Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Varujan Vosganian dă vina pe găina din coteț pentru lipsa banilor la buget: „Fiecare ou mâncat de la găina din curte « văduvește » bugetul de cincizeci de bani !”

gaina

(Foto: Facebook / Varujan Vosganian) 

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a găsit motivul pentru lipsa banilor la bugetul public: autoconsumul. Mai exact, găina din coteț, al cărei ou, „în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban”. 

Parlamentarul a postat pe contul său de Facebook o întreagă demonstrație în această direcție, pornind de la două găini ouătoare.

Postarea lui Varujan Vosganian:

„Punguța cu doi bani...

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! :)

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei.”

Deranjat de comentariile ironice stârnite de postarea sa, fostul parlamentar liberal a revenit cu explicații: 

„Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”, a scris Varujan Vosganian. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • si toate acestea de la unu care plangea in parlament ca vrea sa-l ia DNA. parca el era, nu?
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Mistoul in Romania este sport national ! Esenta a ceea ce a vrut sa spuna a fost prezentata de domnia sa foarte bine, adica "...că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă". Si are dreptate. La noi, chiar langa Bucuresti, esti nevoit sa suporti mirosurile de la gaini, porci, iepuri..etc. Nuntile se fac in curte cu muzica tare pana dimineata ! cine vrea si cand vrea da foc la gunoiul in curte ca daca nu esti acasa si lasi geamurile deschise....!!!! Ca ne place, ca nu ne place este tristul adevar, chiar daca exemplul prezentat de dansul nu a fost , poate, cel mai potrivit. Acum astept sa fiu etichetat in fel si fel....
  • Like 0
  • @ Ionel
   Silpres check icon
   Păi, nenea parlamentarul ce face ca să schimbe această situație, care e de pe vremea comunismului? Da, a încercat și Ceaușescu să-i mute pe țărani la bloc cu privată în curte, da' nu i s-a arătat...
   Nu vă înțeleg, însă, masochismul? De ce stați la țară și nu la oraș? Eu, dacă nu-mi place la țară, stau la bloc, în buricul târgului, cu o puzderie de alimentare la doi pași...
   • Like 0
 • Silpres check icon
  Domnul Vosganian are, în principiu, dreptate, dar gândește ca un tovarăș care a chiulit de la învățământul politico-ideologic. Dacă n-ar fi chiulit, ar fi aflat că există pe lumea asta și dialectica... Asta lăsând la o parte că suntem în fața unui silogism.
  În primul rând, dacă producția de subzistență din gospodăria țărănească nu este impozitată, de unde știe cel mai mare scriitor dintre economiști că aceasta contribuie la PIB cu „peste 20%”?! Pe urmă, de unde ouă cu 1 leu bucata (și preț mediu!)? Da' ce, îs cu cristale Swarovsky?! Frate, parca ar lucra a DNA, așa evaluări face!
  Da, e adevărat că la țară, în Vest, nu crește omul găini în curte, dar știi de ce, nene Vosganian? Pentru că are un loc de muncă care-i asigură un salariu din care-și permite să cumpere! Sau, dacă are fermă, păi aia e fermă, nene, nu gospodărie! A, sigur, poate să crească așa, ca hobby, să aibă omul ou prospăt, necontaminat cu substanțe toxice. Știu caz concret. Și, ce să vezi?, nici ouăle, nici găinile acelea nu sunt impozitate! Revoltător este că nici unui politician de-acolo nu i-a trecut prin cap să facă un asemenea raționament! Te și întrebi, dacă au așa politicieni „nepricepuți”, cum de au PIB de 294,1 mld. USD la 4,7 mil. de locuitori, în timp ce România are PIB de 186,7 mld. USD la 19,7 mil. de locuitori (date din 2016 ce provin de la Banca Mondială și Wikipedia)?! Ia, maestre, explică-ne-o p-asta, că noi nu suntem așa doxați ca mata! Eu am încercat cu regula de 3 simplă, dar nu merge, iar cu integrala circulară am ajuns la Calafat și tot n-am aflat.
  Dar, poate găina are nevoie de medicamente. De unde le ia țăranul? De pe tarla? Nu, că nu cresc pe câmp. Nici în pomi nu cresc, nici măcar în plopul care face pere și nici în răchita cu micșunele. Le cumpără de la farmacia veterinară. Aha, carevasăzică banul iese din chimirul țăranului și intră în circuitul economic, unde e jumulit ba cu TVA, ba cu impozit pe salarii, ba cu impozit pe profit, bașca pensie, asigurare de sănătate. Acum, mai vedem dacă rămâne și pentru dividende. E „grele” chestia asta cu dialectica, nu? Sau, cum ne zicea un prof în liceu: „Gândirea doare!” Poate omul mai cumpără și ceva furaje; alți bani, altă distracție, alte impozitări și taxări.
  Acum să vedem și reversul. Ce s-ar întâmpla dacă un amărât de la țară, fără loc de muncă, n-ar avea nici măcar găina aceea care să-i dea un ou? Păi, după mintea mea, ar avea două posibilități: jaf la drumul mare sau sinucidere. Oare care dintre aceste două „soluții” ar fi mai profitabilă pentru stat ca să nu rămână cu gaură în buget din cauză de neimpozitare?
  Dar ce face pensionarul de la CAP? Acum, se uită el cât se uită la politicienii spun lucruri trăsnite, dar i se mai și acrește. Ce spuneți? Să meargă la șpațir pe Coasta de Azur? Pfui, cum de nu m-am gândit?! Clar, am mentalitate de... cum zicea?..., a!, „autoconsum”. Eu, „în nemernicia mea” - Lăscărică dixit - mă gândeam să crească o găină care să-i facă ouă, fir-ar ele ale Dracului de neimpozitate! Dar, după ce m-am adăpat de la nemărginita înțelepciune a marelui om politic (la TV nu pare pipernicit), fac un amendament: să facă găina ouă, dar de aur, pe care țăranul să le predea gratis la rezerva BNR, evident că după ce ar fi impozitate și taxate. Cum, ar fi nedrept să fie taxate dacă le dă gratis? Dar cine spune că viața e dreaptă?!
  Asta-i, avea dreptate Horațiu Josan, fost primar al Aiudului, când remarca în urmă cu ceva ani că România are contabili, dar n-are finanțiști. Care-i diferența dintre contabil și finanțist? Contabilul e adâncit în cifre și știe că 1+1 trebuie să-i dea 2, pe când finanțistul are viziune și vede lucrurile în ansamblu. Cum ziceau comuniștii, dialectic.
  • Like 0
 • check icon
  Nu am contestat nici când talentul literar al domnului V.V. dar în materie de economie macro și politică, a fost și este doar un șmecheraș de cartier, ca atare nu ar fi mai bine dacă s-ar lăsa de politică?
  • Like 0
 • Anon check icon
  Citind titlul articolului, pentru un moment am avut senzatia ca e vorba de Daea, nu de Vosganian. Nu stiu de ce :D
  • Like 3
 • Vasile check icon
  Ăștia de câte ori scriu, spun sau fac o tâmpenie, ne acuză că suntem proști grămadă și nu înțelegem ce vor ei să spună de fapt.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult