Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Victor Rebengiuc: „Îmi venea să-l omor pe Ion Iliescu”

Ion Iliescu

Foto: Guliver Getty Images

Actorul Victor Rebengiuc a povestit marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 care a fost reacția sa în momentul în care autoritățile i-au interzis în 1990 Regelui Mihai să intre în țară. 

„Îmi venea să-l omor”, a spus Victor Rebengiuc, răspunzând la întrebarea ce a simțit atunci față de fostul președinte Ion Iliescu.

„A fost insuportabil pentru mine. (...) Era CPUN-ul de atunci și venise ministrul de Interne: «L-am prins, mă ». Păi ăla e regele nostru, băi deștepților. Ce ați prins? A venit (Regele, n.n.) în țară, iubiți-l, aplaudați-l”, rememorează acel moment Victor Rebengiuc.

În 1990, după ce familia regală a aterizat pe Otopeni, a primit viză provizorie, și se îndrepta spre Curtea de Argeș, pentru a-și petrece Sărbătorile, autoritățile s-au răzgândit. Mașinile în care se afla familia regală au fost oprite la un baraj instalat pe autostrada București-Pitești, pe motiv că ar fi intrat clandestin în țară. Astfel că regele și familia sa au fost expulzați din țară.

În opinia lui Victor Rebengiuc, clasa politică nu avea atunci niciun interes să îl aducă pe Rege. „Ce să caute Regele peste ei? Să aibă ei un superior? (Ei voiau) să-și vadă ei interesul lor”, a continuat invitatul emisiunii „În fața ta”.

Monarhia mai este o soluție pentru România în prezent? „O soluție este, dar mi-e greu să spun dacă această soluție se va împlini, dacă va putea fi adoptată. Mi-e foarte greu. Odată cu bătrânețea și cu bătrânețea regelui, a îmbătrânit și monarhia la noi”, a afirmat Victor Rebengiuc, care este convins că monarhia este condiția principală pentru ca un stat să poată să prospere, oamenii să înceapă să o ducă din ce în ce mai bine.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Respingerea Regelui a creat o enormă dezamăgire și i-a revoltat profund pe românii cu minte limpede, instruiți, de bun simț.
  Soluția monarhiei este un alt aspect, derivat din evenimentele despre care vorbește dl Rebengiuc, dar complicat în prezent, fără a fi insurmontabil.
  • Like 0
 • Ion Iliescu s-a afirmat in prim-planul vieții publice imediat după revoluția din 1989. El a reușit să își întărească autoritatea, dovadă că perioada anilor 1990-2004 este numită de analiști epoca Iliescu. De fapt el a fost implicat în toate deciziile si evenimentele majore petrecute in perioada menționată. Regele putea fi o piedică in calea omului politic Ion Iliescu si din acest motiv a fost alungat. Pe de altă parte, Ion Iliescu a fusese un comunist de seamă si nu este un secret faptul că reprezentanții sistemelor totalitare nu agreează regalitatea.
  • Like 0
 • Pai si in prezent care mai este opinia maestrului fata de monarhie ? Mizeaza pe noua securitate a statului sa-i faca presedinte un politician antiregalist ?! Eu propun o cale de mijloc , anume ca un reprezentant de parte barbateasca al fostei Casei Regale , adica Printul Radu Duda , sa fie desemnat presedinte de catre parlament tot la 5 ani ! Presedintii proveniti din presedinti de partid vedem ca se comporta vadit partinic , ba chiar iau parte la mitinguri partizane neautorizate , departe , foarte departe de echidistanta si impartialitatea pe care i-o cere pozitia de arbitru !
  • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   check icon
   Pai Duda, un fost actoras de mana a lll-a, cu carnet de securist, ce sa caute (altceva decat manipularea fostei case regale) in "familia regala"?
   De president, nici nu mai vorbim!
   Dar, asa cum toate lighioanele, soferii, tractoristii si secretarele de scoala generala au functii importante in comenduirea acestei enclave de manelisti redusi, de ce nu ar fi Duda seful acestei haite?
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Tudor check icon
   Vreau si eu ce ai fumat. Dar mai probabil e ca dumneata dezinformezi cu buna stiinta.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult