Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Victor Rebengiuc: „Îmi venea să-l omor pe Ion Iliescu”

Ion Iliescu

Foto: Guliver Getty Images

Actorul Victor Rebengiuc a povestit marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 care a fost reacția sa în momentul în care autoritățile i-au interzis în 1990 Regelui Mihai să intre în țară. 

„Îmi venea să-l omor”, a spus Victor Rebengiuc, răspunzând la întrebarea ce a simțit atunci față de fostul președinte Ion Iliescu.

„A fost insuportabil pentru mine. (...) Era CPUN-ul de atunci și venise ministrul de Interne: «L-am prins, mă ». Păi ăla e regele nostru, băi deștepților. Ce ați prins? A venit (Regele, n.n.) în țară, iubiți-l, aplaudați-l”, rememorează acel moment Victor Rebengiuc.

În 1990, după ce familia regală a aterizat pe Otopeni, a primit viză provizorie, și se îndrepta spre Curtea de Argeș, pentru a-și petrece Sărbătorile, autoritățile s-au răzgândit. Mașinile în care se afla familia regală au fost oprite la un baraj instalat pe autostrada București-Pitești, pe motiv că ar fi intrat clandestin în țară. Astfel că regele și familia sa au fost expulzați din țară.

În opinia lui Victor Rebengiuc, clasa politică nu avea atunci niciun interes să îl aducă pe Rege. „Ce să caute Regele peste ei? Să aibă ei un superior? (Ei voiau) să-și vadă ei interesul lor”, a continuat invitatul emisiunii „În fața ta”.

Monarhia mai este o soluție pentru România în prezent? „O soluție este, dar mi-e greu să spun dacă această soluție se va împlini, dacă va putea fi adoptată. Mi-e foarte greu. Odată cu bătrânețea și cu bătrânețea regelui, a îmbătrânit și monarhia la noi”, a afirmat Victor Rebengiuc, care este convins că monarhia este condiția principală pentru ca un stat să poată să prospere, oamenii să înceapă să o ducă din ce în ce mai bine.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Respingerea Regelui a creat o enormă dezamăgire și i-a revoltat profund pe românii cu minte limpede, instruiți, de bun simț.
    Soluția monarhiei este un alt aspect, derivat din evenimentele despre care vorbește dl Rebengiuc, dar complicat în prezent, fără a fi insurmontabil.
    • Like 0
  • Ion Iliescu s-a afirmat in prim-planul vieții publice imediat după revoluția din 1989. El a reușit să își întărească autoritatea, dovadă că perioada anilor 1990-2004 este numită de analiști epoca Iliescu. De fapt el a fost implicat în toate deciziile si evenimentele majore petrecute in perioada menționată. Regele putea fi o piedică in calea omului politic Ion Iliescu si din acest motiv a fost alungat. Pe de altă parte, Ion Iliescu a fusese un comunist de seamă si nu este un secret faptul că reprezentanții sistemelor totalitare nu agreează regalitatea.
    • Like 0
  • Pai si in prezent care mai este opinia maestrului fata de monarhie ? Mizeaza pe noua securitate a statului sa-i faca presedinte un politician antiregalist ?! Eu propun o cale de mijloc , anume ca un reprezentant de parte barbateasca al fostei Casei Regale , adica Printul Radu Duda , sa fie desemnat presedinte de catre parlament tot la 5 ani ! Presedintii proveniti din presedinti de partid vedem ca se comporta vadit partinic , ba chiar iau parte la mitinguri partizane neautorizate , departe , foarte departe de echidistanta si impartialitatea pe care i-o cere pozitia de arbitru !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      check icon
      Pai Duda, un fost actoras de mana a lll-a, cu carnet de securist, ce sa caute (altceva decat manipularea fostei case regale) in "familia regala"?
      De president, nici nu mai vorbim!
      Dar, asa cum toate lighioanele, soferii, tractoristii si secretarele de scoala generala au functii importante in comenduirea acestei enclave de manelisti redusi, de ce nu ar fi Duda seful acestei haite?
      • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      Tudor check icon
      Vreau si eu ce ai fumat. Dar mai probabil e ca dumneata dezinformezi cu buna stiinta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult