Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vaccinarea anticovid a copiilor între 5-11 ani începe în Statele Unite. Tot ce trebuie să știți despre vaccinul Pfizer pentru copii

copii - sua - vaccin

Foto: Joseph Prezioso/ AFP / Profimedia

Începe vaccinarea anticovid a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în SUA, considerată de către preşedintele Joe Biden „un moment de cotitură” în lupta împotriva COVID-19.

„Aceasta le va permite părinţilor să pună capăt lunilor de preocupări pentru copiii lor şi va reduce proporţia cu care copiii transmit virusul celorlalţi”, a declarat afirmat preşedintele american, potrivit Agerpres.

În Statele Unite sunt aproximativ 28 de milioane de copii cu vârste între 5 şi 11 ani care sunt de acum eligibili pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, care va fi administrat în două etape, la interval de trei săptămâni. Este o nouă etapă a campaniei de vaccinare care era aşteptată de numeroşi părinţi, notează AFP.

Centrele de prevenire şi combatere a bolilor (CDC) au recomandat oficial marţi seara vaccinul pentru această categorie de vârstă, după autorizarea dată, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Agenţia americană a medicamentelor (FDA). 

Cum se face vaccinul anticovid la copii

Copiilor din această categorie de vârstă li se va administra o doză Pfizer de 10 micrograme – o treime din doza de 30 micrograme administrată adolescenților și adulților. Vaccinul Pfizer pentru copii este foarte eficient în declanșarea anticorpilor împotriva virusului, arată studiile clinice și cu peste 90% eficient în blocarea bolii simptomatice, potrivit specialiștilor CDC.

În cazul în care copiii de 5-11 ani vor fi vaccinați într-un ritm similar cu cel în care sunt vaccinați adolescenții în SUA, estimările făcute de CDC sugerează că aproximativ 600.000 de cazuri de boală ar putea fi prevenite până în martie.

„Proiecțiile au arătat că vaccinarea în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar trebui să accelereze scăderea cazurilor cu care ne confruntăm în prezent, reducând incidența cumulată cu 8%”, a declarat dr. Sara Oliver, medic în cadrul Centrelor de prevenire şi combatere a bolilor din SUA.

Foto Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Varianta Delta a dus la creșteri record ale spitalizărilor cu COVID-19 în rândul copiilor mici în acest an, sugerează datele agenției, în ciuda faptului că aproximativ 38% dintre copii e posibil să aibă anticorpi, în urma unei infectări anterioare.

Mii de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost internați cu COVID-19 în spitalele americane, iar 172 au murit. Deși au un risc mult mai scăzut de apariție a unei forme grave de Covid, comparativ cu adulții, mulți copii s-au confruntat și cu efecte secundare pe termen lung sau complicații ale bolii, potrivit CBS News.

O mare parte dintre discuțiile grupului de lucru, înainte de autorizarea vaccinării copiilor din această categorie de vârstă, s-au concentrat pe cântărirea beneficiilor vaccinului față de riscul potențial de cazuri rare de miocardită, un efect secundar, care constă în inflamația inimii.

Vaccinul Pfizer: Copiii între 5-11 ani vor avea mai puține efecte secundare decât adolescenții 

„Este un lucru foarte important să recunoaștem că riscul foarte scăzut de miocardită care poate apărea după vaccinare pălește în comparație cu riscul foarte mare de boli cardiace severe legate de COVID și MIS-C (sindrom inflamator multisistemic - n.n.)”, a declarat, pentru CBS News, dr. Matthew Harris de la Cohen Children's Medical Center.

În general, datele din studiile clinice Pfizer sugerează că, la categoria de varstă 5-11 ani, copiii vor avea mai puține efecte secundare decât adolescenții sau adulții tineri. Efectele secundare care au apărut, cum ar fi febra sau roșeața în jurul locului în care a fost administrat vaccinul „au fost în cea mai mare parte ușoare, până la moderate și de scurtă durată”.

Rata exactă de apariție a miocarditei după vaccin la copiii de 5 până la 11 ani rămâne necunoscută. Experții CDC au concluzionat că riscul a fost „probabil mai mic” la copiii mai mici, decât la adolescenți.

La cererea autorităților de reglementare, Pfizer a căutat probleme de siguranță și efecte secundare la aproximativ 3.100 de copii între 5 și 11 ani care au primit dozele de 10 micrograme. Acest studiu este „la capătul superior sau chiar dincolo” de nivelul utilizat de obicei pentru a autoriza alte vaccinuri pentru copii, a declarat dr Doran Fink de la FDA.

„Puteți adăuga asta la experiența vastă pe care am avut-o până acum cu vaccinul și la grupurile de vârstă mai înaintate”, a spus dr. Fink.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult