Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Viață de câine de 30 de lei în vremea „loviturii de stat”

Proteste, copii, câine

Noul preşedinte al Americii, de la a cărui învestire s-a întors dl. Liviu Dragnea, a declarat pe Twitter, răspunzând manifestaţiilor anti-Trump organizate recent în marile oraşe, că e dreptul americanilor de a protesta în mod paşnic atunci când doresc.

Nicio televiziune, nici măcar Fox News, nu a difuzat o singură ştire care să insinueze că protestatarii americani veniţi la „Marşul femeilor” ar fi urmărit o lovitură de stat. Cu atât mai puţin că i-au adus democraţii lui Obama cu autocarele pentru 10$ şi un meniu de la McDonalds.

Ăstimp, în România, Antena 3 şi RTV se întreceau una pe cealaltă în defăimarea, ridiculizarea şi minimalizarea acţiunii românilor care s-au adunat în marile oraşe din ţară să protesteze. Aceştia, cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, au făcut din această atitudine dispreţuitoare la adresa manifestanţilor un fel de hobby, punându-le în cârcă, fără pic de discernământ, intenţii dintre cele mai reprobabile şi mai abjecte: că s-au dedat la scene de huliganism, că „e lovitură de stat!” (Bogdan Chirieac), sau că „dl. Iohannis, alături de manifestanți, (o) să dea foc la sediul Guvernului" (Ion Cristoiu).

S-au rostit mult mai multe enormităţi, unele hilare sau stupide, de-a dreptul, cum ar fi cea a lui Valentin Stan: „Preşedintele Klaus Iohannis trebuie suspendat imediat, altfel vom avea război civil!", a Corinei Dragotescu: „Cineva lansa lozinci în mulțime, nu prea păreau lozinci spontante" (sic!), sau a lui Bogdan Chirieac, care a spus la RTV, referindu-se la preşedintele Iohannis, că a ieşit în stradă de ciudă că Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Donald Trump și că legitimează un loc (Piaţa Universităţii) despre care, cu ani în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că este Piaţa Mafiei.

Ce s-a ignorat, în mod vizibil şi deliberat, de către aceste televiziuni şi invitaţii lor a fost evidența care sărea în ochi tuturor celorlalţi (inclusiv agenţiile de presă străine au remarcat-o în ştirile despre eveniment): românii ieşiţi să protesteze nu au nimic împotrivă să fie guvernaţi de alianţa PSD-ALDE, ieşită câştigătoare în mod democratic la alegerile din decembrie, nu doresc să înlocuiască actualul guvern cu altul, oricare ar fi, motivul care i-a scos afară din casă, cu copil şi căţel – na, la 30 de lei de căţel, cât zicea RTV că „s-a dat”, cum să nu iei şi căţelul cu tine!? – fiind suspiciunea că intenţiile legislative ale actualului guvern ar avea consecinţă slăbirea statului de drept.

Ei doresc ca cei condamnaţi să nu poată deţine funcţii importante în stat, celor care au prejudiciat statul să nu li se reducă sumele pe care trebuie să le restituie şi să nu fie dezincriminate faptele de corupţie. De niciun fel. Fără graţiere, fără amnistie şi fără modificări aduse Codului Penal.

Asta au cerut, pentru asta au ieşit în stradă. Nimic altceva.

Şi au cerut asta în mod pașnic. Atât de paşnic că, spun unii martori, erau momente când scandările lor erau acoperite de vociferările celor din platourile de la Antena 3 şi RTV.

Ce m-a delectat, de asemenea, a fost urmărirea azi-noapte a evoluţiei mesajelor postate pe Facebook de două din cele mai emblematice personalităţi politice ale momentului, reprezentând polii celor două mari mişcări politice actuale: Dacian Cioloş şi Liviu Dragnea.

Postările celor doi se cunosc, nu le voi aminti aici.

Prima postare a aparţinut lui Liviu Dragnea. În 35 de minute, a adunat cam 5000 de like-uri (între care vreo 500 de emoticoane furioase, nu ştiu dacă furioase pe postarea în sine sau pe faptul că, aşa cum se susţinea în postare, se încerca o lovitură de stat).

Ce era extrem de amuzant în postarea domnului Dragnea era faptul că, ori de câte ori un comentariu negativ atrăgea în scurt timp un număr de peste 1000 de like-uri, era şters automat, cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu acest comentariu care adunase într-o oră 4197 de like-uri:

„Domnule Dragnea, este putin cam deplasat sa folositi cuvantul mineriada.. in conditiile in care mentorul dumneavoastra, Iliescu, a chemat minerii si carora le-a multumit. Este de fapt o imensa ipocrizie si nesimtire ca PSD sa utilizeze cuvantul "mineriada", tinand cont ca stramosul PSD, si inca in viata, s-a folosit de mineri.”

Cam atunci a apărut şi postarea lui Dacian Cioloş, care, în mod surprinzător, în opt minute l-a depăşit pe Liviu Dragnea la numărul de like-uri.

Între timp, azi dimineaţă la ora 09:35, postarea lui Liviu Dragnea adunase 17000 de like-uri (2900 emoticoane furioase) şi 6600 distribuiri, iar postarea lui Dacian Cioloş, 65000 de like-uri (55 emoticoane furioase) şi 15000 de distribuiri.

Traduse în fapte, like-urile nu înseamnă nimic concret, dar ele transmit, într-un limbaj concludent, indicii incontestabile despre starea de spirit dominantă acum în rândurile românilor.

În acelaşi spirit voi încheia şi eu articolul, ba chiar cu nişte cuvinte preluate (incomplet, însă) de către dl. Liviu Dragnea pe pagina domniei sale de facebook (ulterior, şi de către doamna ministru Vasilescu, dacă nu mă înşel). Citatul îi aparţine lui Kurt Vonnegut, se găseşte în capitolul „Victorie” din romanul „Sirenele de pe titan” (publicat la noi la editura Humanitas, ediţia 2007) şi, în carte, este extras din „Istoria de buzunar a planetei Marte” a lui Winston Niles Rumfoord (un miliardar zărghit – un fel de Soroş, dacă vreţi – ce vedea în trecut, prezent şi viitor şi care-şi construise o navă spaţială ca să călătorească în timp).

Respectiva istorie, ce comprima în 75000 de cuvinte războiul de 67 de zile terestre dintre Pământ şi Marte, conţine, aşadar, următorul citat:

„Nu există niciun motiv pentru care binele nu poate triumfa tot atât de des ca şi răul. Triumful este o chestiune de organizare. Dacă îngerii există, sper că sunt organizaţi în stilul Mafiei.”

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi supuşi ai binomului

Iubiţi golani, dragi animale etc. etc.,

Despre asta va fi vorba mai departe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Foarte bine scris, iar citatul...e o dulceață !... Susțin deci, așa cum pot : http://mcscrib.blogspot.ro/2017/01/tu-cum-te-ai-distrat-la-lovitura-de-stat.html
    • Like 0
  • DanM check icon
    Da' pentru pisica cat se da, maica? Nu e corect, 30 pentru caine si nimic pentru pisici?!?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult