Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Violența domestică nu începe cu o palmă și se poate termina cu un omor. Care sunt cele mai „subtile” forme de abuz în cuplu

Percepția asupra violenței domestice este redusă de cele mai multe ori la componenta fizică a acestui tip de abuz. Cu alte cuvinte, dacă nu ești călcată în picioare sau nu ajungi la spital, și ești doar jignită, criticată și izolată în mod constant, nu te poți considera sau numi victimă a violenței domestice. O știm cu toții și ne-o arată și datele Poliției: peste 60% din faptele de violență domestică raportate în acest an sunt agresiuni fizice.

O altă dovadă a acestei mentalități este și faptul că a doua cea mai accesată secțiune a aplicației Bright Sky, lansată în 2020 de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, este un chestionar pe baza căruia poți evalua dacă ești sau nu într-o relație abuzivă. De ce ai avea nevoie de o astfel de evaluare pentru a-ți da seama dacă ești o victimă a violenței domestice?

„Sunt lucruri care s-au înrădăcinat atât de mult în mentalitatea noastră încât ni se par niște aspecte normale: când ți se spune că nu știi să gătești, când ți se cere să nu te mai duci la serviciu sau să nu-ți mai vezi prietenii și familia. Acestea sunt forme de violență psihologică, socială și economică, care cu timpul se adună, iar victima ajunge să fie dependentă de agresor pentru că nu are o sursă de venit și nu are cum sau unde să plece.

Sunt multe motivele pentru care o victimă nu pleacă și are nevoie de timp să facă acest lucru. Ce putem face noi, ca martori, este să nu judecăm și să ne gândim cum putem ajuta. Să ascultăm, să înțelegem dacă vrea să fie ajutată și cum. În aplicația Bright Sky există o secțiune întreagă de resurse, ca o bază de date, unde poți găsi sprijin, la instituții ale statului sau ONG-uri, în funcție de localizarea ta.

(Angela Galeța, la evenimentul de lansare a aplicației Bright Sky, în 2020)

Într-adevăr, aplicația noastră este una care ajută victimele violenței domestice, dar este mai mult de atât. Este o aplicație care ajută la informare, la educare și la prevenirea violenței domestice. Pentru că dacă oamenii vor înțelege că bătaia nu e ruptă din rai și vor renunța la ideea că o palmă nu a omorât pe nimeni, că trebuie să spui „Nu!” la prima și cea mai simplă formă de abuz, atunci poate că, în timp, acest fenomen va scădea”, spune Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Cifre în dublă cheie

Aproape 10.000 de ordine de protecție provizorii au fost emise în primele 9 luni ale acestui an, cu 20% mai multe decât anul trecut. Este o cifră vorbește de escaladarea fenomenului violenței domestice, evidențiată și de alte date statistice: în 2020 numărul infracțiunilor sesizate săvârșite în familie au scăzut cu aproape 1% față de 2019, statistica poliției, dar în 2021 au crescut cu peste 12%, iar primele 10 luni ale acestui an au crescut cu peste 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste cifre arăta însă și că victimele au început să prindă curaj și să ia atitudine. Chiar dacă în 2020, numărul infracțiunilor sesizate a scăzut, s-au înregistrat creșteri de aproape 10% la infracțiunea de amenințare și de 3% la loviri sau alte violențe.

„Nu putem însă să nu ne gândim că cifra este mult subdimensionată pentru că amploarea fenomenului este mult mai mare. Încă mai e nevoie de foarte multă informare pentru ca victimele care sunt într-o relație de abuz să recunoască acest lucru, să-l raporteze și să iasă din situația de abuz.

Dar și pentru ca noi, cei care suntem martori sau bănuim că ar exista o situație de abuz, să încercăm să facem ceva”, a mai spus Angela Galeța.

Cum să recunoști cu agresor. Înainte de prima palmă

Abuzul fizic, cu excepția omorului, este cea mai gravă formă de violență domestică. Dar de cele mai multe ori, nu este prima formă de abuz care poate părea într-o relație de cuplu. Înainte de prima palmă sau primul drum la spital, sunt semne și tipuri de comportamente care anunță un posibil agresor.

Mai mult, dacă agresorul ar lovi înainte să scadă stima de sine a victimei, să o izoleze, să o facă dependentă de el și să o deruteze prin tipurile de comportament afișate, cel mai probabil femeia ar lua mult mai repede atitudine. Aproape 90% dintre victimele violenței domestice sunt femei.

„Majoritatea agresorilor încep cu violență emoțională și verbală prin care subminează încrederea victimei, iar atunci când văd că nu opune rezistență, că nu cere și nu primește ajutor, că acceptă un astfel de comportament, pășește mai adânc și devine mai agresiv. Poate să înceapă să trântească, să spargă obiecte din casă, să fie nervos tot timpul. Lucrurile avansează pentru ca victima să se obișnuiască treptat. Nu o șochează de la început. Pentru că dacă ar avea brusc un comportament violent, ar fi perceput ca un duș rece, iar femeia s-ar trezi imediat și, cel mai probabil, ar pleca”, spune Angela Chirvăsuță, comisar șef de poliție în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

În aceleași timp, agresorul izolează femeia pentru a o controla și a o face dependentă de el. Poate fi o formă de abuz economic – îi cere să renunțe la serviciu – sau social – îi interzice să se mai vadă cu vechi prieteni sau cu membri ai familiei. Asta înseamnă că îi rupe legăturile cu oamenii care ar putea reprezenta un colac de salvare și care i-ar putea atrage atenția asupra schimbărilor care apar în cazul diverselor forme de violență domestică.

„De asemenea, agresorul are un comportament parșiv și derutant. În societate se poartă frumos cu ea și atunci cei din jur îl apreciază. Îi aduce flori, se duce la cumpărături, iese tot timpul cu ea. Dar acesta este un comportament de control, nu de iubire. Iar dacă femeia vine și spune că, după ce închide ușa, îi dă un brânci sau un pumn în stomac, nu o crede nimeni. Femeile aflate în această situație trebuie să vorbească de la început despre ce li se întâmplă, pentru că dacă spui după o perioada prea mare de timp, nu te mai crede nimeni. Pentru că ți-ai ascuns vânătăile, suferința, când ești cu el în public zâmbești, pentru că pe Facebook ești fericită.

În plus, agresorii au episoade în care sunt răi, agresivi, violenți verbal, iar în momentul în care femeia reacționează, își schimbă comportamentul. Îi spune că o iubește, îi face un cadou, merg în vacanțe, își cere scuze și își se justifică dând vina pe ea. Prin astfel de gesturi, îi șterge cumva memoria recentă, iar apoi o ia de la capăt. Când vede că ea iar încearcă să plece, se îmbunează iarăși. Iar femeia este cumva debusolată. Aceste episoade se repetă la diferite intervale, iar când agresorul vede că nu se întâmplă nimic și ea nu pleacă, va repeta comportamentul din ce în ce mai des, iar forma de violență va fi din ce în ce mai gravă”, a explicat Angela Chirvăsuță.

La fiecare 12 zile, o femeie este ucisă de actualul sau fostul partener

Anul trecut, 30 de femei din România au fost ucise de actualul sau fostul partener ori soț, potrivit datelor Poliției. Asta înseamnă o victimă la fiecare 12 zile. Există însă și o altă latură a acestui fenomen: femeile abuzate care devin agresori și ajung la închisoare.

„Sunt femei care au fost agresate zeci de ani și, la un moment dat, au pus mâna pe ce au găsit și-au ucis agresorul. De cele mai multe ori, bărbații au fost atacați în somn sau când erau cu spatele, ceea ce înseamnă că fapta nu se încadrează la legitimă apărare. Li se acordă circumstanțe atenuante, dar pentru că au acționat într-un moment de neputință al bărbaților, primesc 7-8 de ani de închisoare, iar copiii ajung în sistemul de protecție. Iar asta se întâmplă pentru că un comportament abuziv te poate duce la disperare astfel încât, din victimă să devii agresor, și din disperarea de a-și salva cel puțin copiii, ajungi la astfel de gesturi. Astfel de situații ar fi putut fi evitate dacă aceste femei ar fi fost ajutate de familie, de poliție, de instituțiile statului”, a concluzionat comisarul-șef.

Recunoaște. Respinge. Sesizează

Așadar, dincolo de agresiunea fizică, există și agresiune psihologică, socială sau economică, care de multe ori premerg actului de violență fizică. Ca să-l preîntâmpini, trebuie ca mai întâi să le recunoști pe celelalte și să le respingi dacă este vorba este propria persoană, sau să le sesizezi dacă ești martor.

Aceste tipuri de violență sunt mai greu de înțeles de către persoanele de vârstă medie. Însă tinerii au acces la mai multă informație și conștientizează mai bine. Asta încercăm și noi să facem prin campaniile pe care le derulăm, să le explicăm ce înseamnă o relație abuzivă încă de la început. Pentru că dacă pui bariere la comportamente agresive, de prima dată, ai toate șansele să continui o relație frumoasă sau să-l educi pe partener să nu facă anumite lucruri. De exemplu, te sună la orice oră din zi și din noapte, pentru că vrea să vadă ce faci în momentul acela. Aceasta este o formă de hărțuire, nu de iubire. Te sună pe cameră ca să vadă cum ești îmbrăcată sau în compania cui, ceea ce e o formă de control și trebuie să spui că te deranjează. Îți verifică telefonul, îți cere parolele de acces. Îți restrânge cercul de prieteni, te cenzurează în ceea ce privește îmbrăcămintea, tunsoarea, părerile personale.

Suntem oameni liberi și trebuie să rămânem independenți și să ne păstrăm personalitatea. Agresorul își modelează vicitma astfel încât să-i fie subordonată, iar ea trăiește atât cât i se dă voie”, a mai spus Angela Chirvăsuță.

Bright Sky este o aplicație mobilă gratuită, dezvoltată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, cu scopul de a oferi asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, sau celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familiei.

Lansată în mai 2020 în România, aplicația a fost descărcat până acum de 10.000 de ori și a fost folosită de peste 32.000 de ori. Cele mai utilizate secțiuni sunt ghidul unde sunt prezentare formele de abuz, chestionarul pentru a verifica dacă ești sau nu într-o relație abuzivă și secțiunea de resurse unde poți solicita ajutor. Aplicația este disponibilă și în alte țări din Europa, unde se observă același clasament în ceea ce privește cele mai accesate secțiuni, dar în România s-au înregistrat cele mai multe descărcări raportat la numărul locuitorilor.

Aplicația Bright Sky este disponibilă în Google Play și App Store, în trei limbi (română, engleză, maghiară) și nu solicită sau stochează date personale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult