Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Vaccinarea în România: ca imaginea unui soldat musculos care-i dă un brânci unei bunicuțe cu basma, strigându-i peste patul puștii - „Mamaie, lasă-mă să te apăr”

vaccinare - batrani -

Foto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia

Văd pe Facebook oameni tineri, cu tricoul suflecat, postând mândri hashtaguri de vacciniști. Probabil își închipuie că prin vaccinarea propriei persoane au dat o lovitură mortală pandemiei, ba mai mult, au servit și de exemplu obscurantiștilor anti-vaxxeri, contribuind astfel la scoaterea României nu numai la liman, ci și la lumină.

Să ne luminăm puțin atunci.

Tinerii au înțeles oare că nu stau în case ca să se protejeze pe ei, ci ca să-i protejeze pe cei fragili? De ce să-i protejăm pe cei fragili? Simplu: pentru că ei au 1) riscuri mai mari să moară de Covid și 2) riscuri mai mari să ajungă în spital cu Covid. Chiar dacă nu ne pasă de punctul 1) și considerăm că unii au cam trăit destul, de punctul 2) ne pasă, pentru că nu vrem să ajungem la supraaglomerarea sistemului de sănătate. De ce nu vrem asta? Pentru că atunci și oameni mai puțini fragili, cu forme mai ușoare de Covid sau chiar cu alte boli riscă să nu poată primi îngrijiri medicale de calitate și, uneori, să moară când ar fi putut fi salvați. 

Ce rezultă din asta?

Rezultă că prioritatea la vaccinare trebuie s-o aibă cei care riscă să facă forme grave de boală. Ei sunt cei care pot sufoca și sistemul sanitar, și cimitirele. Încă o dată: prioritatea nu trebuie dată de probabilitatea de a face Covid, ci de riscul de a face o formă gravă de Covid.  Argumentele de genul „Domne, eu lucrez cu publicul, am risc mare de a mă infecta, trebuie să mă vaccinez primul” nu au nicio bază logică. Iată de ce:

Ajută un tânăr care s-a vaccinat azi la combaterea pandemiei? Răspuns: nu. Probabilitatea ca el să ajungă în spital cu Covid înainte de vaccin era aproape de zero. Probabilitatea ca el să ajungă în spital cu Covid după vaccin e tot aproape de zero. Probabilitatea ca tânărul nostru vaccinat să infecteze cu Covid o persoană fragilă a scăzut după vaccinarea tânărului? Nu, pentru că și vaccinat încă poți transmite virusul. Mai mult, acest tânăr a luat vaccinul unui om fragil, mărind astfel riscul ca o persoană să moară sau să ajungă să ocupe un pat de reanimare din cauza Covidului…

Dragi tineri, singura atitudine acceptabilă din punct de vedere moral, din punct de vedere logic, singurul lucru bun pe care-l puteți face pentru combaterea pandemiei: refuzați să vă vaccinați în afara programului național. Lăsați oamenii cărora acest vaccin chiar le poate salva viața să-l facă azi, nu mâine. În felul ăsta, numărul morților va scădea, numărul internărilor va scădea și vom putea să ne reluăm viețile, infectându-ne veseli între noi - cei tineri, protejați de tinerețe, cei vârstnici, protejați de vaccin....

P.S. Oare armata, a cărei implicare în campania de vaccinare s-a concentrat pe grabnica înființare a centrelor speciale, va mai apărea pe primul loc la încrederea acordată de populație, moț între toate instituțiile statului? Încredere pe care se pare că a batjocorit-o, vaccinându-și nu numai cadrele active, sănătoase tun, care trec teste sportive și medicale în mod regulat, ci și aparținătorii. Probabil pentru că, în caz de răzbel, care ne paște iminent, la o adică iese și madam colonăleasa să-i frigă o tigaie-n cap inamicului...

Imaginea unui soldat musculos care-i dă un brânci unei bunicuțe cu basma, strigându-i peste patul puștii „Mamaie, lasă-mă să te apăr” și se înfige primul la coadă la vaccin, va fi mult timp pentru mine imaginea Armatei Române de azi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Absolut exceptional articolul Magdei despre vaccinare ! Felicitari !
  • Like 0
 • Ovo check icon
  1. Înțeleg că ideea articolului este că prioritatea trebuie să fie către cei VULNERABILI, care pot face o formă gravă de covid, nu către cei EXPUȘI, care prin natura activității, pot face mai repede covid. Atunci, de ce în etapa I s-a vaccinat NUMAI personalul medical? Nu cumva pentru că este cel mai expus la covid? Unde erați pe 27 decembrie, când a început campania de vaccinare, cu personalul cel mai expus la covid? De ce n-ați scris ATUNCI articolul ăsta, să-i certați pentru strategia asta păguboasă?
  2. Dacă am început campania de vaccinare cu prioritate pe cei EXPUȘI, credeți că este productiv să schimbăm brusc regulile, după ce am început deja etapa a 2-a, și să bulversam total sistemul, care și așa funcționa cum funcționa? E bun haosul actual?
  3. Sistemul ăsta, cu focusare pe persoanele VULNERABILE, nu pe persoanele EXPUSE, se aplică în Franța, care, se stie, numai un exemplu de bune practici în campania de vaccinare nu este.
  P.S. Tinerii ăia care posteaza ca să convingă lumea să se vaccineze nu o fac să convingă anti-vacviniştii (pe ăia oricum nu-i convinge nimeni), ci pe cei indeciși, care "mai așteaptă", nici ei nu stiu sigur ce anume. Si eu am făcut-o, bine, nu cu poze, că nu mai sunt chiar așa tânăr și nici "musculos", dar cu vorbe, și îmi place să cred că am convins vreo 2-3. Care, culmea, deși acum vor, nu mai pot, că n-au loc de cei pe care oricum nu-i scoate nimeni forțat din casă.
  • Like 0
  • @ Ovo
   Nu numao Franta da prioritate persoanelor vulnerabile, ci toate tarile in care s a inceput vaccinarea ( tot UE, Marea Britanie, SUA, Israel, etc). Nici un presedinte sau prim ministru nu s a vaccinat peste rand ( n am verificat in Venezuela sau Coreea de Nord, decat la tarile din G7). N am stiut despre acest sistem ( nu.locuiesc in Romania) pana in ziua in care am scris articolul. Da, trebuie schimbat urgent sistemul, orice vaccin irosit pe o persoana nevulnerabila este...irosit.
   • Like 0
 • Interesantă confirmare a psihologiei persuasive ! Pe vremea consultărilor sociologice privind dorința de vaccinare ne făceam probleme că riscăm să rămânem cu vaccinurile nefolosite iar după apariția discontinuității în livrarea vaccinului s-au născut emoții care care au determinat ca o mare parte dintre nehotărâți (ba chiar și dintre anti-vaxxeri) să dea din coate pentru a se vaccina înaintea celor declarați ”pro vaccin” de la bun început sau înaintea celor încadrați mai sus pe scara vulnerabilității !
  • Like 1
 • Cum comentați prioritatea la vaccinare a deținuților din penitenciare, decisă de Guvern?
  • Like 0
  • @ Nicoleta Razvan Pencu
   Simplu : deținuții, precum mulți ”demnitari” pe merit încadrați la categoria ”potențial condamnabili” (după statistica pe cazurile de până acum), fac parte din aceeași ”familie” !
   • Like 1
  • @ Nicoleta Razvan Pencu
   acolo e cam inghesuiala si, nu e chiar optiunea lor sa nu respecte distantarea sociala, asa ca riscul - obligat si nu voluntar ca la cei din piata victoriei - de a avea explozii de cazuri e mare;
   si cum statul i-a bagat acolo, tot el s-ar cuveni sa isi asume;
   asta e filozofia situatiei
   • Like 0
 • Orice om vaccinat, tanar sau batran, contribuie la cresterea acelui procent de oameni vaccinati catre care tindem pentru a pune capat pandemiei. Si nu sunt sigura ca toti cei batrani si asa zis fragili vor sa se vaccineze. Ma rog de maica-mea si nu pare sa ii pese. E adevarat, are 86 de ani si e probabil putin cam senila. Dar nici in casa nu vrea sa stea, tot timpul e pe afara, asa ca se expune la risc pur si simplu, cu seninantate si cu iresponsabilitate, si chiar nu am ce sa-i fac, nu pot sa o pazesc ca inca nu sunt pensionara, lucrez. Deci, oricine se vaccineaza, tanar sau batran, felicitari din partea mea!
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Ciudat egalitarismul ășta în drepturi (ba chiar discriminați pozitiv) între vulnerabilii din societate și criminalii, violatorii și corupții ”dosiți temporar” ! E vorba de priorități, nu de neglijarea lor totală !
   • Like 0
 • Parerist check icon
  "Probabilitatea ca tânărul nostru vaccinat să infecteze cu Covid o persoană fragilă a scăzut după vaccinarea tânărului? Nu, pentru că și vaccinat încă poți transmite virusul"
  Asta e o prostie scoasa de pe feisbuc. Si cei vaccinati pot teoretic sa transmita boala insa cu o probabilitate mai redusa, si un timp mai scurt.
  Si la nivel general prin zona noastra, acum "rata de reproducere" e in jur de 1, aka pandemia asta a pacii cand creste, cand scade, cu semi-masurile astea nici nu creste galopant insa nici nu scade rapid. Daca insa vaccinarea scade chiar si cu 20% probabilitatea de a transmite boala (probabil ca in realitate o scade cu mult mai mult) si rata aia incepe sa oscileze in jur de 0.8 atunci pandemia se va "stinge". Sau vor putea fi luate masuri de relaxare suplimentare incat sa re-ajunga in jur de 1,
  Asta nu contrazice concluzia articolului ca persoanele fragile ar trebui sa aiba prioritate, insa nici sa zici ca tinerii sanatosi se vaccineaza degeaba nu ajuta.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult