Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Vă mulțumim că ne salvați de noi

colaj.foto

Pot să înțeleg că ne e greu, dar nu pot să accept suspendarea rațiunii, a bunului simț. Nu am cum să accept dialogul cu oameni care nu vor, „nu vor să creadă”, fiind un principiu, un scop, nu o critică, sau o cale, nimic argumentat, nimic logic. Nu o dorință de a face ceva mai bun, sau mai bine. Nu pot decât să ascult de la mine, din Berceni, sunetul ambulanțelor, care nu sunt supuse „credinței” sau absenței acesteia în vaccin, în pandemie. Ci doar își fac datoria. Să ducă, acolo unde mai e loc, oameni care au nevoie, chiar și în ciuda „credinței” lor, de ajutor, de sprijin ca să rămână în viață. Asa că, doamnelor și domnilor doctori, personal medical, conducători de ambulanțe, vă mulțumesc vouă, în numele a milioane de români tăcuți, că ne sunteți aproape și uneori ne salvați de COVID, dar și de noi înșine.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte de acord cu ce ati scris. Dar cand ma gandesc si cat personal medical nu s-a vaccinat... Asa imi vine sa ma duc... În altă ordine de idei, cei care "nu cred" ar trebui lăsați în pace. Adică te-ai îmbolnăvit, sa fi sănătos. Descurca-te. Trateaza-te pe banii tai, fără concediu medical si spitalizare plătită de noi. Si culmea ironiei, exact acești inși care nu vor sa se vaccineze, exact ei, cand ajung in spital ar înghiți orice, ar face orice sa se vindece. S-ar lasa injectati si cu r...., doar sa scape cu viață. Oricum, suntem ultimii din Europa, ca de obicei, alături de eternele rivale Bulgaria si Albania. Toata Europa incearca sa-si revina, sa se dezmorteasca, noi ne închidem iar. De ce? Pentru ca nu suntem in stare sa intelegem nimic.
  • Like 3
 • Gabi check icon
  Domnule Claudiu, nu trebuie acceptat dialogul cu oamenii pe care îi descrieţi. Dealtfel, societatea nu ar trebui să acorde puterea votului unor astfel de ignoranţi periculoşi.
  Constantin Noica spunea cândva „O casă bună nu se poate face cu cărămizi proaste”.
  Din nefericire însă, vieţiile noastre sunt tiranizate prin consultarea agresivă a democraţiei plebiscitare (votul universal şi egal).
  Atâta vreme cât 45% din populaţie are toaleta în curte şi trăieşte sub standardele de sărăcie, aceasta nu poate genera o clasă politică mai bună decât cea pe care o avem astăzi.

  Vom evolua numai în măsura în care poporul, (misera plebs), nu va avea acces direct la decizie.
  Votul universal şi egal ar trebui desfiinţat măcar pentru perioada de timp necesară igienizării clasei politice.

  România are nevoie urgentă de o democraţie exclusiv a elitelor, manifestată prin votul cenzitar.
  Şi cum o astfel de decizie majoră nu va putea fi aplicată decât după consultarea prin referendum (tot prin votul aceleiaşi gloatocraţii), evoluţia României va fi amânată la nesfârşit din motiv de inerţie perpetuă.
  • Like 5
 • Vorbesti despre suspendarea unor trasaturi/calitati atunci cand ele exista. Ca vorba aia: “de unde nu e….”.
  Acum vreo 30-40 de ani am citit o carte despre lagarele de concentrare naziste. Scuza adusa de multi nemti civili care au trait in perioada respectiva a fost: “Domle, n-am stiut de existenta lor.” Raspuns care nu m-a multumit niciodata. Cum adica, “n-am stiut”? Cand lagarele alea erau mari cat China? In fine, a trebuit sa se intample nenorocirea asta de virus ca sa inteleg raspunsul asta. Eu cred ca multi oameni refuza sa accepte o realitate care este prea crunta, prea oribila pentru ei, pentru capacitatea lor de intelegere. Neaga realitatea respectiva. Este exact ce fac multi dintre noi cand afirma: “virusul nu exista.”
  Virusul exista, asa cum au existat si lagarele de concentrare. Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi daca vrem sa acceptam sau nu. Astia ar fi majoritatea. Altii, minoritari, sunt canalii care incearca prin orice mijloace sa profite de situatia respectiva. Si pe astia ii cunoastem, ca sunt usor de identificat.
  Parerea mea. :-)
  • Like 3
 • Până când nu vom înțelege că medicii nu salvează, tot așa cum nu omoară, nu vom face altceva decât să susținem menținerea celui mai prost sistem de sănătate din Europa. Să le mulțumim că avem cea mai mare rată de decese?
  • Like 0
 • Frumos si de bun simt. Bun simt care este, tot mai mult, o "rara avis".
  • Like 1
 • Suntem ţara care pune în practică zicerea "N-am lăsat niciodată şcoala să aibă vreo influenţă asupra educaţiei mele" (Mark Twain). Aşa că „Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil!” (Grigore Moisil). Legile trebuie respectate, nu-i aşa?
  • Like 5
  • @ Cristea Petrica
   Si tara care se lasa influentata de toti neavenitii, toate rebuturile umane?Suntem pe culmile cele mai inalte ale anarhiei.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult