Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Variola maimuței. Cinci reguli simple, care ar trebui repetate non-stop de Ministerul Sănătății

variola maimutei

Foto: Getty Images

Au început să vină datele cu noile cazuri de variola maimuței detectate peste weekend. 71 de cazuri noi în Marea Britanie. Alte 22 în Spania. Tot 22 de cazuri noi și în Portugalia, 14 în Olanda. Noi îmbolnăviri și în Irlanda, Belgia, Thailanda...

Este doar o chestiune de timp până cînd vor fi detectate primele cazuri și la noi. Dar cum ne pregătim până atunci? Cum profităm de această mică perioadă de grație?

O precizare importantă: variola maimuței (monkeypox) NU este variola umană (smallpox). Deși sunt produse de virusuri înrudite, iar manifestările pot fi similare, variola umană, o boală foarte gravă și extrem de ucigătoare, a fost eradicată acum mai bine de 40 de ani, prin vaccinare. Pe de altă parte, nici monkeypox-ul nu este chiar floare la ureche, iar mortalitatea poate urca chiar și la 10% dintre cei infectați.

Virusul variolei maimuței nu este un patogen necunoscut, dar cvasi-totalitatea îmbolnăvirilor au survenit, până acum, în anumite zone din Africa. Cazuri sporadice în restul lumii au mai fost detectate, dar toate au putut fi legate de o infectare anterioară pe continentul african, fără să se înregistreze o transmitere comunitară. Situația de acum este îngrijorătoare, pentru că epidemia pare să se extindă rapid, în doar câteva zile fiind detectate cazuri în Europa, SUA, Canada și Australia, la persoane fără un istoric de călătorie în Africa și fără o legătură directă între ele, fapt ce sugerează că transmiterea comunitară este deja semnificativă.

Până acum, calea de transmitere în majoritatea cazurilor pare să fie prin sex, cei mai mulți dintre pacienți fiind bărbați tineri homosexuali. Totuși, variola maimuței se poate răspândi și pe cale aeriană, ceea ce crește semnificativ riscul unei răspândiri explozive. Deocamdată nu s-au înregistrat cazuri mortale în afara Africii, dar în zonele endemice au fost, de la începutul anului și până acum, 69 de decese la un total de 1365 de cazuri (adică un CFR de 5%).

Epidemia pare să se fi declanșat în urma unor festivaluri din Spania și Belgia, Maspalomas Gay Pride și Darklands, apărând mai apoi focare secundare, precum sauna G.I. Joe din Montreal, Canada. Deși nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, infectarea se face - pentru moment, cel puțin - prin sex. Este adevărat că majoritatea cazurilor s-au înregistrat în comunitățile gay, dar, la fel ca în cazul SIDA, monkeypox-ul se va răspândi, mai devreme sau mai târziu, și în afara lor.

Cum cele mai multe îmbolnăviri de până acum au fost în Spania, Portugalia și Marea Britanie, țări în care trăiesc comunități masive de români, epidemia se va extinde, curând, și la noi. Mai ales că încep concediile, iar mulți se vor întoarce acasă.

Pentru limitarea oricărei epidemii este esențial ca noile cazuri să fie detectate rapid, bolnavii izolați, iar contacții identificați și urmăriți. În România, problema va fi complicată de homofobia unei bune părți a concetățenilor noștri, căci, dacă ți-e teamă de stigmatizare, vei întârzia să mergi la doctor ca să declari boala...

Din păcate, autoritățile române sunt aproape mute. Ați văzut vreun efort de comunicare din partea lor? Ați văzut vreo campanie de informare targetată, organizată de Ministerul Sănătății sau de DSP-uri? Eu nu.

Deci ce-i de făcut? Sunt cinci reguli simple, care ar trebui repetate non-stop de Ministerul Sănătății, pe toate canalele de comunicare disponibile:

- Nu face sex dacă ai bube!

- Nu face sex cu persoane care au bube!

- Ai grijă cu cine faci sex!

- Folosește prezervative! Repet, variola maimuței nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, iar folosirea prezervativelor probabil că NU te va proteja de ea. Totuși, prezervativele te feresc de multe altele...

- Mergi imediat la doctor, dacă îți apare o erupție ciudată pe piele!

Nu e chiar rocket science, nu?

Alexandru Toma Pătrașcu este autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, publicată la Editura Humanitas în 2020.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acu sa vezi pe ce culmi ajunge stigmatizarea comunitatii lgbtq.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult