Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Viitor de AUR țara noastră are?

Cristian Tudor Popescu/ Foto

●BOR face un gest important și binevenit: se delimitează de AUR. Și folosește pentru asta cuvinte clare și dure: „O formațiune politică «ortodoxă»”, „poziționarea Bisericii față de entități politice care-i parazitează prestigiul”, „ultranaționalism zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic”, „confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob și filetist (referire la naționalismul religios al Gărzii de Fier) de contextul spiritual al Europei”, între care cel mai penetrant și potrivit pentru AUR este „nătângă”: „Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime”.

Poate că, în felul acesta, românii credincioși ortodocși căzuți în prostovolul găștii lui Simion vor înțelege că religia lor nu poate fi alăturată național-lichelismului violent al acestor derbedei cu sânge tricolor. 

 ●În schimb, ÎPîS Mache ot Constanța se aruncă, cu arhiepiscopie cu tot, în politica externă, căci în cea internă nu-i mai încap coada și copitele, ridicându-l în slăvi pe Stalinul zilei de azi: „Putin și Medvedev sunt ctitori, am fost pe urmele lor la Sfântul Munte și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”. Amin! Și unde mai pui că preacuviosul Putin e pregătit acum să mai ctitorească un munte de jertfe, zeci de mii de ucraineni și ruși pe care atacarea Ucrainei îi va stivui la prima strigare. BOR declară, a câta oară?, că predica asta nu îi reprezintă poziția, dar întreb și eu, ca un mirean: Teodosie e Dumnezeu, de vreme ce nu poate fi dat afară din Biserică?

●Obiectivul AUR este desființarea Parlamentului, a votului liber, și cocârjarea României sub dictatura lor. „Venim noi la putere...”, vestește-amenință Simion Magul, în vreme ce premierul AUR și președinte de onoare C. Georgescu dă o înaltă apreciere faptelor a doi dictatori sângeroși: Ion Antonescu și C. Zelea Codreanu. Pentru când se va întâmpla asta, le recomand salvatorilor neamului o metodă remarcabilă a juntei care sugrumă Myanmar: îi silește pe părinți, sub amenințarea cu moartea, să-și renege patriotic și să-și dezmoștenească fiii și fiicele rebeli față de dictatură.

Vi se pare puțin probabil că viitor de AUR țara noastră are? Mie nu, de vreme ce 65,5% dintre români, conform sondajului INSCOP, cred că pandemia Covid „a fost creată de elitele globale pentru controlul populației”. Iar 28,5% sunt convinși că există un plan mondial pentru implantarea de cipuri prin vaccinare.

●Până a fi sanctificat de ÎPîS Teodosie, Putin i-a dat să mănânce lui Macron înainte de a-l executa. O masă imperială, demnă de țarii ruși. Interesant, mă gândesc, cum o fi când mandibulezi langustine, friptură de sturion sau de ren, supă cu cinci feluri de pește, în vreme ce parlești despre soarta unei țări, despre foametea și mizeria pe care le aduce războiul, despre viața și moartea a milioane de oameni?

„Ți-a plăcut, te-ai săturat, mai vrei?”, l-o fi întrebat Putin pe Macron după tarta de pere cu înghețată de vanilie. După care, a găvărit: „Și acuma, fie că-ți place, fie că nu, fie că vrei, fie că nu vrei, o să-ți mai vâr niște chestii pe gât, pe care o să le înghiți fără să crâcnești, frumosule!”.

Ceea ce Napoleonică a și făcut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult