Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vasile Bănescu: De la venirea lui Dughin în România, influențele ultranaționaliste au crescut, inclusiv în cadrul bisericii

IPS Teodosie.

Foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 că vizita ideologului rus Aleksandr Dughin în România, în 2016, a marcat un moment important în începerea răspândirii unor curente ultranaționaliste și anti-occidentale, inclusiv în cadrul bisericii. Fostul oficial al Patriarhiei a menționat că a resimțit personal atacuri venite din partea acestor cercuri, doar pentru că a vorbit despre diferența între creștinismul autentic și ortodoxismul politizat.

„O emergență după 2016, când un ideolog renumit din spațiul rus a venit în România la invitația, am înțeles, a cuiva de asemenea important aici Și de atunci, acest fenomen al apariției unor cercuri din ce în ce mai guralive pe teme legate de naționalism, de ultranaționalism, de anti-occidentalism, evident, anti-europenism, s-au răspândit din ce în ce mai mult. Fenomenul a fost în creștere și a culminat acum. Eu cred că există un sens, un fir roșu, conducător prin acest fenomen, care cred că acum a ieșit la lumină. (Moderator: De la venirea lui Dughin în România în 2016, observați lucrul ăsta în creștere, inclusiv în cadrul bisericii?) Da, această uriașă poftă de vizibilitate pentru a transmite un mesaj, precum cel de la Constanța în spațiul bisericii, a fost fără precedent. Atacurile la adresa unor persoane, între care m-am numărat, doar pentru că rosteam, cum o fac și acum, adevărul despre ce înseamnă creștinism, care e diferența între el și creștinătatea politizabilă și politizată, diferența între ortodoxie și ortodoxismul bigot, agramat, ritualist, găunos, care propune doar o credință pe care bigoții alunecă fără niciun fel de aderență la miezul creștin, toate aceste lucruri, da, le-am văzut cu ochii mei și le-am resimțit personal în urma unor atacuri dezlănțuite asupra oricărei persoane care vorbea despre asta”, a spus Vasile Bănescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat cât de multă forță are ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în cadrul BOR, și cât de multă aderență au ideile lui, influențate de fapt, de Dughin, Bănescu a subliniat că aceasta este mai redusă decât s-ar putea crede.

„Eu estimez că mult mai mică decât se estimează, pentru că n-aș pune egal între numărul celor care au votat acum în cheia TikTok-ului, ca să spun doar atât, și numărul de susținători ai persoanei despre care vorbim. Este o influență mai degrabă locală și într-o anumită regiune care se detașează cumva prin această orientare spre răsărit, irațională”, a spus Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie a stârnit controverse prin susținerea publică a lui candidatului la președinție Călin Georgescu și prin declarații controversate despre Vladimir Putin. Patriarhia Română a reacționat, anunțând că va analiza situația în cadrul Sfântului Sinod, subliniind neutralitatea BOR în ce privește scena politică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Patriarhia este doar o consumatoare de bani si de la vii si de la morti, sf. sinod o adunatura, in afara legii ca si staborul tiganesc, tolerate din lasitatea si servilismul autointitulatelor institutii ale statului, institutii ce "pot"interveni, doar, atunci cand o batrana isi vinde florile sau mararul din gradina. In rest, in problemle majore "n-au instrumente". Acest "ideolog" era bine cunoscut de catre autoritati. Era simplu sa fie declarat "persona non grata" si sa-i fie interzisa intrarea in tara, indiferent la invitatia cui venea. Intr-o tara de drept, normala, guvernata cu bune intentii, invitatorul trebuia luat la intrebari, mai mult sau mai putin "democratic". Nu lasat, dughin, sa-si etaleze peroratiile si mai grav sa creeze prozeliti. Dar romania nu este o tara de drept, o tara normala, iar conducatorii sunt, cel putin, incompetenti si dezinteresati de soarta tarii. Gata sa vanda tara celui care le da mai mult si inchid ochii cand sunt si furati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult