Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viață de câine de 30 de lei în vremea „loviturii de stat”

Proteste, copii, câine

Noul preşedinte al Americii, de la a cărui învestire s-a întors dl. Liviu Dragnea, a declarat pe Twitter, răspunzând manifestaţiilor anti-Trump organizate recent în marile oraşe, că e dreptul americanilor de a protesta în mod paşnic atunci când doresc.

Nicio televiziune, nici măcar Fox News, nu a difuzat o singură ştire care să insinueze că protestatarii americani veniţi la „Marşul femeilor” ar fi urmărit o lovitură de stat. Cu atât mai puţin că i-au adus democraţii lui Obama cu autocarele pentru 10$ şi un meniu de la McDonalds.

Ăstimp, în România, Antena 3 şi RTV se întreceau una pe cealaltă în defăimarea, ridiculizarea şi minimalizarea acţiunii românilor care s-au adunat în marile oraşe din ţară să protesteze. Aceştia, cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, au făcut din această atitudine dispreţuitoare la adresa manifestanţilor un fel de hobby, punându-le în cârcă, fără pic de discernământ, intenţii dintre cele mai reprobabile şi mai abjecte: că s-au dedat la scene de huliganism, că „e lovitură de stat!” (Bogdan Chirieac), sau că „dl. Iohannis, alături de manifestanți, (o) să dea foc la sediul Guvernului" (Ion Cristoiu).

S-au rostit mult mai multe enormităţi, unele hilare sau stupide, de-a dreptul, cum ar fi cea a lui Valentin Stan: „Preşedintele Klaus Iohannis trebuie suspendat imediat, altfel vom avea război civil!", a Corinei Dragotescu: „Cineva lansa lozinci în mulțime, nu prea păreau lozinci spontante" (sic!), sau a lui Bogdan Chirieac, care a spus la RTV, referindu-se la preşedintele Iohannis, că a ieşit în stradă de ciudă că Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Donald Trump și că legitimează un loc (Piaţa Universităţii) despre care, cu ani în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că este Piaţa Mafiei.

Ce s-a ignorat, în mod vizibil şi deliberat, de către aceste televiziuni şi invitaţii lor a fost evidența care sărea în ochi tuturor celorlalţi (inclusiv agenţiile de presă străine au remarcat-o în ştirile despre eveniment): românii ieşiţi să protesteze nu au nimic împotrivă să fie guvernaţi de alianţa PSD-ALDE, ieşită câştigătoare în mod democratic la alegerile din decembrie, nu doresc să înlocuiască actualul guvern cu altul, oricare ar fi, motivul care i-a scos afară din casă, cu copil şi căţel – na, la 30 de lei de căţel, cât zicea RTV că „s-a dat”, cum să nu iei şi căţelul cu tine!? – fiind suspiciunea că intenţiile legislative ale actualului guvern ar avea consecinţă slăbirea statului de drept.

Ei doresc ca cei condamnaţi să nu poată deţine funcţii importante în stat, celor care au prejudiciat statul să nu li se reducă sumele pe care trebuie să le restituie şi să nu fie dezincriminate faptele de corupţie. De niciun fel. Fără graţiere, fără amnistie şi fără modificări aduse Codului Penal.

Asta au cerut, pentru asta au ieşit în stradă. Nimic altceva.

Şi au cerut asta în mod pașnic. Atât de paşnic că, spun unii martori, erau momente când scandările lor erau acoperite de vociferările celor din platourile de la Antena 3 şi RTV.

Ce m-a delectat, de asemenea, a fost urmărirea azi-noapte a evoluţiei mesajelor postate pe Facebook de două din cele mai emblematice personalităţi politice ale momentului, reprezentând polii celor două mari mişcări politice actuale: Dacian Cioloş şi Liviu Dragnea.

Postările celor doi se cunosc, nu le voi aminti aici.

Prima postare a aparţinut lui Liviu Dragnea. În 35 de minute, a adunat cam 5000 de like-uri (între care vreo 500 de emoticoane furioase, nu ştiu dacă furioase pe postarea în sine sau pe faptul că, aşa cum se susţinea în postare, se încerca o lovitură de stat).

Ce era extrem de amuzant în postarea domnului Dragnea era faptul că, ori de câte ori un comentariu negativ atrăgea în scurt timp un număr de peste 1000 de like-uri, era şters automat, cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu acest comentariu care adunase într-o oră 4197 de like-uri:

„Domnule Dragnea, este putin cam deplasat sa folositi cuvantul mineriada.. in conditiile in care mentorul dumneavoastra, Iliescu, a chemat minerii si carora le-a multumit. Este de fapt o imensa ipocrizie si nesimtire ca PSD sa utilizeze cuvantul "mineriada", tinand cont ca stramosul PSD, si inca in viata, s-a folosit de mineri.”

Cam atunci a apărut şi postarea lui Dacian Cioloş, care, în mod surprinzător, în opt minute l-a depăşit pe Liviu Dragnea la numărul de like-uri.

Între timp, azi dimineaţă la ora 09:35, postarea lui Liviu Dragnea adunase 17000 de like-uri (2900 emoticoane furioase) şi 6600 distribuiri, iar postarea lui Dacian Cioloş, 65000 de like-uri (55 emoticoane furioase) şi 15000 de distribuiri.

Traduse în fapte, like-urile nu înseamnă nimic concret, dar ele transmit, într-un limbaj concludent, indicii incontestabile despre starea de spirit dominantă acum în rândurile românilor.

În acelaşi spirit voi încheia şi eu articolul, ba chiar cu nişte cuvinte preluate (incomplet, însă) de către dl. Liviu Dragnea pe pagina domniei sale de facebook (ulterior, şi de către doamna ministru Vasilescu, dacă nu mă înşel). Citatul îi aparţine lui Kurt Vonnegut, se găseşte în capitolul „Victorie” din romanul „Sirenele de pe titan” (publicat la noi la editura Humanitas, ediţia 2007) şi, în carte, este extras din „Istoria de buzunar a planetei Marte” a lui Winston Niles Rumfoord (un miliardar zărghit – un fel de Soroş, dacă vreţi – ce vedea în trecut, prezent şi viitor şi care-şi construise o navă spaţială ca să călătorească în timp).

Respectiva istorie, ce comprima în 75000 de cuvinte războiul de 67 de zile terestre dintre Pământ şi Marte, conţine, aşadar, următorul citat:

„Nu există niciun motiv pentru care binele nu poate triumfa tot atât de des ca şi răul. Triumful este o chestiune de organizare. Dacă îngerii există, sper că sunt organizaţi în stilul Mafiei.”

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi supuşi ai binomului

Iubiţi golani, dragi animale etc. etc.,

Despre asta va fi vorba mai departe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Foarte bine scris, iar citatul...e o dulceață !... Susțin deci, așa cum pot : http://mcscrib.blogspot.ro/2017/01/tu-cum-te-ai-distrat-la-lovitura-de-stat.html
    • Like 0
  • DanM check icon
    Da' pentru pisica cat se da, maica? Nu e corect, 30 pentru caine si nimic pentru pisici?!?
    • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult