Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vasile Dîncu, la Europa Liberă, despre declarațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova „O încercare de recâștigare a simpatiei publice pentru partidul pro-european care o susține”

Vasile Dincu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Așa cum era de așteptat, istoria trece din nou pe lângă politicienii de la București, care sunt interesați de Republica Moldova doar dacă obțin beneficii politice (și nu numai).

- După ce Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni diversionişti „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru, puterea politică de la București a fost aproape total lipsită de reacție, cu excepția unui mesaj plat pe Twitter al unuia dintre liderii coaliției de la Palatul Victoria, Marcel Ciolacu, care s-a arătat „profund îngrijorat” de informațiile oferite de președinta Republicii Moldova.

- Ce a vrut Maia Sandu să facă prin anunțul său? Pe scurt, să elimine efectul surprizei și să limiteze capacitatea rușilor de a umple spațiul public de peste Prut cu dezinformare, în cazul în care planul descoperit al Moscovei ar fi implementat în continuare. 

- În tot acest context, președintele Iohannis, ministrul Aurescu și premierul Ciucă „dorm în papuci”. Nu există nici până la această oră vreo reacție din partea acestor trei decidenți politici în raport cu ce a spus ieri președinta Maia Sandu.

- În schimb, Casa Albă a reacționat luni seară la informațiile cu privire la un presupus complet al Rusiei de preluare a puterii în Republica Moldova cu forța. „Sunt rapoarte profund îngrijorătoare. Cu siguranță că nu sunt în afara limitelor comportamentului rusesc. Și suntem absolut alături de guvernul moldovean și de poporul moldovean”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

- Întrebat dacă este la curent cu o confirmare din partea serviciilor de informații americane, oficialul american a răspuns că astfel de tactici fac parte din strategia Rusiei. „Nu știu de o confirmare independentă, dar cu siguranță nu punem la îndoială capacitatea lor (a moldovenilor), voința rușilor și a lui Putin de a încerca să facă acest lucru”, a mai atenționat John Kirby.

- Pe de altă parte, de la București a apărut marți dimineață o poziție profund greșită în ceea ce privește situația din Moldova. Cel care a dat glas acestei poziții a fost Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD și fost ministru al Apărării la momentul în care a început invazia rusă din 24 februarie 2022. Dîncu a spus într-un interviu pentru publicația Europa Liberă că declarațiile de luni ale Maiei Sandu ar reprezenta „o încercare de recâștigare a simpatiei publice pentru partidul pro-european care o susține”, nu rezultatul unei încercări a Moscovei de a prelua puterea de la Chișinău prin interpuși. Pe scurt, Vasile Dîncu ne spune că în Republica Moldova nu ar exista „un pericol iminent din partea Rusiei”.

- O reacție asemănătoare cu cea a lui Vasile Dîncu a venit marți la prânz și de la Moscova, acolo de unde purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că acuzațiile Chișinăului sunt „nefondate”, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova. 

 Nu e prima dată când PSD-ul (prin Dîncu) și PNL-ul (prin strategia de ingorare) încearcă să sublinieze puterea politică a Maiei Sandu. În noiembrie 2022, Ciolacu și Dîncu făceau o vizită la Chișinău pentru a participa la Congresul extraordinar al Partidului Democrat din Moldova, formațiune politică condusă din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

- În plus, Marcel Ciolacu s-a pozat în cadrul acelei vizite și cu primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban. Individul acesta a fost un lider important în Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, dar s-a distanțat treptat de fostul președinte al Republicii Moldova. Ceban este un critic dur al actualei majorități pro-europene care controlează Președinția, guvernul și parlamentul din Republica Moldova. În ultimii ani a lansat o ofensivă diplomatică și în România, încercând să încheie parteneriate cu primarii generali sau cei de sector din București. În paralel însă, Ceban își menține relații extrem de apropiate cu Rusia.

- Relația România – Republica Moldova este într-o perioadă promițătoare, cu multiple angajamente de ambele părți, la cel mai înalt nivel, pe câteva direcții strategice care pot accelera agenda reformistă promisă de Maia Sandu și parcursul european al Chișinăului. Cu toate acestea, o parte a clasei politice de la București pare să nu fi înțeles că subminarea puterii politice Maiei Sandu nu ajută vreuna din părți, ci doar le compromite pe ambele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să afirmi că "a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive" după ce ţi-a demisionat din senin premierul pro-europrean, ridică totuşi nişte semne de intrebare. Astfel, faptul că diplomaţii noştri nu s-au repezit la declaraţii mi se pare mai degrabă un lucru înţelept.
    • Like 0
  • Ca sa vezi,Vasile Dancu,care parea cel mai inteligent,cel mai echilibrat,cel mai frcventabil,om politic de la PSD,persifleaza ingrijorarile de la Chisinau.Nu are nici o banuiala la adresa Moscovei ,care nu mai poate de dragul Moldovei.
    • Like 0
    • @ Aurel Valeriu
      Din pacate "parea", dar nu era si nu este. A reusit sa insele si atat. Si asta este cu stele pe umar si cu o oarecare "pregatire" - s0ciologia. O fi si doctor la "academia din padure", ca majoritatea semianalfabetilor cu doctorate la care cursivitatea exprimarii este data de "aaaaaaaa". Dar "buni" pentru orice functie de conducere, la nivel cat mai inalt. Dancu unul dintre multele ciurucuri "postrevolutionare". Adevarat, face buna pereche cu intruchiparea hidoseniei sosoaca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult