Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viața a revenit la normal, dar nu și pentru noi. Cum distruge statul o afacere în industria spectacolului câștigătoare la Start-up Nation

ANAF

2018 - luminile reflectoarelor se aprind. Artiștii colaboratori ai companiei Interstellar Events Srl se urcă pe scenă și încep spectacolele interactive cu percuție, teatru, muzică, team building de companie și evenimente de copii. Câștigătoare a finanțării Start Up Nation, compania este în continuă creștere cu până la 100 de spectacole pe an, deplasări, locuri de munca create și taxe plătite la stat. Numele meu este Mihai Axinte, absolvent de actorie, percuționist ca a doua meserie, administrator și acționar al companiei, antreprenor și om cu inițiativă în domeniul spectacolelor, al industriilor creative.

2019 - luminile de scenă se colorează. Cifra de afaceri crește, compania având foarte mulți colaboratori și fiind în plină ascensiune cu aproape 200 de spectacole pe an. Deși admisă pe lista câștigătorilor Start Up nation finanțarea întârzie să apară deoarece statul și-a asumat un program pentru tineri antreprenori fără să aibă banii pregătiți pentru deconturi. 

2020 - luminile scenelor se sting. Pandemia a lovit și suntem nevoiți să așteptăm redeschiderea. Ni se promit măsuri de redresare, de relansare. Activitatea în domeniul spectacolelor este oprită. Activitatea ne este restricționată. ni se promit despăgubiri. Suntem optimiști. Până la finalul anului nu primim nimic. Aplicăm pentru măsura 2, capital de lucru, avem încredere. Nu se întâmplă nimic. Sectorului cultural i se promit multe, dar nimic nu se întâmplă.

2021 - Luminile sunt stinse, ANAF ne pune poprire pe conturi pentru datorii acumulate în 2020. Activitatea este restricționată în continuare. Credeam că pe fond de pandemie în anumite domenii restrictionate va exista mai multă înțelegere. Nu este deloc așa. Ne dorim să muncim, să plătim taxe, să funcționăm. Nu se poate. Furnizorii nu ne înțeleg. Măsura 2 pentru capital de lucru din care am putea achita datoriile și furnizorii întârzie să apară. Au trecut 8 luni de când am fost admiși pe lista cu măsură 2. Telefoane la Ministerul Muncii. Ni se spune că nu au banii pentru măsura 2. Revenim cu telefoane. Ni se spune că termenul de răspuns este de 30 de zile. Le spunem că nu mai rezistăm 30 de zile. Beep beep... ni se închide telefonul în nas. Se pare că statul dorește să dăm faliment, nu să ne ajute să ne relansăm.

2021 - telefoane la ANAF unde cerem întârzierea datoriilor pentru că avem activitatea restricționată. Ni se spune că nu se poate, că nu există excepții, să completăm o cerere în scris și să așteptăm 30 de zile.

 - Statul plătește cu o întârziere de 6 luni decontul Start-up Nation. Acesta generează dobânzi la bancă pentru creditul punte și FNGC de 10000 ron. Activitatea este restricționată, angajații suspendați. ANAF anulează reeșalonarea datoriilor din 2020 întrucât am depășit termenul de plată a primei rate și a penalizărilor aferente. Activitatea este în continuare oprită.

- Sunăm la Ministerul Economiei, ni se spune că toată lumea e ocupată și să revenim în scris.

- La cabinetul Ministrului Economiei, care ar trebui să ne ajute nu putem suna, accesul de a suna de pe numărul companiei mele a fost restricționat. La Secretarul de stat Paul Ene la fel. Dreptul la munca ne este restricționat.

- furnizorii și banca cer plățile urgente. Măsură 2 nu mai vine. Starea de alertă a fost prelungită. În continuare dreptul la muncă ne este restricționat. Ajutoarele din domeniul cultural întârzie să vină sau probabil nu vor veni niciodată. Viața a revenit la normal se pare, pentru noi nu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult