflat ca detinutii din timpul regimului comunist nu prea au avut ocazia sa-si intalneasca tortionarii. Media de viata a gardienilor din Jilava a fost mai mica decat a detinutilor.

  Daca ati avut rabadare sa cititi pana aici, ati citit o retorica a prostiei. Sincer nu ma interesează sinecura IICCMER dar ma deranjează ideologia fără substanță.

  Ce viitor oferim copiilor: o tara de procurori si denunțători? Demersul este unul care are sens pentru cei care au suferit, daca se face dreptate. Dar nu se face. Se mimează.
  Am trecut prin câteva închisori in calitate de vizitator, nu cred ca regimul de detenție era stabilit si pus in aplicare de comandantul închisorii.
  Ca sa va faceți idee, hai sa facem un exercițiu de imaginație: romania pierde astazi multi bani la Cedo pentru spatiile deficitare din penitenciare. Statul Roman plateste la CEDO, milioane de euro pentru ca este vinovat si politicienii isi asuma vina. Cum ar fi ca prejudiciul sa fie recuperat pentru sumele de la CEDO de la comandanții închisorilor? Sa ne înțelegem, nu sunt niște îngeri, sunt niște oameni care nu-si permit sa aibă sentimente , oameni fără suflet dar sunt ei principalii vinovați? Si atunci si acum daca un comandat de închisoare are un incident care nu este sprijinit de stat, este trimis in justiție.
  De aceea consider ca acest demers este un fariseism ieftin.


  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult