Pentru prima dată de la numirea în funcție, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a prezentat ieri la Interviurile Europa FM planul de refacere a infrastructurii naționale de apărare, în condițiile în care România se află din nou, la granița sau foarte aproape de cele mai grave conflicte militare din ultimele decenii. Este vorba despre intervenția Rusiei în Ucraina și despre războiul din Siria.
Vestea bună și cea mai importantă este că, din perspectiva autorităților române, pentru moment, Rusia nu reprezintă pentru România o amenințare directă.
Mihnea Motoc a explicat că, spre deosebire de momentul începutul conflictului din Ucraina, când ministrul de atunci al Apărării, Mircea Dușa, declara că „spaţiul aerian al României este încălcat aproape zilnic”, acum e liniște deasupra Mării Negre, cel puțin deasupra României.
O altă veste bună este că negocierile cu Statele Unite ale Americii purtate în vederea sporirii forțelor militare desfășurate în România au deja rezultate. „Spre o mie de militari vor ajunge și la noi din cele trei brigăzi pe care SUA le vor trimite în Europa din 2017. Cred că relația privilegiată dintre România și SUA se vede și acum. De ce spun asta? Pentru că negocierile sunt în curs încă, iar toate aceste lucruri se vor anunța la summitul NATO din luna iulie, de la Varșovia”.
Înainte de reuniunea miniștrilor Apărării de acum două săptămâni, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, anunța că țara sa își va dubla prezența în Europa, iar bugetul misiunilor va crește de patru ori. Ce înseamnă această dublare? Că în Europa vor fi trimise o brigadă mecanizată, una de artilerie, dar și alte facilități. Ambasadorul a explicat că echipamentele vor fi staționate în vestul Europei, in anumite noduri de transport, nu in Est, iar militarii se vor roti. Precizarea este importantă, în condițiile în care NATO-Rusia Founding Act nu permite instalarea de forțe permanente, așa cum și-ar dori cele 9 țări din Est. Însă, mașinăriile militare vor fi retrimise în Europa totuși, ca în timpul celui de-al doilea război, pentru a fi aproape în caz de nevoie, adică va fi prepoziționat.
Oficialul american a mai explicat că, în ceea ce privește destinația militarilor americani, se discută încă, dar cel puțin 6 țări din Est sunt pe listă.
Faptul că ministrul roman al Apărării anunță deja venirea a aproape o mie de militari americani în România înseamnă că înțelegerea e făcută. Mihnea Motoc nu e un politician de duzină, este un diplomat echilibrat care își măsoară bine cuvintele.
Noi F16. Second hand
Apoi, tot la Interviurile Europa FM, șeful Armatei a anunțat declanșarea procedurilor de achiziție a unei a doua escadrille de avioane de luptă F16, din păcate tot la mâna a doua, dar și începerea negocierilor de revitalizare a fabricilor românești de armament și echipamente militare.
Ascultați cu atenție ce spune Mihnea Motoc. (Declarațiile integrale pe aceste teme le găsiți aici și aici)
La asta se adaugă modernizarea celor două fregate britanice aflate în dodarea Forțelor Navale și care trebuie acum, din nou, modernizate pentru că din păcate, când le-am cumpărat, tot la mâna a doua le-am luat.
Și dacă tot cumpărăm ce alții trec deja pe dreapta, măcar industria de la noi să aibă de câștigat, pentru că asta înseamnă tehnologii noi și locuri de muncă.
Mihnea Motoc a explicat cum văd domnia sa și titularul de la Economie, vicepremierul Costin Borc, revitalizarea fabricilor românești: marii producători vin și produc în fabricile de la noi. Asta e ideea în mare, iar discuții deja se poartă cu fabrici din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie și Turcia.
E nevoie de aceste asocieri pentru că mulți dintre militarii români au avut cumplit de suferit pentru că taburile românești nu au făcut față zecilor de kilograme de exploziv pe care au călcat prin Afganistan. Pur și simplu s-a rupt sudura.
Și un bonus: Armata va schimba și uniforma militarilor, inclusiv bocancii, cea mai mare problemă a ținutei de 20 de ani încoace. Cei de acum sunt grei și uneori rod rău pielea. Oricum, ministrul spune că ceea ce văzut până acum arată atât de bine, încât va cere și el o uniformă, deși e civil.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Politicienii fac acum ceea ce ştiu ei mai bine: cosmetizează şi mimează. Ei chiar cred că pot acoperi în 2-3 ani golurile pe care le-au creat în 25 de ani? Armata, subfinanţată, nu are tehnică militară nici măcar la nivelul anilor '90-'95 (că de ultimă generaţie nu mai poate fi vorba) iar industria de apărare este compusă din nişte hale aproape dărâmate, cu ferestre oarbe, din parcuri industriale sau din "hoteluri militare", cum este mediatizatul "Hotel militar" de la Orăştie, unde se doarme pe tunuri. Specialiştii din industria de apărare sunt acum nişte bătrânei onorabili a căror experienţă s-a dus în vânt odată cu plecarea lor în şomaj.
Dacă vreţi să vedeţi adevărata faţă a industriei de apărare româneşti, puteţi să mergeţi la o expoziţie de tehnică militară şi armament (anul acesta va fi una la Romaero Băneasa) şi o să vedeţi cine şi ce mai produce în România.
Deci cam asta este realitatea. Politicienii... ei oricum n-or să fie "la bătaie" în faţa puştii. Ei – cu şampania, cu femeile, cu afacerile şi cu... politica. Aşa cum a fost dintotdeauna.