Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar urma să înceapă în octombrie în România

Vaccinare anti-Covid

Foto: Inquam Photos

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să înceapă în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. 

Potrivit acestuia, cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca vor primi, cel mai probabil, drept a treia doză un vaccin pe bază de ARN mesager.

„Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a declarat Gheorghiță.

Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical și persoanele din categorii vulnerabile, apoi va fi extinsă și la celelalte categorii a precizat medicul.

Oamenii se vor putea programa fie prin platforma de vaccinare, fie vor putea merge direct la centrele de vaccinare. Condiția pentru a primi a treia doză este să fi trecut cel puțin 6 luni de la a doua doză, iar persoana să nu fi trecut prin COVID, deoarece vaccinarea, urmată de trecerea prin boală oferă o protecție imunitară suficientă.

Valeriu Gheoghiță crede că vârful valului 4 al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când sunt așteptate peste 1.500-1.600 de cazuri de COVID-19 pe zi. Potrivit lui, cel mai bun moment pentru vaccinare, în cazul celor care nu au făcut deja acest lucru, este „acum”, pentru a dobândi imunitate în fața noului val de infectări.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult