Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Veniturile fiscale din impozite pe salarii și venit au scăzut în primele două luni ale acestui an, deși salariul mediu nominal a crescut

bugetari - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Veniturile fiscale din impozite pe salarii și venit au scăzut în primele două luni ale acestui an cu 25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, deși salariul mediu nominal a crescut în perioada analizată cu 18%.

Astfel, statul român a înregistrat venituri din impozitarea salariilor și a altor surse de venit în valoare de 3.646 milioane de lei în primele două luni ale acestui an, nivel similar cu cel înregistrat în 2014, deși de atunci salariul mediu nominal a crescut cu peste 40%. 

Nivelul foarte redus al veniturilor fiscale din impozitarea salariilor, în ciuda creșterii veniturilor populației, nu poate fi explicat decât prin creșterea economiei subterane prin amplificarea muncii fără contract sau a plății la negru a salariilor.

Astfel, multe companii sunt constrânse să recurgă la astfel de practici pentru a păstra angajații, în condițiile în care salariul minim a fost majorat agresiv și mult peste nivelul sustenabil (reflectat de productivitate), în timp ce creșterea salariilor în sectorul public este nejustificat de mare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Normal că se muncește mult la Negru.Doar un fraier ar da aproape jumătate din cât câștigă unui stat care își bate joc de el.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Da, dar anaf-ul își varsă ura pe cei corecți. Sub motivația că "softul a fost greșit, sau greșit operat, își permit abuzul de a trimite recalculări din anii anteriori. De ce nu plătesc cei ce au greșit? Cei ce au achiziționat softul, (teoretic prin licitație) sau cel ce a creat softul și l-a vândut statului, (vezi marele escroc transfug ghita)? Și nu ai unde și cui te plânge, legea îi exonerează de orice vină. Asta nu este o țară normală în care o instituție a statului - și nu este singura- își permite abuzuri crase. Ar trebui create organizații care să ajute in lupta cu hoții de stat. Și o grevă fiscală nu ar strica. Nu trebuie acceptat populismul unui guvern de cretini incapabili!
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Dorin check icon
      Din păcate sunt puțini cei ce găndesc așa.Foarte mulți de sorginte comunistoidă tac și înghit pentru că așa au fost obișnuiți . Trebuie să mai treacă o generație ca lumea să protesteze și să pună presiune pe statul ăsta Imbecil.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Mulțumesc!
      • Like 0
  • Politica economica a PSD, este acum doar politica ... si se transforma intr-o politica PSD, ca politica comunista.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult