Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vântul înghețat al schimbării: din clipa în care Dragnea va fi declarat nevinovat, vom începe noi toți ceilalți să fim vinovați

Dragnea, ură - foto Inquam photos / adriana neagoe

(Foto Inquam Photos/Adriana Neagoe)

Dacă am avea răbdare să citim măcar puțin despre istoria intelectuală și politică a anilor 30, am înțelege ce e pe cale să se petreacă în societatea românească în această perioadă.

Desigur, nu există din fericire nicio comparație posibilă între regimurile de teroare instaurate de Hitler sau Stalin și „diminuarea democrației” de la noi. Dar există similarități tulburătoare privind anumite transformări ale societății în întregul ei, iar faptul de a compara spiritul epocii și mecanismele politice de atunci cu cele de acum ne îngăduie măcar să vedem dimensiunea pericolului în care ne aflăm.

Mă voi opri aici foarte pe scurt la trei transformări subtile, dar ireversibile, pe care le descrie și Hannah Arendt în mai multe dintre cărțile ei, cu deosebire în Responsabilitate și judecată.

1) Intelectualii

Asistăm în ultimii ani transformări uluitoare ale unor intelectuali publici: nu este vorba doar de lașitatea care i-a cuprins mai încet sau mai rapid pe cei mai mulți dintre intelectualii români, îngăduind pseudo-intelectualilor mediatici, vedetelor din show-biz să devină manipulatori de opinie și să contribuie la pierderea generalizată a capacității de a judeca și de discerne, înlocuită fiind cu reacția emoțională, pătimașă, dogmatică și intolerantă. E perfect adevărat ce spune Arendt despre germanii anilor 30: „e mai ușor să condiționezi comportamentul oamenilor și să-i inciți să se comporte în felul cel mai neașteptat sau mai scandalos decât să-i convingi să tragă învățăminte din experiență, adică să înceapă să gândească și să judece”.

Dar, cum spuneam, nu este vorba doar de această lașitate care i-a făcut pe cei mai mulți complici pasivi sau activi ai unei puteri corupătoare. Ci și de transformări spectaculoase, de schimbări bruște de convingeri, de treceri într-un interval de doar câțiva ani de la apărarea unor valori la apărarea unei puteri, este vorba de înregimentări cu tot cu convingeri și credințe în slujba acelor puteri care subminează orice valori ale vieții în comun, ale dreptății sau libertății. De dragul banilor, al funcțiilor sau prestigiului, acești intelectuali lucrează cu sârg la baza ideologică a unei puteri jefuitoare și violente, care are nevoie de o mască de onorabilitate naționalistă, ortodoxistă sau de alt fel ca să-și poată realiza scopurile prădătoare.

2) Morala

Hannah Arendt se întreabă cum a putut o societate precum cea germană, bazată pe tradiții și valori solide, să se prăbușească atât de tragic în atât de scurt timp. Ideea ei este de o limpezime absolută: oamenii nu au renunțat la valori, ci au schimbat o morală care le părea slabă și decăzută cu una puternică și învingătoare. În clipa în care regimul nazist își încheiase munca teoretică de elaborare a unei ideologii atrăgătoare, au fost neașteptat de mulți cei care și-au părăsit pur și simplu vechile valori (protestante, conservatoare sau chiar liberale) pentru a adera la cele noi, naziste, moderne și eficiente. A fost ca un fel de update valoric.

În momentul în care noii ideologi ai puterii de la București își vor fi definitivat munca privind interpretarea binelui, cinstei, dreptății, patriotismului, credinței, familiei etc., societatea întreagă va putea bascula spre noile valori, în care referințele vor fi Dragnea, Voiculescu, Ghiță, Dăncilă, Tudorel și... continuați dvs. lista, că e mai lungă.

Ce se va fi întâmplat între primul moment și cel de-al doilea, adică oarecum în chiar intervalul în care ne aflăm acum? Va fi avut loc dezintegrarea morală, dezorientarea generalizată, în care nimeni nu mai pare să știe ce e drept și ce e nedrept, cine e bun și cine e rău. O uriașă mașinărie lucrează de zor la a ne convinge că morala după care ne conducem e strâmbă și că ea trebuie preschimbată, pe bani frumoși, dacă se poate în studiourile lor de televiziune, la redacțiile lor, în vilele lor de protocol, cu o morală nouă și viguroasă.

3) Responsabilitatea și vinovăția

O ultimă idee, care trebuie să se dezvolte pe larg într-un alt text. Atunci când avem în față o putere coruptă, ea va face tot posibilul să inducă ideea că toți suntem corupți. „Miile de oameni” închiși pe nedrept, riscul ca toți să ajungem la DNA, ideea că suntem cu toții un pic măcar hoți, mincinoși, corupți sau securiști – toate acestea fac parte dintr-o schemă clasică de diluare a responsabilității individuale, morale și legale, pentru dezastrul în care ne aflăm, într-o vinovăție colectivă, dar difuză și deci cu neputință de operaționalizat moral sau judiciar. O asemenea manipulare are două scopuri:

Mai întâi, de a demonstra că nu pot fi stabilite vinovății precise pentru așa ceva, pentru că este vorba de „istorie”, „destin” sau, cum spun unii prieteni, de „sistem”. Sistemul face și drege, el este imposibil de oprit, așa merg lucrurile, nu ai ce face, mai bine îți vezi de treaba ta.

Apoi, de a-i coborî pe cei cu adevărați vinovați până la nivelul omului de rând pentru a spune: dacă tu, X, contești că ești vinovat, atunci și eu, Dragnea, Ghiță, Udrea, cetățean ca tine, am dreptul să contest că sunt vinovat. Adică ori suntem cu toții vinovați și plătim toți, ori nu este nimeni vinovat și atunci nu plătește nimeni.

În aceste zile se încheie refacerea juridică a inocenței celor care au adus România în pragul dezastrului, pe fondul distrugerii justiției și statului de drept. De ce va fi dus acest proces până la capăt, fără vreo reacție de rezistență? Din motivele indicate la punctele 1 și 2. Lucrarea se desăvârșește sub ochii noștri.

Abia din clipa în care Dragnea va fi declarat nevinovat, vom începe noi toți ceilalți să fim vinovați, în feluri pe care nici nu le bănuim încă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Niciunul dintre intelectualii pe care îi urmăresc nu a cedat. Pentru că aceștia, putini, sunt adevărați intelectuali. Autorul este nedrept. Cei care par că au cedat erau, de fapt, dinainte, în tabăra mafiotă. E o problemă că avem puțini intelectuali adevărați, dar aceasta e structura poporului nostru. Dacă un ins e mai puțin înzestrat, trebuie iubit și îngrijit cu atât mai mult. Așa și cu poporul nostru. Cei cu mintea limpede și forță vitală să lupte cu mafia în numele tuturor celorlalți. Vor învinge chiar dacă par puțini și slabi, pentru că dreptatea este de partea lor.
    • Like 2
  • Nu prea înțeleg de ce suntem sau vom fi vinovați cu toții în vreme ce se cunosc câțiva vinovați de situația actuală a justiției:
    1. Colegiul de conducere al ÎCCJ care nu a vrut să respecte legea în privința constituirii completurilor de 5 judecători.
    2. SRI, ÎCCJ și Parchetul General care au încheiat acte de colaborarea strict secrete în procesul de înfăptuire a justiției.
    3. Serviciul secret de protecție informativă a magistraților care a constituit o arhivă de dosare ( arhiva SIPA ) folosite la șantajarea acestora.
    Acesta este fundamentul ilegal pe care se bazează manipularea justiției de către politicieni ( indiferent de culoare ) și alte entități interesate, iar ce se întâmplă acum este lupta pentru pune mâna pe aceste instrumente, nu pentru a le desființa.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Fara suparare : de ce nu mergi dumneata pe site-ul Antena 3 ? La fiecare comentariu de aici apar idei din zona aia.

      P.S. Completurile de 5 judecatori nu au fost niciodata ilegale. De ce ? Incearca sa verifici singur. Nu mai lua de bun tot ce vezi la TV.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Domnule Psd-ist,
      Cum spunea Florin Popa, completurile de 5, au fost legal constituite. Daca ati fi capabil sa gândiți, ați sti ca Ccr-ul nu poate stabili ce este legal si ilegal. Este ILEGAL ca Ccr-ul sa judece legalitatea !
      Ccr trebuie sa se pronunțe doar pe Constituționalitate
      2. Pe nici un om cinstit nu il deranjeaza cum colaboreaza Parchetul, Sri-ul, Iccj-ul pentru a prinde hoții sau corupții. Rezultă ca nu sunteți un om cinstit
      3. Manipularea cu arhiva Sipa a fost demontata in instantă, Cristi Danilet a câștigat procesul în care a dovedit ca povestea este o calomnie.

      Concluzia e clară, sunteți un psd-ist care împrăștie propagandă, sau un spalat pe creier daca credeți ce scrieți, dar aici nu funcționează manipularea, cititorii Republica sunt suficient de inteligenți
      • Like 4
    • @ Mario Popesco
      La articolul 32 al legii 304/2008 scrie așa: „Judecătorii care fac parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică,”, Nu scrie că vreo 2-3-4 se trag la sorți iar restul sunt numiți. CCR nu putea decât să constate acest lucru flagrant și fără dubiu.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Domnule Voicu,

      Eu chiar sunt interesant in citeva chestii , la care nu pot gasi raspunsuri nici la A3 :
      - Ce lege a incalcat ICCJ cind au tras la sorti 4 din cei 5 judecatori in loc de toti 5 si de cind stabileste CCR cine a incalcat legea ?
      - Ce lege au incalcat protocoalele SRI ICCJ si Parchetul General ? Daca aceste protocoale au fost ilegale , nu ar trebui sa mearga la pirnaie toti cei care au semnat pe aceste protocoale ? Daca da , atunci de ce nu sunt dati in judecata semnatarii protocoalelor ?
      - Cine a folosit SIPA la santajarea cui ? Poate niste nume si niste procese pe rol ar ajuta ... Costel l-a santajat pe Ionel si Ionel l-a dat in judecata pe Costel pentru santaj ....

      Numai bine .
      • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      D-le Radu Bogdan,populația pesedistă consideră că infractorii se duc și se predau singuri,nu e nevoie de mijloace specifice pentru a fi aduși în fața Justiției.
      Așa o învață canalele de dejecție media A3&Ghiță TV.
      Pastorașul Gâdea și gurnalistul-scuipici Ciutacu nu au aflat,pare-se,că FBI-ul a început să facă dosare beton armat ptr.Mafie abia după ce a început să-i asculte,filmeze și să facă înțelegeri cu mafioți „pocăiți”.
      • Like 1
  • Societatea romaneasca nu are ce morala sa schimbe, dintr-un motiv simplu, este lipsita de morala vorba aia, o societate fara printipuri va sa zica ca nu le are. Intelectualii putinii ramasi sufera si ei de o lehamite fireasca traind in tara lui: da tie ce iti pasa ori lasa ca merge si asa. Incerci sa fii corect, sa faci lucrurile bine, sa iti asumi responsabilitati, sa te educi sa evoluezi, dar, faci aceste lucruri pana la un punct si asta intr-o comunitate careia ai pasa nu intr-o masa amorfa de egoism personal, camuflat in spatele epresiei de genul, *sa aveti o zi buna*, in cele din urma renunti si te dai cu lumea. Ultimul punct, nu este nimeni vinovat este legitimarea fireasca a unei atitudini generale a populatiei, alalalt este de vina, eu nu gresesc, statul paralel, U.E, americani , rusi, evreii, tiganii, astia sant vinovatii, etern de serviciu.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Corina check icon
      Spuneți: „Incerci sa fii corect, sa faci lucrurile bine, sa iti asumi responsabilitati, sa te educi sa evoluezi, dar, faci aceste lucruri pana la un punct si asta intr-o comunitate careia ai pasa nu intr-o masa amorfa de egoism personal, camuflat in spatele epresiei de genul, *sa aveti o zi buna*, in cele din urma renunti si te dai cu lumea.”
      De ce să renunți? De ce să nu faci cât poți în societatea dată, așa cum e ea deocamdată? Pentru niște semeni o faci, în fond!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult