Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Viitorul medicinei sau medicina viitorului? E foarte posibil ca într-un deceniu un american să trăiască în medie cu 20 de ani mai mult decât un român

Robot chirurgical

Foto: Guliver Getty Images

În ultimul timp am fost extrem de conectat la managementul sistemului mondial de sănătate. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că așa-zisele probleme majore care domină întregul spectru mondial, și anume suprafinanțarea sistemelor naționale de sănătate și lipsa sistemelor de măsurare a rezultatelor medicale unitare, sunt probleme secundare atâta timp cât evoluția medicinei atinge cote extrem de rapide, evoluția tehnologică transformându-se în revoluție tehnologică, iar cercetarea în bio-inginerie acumulează rezultate pe cât de rapide, pe atât de surprinzătoare.

Intervine aici dilema principiilor de management, care au de ales între concentrarea pe problemele curente, pe de o parte, și conectarea continuă la evoluția sistemului, pe de altă parte. Prima componentă nu poate fi neglijată cu niciun chip, însă nimeni nu poate risca să o neglijeze pe cea de-a doua. Pentru ca un manager să poată mixa cele două categorii de componente, acesta trebuie să fie ambidextru, iar atenția lui să fie alocată extrem de judicios către o anumită componentă la un moment dat.

Despre ce este vorba de fapt? Despre faptul că în timp ce noi ne zbatem în mocirla politică a dezorganizării și corupției generalizate, lumea evoluează într-un ritm uimitor. Se calculează că în fiecare an, speranța de viață crește cu trei luni la nivel mondial, cu o evoluție accelerată în unele țări și cu una moderată în altele. Este foarte posibil ca în zece ani de zile, diferența între speranța de viață națională și cea a lumii civilizate să atingă cota incredibilă de 20 de ani. Adică, un american să trăiască în medie cu 20 de ani mai mult decât un român. 

Fiecare dintre noi își spune probabil că asta nu îl afectează pe el, pentru că ar avea șansa să se trateze în țări civilizate. Însă adevărul este că asta ne afectează pe toți, pentru că speranța de viață nu se îmbunătățește numai tratând cazurile extreme, ci tratând timpuriu cazurile uzuale într-un fel în care nu i se permite afecțiunii să ajungă la o rezolvare chirurgicală.

Aceasta este miza sistemului român de sănătate și a subdezvoltării lui. Acesta este rezultatul ascuns al corupției, rezultatul ascuns al intereselor personale, al nepotismului și al obținerii de influență pentru un trai mai bun al celor ce stăpânesc sistemul. Putem oare să nesocotim acest aspect? Putem sau nu, rămâne de văzut. Ce este evident însă, este că viteza cu care avansează îngrijirea sănătății este în continuare uluitoare. Să luăm numai exemplul tratamentelor cu celule stem. Acestea se adresează unui spectru din ce în ce mai larg de afecțiuni. Practic, dacă ai căuta în fiecare zi noutăți privitoare la astfel de tratamente, în fiecare zi lista s-ar lărgi cu încă și încă o afecțiune. Astăzi avem tratamente promițătoare privind afecțiunile neurologice, accidentele spinale, diabetul, afecțiunile cardio-vasculare și chiar cancerul sau leucemia. Curios este faptul că progresele cele mai uimitoare se fac în țări în care legislația este mai permisivă, cum ar fi Mexic, Tailanda, China și chiar Ukraina. Țări mai puțin dezvoltate au ocazia să scurtcircuiteze sistemul și să obțină tratamente revoluționare profitând de experiențele acumulate de state dezvoltate.

Oricum ar fi însă, avem ocazia să rămânem ancorați în discuțiile noastre politice despre cele câteva spitale regionale, fiind o sursă uriașă de profit pentru partide cărora li s-au retezat alte surse de finanțare. Avem ocazia să admirăm construcția în Turcia a câtorva spitale uriașe cu costuri totale de miliarde de dolari și să mimăm o rezolvare prin înlocuire a sistemului nostru putred, în timp ce populația noastră moare încet, trecând pe lângă șansa de a se bucura de evoluția globală care se traduce în îmbunătățirea condițiilor de viață.

Este, de asemenea, de ajuns să vorbim despre telemedicină, care elimină obligația prezenței pacientului în cabinetul unui anume medic. În cazul numelor mari, locul în care se află medicul devine irelevant și, în aceeași măsură, dispare problema plecării medicilor români peste granițe. Un dezavantaj se transformă în avantaj. Medicii care pleacă deprind competențe pe care apoi le exportă înapoi în țară. Cu riscul de a-mi atrage oprobiul public, cred că ar trebui să încurajăm plecarea medicilor buni cu obligația de a întoarce experiența acumulată în câțiva ani. Nu cred că există altă cale de a învăța, de a scurtcircuita curba învățării naționale. Dacă vom sta și ne vom văicări în continuare, nimeni nu ne va oferi pe tavă tratamente revoluționare din milă. Cu alte cuvinte, va trebui să le căutăm, va trebui să le importăm, iar sistemul va trebui până la urmă să cedeze. 

Ca să modernizăm infrastructura va trebui să ne modernizăm mai întâi abordarea. Pentru a rezolva problemele, poate este nevoie de o cale mai inovatoare decât cea cu care ne-am obișnuit de ani de zile. Nu avem o școală performantă de medicină, ci avem o școală de medicină tradițională. Învățăm bazele medicinei. Performanța se obține prin cercetare. Nu avem decât câțiva medici excepționali care din diverse motive stau și lucrează în România. Pentru ei, este datoria noastră să facem imposibilul. Știu, este o șansă extrem de puțin probabilă și îndepărtată, însă avem oportunitatea de a ne îndrepta atenția către medicina viitorului și de a investi timp în această direcție. Este vorba despre minți luminate, care în pasul doi, după ce au renunțat să se uite la televizor, să se concentreze pe viitor. Avem șansa să trăim mai mult și mai bine. La urma urmei, asta ne dorim cu toții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Titlu bombastic - conținut superfluu. Ați atins,cu aripa-n zbor,de toate și nimic ! Comentariile unor cititori sunt mult mai consistente,incitante,pertinente.
    • Like 0
  • Putem avea si noi sursa pentru statisticile privind speranta de viata? Pentru ca eu am gasit cu totul altceva. Speranta de viata la nastere in Romania este undeva la 74-75 de ani (depinde de sursa), iar in State vreo 78-80 de ani. In plus, tendinta este de crestere mai accentuata a sperantei de viata in Romania decat in State, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se reduca diferenta. (Bibliografie selectiva http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/0/0c/Life_expectancy_at_birth%2C_1980-2015_%28years%29.png http://www.prb.org/pdf11/TodaysResearchAging22.pdf)

    Am incercat sa citesc si primul paragraf, dar:
    -"...managementul sistemului mondial de sănătate" - suna fascinant, dar nu cred ca exista asa ceva;
    -aflu ca suprafinanțarea sistemelor naționale de sănătate e o posibila problema - a vrut cumva autorul sa spuna "SUB-finanțarea"? Daca nu, as vrea exemple de tari care au prea multi bani in sanatate, sa emigrez si eu acolo;
    - "evoluția medicinei atinge cote extrem de rapide", "cercetarea în bio-inginerie acumulează rezultate pe cât de rapide, pe atât de surprinzătoare" - lipseste un aspect relativ important aici, si anume ca si costurile noilor tehnologii cresc, chiar mai rapid decat tehnologiile.

    Si undeva mai pe la mijloc, mi-a atras atentia afirmatia ca "progresele cele mai uimitoare se fac în țări în care legislația este mai permisivă"; nu stiu daca e diabolica sau naiva, pentru ca in context, ma gandesc ca sugereaza ca e nevoie de dereglementarea sanatatii si a cercetarii. Totusi, "progresele uimitoare" pot fi si rezultatul difuzarii tehnologiilor moderne in zone cu indicatori mediocri de sanatate, care se accelereaza datorita lipsei legislatiei pentru protectia intelectuala - adica apar similare la tehnologii sub brevet.

    In rest mesajul este un "hai ca se poate!" diluat, fara niciun reper concret. Vorba autorului: "Despre ce este vorba de fapt?".



    Pana si Mixich ar fi scris mai bine op-ed-ul asta.
    • Like 2
    • @ Altcineva
      check icon
      Excelent comentariu!!!! Am terminat lecturarea articolului si am exclamat,în gura mare : " Hai sã discutãm discuții!"
      • Like 0
  • I-ati vazut pe cei care traiesc cu 20 de ani mai mult ? Mai vin in vizita prin Romania. Sau ii puteti vedea daca va duceti pe acolo. Niste mumii ambulante cu termenul de expirare impins absurd de departe.
    Unde ii punem pe toti cei care traiesc din ce in ce mai mult in conditiile in care pamantul este suprapopulat si rezervele se imputineaza exponential iar solul e din ce in ce mai saracit ? Spre ce ne indreptam ? Cine va plati sustinerea celor care traiesc din ce in ce mai mult. Copiii de azi, din ce in ce mai putini ?
    Sa traim 150 de ani ca sa ce ? Sa ne uitam la televizor ? Sau sa dam un sens industriei medicale care altfel s-ar indrepta spre nerentabilitate. Cine ajuta pe cine de fapt ?
    • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Va doresc ca la 101 ani sa fiti la fel de "mumie ambulanta" precum aceasta doamna.
      https://www.youtube.com/watch?v=i4cesJPc7EE
      • Like 0
  • Cine hotaraste varsta omului ? D.Rokefeler a schimbat 5-6 inimi si a murit ,oricat de mare a avut dorinta sa traiasca si bani ,averi imensurabile ,NU a putut sa traiasca mai mult ,punct .Nimeni nu scapa viu de pe aceasta planeta ! Se mai spune ca ,omul arunca sortul ,dar Dumnezeu hotaraste ! Ce e viata omului ? Un fum ,un abur ce trece ! Da omenirea va ajunge din nou sa traiasca varste matusalemice ,aici ati intuit bine .
    • Like 1
    • @ Mielut Ciobanu
      Anon check icon
      De unde rezulta ca a trait vreodata varste matusalemice?
      • Like 5
    • @ Anon
      Florin check icon
      Din Biblie.
      • Like 0
    • @ Florin
      Anon check icon
      Deci din supozitii fara probe. OK.
      • Like 3
    • @ Florin
      Nu uitați să citați și din ”Legendele Olimpului”.... pe Zeus sau Cronos, de exemplu.
      • Like 1
    • @ Anon
      Florin check icon
      1. Biblia este de inspiratie divina si este cea mai bine documentata carte din istoria omenirii cu peste 25000 de manuscrise care ii dovedesc veridicitatea cu acuratete. A 2 a carte ca numar de manuscrise ce ii arata veridicitatea este Iliada lui Homer cu doar aproximativ 600 de manuscrise. Stiai ca Biblia face peste 200 de predictii despre viitoare descoperiri stiintifice cu acuratete cu mii de ani inainte de a fi descoperite de oamenii de stiinta? Probabilitatea ca aceste predictii sa fie facute fara sa fie inspirate de la Dumnezeu e 1 sansa din 10 urmat de 300 de zerouri. Ca sa iti dai seama de ce inseamna asta, de exemplu sunt sanse mai mari ca sa se inverseze legea a 2 a a termodinamicii si sa mori inghetat in camera ta 1 sansa din 10 urmat de 80 de zerouri decat ca Biblia sa nu fie de inspiratie divina. Sunt sute de profetii implinite cu acuratete scrise in Biblie. Deci da, eu cred ce spune Biblia si e foarte bine documentata si nimic din ce e scris in ea nu a fost demonstrat ca fiind neadevarat.
      • Like 0
    • @ Florin
      Anon check icon
      Numarul de manuscrise nu e o masura a veridicitatii. Predictii stiintifice? Poate cu indulgenta prin cine stie ce interpretare. Cartea facerii cel putin incepe cu niste ineptii, niste greseli absolut evidente. Asta taie din start "inspiratia divina". Iar profetiile din biblie s-au adeverit....conform tot bibliei. Nu tine.
      • Like 0
    • @ Anon
      Florin check icon
      Hai sa-ti dau doar cateva exemple de lucruri stiintifice scrise in Biblie cu multe mii de ani inainte de a fi descoperite de oamenii de stiinta:
      1
      • Like 0
    • @ Florin
      Anon check icon
      Mici probleme tehnice, comentariul dvs. nu a aparut in intregime...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult