Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Vin 1000 de americani, cumpărăm alte F16 second hand, schimbăm uniforma și bocancii. Anunțurile ministrului Apărării

Militari

Pentru prima dată de la numirea în funcție, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a prezentat ieri la Interviurile Europa FM planul de refacere a infrastructurii naționale de apărare, în condițiile în care România se află din nou, la granița sau foarte aproape de cele mai grave conflicte militare din ultimele decenii. Este vorba despre intervenția Rusiei în Ucraina și despre războiul din Siria.

Vestea bună și cea mai importantă este că, din perspectiva autorităților române, pentru moment, Rusia nu reprezintă pentru România o amenințare directă.

Mihnea Motoc a explicat că, spre deosebire de momentul începutul conflictului din Ucraina, când ministrul de atunci al Apărării, Mircea Dușa, declara că „spaţiul aerian al României este încălcat aproape zilnic”, acum e liniște deasupra Mării Negre, cel puțin deasupra României.

O altă veste bună este că negocierile cu Statele Unite ale Americii purtate în vederea sporirii forțelor militare desfășurate în România au deja rezultate. „Spre o mie de militari vor ajunge și la noi din cele trei brigăzi pe care SUA le vor trimite în Europa din 2017. Cred că relația privilegiată dintre România și SUA se vede și acum. De ce spun asta? Pentru că negocierile sunt în curs încă, iar toate aceste lucruri se vor anunța la summitul NATO din luna iulie, de la Varșovia”.

Înainte de reuniunea miniștrilor Apărării de acum două săptămâni, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, anunța că țara sa își va dubla prezența în Europa, iar bugetul misiunilor va crește de patru ori. Ce înseamnă această dublare? Că în Europa vor fi trimise o brigadă mecanizată, una de artilerie, dar și alte facilități. Ambasadorul a explicat că echipamentele vor fi staționate în vestul Europei, in anumite noduri de transport, nu in Est, iar militarii se vor roti. Precizarea este importantă, în condițiile în care NATO-Rusia Founding Act nu permite instalarea de forțe permanente, așa cum și-ar dori cele 9 țări din Est. Însă, mașinăriile militare vor fi retrimise în Europa totuși, ca în timpul celui de-al doilea război, pentru a fi aproape în caz de nevoie, adică va fi prepoziționat.

Oficialul american a mai explicat că, în ceea ce privește destinația militarilor americani, se discută încă, dar cel puțin 6 țări din Est sunt pe listă.

Faptul că ministrul roman al Apărării anunță deja venirea a aproape o mie de militari americani în România înseamnă că înțelegerea e făcută. Mihnea Motoc nu e un politician de duzină, este un diplomat echilibrat care își măsoară bine cuvintele.

Noi F16. Second hand

Apoi, tot la Interviurile Europa FM, șeful Armatei a anunțat declanșarea procedurilor de achiziție a unei a doua escadrille de avioane de luptă F16, din păcate tot la mâna a doua, dar și începerea negocierilor de revitalizare a fabricilor românești de armament și echipamente militare.

Ascultați cu atenție ce spune Mihnea Motoc. (Declarațiile integrale pe aceste teme le găsiți aici și aici)

La asta se adaugă modernizarea celor două fregate britanice aflate în dodarea Forțelor Navale și care trebuie acum, din nou, modernizate pentru că din păcate, când le-am cumpărat, tot la mâna a doua le-am luat.

Și dacă tot cumpărăm ce alții trec deja pe dreapta, măcar industria de la noi să aibă de câștigat, pentru că asta înseamnă tehnologii noi și locuri de muncă.

Mihnea Motoc a explicat cum văd domnia sa și titularul de la Economie, vicepremierul Costin Borc, revitalizarea fabricilor românești: marii producători vin și produc în fabricile de la noi. Asta e ideea în mare, iar discuții deja se poartă cu fabrici din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie și Turcia.

E nevoie de aceste asocieri pentru că mulți dintre militarii români au avut cumplit de suferit pentru că taburile românești nu au făcut față zecilor de kilograme de exploziv pe care au călcat prin Afganistan. Pur și simplu s-a rupt sudura.

Și un bonus: Armata va schimba și uniforma militarilor, inclusiv bocancii, cea mai mare problemă a ținutei de 20 de ani încoace. Cei de acum sunt grei și uneori rod rău pielea. Oricum, ministrul spune că ceea ce văzut până acum arată atât de bine, încât va cere și el o uniformă, deși e civil.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare e bine sa avem 1000 de soldati straini pe teritoriul national? Mai putem vobi de suveranitate in aceste conditii? Constat un entuziasm urias referitor la aceste actiuni ale armatei americane. Dar prezenta unor trupe straine pe teritoriul Romaniei, inseamana dupa toate regulile razboiului, ocupatie. Asta e clar. Cat de departe va fi impinsa aceasta ocupatie. Care sunt limitele ei, nimeni nu stie. Anii 50-60 au fost caracterizati de ocupatia ruseasca, care a jumulit practic tara asta. Cine ne garanteaza noua ca americanii sunt mai buni. Mai ales ca avem suficiente exemple gen Bechtel. Iar "sfaturile "prietenesti ale ambasadorului american tind sa tina loc de politica de stat. Situatia actuala a fost enuntata cel mai bine de presedintele Iohanis, citez: Mai bine sluga la americani decat la rusi". "Corect, daca tot ce poate poporul asta e sa stea incovoiat. As vrea insa si eu un conducator de stat care sa spuna la un moment dat: Gata. M-am saturat de atatea funduri linse. De maine ocupam Rusia, Ungaria si Bulgaria. Iar de poimine restul Europei. Iar americanii sa se roage de noi daca vrem sa asiguram stabilitatea in lume.
    • Like 0
    • @ Horia Simion
      Pe de o parte am avut o armată de ocupație, vinovată de crime impardonabile, care a instaurat cu forța un regim politic dictatorial opus spiritului poporului din care faceți parte și ale cărui urmări încă le simțim din plin. Pe de altă parte e vorba de ajutorul în oameni, instrucție și tehnică de luptă dat de un aliat NATO, al cărui rol este tocmai să ne apere de o nouă invazie a vechiului ”prieten” cu ambiții expansioniste în zonă. Nu e vina nimănui că suntem prea mici și slabi pentru a ne apăra singuri în cazul în care colosul militar de la Răsărit o ia razna din nou, așa cum a făcut-o de atâtea ori în trecut.
      • Like 1
    • @ Unul Oarecare
      Ce frumos ati imbracat actiunea americana. Ajutor acordat de NATO. Chestie de optica. Asa o fi. Dati-mi voie insa, sa reamintesc ca Rusia a ocupat Romania in 45 si a instaurat regimul dictatorial, cu acordul SUA. Daca o i-a razna din nou, s-ar putea ca protectorii nostrii, sa bata palma cu colosul pentru stabilizarea regiunii. Ori in cazul unei conflagratii, nu prea cred ca mititica armata rusa sa se impiedice de mia de soldati americani cantonati prin Romania. In realitate, plasarea celor 1000 americani, are doar un rol simbolic. Un rol declarativ, care sa consfinteasca dreptul suveranului asupra vasalului. Asta e realitatea. Restul e praf in ochi.
      • Like 0
    • @ Horia Simion
      Scuzati-mi gramatica. Ia razna, se scrie legat.
      • Like 0
    • @ Horia Simion
      La vremea respectivă nu exista altă variantă pentru SUA, decât să accepte un compromis. Altfel războiul mondial ar fi continuat cu consecințe ușor de anticipat. Totuși, nu ei ne-au nenorocit, ci rușii. Nu eu ne-au violat femeile, nu ei ne-au spoliat economia, nu ei au venit cu tancurile, nu ei și-au pus politicienii să ne conducă, nu ei ne-au ținut în mizerie și departe de civilizație 50 de ani, nu ei ne-au atacat în cursul istoriei, nu ei nu scapă nici în prezent vreun prilej să ne înțepe și să ne amenințe. Rușii au făcut-o și fac toate aceste lucruri. În plus, la vremea respectivă nu exista o structură de tipul NATO. Noi nu eram aliații americanilor, ei nu aveau nicio datorie sau vreun angajament față de noi. Ba chiar am cam fost cu poponeața în două luntri în cursul războiului. Cei 1000 de soldați au un rol simbolic, într-adevăr, dar nu de tip suveran - vasal așa cum vă îndeamnă pe Dvs. patosul antiamerican să gândiți. Americanii nu ne iau bir și nu se roagă de noi. Rolul acela simbolic este de a atrage atenția rusnacilor că aici nu este un sat fără câini, și ceea ce au făcut prin Ucraina nu se va tolera și aici.
      • Like 1
  • Eu am avut o pereche de bocanci cu tălpile schimbate cu unele din piele (talpă). Erau prinse cu niște cuie mici care pe măsură ce talpa se tocea îmi intrau în picioare. Uniforma de vară era ”nouă”, de la „ștoc”. Adică avea vreo 20-30 de ani, dar nu fusese purtată, așa că la mișcările bruște îi pocneau cusăturile, pentru că ața putrezise. Arma era din '73, cu patul scrijelit - scria pe ea „Nicoleta” - dar funcționa foarte bine. Ofițerii erau stresați, bădărani și fricoși, probabil comuniștii prețuiau prea mult obediența și se temeau de orice altceva. Dar au trecut de-atunci 18 ani, probabil armata s-a schimbat.
    • Like 0
  • check icon
    Recomand cartea "Alături de Wehrmacht. «Cruciada împotriva bolşevismului»: Aliaţi, voluntari, auxiliari 1941-1945", capitolul despre România. Veţi constata, cu surprindere, că la începutul celui de-al Doilea Război Mondial stăteam mult mai bine cu tehnică militară şi armamentul decât stăm acum. Nu trebuie să fii specialist ca să vezi asta, este destul să priveşti parada militară de la 1 Decembrie şi ai să vezi tehnică militară pe care ai făcut armata acum 20... 30 de ani! :)

    Politicienii fac acum ceea ce ştiu ei mai bine: cosmetizează şi mimează. Ei chiar cred că pot acoperi în 2-3 ani golurile pe care le-au creat în 25 de ani? Armata, subfinanţată, nu are tehnică militară nici măcar la nivelul anilor '90-'95 (că de ultimă generaţie nu mai poate fi vorba) iar industria de apărare este compusă din nişte hale aproape dărâmate, cu ferestre oarbe, din parcuri industriale sau din "hoteluri militare", cum este mediatizatul "Hotel militar" de la Orăştie, unde se doarme pe tunuri. Specialiştii din industria de apărare sunt acum nişte bătrânei onorabili a căror experienţă s-a dus în vânt odată cu plecarea lor în şomaj.

    Dacă vreţi să vedeţi adevărata faţă a industriei de apărare româneşti, puteţi să mergeţi la o expoziţie de tehnică militară şi armament (anul acesta va fi una la Romaero Băneasa) şi o să vedeţi cine şi ce mai produce în România.

    Deci cam asta este realitatea. Politicienii... ei oricum n-or să fie "la bătaie" în faţa puştii. Ei – cu şampania, cu femeile, cu afacerile şi cu... politica. Aşa cum a fost dintotdeauna.
    • Like 1
  • E foarte ok ca luam tehnica militara la mana a doua, in special daca nu apuca sa fie folosita, asa cum ar fi ideal. Trebuie sa avem capacitatea sa ne aparam ca sa descurajam un atac, pentru asta poate ca nu e chiar atat de rau sa luam echipamente second hand. Dar trebuie ca armata sa investeasca mai mult in inginerie si in stiinta, putem face singuri modernizari, cred eu mult mai ieftin decat achizitia unui echipament nou. Si usor usor putem incepe din nou sa producem ce avem nevoie ca sa nu mai luam scump.
    • Like 3
    • @ Radu Tanasescu
      golan check icon
      De acord. Nu inteleg de ce se insista pe ideea asta aberant de mult ca avioanele sunt SH. Doar fuzelajul este SH, toata aparatura de bord si motorul sunt schimbate cu altele noi la prima escadrila cumparata. Deci care SH? Si in perioada de exploatare, vom fi nevoiti sa mai facem o data, de doua ori operatiunea, pentru ca durata de viata al unui motor de avioane de lupta nu este foarte mare si depinde de nivelul de utilizare. Ne intereseaza armamentul si echipamentul de asistenta de ce generatie este si ne intereseaza ca actuala dotare a armatei sa fie in stare de functionare, nu ca in trecut cand stiam ca avem pe foaie armament, dar baietii au fost lasati in posterioul gol in fata inamicilor pentru ca echipamentele au cedat la prima utilizare si nu fusesera rodate pana atunci.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult