Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Veteran cu 3 misiuni în Afganistan: „Domnule Daniel Barbu, știți ce se află în acele cufere metalice? Nu, nu sunt șpăgi și comisioane, sunt trupuri de militari”

Florin Valea, veteran cu trei misiuni în Afganistan, i-a răspuns pe Facebook senatorului ALDE Daniel Barbu, care a spus că politica este mai periculoasă decât activitatea soldaţilor.

„Am participant la 3 misiuni în Afganistan domnule Daniel Barbu. Știți ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt șpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurnă egală cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviți de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveți pe nas)”, a scris pe Facebook Florin Valea.

Senatorul Daniel Barbu a declarat, vineri, în cadrul Ligii Aleşilor Locali ai partidului, că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. 

„Spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”, a spus parlamentarul.

(Foto Facebook/Valea Florin Aldea)

Florin Valea a revenit sămbătă cu o nouă postare pe rețeaua de socializare în care admite că replica sa pentru Daniel Barbu a fost „cam directă, poate puțin lipsită de diplomație”, adăugând că intenția sa nu a fost să îndemne la violență.

„Churchill spunea că diplomația înseamnă a-i spune cuiva să se ducă naibii, ca și cum l-ai trimite într-o excursie pe care și-o doreste demult. 

Eu recunosc că i-am oferit domnului Barbu o replică cam directă, poate puțin lipsită de diplomație (deși am absolvit cursul de diplomație în urmă cu 1 lună), dar recunosc că mă inflamez ușor atunci când imaginea colegilor mei militari este afectată de afirmații iresponsabile.

Nu vreau totuși ca acest lucru să însemne un îndemn la violență, din această cauză, cu scuzele de rigoare, voi șterge comentariile care depășesc pragul decenței”, a scris sâmbătă pe Facebook Florin Valea.

Și Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan, a reacționat la afirmația senatorului Daniel Barbu. Apostol l-a invitat pe politician să ia parte la o excursie „all inclusive” în teatrul de operaţii.

„Îi ofer (lui Daniel Barbu - n.r.) o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a comentat Marius Apostol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe dl. Daniel Barbu, care pare că moțăie, la propriu chiar când este în direct, cu toată diplomația de care sunt capabilă, pentru aşa un impostor, îl trimit frumos în IAD, LA D...U , drum bun, doar dus şi o veşnicie acolo. RUŞINE !
    • Like 0
  • check icon
    observ ca exista o mare confuzie intre activitatea normala a cetateanului de rand si activitatea cetateanului de rand ajuns parlamentar. cetateanul de rand are dreptul sa faca ce doreste cu viata lui, de la muncitor la fabrica chinezilor, pana la cea a nemtilor, de la culesul maslinelor si capsunilor pana la omoratul afganilor. cetateanul de rand i-si conduce viata dupa principiile si necesitatile sale, in functie de oferta atentie, el nu ajunge nici odata persoana publica. cetateanul de rand ales parlamanetar a devenit persoana publica si de aici o serie de elemente care-l leaga de popor (cum mama dracu' s-a ales si asta !) si de anumite perceptii (pana mai ieri umbla cu capul gol ! :) ). sa concluzionam : pt ce se lauda un parlamentar cu muncitorii de la renault, bosh sau aiurea ? dar pt ce se lauda cu romanul care a ales sa omoare afgani, sau sa culeaga capsune ? se lauda de imbecil ! si tot din ac motiv il si critica :). de comparatii nu discutam ca aici atingem perplexitatea si incepem sa ne intrebam cum a ajuns subspecimenul asta daniel barbu/oprea sa detina diplome ? adica omul simplu nu are "obraznicia inconstienta a capacitatii" de a accepta/detine diplome si a se ridica la nivelul parlamentar, deci nu discutam de cetateanul de rand ci de o subspecie cu reprezentati de seama, si aici ma gandesc la mineriade .... imaginati-va daniel barbu prim-ministru ... cred ca ponta ar deveni invidios :) ... si mai este 1, ii zice Senatorul tonI grebalA :)
    • Like 1
    • @
      Venom check icon
      Unul dintre foștii săi studenți îl validează pe Barbu ca capacite intelectuală. După ce a trecut Barbu pe la Ministerul Culturii, mei mi se pare, mai degrabă, că orice pilos cu cunoștințe pile și relații bazate pe un cinic algoritm politic (adică nu contează culoarea, dacă noi obținem puterea) are în raniță bastonul de ministru al Culturii și drept egal la succesiune pentru biroul la care a fost Pleșu.
      • Like 0
    • @ Venom
      check icon
      diferentierea dintre un geniu si un borfas care-si folosesc mintea la fel de sclipitoare consta in scopul actiunii, nu in actiunea in sine sau instrumentele folosite, si daca adaugam si rezultatul asupra maselor, judecata devine dramatica (alungarea evreilor, decimarea amerindienilor, arderile pe rug, lagarele germane, gulagul rusesc, corea de nord). chestiunea acestor intelectuali impostori este acela ca inmultirea lor, determinata prin multitudinea declaratiilor abracadabrante, indica slabirea sistemului si alunecarea sa catre anarhie. chiar daca romania se afla in ue si nato, exista portite (pazite de "ambasadorii" invingatorilor din razboiul rece) care pot permite infiltrarea si intoxicarea sistemului pana la destramare (iesire din ue si nato). ramane intrebarea : cui poate servii asemenea eveniment ? practic el ar ramane ca un pct de referinta in istoria moderna, pentru prosti reprezentatnd mandria nationala, iar pt cei inteligenti tragedia nationala. evident istoria va purta discutii tot asa cum astazi de discuta de alegerea lui antonescu si apoi a regelui mihai, dar mare parte a populatiei va trece prin momente economice dramatice si natiunea romana va fi aruncata cu inca 1 secol de civilizatie inapoi. de la budapeste pana la reykjavik verificati rigolele, marcajele pe sosele, fatadele cladirilor, scrumirele din spitale :) ... romania este la 2-3 secole distanta de acesta civilizatie de care este legata fizic, in final si ultimul flamand cu minima inteligenta va alege sa mature intr-un satuc portughez. in romania vor ramane numai acesti dottori clowni racezi. sincer ? eu asta-mi doresc, desi ma agit contra :)
      • Like 2
  • Daniel Barbu este unul dintre imbecilii profitori, care au platit "cotizatia" catre partid pentru a prinde un loc, caldut, in care sa doarma si care sa-i aduca o poziti cu multe privilegii. Nu s-a remarcat decat prin imbecilitati si a trecut la "partidul"balama al altei nulitati, malefice, numitul tariceanu. Asta este componenta alde. Niste gunoaie care nu renunta de buna voie, care vor distrugerea dna pentruca simt ca se apropie clipa in care vor fi chemati sa dea socoteala pentru faradelegile comise. Sper, din toata inima, ca vor avea putini votanti. Mi-as dori sa nu-i mai vad, dormind si sa nu le mai aud idioteniile pe care le debiteaza. Sunt niste pripasiti in parlament, datorita obrazniciei lui tariceanu.

    • Like 2
  • Barbu are dreptate. E foarte greu sa ai vacantele mai lungi ca perioadele de munca, sa ai saptamana de munca de 3 zile restul fiind discutii cu alegatorii - care? nevasta-sa nemurile si eventual matrapazlacurile din teritoriu. Iar in cele 3 zile de "MUNCA" sa te uiti in fotoliul de parlamentar la filme porno, etc si sa votezi la comanda.
    Mama ce greu e! Nesimtitilor ar trebui sa nici sa nu clipiti in fata bietului popor pe care il mulgeti cu nerusinare jignind, inconstient, oameni adevarati.
    • Like 5
  • niciun cetatean roman nu si-a dat acordul voluntar pentru ca Romania sa plece acolo (camuflarea „acordului meu” in spatele deciziei unui parlament este o tampenie atata vreme cat asa ceva nu mi-a fost prezentat in campania electorala). nicio dovada a unei necesitati de aparare a tarii nu a fost produsa de vreun militar ori politician, sau cum ca apararea patriei a fost motivul deplasarii unor VOLUNTARI contra cost acolo. cuferele alea sunt metalice(nu din lemn) datorita unor bani luati de la populatii in stil maret pentru a invarti afaceri mondiale de razboi cu incredibil de multe zerouri. eroismul asta de Facebbok al celor care au fost acolo ma lasa rece atata vreme cat: copiii mor de cancer ca sa existe bani de cufere metalice, femei mor neprotejate in fata violentei ca sa existe bani de cufere metalice, barbati se sinucid cand ratele pentru casa primilor mentionati ii sufoca, sisteme ca cel de invatatmant, medical, transport, asistenta sociala sunt vaduvite cumplit ca sa existe bani de cufere metalice. Si, am doua intrebari, catre acesti eroi cu simbrie: cu ce este mai importanta moartea unui soldat platit in dauna mortii a zeci de copii disparuti din cauza de boala ori accidente rutiere? si exemplele ar putea continua... Si o a doua intrebare, care este in mod concret „victoria” armatei romane pe fronturile platite la care a fost angajata? ca imi scapa, desi tot astept parada victoriei de dupa front pe sub Arcul de Triumf. Lupta „eroica” de pe front mi se pare ca devenit mai mult o lozinca la moda decat o fapta, dar nu-mi dau seama daca este mai cinic faptul ca inca este uzata de liderii mondiali sau ca este preluata ca un atu strict personal de „eroii” cu front de atac pe Facebook. si, chiar crede fiecare ostas platit al armatei romane ca poate opri vreun atac al Rusiei (de exemplu) la adresa Romaniei??? eu, unul, ma indoiesc ferm. mai mult, vor muri mii de nevinovati care nici macar o asigurare de viata nu vor avea(cufar din metal, ioc), pentru ca vor fi voluntari mobilizati (fara leafa in euro), nu-i asa? ne va apara americanul la Deveselu. Tare cred ca va mai semna in acord la Malta peste capul nostru. Si al „eroilor” contra cost care ma mustra ca nu sunt de acord cu punerea eventualei lor morti pe frontul altora mai presus cu moartea unui copil inocent pentru ca suntem ocupati „sa luptam eroic” pentru tacamurile altora
    • Like 1
  • In cutiile alea metalice sunt si trupuri de romani care au luptat pe un front si o cauza care nu e a lor sau a tarii ! Armata romana a trebuit sa se duca acolo datorita cerintelor aliantei si a faptului ca parlamentul (din care face si dl Barbu parte) si-a dat acordul ca trupele romane sa participe acolo si datorita faptului ca am primit de la armata americana ceva tehnica de lupta, pe care cu comisia de inzestrare a armatei ar fi trebuit sa o faca (dar ii doare numai de ... comision, vezi transportoarele Pirania de la elvetieni care nu sunt in standardele nato, in detrimentul tab-urilor romanesti).
    Dl Barbu, daca ar mai avea un pic de onoare si reponsabilitate ar putea sa isi faca mea culpa la tv. Dar n-are , ca a lasat-o la intrarea in otv !
    • Like 2
  • check icon
    Să lăsăm faptele de eroism să fie consemnate în cărțile de istorie și să recunoaștem că de ceva ani avem o armată de mercenari, care nu mai are nimic în comun cu apărarea gliei strămoșești (cum eram noi învățați la școală, nu? - numai războaie de apărare, nicidecum de cotropire) ci sunt doar niște instrumente de presiune ale marilor puteri politice și corporații economice. Dacă militarii consideră că ne apără pe noi luptând la mii de kilometri distanță poate că ar trebui să-i lămurească și pe „crescătorii de capre” pe teritoriul cărora sunt desfășurați cu echipamentul de război.
    Oameni mor oriunde. Nu mai știu câte femei de la o fabrică de confecții muriseră în accidentul acela de autobuz, dar nu le-a considerat nimeni eroine pentru asta. Armata e o activitate plătită, recrutarea e benevolă, iar cei ce pleacă în misiuni externe își asumă riscurile în cunoștință de cauză. Bineînțeles că Barbu e un imbecil, și a dovedit-o în nenumărate rânduri, însuși faptul că s-a alipit lui Tăriceanu (un alt vizionar liberal, care nu suportă coada tocmai pentru a se dedica prin activitatea sa parlamentară celor nevoiți să stea la aceiași coadă, deși era vacanță parlamentară) dovedind că ALDE e doar o adunătură de reșapați.
    • Like 5
    • @
      Venom check icon
      Doctrina apărării ca justificare a războaielor pare doar școală comunistă de 1984. Am citit într-un manual de istorie din 1917 despre imperiul Româno-bulgar și Împăratul Ioniță, care l-a forțat pe împăratul din Constantinopole la pace, după ce l-a cotropit un pic.
      • Like 0
  • Consider ca o armata ,pentru a fi mereu bine pregatita ,trebuie mentinuta permanent, in zone de conflict real.Aplicatiile si simularile de razboi nu sunt tot una cu razboiul.Marile puteri au soldati bine pregatiti pentru ca nu-i tin cu anii in cazarmi si in poligoane de simulare.Din pacate, in razboi se moare dar cu cat armata este mai bine pregatita si mai performant dotata , cu atat pierderile sunt mai reduse. Aproape orice tip de activitate implica riscuri ,cu cat esti insa mai bine pregatit ,cu atat riscurile se reduc semnificativ.Eu zic ca este bine,, sa ne bagam si noi nasul in ciorba altora" ca destul ,,si-au bagat altii nasul in tocana noastra" de-a lungul istoriei.Decat multi dar slab pregatiti,ca pe vremea comunistilor,cand soldatii erau mai curand agricultori si constructori,mai bine putini dar performanti.Cinste lor, soldatilor romani !
    • Like 5
  • Dacă partiduleţul lui va ajuta la formarea majorităţii parlamentare, acest neom va ajunge ministrul Culturii...Eu cred că ar trebui oprit. Prin vot. Pentru că va fi plasat pe un loc eligibil. P.S. Apropo de intelectuali, se avansează ideea că nu au ce căuta în Parlamentul României cetăţeni care nu au absolvit studii superioare... De parcă Parlamentul României ar fi Academia Română. Eu cred că şi ţăranii fără studii ar trebui votaţi, pentru că în forul legislativ trebuie să fie reprezentaţi toţi cetăţenii României. Pe ei cine-i reprezintă? Domnii de la oraş? Intelectuali fini ca domnul Barbu?
    • Like 5
  • Greseala impardonabila a parlamentarului! Pacat, credeam ca e un om mai destupat! proasta comparatie (chiar daca a incercat o metafora, e slab la acest domeniu.... si poate si la altele! Dar sa revenim la militarul ranit in Afganistan! Stimate domn, stiu ca a fost o misiune a armatei romane, dar inainte de a posta o poza cu un substantial caracter tragic, v-ati gandit ce ...., Doamne iarta-ma ati cautat dumneavoastra (armata romana) acolo? Pe cine si de cine ati aparat??
    • Like 3
    • @ Gheorghe Movileanu
      check icon
      Si cand te gandesti .......ca au dat si spaga ,ca sa ajunga acolo!!!Exista o intreaga mafie in armata ,care se ocupa cu recrutarile pe bani.Cunosc personal generali si ofiteri superiori din armata, care au ajuns milionari din aceasta ocupatie .
      • Like 2
    • @ Gheorghe Movileanu
      check icon
      Corect, acolo se merge pe bază de voluntariat, cine se duce știe foarte bine căror riscuri se expune. Sigur, mulți o fac pentru că acasă nu o duc prea bine. Textul de bază este o tipică manipulare anti ALDE pe care republica.ro o practică în precampanie. Nu că ce a spus Daniel Barbu ar fi cine știe ce perlă, dar deja sîntem la al doilea text în 24 de ore pe tema asta. Ne-am prins, Lori dragă. Sînt curios dacă mi se va cenzura și acest răspuns, precum ați făcut și cu altele.
      • Like 0
    • @ Gheorghe Movileanu
      Marina check icon
      Corectă abordarea.
      • Like 2
    • @ Gheorghe Movileanu
      Subiectul este unul sensibil și greu de abordat în așa manieră încât ar putea fi pe înțelesul tuturor. Lucrul deranjant în afirmațiile lui Barbu a fost comparația, de altfel de o tărășenie inimaginabilă, dintre o politică riscantă și o armata comodă. Sincer, consider că orice persoană din orice domeniu de activitate s-ar aprinde dacă activitatea sa ar fi considerată mai putin periculoasă decât cea a unui politician. Asta în concextul în care politica română se bucură de o imagine publică la care oameni ca Barbu au pus umărul și...cu sudoare și sânge au făurit-o. Pentru întrebarea din urmă aș putea să te trimit la obligațiile pe care România și le-a asumat odată cu intrarea în NATO. Imm just saying...
      • Like 3
    • @ Gheorghe Movileanu
      Armata Română a mers în Afganistan pentru ca tu să dormi într-o ţară sigură, apărată de NATO. Pentru ca NATO să te apere când vine rusul, de exemplu, şi armata noastră trebuie să participe acolo unde Alianţa are de purtat un război. Dacă noi nu trimitem soldaţi în teatrele de război, alţii de ce ar trimite soldaţi să apere România, atunci când va fi un teatru de război. Este vorba despre o apărare comună, de solidartitate. Punctul 5. Ar trebui să înţelegi, pentru că am explicat pe înţelesul tău...
      • Like 6
    • @ Gheorghe Movileanu
      Ovo check icon
      Domnule Gheorghe Movileanu, încercați, cu întrebarea acesta ușor retorică, chiar ironică, să păreți inteligent, dar reușiți să fiți doar naiv, sau, în cel mai bun caz, o persoană care habar n-are cum funcționează armata. Întrebați un militar ce caută în Afganistan de parcă el a luat decizia să se ducă acolo. Bănuiesc că nu ați făcut nici o secundă de armată, altfel ați ști că, în calitate de militar, primești niște ordine și le execuți. Ca să revin, nu știu dacă știți, dar Armata, la noi că peste tot, este subordonată politicului, și face ceea ce i se ordonă. Așa că, ca să vă răspund la întrebare, oamenii ăștia s-au dus în Afganistan pentru că acolo i-au trimis alde senatorul Barbu și alții ca el, spunându-le că asta este datoria lor și așa isi apara țara (poate nea Barbu ăsta nu era prin Parlament când s-a luat decizia, dar șeful lui de partid, dl. Tăriceanu, cu siguranță știe mai bine). Pe de altă parte, fie că vă convinge sau nu, țara noastră face parte dintr-o alianță, numită NATO, la care a aderat tot printr-o decizie a clasei politice, astfel că rolul armatei nu mai este doar "apărarea gliei strămoșești", dar și a aliaților și a intereselor acestora. Poate nu vă dați seama, domnule Movileanu, dar credeți-mă, toți am avut de câștigat de pe urma sacrificiului băieților ăștia.
      Și închei cu o intrebare, tot retorică: oare ce a căutat România în războiul de independență din 1877? Apărarea gliei strămoșești? Păi nu ne-au atacat turcii, dimpotrivă.
      • Like 1
    • @ Constantin
      tare se mai crede iedul lup... armata romana a mers acolo pentru ca: este o forta seccond hand (adica mai ieftina), pentru ca niste unii au avut comisioane din contracte, pentru ca locul de mers acolo era vacant. credeam ca spalatul de creier a ramas in urma cu 25 de ani, realizez insa ca este mai actual ca niciodata
      • Like 0
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Zău?!? Ce ușurare pentru mine. Dacă după tot acest episod venițic cu comentarii de genul, atuci pot să vin și eu și să spun: nu ați înțeles nimic! Nu vedeți reacția opiniei publice? Toate țările membre NATO participă cu efective în teatrele de operații. Să fie toate de second hand? NU! Dvs. aveți o gândire de second hand (înțelegeți ce vreți). Eu zic că dvs. nu șitiți istoria neamului din care cred că pretindeți că faceți parte. Câd despre spălatul pe creier, mai bine ca mass-media controlată politic nu o va face nimeni. Iar dacă cumva credeți că spălatul pe creier ar fi trebuit să fi rămas în 89,...vai vai vai.Luați-vă de mână cu Barbu! Poate așa vedeți a cui meserie este mai riscană!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult