Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Viitor de AUR țara noastră are?

Cristian Tudor Popescu/ Foto

●BOR face un gest important și binevenit: se delimitează de AUR. Și folosește pentru asta cuvinte clare și dure: „O formațiune politică «ortodoxă»”, „poziționarea Bisericii față de entități politice care-i parazitează prestigiul”, „ultranaționalism zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic”, „confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob și filetist (referire la naționalismul religios al Gărzii de Fier) de contextul spiritual al Europei”, între care cel mai penetrant și potrivit pentru AUR este „nătângă”: „Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime”.

Poate că, în felul acesta, românii credincioși ortodocși căzuți în prostovolul găștii lui Simion vor înțelege că religia lor nu poate fi alăturată național-lichelismului violent al acestor derbedei cu sânge tricolor. 

 ●În schimb, ÎPîS Mache ot Constanța se aruncă, cu arhiepiscopie cu tot, în politica externă, căci în cea internă nu-i mai încap coada și copitele, ridicându-l în slăvi pe Stalinul zilei de azi: „Putin și Medvedev sunt ctitori, am fost pe urmele lor la Sfântul Munte și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”. Amin! Și unde mai pui că preacuviosul Putin e pregătit acum să mai ctitorească un munte de jertfe, zeci de mii de ucraineni și ruși pe care atacarea Ucrainei îi va stivui la prima strigare. BOR declară, a câta oară?, că predica asta nu îi reprezintă poziția, dar întreb și eu, ca un mirean: Teodosie e Dumnezeu, de vreme ce nu poate fi dat afară din Biserică?

●Obiectivul AUR este desființarea Parlamentului, a votului liber, și cocârjarea României sub dictatura lor. „Venim noi la putere...”, vestește-amenință Simion Magul, în vreme ce premierul AUR și președinte de onoare C. Georgescu dă o înaltă apreciere faptelor a doi dictatori sângeroși: Ion Antonescu și C. Zelea Codreanu. Pentru când se va întâmpla asta, le recomand salvatorilor neamului o metodă remarcabilă a juntei care sugrumă Myanmar: îi silește pe părinți, sub amenințarea cu moartea, să-și renege patriotic și să-și dezmoștenească fiii și fiicele rebeli față de dictatură.

Vi se pare puțin probabil că viitor de AUR țara noastră are? Mie nu, de vreme ce 65,5% dintre români, conform sondajului INSCOP, cred că pandemia Covid „a fost creată de elitele globale pentru controlul populației”. Iar 28,5% sunt convinși că există un plan mondial pentru implantarea de cipuri prin vaccinare.

●Până a fi sanctificat de ÎPîS Teodosie, Putin i-a dat să mănânce lui Macron înainte de a-l executa. O masă imperială, demnă de țarii ruși. Interesant, mă gândesc, cum o fi când mandibulezi langustine, friptură de sturion sau de ren, supă cu cinci feluri de pește, în vreme ce parlești despre soarta unei țări, despre foametea și mizeria pe care le aduce războiul, despre viața și moartea a milioane de oameni?

„Ți-a plăcut, te-ai săturat, mai vrei?”, l-o fi întrebat Putin pe Macron după tarta de pere cu înghețată de vanilie. După care, a găvărit: „Și acuma, fie că-ți place, fie că nu, fie că vrei, fie că nu vrei, o să-ți mai vâr niște chestii pe gât, pe care o să le înghiți fără să crâcnești, frumosule!”.

Ceea ce Napoleonică a și făcut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult