Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Educație prin frică și strâns cu ușa

CTP - foto

 ●După ce a pierdut la 1000 de voturi în fața lui Cîțu-Iohannis, Ludovic Orban ne anunță că alegerile au fost măsluite de „Servicii” la ordinul lui Iohannis. Astfel, fostul președinte PNL intră în clubul select al lui Dragnea, al formațiunii tumorale AUR, precum și al personajelor de pe la A3, RTV, Realitatea, „Vorbeții Statului Paralel”. 

Într-un compartiment de tren, un cetățean studia atent aerul din fața lui, apoi, din când în când, smucea brațul și închidea pumnul. Îl ducea la ureche, asculta, pe urmă îl deschidea și o lua de la capăt. Un vecin îl întreabă: „Nu vă supărați, ce prindeți?”. Omul duce degetul la buze: „Sst! Prind congoți. Nu mai vorbiți, că îi speriați”. Vecinul se încăpățânează: „Totuși, cum arată congoții ăștia?”. Vânătorul răspunde agasat: „Nu știu, deocamdată n-am prins niciunu”.

Așa și Orban. Nu dă niciun nume, nu aduce nicio dovadă, nu explică cum au acționat „Serviciile”: au hipnotizat 3000 de votanți peneliști, au schimbat urnele cu unele aduse de ei umplute la unitate? Sau majoritatea delegaților liberali erau pur și simplu congoți acoperiți? Așa și colegii lui de club, vorbeții, care n-au probat niciodată, nici cu o iotă, litaniile lor despre securiștii paraleli. 

Există însă o explicație. Matematică. Statul Paralel este o axiomă, aidoma Axiomei Paralelelor, a cincea în Elementele lui Euclid. Și axiomele nu se demonstrează.

●După o axiomă, un silogism, tot specialitate a grecilor antici. Aflăm de la d. Barna că d. Cioloș e Omul Sistemului. Aflăm de la d. Cioloș că d. Barna, numit Secretar de Stat de d. Cioloș în guvernul său din 2016, este, deci, Complicele Sistemului. Pe cale de consecință, indiferent cine va fi ales președinte vineri, USRPlus e o bucată din Sistem.

●Un cadru medical care nu se vaccinează e ca un pompier care își aprinde o țigară în vreme ce lucrează la stingerea unui incendiu într-o benzinărie. Pentru el, „Întâi de toate, să nu faci rău” e propagandă a lu ăștia, iar Hippocrate, un agent al lui Bilgheiț. Prin urmare, nu mi se pare corect ca acești inși să fie concediați – ar trebui, pe lângă a fi dați afară, să li se interzică să mai lucreze vreodată în sistemul sanitar. Iar profesorilor antivacciniști să li se ofere posibilitatea de a preda la Academia lui Șoșoacă.

●Odată cu creșterea înfiorătoare a numărului infectaților pe zi și al morților de covid în ATI-urile pline, crește și rata de vaccinare a românilor, după ce luni de zile a tins spre zero. E posibil ca pe unii dintre nevaccinații care s-au hotărât într-un târziu a se imuniza să îi apese și faptul că le este restricționat accesul la cârciumă, în vreme ce vaccinaților, nu. Deci, nenumăratele informări și lămuriri televizate ale specialiștilor infecționiști și microbiologi, adică educație, n-au făcut nici pe departe cât fac acum frica și strânsul cu ușa.

●Vă întreb, stimați Republicani: dacă pandemia se declanșa în anii `80 și Ceaușescu decreta vaccinarea generală obligatorie, câți dintre refuznicii vaccinului de astăzi s-ar fi înțepat fără să zică cârc?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult