Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vacanța ideologică a lui Obama

Împreună cu statele California, New Mexico şi Texas, Arizona este greu lovită de povara imigraţiei ilegale, prin poroasa graniţă de sud a Statelor Unite.

Votanţii republicani, vizibil partizani ai măsurilor drastice pentru combaterea influxului neutorizat de străini, i-au adus victoria lui Trump şi – odată cu ea – 58 de delegaţi. Trump totalizează, după alegerile din Arizona, 739 de delegaţi.

În statul mormonilor, Utah, campania agresivă antiTrump, condusă de fostul candidat prezidenţial Mitt Romney, care a eşuat lamentabil la alegerile din 2012, l-a făcut învingător pe senatorul Cruz şi, fiindcă acesta a reuşit să obţină peste 50% din voturi, a luat toţi cei 40 de delegaţi ai statului, ajungând la un total de 465. 

În opinia lui Mitt Romney, divizarea internă a partidului republican este cauzată de conflictul dintre trumpism, un populism vulgar şi agresiv după el, şi republicanism. Romney, împreună cu senatorul Lindsay Graham din Carolina de Sud şi cu fostul guvernator al Floridei Jeb Bush s-au plasat în spatele lui Cruz, pe care il văd acum ca pe o opţiune acceptabilă, indiferent de conflictele din trecut. Ted Cruz a numit elita partidului republican cartelul din Washington şi l-a acuzat public pe liderul majorităţii din senat, Mitch McConnell, ca fiind un mincinos. Nu toţi membrii establishmentului republican sunt gata să-şi schimbe părerea şi să devină susţinători ai lui Cruz, dar - prin intervenţia celor care au făcut-o – senatorul texan a căpătat un nou avânt, care îl împinge înainte în sondajele de opinie. Prezenţa lui devine cel mai important factor în blocarea efortului lui Trump de a obţine minimumul de delegaţi necesari pentru nominalizare.

Candidatul fără speranţă Bernie Sanders, care nu mai are nici o şansă să acumuleze delegaţii necesari pentru nominalizare, a adus încă o surpriză, ieşind victorios în statele Utah şi Idaho. Persistenţa şi energia septuagenarului senator independent sunt de admirat, acesta continuând să atragă votanţi tineri, între care majoritatea milenariştilor, care nu simt că se identifică cu personalitatea, trecutul şi filozofia politică a fostei senatoare Hillary Clinton.

În următoarele două săptămâni va fi o pauză în alegerile preliminare republicane care se vor relua pe 5 aprilie în statul Wisconsin, unde sunt de câştigat alţi 42 de delegaţi republicani, într-un sistem de tip câştigătorul-ia-toţi delegaţii.

Dar sâmbătă, 26 martie, democraţii din trei state (Alaska, Washington şi Hawaii) au alegeri preliminare pentru cei doi candidaţi: Hillary Clinton, care are deja un total de 1223 de delegaţi, şi Bernie Sanders, cu 920 de delegaţi. Rezultatele din Alaska şi Hawaii vor fi cunoscute târziu în noaptea spre duminică. Dar caucusurile din statul Washington au fost din nou câştigate de Bernie Sanders.

Vacanţa ideologică a lui Obama

Ultima săptămână a început cu oribilele crime produse prin atentatul organizat de ISIS (Statul Islamic din Siria si Irak) în capitala Belgiei. Cum atentatorii erau imigranţi musulmani, exemplul acestei tragedii, ca şi atentatele de la Paris din acest an şi cel din San Bernardino, California, toate comise de imigranţi musulmani radicalizaţi, vin în sprijinul candidaturii lui Donald Trump, care a făcut cunoscute de la început opiniile lui despre criteriile prea laxe de imigraţie, securitatea naţională şi nevoia de a întări protecţia graniţelor şi controlul nou veniţilor.

Presa americană a acordat spaţii largi evenimentelor din Bruxelles şi primelor rezultate ale investigaţiei. Se dovedeşte că în Belgia există o vastă reţea de terorişti islamici, care au fost în legătură directă cu cei care au organizat atacurile din Paris şi unii din ei au participat chiar la confecţionarea dispozitivelor explozive şi la acţiunile de omor din capitala Franţei. Patru cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa în masacrul din aeroportul Zaventem.

Sursă foto: Presidency of Argentina Press Office/Anadolu Agency/Getty Images

În această situaţie, comportamentul preşedintelui Barak Obama a stârnit uimire, dezaprobare şi critici. Obama, împreună cu întreaga familie, inclusiv soacra, se afla – atunci când s-au produs atentatele teroriste din Belgia - în vizită oficială în Cuba, ţară comunistă cu care, de curând, Statele Unite au reluat relaţiile diplomatice. S-au redeschis ambasade la Havana şi, respectiv, Washington, s-au făcut multe comentarii, fie favorabile, fie critice şi s-a ajuns la această vizită prezidenţială, pe care Charles Krauthamer a numit-o vacanţa ideologică a lui Obama.

Mulţi se aşteptau ca preşedintele american să-şi scurteze vizita, să se reîntoarcă la Washington, să pronunţe un discurs energic şi amănunţit despre noile acte teroriste, să se prezinte la ambasada belgiană pentru a prezenta omagiile şi condoleanţele naţiunii americane şi să convoace de urgenţă o întâlnire cu liderii europeni, în care să se pună bazele unei acţiuni comune de combatere a Statului Islamic, care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacuri la câteva ore de la producerea lor.

În loc de asta, Barack Obama a făcut un scurt comentariu de presă, pe care observatorii l-au cronometrat la 52 de secunde, după care s-a dus la stadionul din Havana, unde, împreună cu dictatorul Raul Castro, a asistat la un meci de baseball. Fotografiaţi împreună în tribună, cei doi conducători împrieteniţi au expus camerelor de luat vederi feţe fericite şi zâmbitoare.

A doua zi, familia Obama s-a dus în Argentina şi la dineul festiv preşedintele american a dansat tango cu o profesionistă locală. Mai multe canale de televiziune au prezentat pe ecranul înjumătăţit imagini concomitente cu ororile de la aeroportul belgian şi distracţiile prezidenţiale.

Mersul campaniei republicane intră într-o fază critică. A trecut deja prea mult timp fără ca partidul să definească un candidat acceptat de toate fracţiunile. Lupta între concurenţi a devenit prea agresivă şi de un nivel din ce în ce mai scăzut. Recent, cei doi competitori principali, Cruz şi Trump au declanşat atacuri reciproce prin critici adresate nevestelor lor. Ieri, tabloidul National Enquirer a publicat un articol în care îl acuză pe Ted Cruz de cel puţin cinci aventuri extraconjugale, denunţate ca minciuni de texan. Numai că acelaşi tabloid are o istorie de mari victorii prin care, folosind aventurile galante investigate de reporterii lui, a distrus şansele mai multor politicieni sus situaţi, printre care trei candidaţi prezidenţiali, toţi democraţi, Gary Hart, Jesse Jackson şi John Edwards. Cum dezvăluirile legate de cei trei s-au dovedit adevărate, intervenţia acestei publicaţii ar trebui să îi dea fiori pe şira spinării lui Ted Cruz.

Partidul republican a intrat într-o implozie lentă, a spus, într-un interviu acordat postului CNN, David Axelrod, fostul consilier al lui Obama, care i-a asigurat acestuia cele două victorii. La origine ar fi contradicţiile între trei facţiuni interne: populiştii susţinători ai lui Trump, creştinii evanghelici care il sprijină pe Ted Cruz şi nucleul de centru-dreapta, care speră să ajungă la o convenţie naţională, prin care să îi elimine pe amândoi. Axelrod susţine că un număr mare de politicieni republicani de vârf şi-au pierdut speranţele într-o victorie pe 8 noiembrie 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult