
O coaliție pro-europeană între PSD, PNL, UDMR și minorități ar putea să domine viitorul parlament, cu condiția ca actualul guvern să reușească să implementeze reformele propuse în acest an și anul viitor. În absența acestor reforme, există riscul ca un bloc suveranist - format din AUR, partidul Dianei Șoșoacă și alte formațiuni - să câștige teren, iar o mare coaliție, inclusiv cu participarea USR, ar putea fi necesară pentru a guverna România după 2024, a spus sociologul Vasile Dîncu, senator în Parlamentul României din partea PSD, invitat duminică la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. România nu va fi imună la tendința de creștere în preferințele electoratului a partidelor naționalist-suveraniste, punctează Dîncu, iar AUR și partidul lui Șoșoacă ar putea obține un procent semnificativ în alegeri, de 35-40%, crede politicianul PSD.
„Cred că o coaliție pro-europeană (...) între PSD, PNL, UDMR și minorități ar putea să populeze și să conducă viitorul parlament, cu condiția ca în anul acesta și anul viitor, an electoral, guvernul să reușească să își facă reformele pe care le-a propus. Altfel, cu siguranță că în viitorul parlament vom avea un calup suveranist, ca să spun așa, pentru că se încearcă diverse forme de agregare în zona partidelor de tip suveranist, vom avea o prezență mai puternică decât există în acest moment. Aici există și posibilitatea ca să fie nevoie de o mare coaliție pentru 2024 la final, 2025, pentru a face un parlament în care să intre alături și USR-ul și alte partide democratice. Deci ar putea să fie nevoie de o mare coaliție pentru a conduce după 2024 România, în care să intre poate chiar și USR-ul”, a declarat Vasile Dîncu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Dîncu spune că la nivel european curentul de factură naționalist-suveranistă câștigă teren în această perioadă și a dat exemplul Germaniei, unde AfD, partidul de extremă dreaptă, are în sondaje, în anumite zone, peste 30%.
În acest moment, AUR are 10, deci în sondaje depășește 20%, spune sociologul Vasile Dîncu.
Florin Negruțiu: Dar de ce ar fi nevoie ca PSD, PNL, UDMR și minoritățile, dacă fac, nu știu, 50% împreună, să ia și USR-ul la guvernare?
Vasile Dîncu: Probabil că nu l-ar lua, dacă nu ar fi nevoie, dar în cel mai prost scenariu ar putea să existe și această variantă, după părerea mea. Sigur că vorbim despre scenarii...
Florin Negruțiu: Deci această coaliție ar guverna România ca o contrapondere la AUR?
Vasile Dîncu: La AUR sau la alte formațiuni ...Nu este exclus să avem, într-un scenariu negativ, în care să intre și AUR, să intre și partidul doamnei Șoșoacă, să existe și alte forme ..
Florin Negruțiu: Și împreună cât să ia în parlament?
Vasile Dîncu: Nu-mi dau seama, în orice caz, ar putea să facă până în jur de 35% spre 40%.
Florin Negruțiu: Atât de mult?
Vasile Dîncu: Nu e exclus, dacă ne uităm la tendințele care există. Contează în acest moment modalitatea în care partidele acestea care sunt contra Europei și mă rog contra politicii din acest moment, contează cum vor reuși să articuleze electoral. Pentru că și alegerile pot să schimbe foarte mult. De exemplu, un scor foarte bun la europarlamentare, pe care îl va avea AUR cu siguranță, ar putea să resoarbă o parte din tensiune, iar la alegerile celelalte să nu mai aibă aceeași fortă, la alegerile locale și la alegerile parlamentare, de exemplu, așa cum s-a întâmplat și cu USR-ul.
În anul 2000, un alt partid naționalist, PRM, a ajuns să aibă un candidat în turul al doilea, când s-au confruntat Ion Iliescu, PSD, cu Vadim Tudor, PRM. Care este diferența dintre AUR și PRM? a fost întrebat Vasile Dîncu de Claudiu Pândaru.
„Diferența nu este foarte mare, deși discursul lui Vadim a fost preluat chiar ca și tonalitate, ca termeni, concepte, de doamna Șosoacă. Diferența este una de climat socio-politic. Dacă în 2000 Vadim Tudor era intr-un climat în care putea să obțină .. maximum a obținut 27%, în turul al 2-lea, iar Le Pen, în Franta, in 2001, a obținut sub 30%, să nu uităm că anul trecut în Franța de exemplu fiica lui Le Pen a făcut să tremure scena politică franceză, trecând de 40%, dacă nu mă înșel, în bătălia cu un presedinte redutabil, în funcție, cu Macron. Deci contextul este diferit. Mai e un lucru. Eu nu merg pe teoria conspirației, dar funcționează - războiul hibrid al Rusiei a produs efecte în întreaga Europa, și a produs efecte și în România, legate de această teorie a conspiratiei, că acest globalism care distruge națiunile, că progresiștii, LGBT și celelalte lucruri fac o disolutie a culturilor naționale și că de fapt trebuie să se nască o forță care în mod simplu și direct să apere toate aceste identități. Deci acest tip de clasicism naționalist, ca să zicem așa, eu cred că a produs efecte în toată Europa, am văzut ce s-a întâmplat în Slovacia. Nu mă aștept ca România să fie imună la acest curent”, spune Vasile Dîncu.
El spune că foarte mulți dintre cei ce spun în sondaje că nu votează, care sunt nehotărâți în sondaje, când sunt întrebați, au atitudini puternice. „Asta înseamnă că sunt inhibați de exemplu ca să ne spună că vor vota cu ceva care e incorect politic, să zicem, adică cu AUR sau cu doamna Șosoacă. Deci trebuie să ne asteptăm ca acest curent să obțină peste 30% din voturi în alegerile următoare”, vede Dîncu.
Cea mai mare greșeală de strategie electorală
Florin Negruțiu: Dvs sunteți politician PSD, aveți tot interesul să ne spuneți că acest pericol chiar există și este în creștere. În același timp, multă lume se gândește că este o strategie electorală din partea PSD-ului de a-și crea un adversar extremist, pentru ca PSD și PNL să pară alternativa rezonabilă, blocul democratic. Noi am mai vazut jocul ăsta acum 20 de ani, Iliescu - Vadim.
Vasile Dîncu: Eu cred tocmai invers. Nu cred că este nevoie să se constituie un bloc democratic, ca să zic așa, cred că este cea mai mare greșeală de strategie electorală, pentru că în felul acesta validăm blocul celălalt, adică nu poți să faci politică de frica AUR sau de frica lui Șoșoacă. În momentul ăsta i-ai transformat în actori majori ai politicii și atunci ai șanse cu ei să nu te descurci să nu te descurci. Eu nu mai cred în mobilizările astea civice - mobilizarea din 2000 în care Ana Blandiana sau regretata Doina Cornea ajung să spună să îl votăm pe Iliescu. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Mobilizarea asta civică, care a existat atunci, dintr-un sentiment față de democrație și de normalitate pentru libertățile noastre, acest sentiment s-ar putea să nu mai existe astăzi.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
USR-ul are cu totul alte viziuni ,moderne , realiste , ,pe cand psd-pnl ,au multe viziuni SF !
-- Sunt curios ,cum se va sfrasi filmul cu majorarea si recalcularea pensiilor ,cand ,economia ,merge prost. iar iar pensiile nesimtite nu se reduc ?
---Posibil sa se majoreze ,dar sa se amjoreze si preturile ,taxe-impozite , si iar vom aunge milionari cu putere de cumparare mica.