Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Va trebui să-i acceptăm. Ce am văzut și cu ce am rămas, dincolo de sparanghelia din Piața Victoriei

protest Piata Victoriei mai 2020 - Foto Dan Mihai Bălănescu

Foto Dan Mihai Bălănescu

Au reînceput protestele în Piața Victoriei. Doar că astăzi nu-i mai vedem pe tinerii („frumoși și liberi”) care încercau să scape România de PSD-ul lui Dragnea. Însă, nu sunt acolo nici pensionarii și sinecuriștii aduși din când în când de PSD pentru a apăra sistemul. Protestatarii de azi au un profil diferit, desprins parcă din reportajele cu care instituțiile media cu valențe de stânga încearcă să-i portretizeze pe toți votanții lui Trump sau pe cei pro-Brexit.

Trebuie precizat încă de la început că acești protestatari nu reprezintă un monolit. Din contră, au păreri care se bat cap în cap de multe ori. Unii sunt profund rusofili și încă se gândesc cu jind la era comunistă. Alții sunt mai degrabă ultraconservatori de dreapta. Cu toate acestea, ei sunt tratați ca un tot unitar de opinia publică datorită atitudinii lor antiglobalizare.

Frica și înverșunarea lor față de posibilitatea ca oamenii să fie controlați de forțe oculte îi obsedează, iar criza coronavirus n-a făcut altceva decât să le dea argumente. În primul rând, au văzut lideri mondiali schimbându-și discursul în mod categoric de la o lună la alta. N-a trecut neobservat faptul că la începutul crizei se spunea răspicat că măștile trebuie purtate doar de cei bolnavi și de personalul medical, pentru ca astăzi masca să devină obligatorie pentru toată lumea. În al doilea rând, au văzut că epidemiologii nu pot ajunge la un consens, fiecare prezentându-și varianta proprie sau chiar schimbându-și poziția în funcție de evoluția pandemiei. Chiar și în România, la finalul lunii ianuarie, atât profesorul Adrian Streinu-Cercel, cât și președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, au declarat că șansele ca noul coronavirus să ajungă la noi sunt reduse, iar la nici două luni distanță, românii erau obligați să stea în case sub amenințarea unor amenzi uriașe. Astfel, pe fondul slăbiciunii arătate de politicieni și experți, teoriile conspirației au ajuns în prim-plan.

Chiar dacă mulți vor afirma, pe bună dreptate, că atât liderilor politici, cât și epidemiologilor ar trebui să li se acorde credit dată fiind situația extrem de complicată și ambiguă în care ne aflăm. Pentru cineva care are deja concluzia în cap, bâlbâiala mondială din jurul pandemiei a fost un argument suficient de puternic pentru a reactiva frica față de o presupusă forță ocultă globalistă. Pe fondul acestei frici, au avut loc proteste și în state occidentale precum Germania și SUA. Totuși, de ce e mai interesant ce se întâmplă în România?

Motivul principal este că „anti-globaliștii" români nu păreau că pot face front comun. Anul trecut părea utopică ideea ca votanții lui Liviu Pleșoianu să împartă piața cu cei ai lui George Simion. De asemenea, în ultimul deceniu, discursurile eurosceptice și cele antiglobalizare erau tratate mai degrabă cu indiferență. Totuși, acest curent a prins forță în ultimii ani, iar azi constatăm cu stupoare că e în centrul atenției. Mai mult, uitându-ne către vest vedem multe partide populiste care au preluat discursul antiglobalizare sub diferite forme.

S-a scris mult atât în presa internațională, cât și în cea autohtonă despre pericolul reprezentat de populism. Abordarea a fost însă alarmistă, articolele fiind menite parcă să sperie publicul moderat de acest nou curent și să-i portretizeze pe „antiglobaliști" ca fiind niște nebuni periculoși. Ironic, putem spune că presa a apelat la instinctul de conservare al progresiștilor și moderaților. Ritmul de modernizare al societății, considerat de unii chiar prea lent, era pus în pericol de populiștii ultraconservatori, așa că aceștia au fost atacați furibund.

Această abordare i-a radicalizat pe mulți antiglobaliști, aceștia devenind defensivi și ignorând orice punct de vedere venit dispre cei care i-au demonizat. Mai mult, publicul moderat a preluat atitudinea ostilă și batjocoritoare față de această categorie, iar totul pare că s-a transformat într-o luptă între conformiști și nonconformiști. Întrebarea care se pune astăzi este încotro ne îndreptăm.

Țările occidentale ne dau niște indicii. Avem exemplul Poloniei și al Ungariei unde formațiuni politice consacrate au atras mare parte a acestui electorat printr-o schimbare de discurs. La polul opus este Marea Britanie, unde proaspătul partid Brexit a câștigat voturile euroscepticilor în alegerile pentru parlamentul european blamând modul în care partidele tradiționale abordează problema. Există și o variantă intermediară în Italia, unde partidul separatist Liga Nordului s-a metamorfozat într-o mișcare națională populistă care conduce în sondaje.

În România, deja am văzut o schimbare puternică de discurs în PSD între epocile Ponta și Dragnea. Nu e exclus ca în curând să vedem mici încercări în acest sens și din zona anti-PSD. Această veste s-ar putea să deranjeze, însă pentru evitarea apariției unui nou PRM, partidele și societatea civilă vor trebui să înceapă să îi ia în serios pe protestatarii din Piața Victoriei și pe susținătorii lor. Până la urmă democrația este despre diferențe de opinie și despre toleranță.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar... nu va fie frica!
  La momentul oportun, PSD va infiera cu minie proletara tovarasii de drum. (Ca in 2000.) Si pozind in aparatori si promotori ai dragostei pentru animale, femei, gay etc, va afirma ca este european, democratic, revolutionar blablabla. Si toata lumea va rasufla usurata (ca a scapat de extremisti), dindu-i mandat sa conduca mai departe, Romania...
  "Cine nu invata din greselile trecutului, risca sa le repete."
  • Like 0
 • Nu este vorba de un nou partid.
  Este vorba de o noua haina ideologica, poate si oportunista, a vechii aliante PDSR/PRM si altii, ce a functionat din anii '90. Fara intrerupere. Si care -desi diferita in partile componente- era unita de un singur scop: liberalii si taranistii sa nu ajunga la putere!
  Partide noi in Romania... greu. (Vedeti cate probleme la Pro R sau USR.)
  Oare de ce?
  Se pune doar problema daca va fi o alianta de durata si structurata pe aceleasi teme sau a fost doar un puseu de moment. Temele fiind schimbate la toamna. Calul de bataie va ramine: "anti" (globalizare, Occident, democratie, diaspora; poate si economie de piata.)
  Grav este ca activistii si securistii PCR au cam tras pe dreapta (virsta) si vin beizadelele lor. Asta arata ca trebuie luptat cu ideile, nu cu oamenii. Si mai arata ca FSB inca isi joaca bidivii pe aici, dupa cum au chef.
  Poate ca legile ce organizeaza activitatea serviciilor secrete ar trebui modificate, pe ici, pe colo. Daca unele partide sunt conduse de spioni si ajung la putere, cum sa-i dai spionului notele informative facute cu sacrificii?
  Doar intrebam...
  • Like 0
 • Problema cu protestatarii aia este ca discursul .... sau mai bine zis ideile lor sunt atat de absurde, ca nu stii de unde sa incepi pentru a.i contrazice sau pentru a ke da dreptate. De la Zamolxe la drone si de la Bubuli la corporatiile sorosiste, e greu pentru o persoana cu un traiect logic care nu se contrazice de la o propozitie la alta, sa tine pasul cu toate ipotezele paralele si incrucisate ale acestor concetateni. La astia nu functioneaza nimic. Odata ce te.ai autoconvins de o prostie, oricine te contrazice e ori rau intentionat ori incearca sa.ti fure calul.
  • Like 3
  • @ Calin Ungureanu
   Tocmai din acest motiv populismul prinde sau va prinde la acest segment electoral. Politicianul populist îți dă dreptate orice ai zice și te face să te simți bine!
   • Like 0
 • Or do câteva sute de conspirationistii penibili in Piața Victoriei care pot fi ușor ridiculizați, dar realitatea arată că mult mai mulți români nu consideră epidemia un pericol real, îi puteți vedea în magazine, pe străzi, în parcuri. Chiar și în vacanțe. De fapt avem și valori concrete, sondajul IRES care spune că 49% dintre români consideră epidemia mai puțin gravă decât este prezentată.
  • Like 3

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult