Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Variola maimuței. Cinci reguli simple, care ar trebui repetate non-stop de Ministerul Sănătății

variola maimutei

Foto: Getty Images

Au început să vină datele cu noile cazuri de variola maimuței detectate peste weekend. 71 de cazuri noi în Marea Britanie. Alte 22 în Spania. Tot 22 de cazuri noi și în Portugalia, 14 în Olanda. Noi îmbolnăviri și în Irlanda, Belgia, Thailanda...

Este doar o chestiune de timp până cînd vor fi detectate primele cazuri și la noi. Dar cum ne pregătim până atunci? Cum profităm de această mică perioadă de grație?

O precizare importantă: variola maimuței (monkeypox) NU este variola umană (smallpox). Deși sunt produse de virusuri înrudite, iar manifestările pot fi similare, variola umană, o boală foarte gravă și extrem de ucigătoare, a fost eradicată acum mai bine de 40 de ani, prin vaccinare. Pe de altă parte, nici monkeypox-ul nu este chiar floare la ureche, iar mortalitatea poate urca chiar și la 10% dintre cei infectați.

Virusul variolei maimuței nu este un patogen necunoscut, dar cvasi-totalitatea îmbolnăvirilor au survenit, până acum, în anumite zone din Africa. Cazuri sporadice în restul lumii au mai fost detectate, dar toate au putut fi legate de o infectare anterioară pe continentul african, fără să se înregistreze o transmitere comunitară. Situația de acum este îngrijorătoare, pentru că epidemia pare să se extindă rapid, în doar câteva zile fiind detectate cazuri în Europa, SUA, Canada și Australia, la persoane fără un istoric de călătorie în Africa și fără o legătură directă între ele, fapt ce sugerează că transmiterea comunitară este deja semnificativă.

Până acum, calea de transmitere în majoritatea cazurilor pare să fie prin sex, cei mai mulți dintre pacienți fiind bărbați tineri homosexuali. Totuși, variola maimuței se poate răspândi și pe cale aeriană, ceea ce crește semnificativ riscul unei răspândiri explozive. Deocamdată nu s-au înregistrat cazuri mortale în afara Africii, dar în zonele endemice au fost, de la începutul anului și până acum, 69 de decese la un total de 1365 de cazuri (adică un CFR de 5%).

Epidemia pare să se fi declanșat în urma unor festivaluri din Spania și Belgia, Maspalomas Gay Pride și Darklands, apărând mai apoi focare secundare, precum sauna G.I. Joe din Montreal, Canada. Deși nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, infectarea se face - pentru moment, cel puțin - prin sex. Este adevărat că majoritatea cazurilor s-au înregistrat în comunitățile gay, dar, la fel ca în cazul SIDA, monkeypox-ul se va răspândi, mai devreme sau mai târziu, și în afara lor.

Cum cele mai multe îmbolnăviri de până acum au fost în Spania, Portugalia și Marea Britanie, țări în care trăiesc comunități masive de români, epidemia se va extinde, curând, și la noi. Mai ales că încep concediile, iar mulți se vor întoarce acasă.

Pentru limitarea oricărei epidemii este esențial ca noile cazuri să fie detectate rapid, bolnavii izolați, iar contacții identificați și urmăriți. În România, problema va fi complicată de homofobia unei bune părți a concetățenilor noștri, căci, dacă ți-e teamă de stigmatizare, vei întârzia să mergi la doctor ca să declari boala...

Din păcate, autoritățile române sunt aproape mute. Ați văzut vreun efort de comunicare din partea lor? Ați văzut vreo campanie de informare targetată, organizată de Ministerul Sănătății sau de DSP-uri? Eu nu.

Deci ce-i de făcut? Sunt cinci reguli simple, care ar trebui repetate non-stop de Ministerul Sănătății, pe toate canalele de comunicare disponibile:

- Nu face sex dacă ai bube!

- Nu face sex cu persoane care au bube!

- Ai grijă cu cine faci sex!

- Folosește prezervative! Repet, variola maimuței nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, iar folosirea prezervativelor probabil că NU te va proteja de ea. Totuși, prezervativele te feresc de multe altele...

- Mergi imediat la doctor, dacă îți apare o erupție ciudată pe piele!

Nu e chiar rocket science, nu?

Alexandru Toma Pătrașcu este autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, publicată la Editura Humanitas în 2020.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acu sa vezi pe ce culmi ajunge stigmatizarea comunitatii lgbtq.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult