Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Violență

 • Acest Burduja mi se pare cel mai scârbos personaj din menajeria electorală. Tânăr, spilcuit, englezit, digitalizat, se dă drept liberalul viitorului. Pentru cine îl crede. Că în loc să se lupte cu candidații stângii populiste, îl atacă sistematic pe N. Dan – candidat de dreapta care are un avans irecuperabil față de el în toate sondajele –, e un gest cinic, cu rădăcini în ceaușism. Dar că se face frate cu Piedone, complimentându-se reciproc, peste violențele verbale ale acestuia, că spune că votanții trogloditului interlop, mai periculos chiar decât cuplul Firea-Pandele, „sunt oameni de bun-simț”, asta este ticăloșie pură. Îmi amintește de Geoană, care și-a supt sângele cu lapte cu Marean Vanghelie, tot de la 5. Și e și un ticălos păgubos, căci niciun votant al lui Piedone nu va trece la Burduja. Aproape că aș fi înțeles dacă o susținea pe Firea – tot are PNL alianță cu PSD. Dar poate că vrea să se dea bine pe lângă Voiculescu-Varanu, în nădejdea că mai pică ceva... 

 • Am publicat un text intitulat OPC, adică Organizația pentru Protecția Criminalilor, cunoscută și sub numele de Justiția română. Facebook mi l-a șters pentru că ar „instiga la violență”. E dreptul lor, ei sunt proprietarii prăvăliei. Dar orice om cu un coeficient de inteligență normal înțelegea că nu eu, cel ce scrie, incit la violență, ci Justiția, care eliberează agresorii. În timp ce Fbk mă cenzura, un om de 46 de ani era omorât cu bâtele, în fața parcului Crângași, în văzul lumii, de doi inși de 16 și 20 de ani. Nu cred că ucigașilor le-a venit ideea citind textul meu. Să vedem dacă vor fi dați afară din arest mai repede decât cei trei măcelari care au tocat un om cu maceta și acum fac chiolhan în casa vrăjitoarei Sidonia – arest la domiciliu.

• Zbieretele împotriva evreilor slobozite de Șoșoacă nu sunt doar un fenomen sinistru în Parlamentul României. Valul de antisemitism violent stârnit de Israel la nivel global nu se va risipi ani mulți de-acum înainte.

• Fiecare civil și soldat ucrainean omorât de ruși pentru că nu mai au decât pietre și bețe să se apere, dată fiind „economia” de bani și arme pentru Ucraina a Occidentului, va duce mai târziu la morți, răniți și sume uriașe cheltuite cu apărarea de către țările europene care vor fi atacate de Rusia.

 Iar onor guvernul Ciolacu nu vrea să dea un sistem Patriot operațional Kievului, căruia îi arde buza acum; ceea ce e o formă de aflare în treabă, căci dacă ne invadează Armata Roșie, fără intervenția directă a NATO am fi spulberați cu Patrioți cu tot...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult