Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Virgil Ianțu: Încerc să îi explic fiicei mele că există familii care trăiesc un an din banii pe care eu ar trebui să îi dau pe o pereche de teniși

Cunoscutul om de televiziune Virgil Ianțu a vorbit la podcastul „La bani mărunți” despre sfaturile de educație financiară pe care i le dă fiicei sale adolescente, despre cum a învățat să se bucure de lucruri simple, precum întâlnirea cu un prieten apropiat și cum a cheltuit primii săi bani, pe vremea când lucra la orchestra Operei din Timișoara. Podcastul „La bani mărunți” este realizat în parteneriat cu BCR și amplificat de Republica.ro. Puteți găsi toate episoadele aici.

Animatorul de televiziune devenit cunoscut prin emisiunea-concurs de cultură generală „Vrei sa fii miliardar?” (n.r. astăzi „Vrei sa fii milionar?”) spune că, în domeniul educației financiare, unul dintre puținele sfaturi primite de la părinții săi a fost să nu rămână niciodată dator.

„Nici eu nu am avut parte de educație financiară, în afară de faptul că ai mei mi-au spus: niciodată să nu rămâi dator cuiva. Asta a fost sănătos pentru mine, poate de asta nu am ajuns antreprenor, că nu mi-am făcut credit niciodată”, a afirmat Virgil Ianțu. Ideea că ar putea datora sume mari unei bănci l-ar speria, însă admite că în afaceri e nevoie de asumarea unor riscuri.

„Cunosc oameni, antreprenori, am prieteni, mă gândesc cum or trăi ei noaptea cu gândul că au de dat nu știu câte milioane de euro unei bănci. Am fost învățat de mic să trăiesc safe din punct de vedere financiar: nu te lungi mai mult decât îți e plapuma, cum se spune. Pe de o parte, cred că e sănătos, dar pe de altă parte cred că ești îngrădit și nu poți depăși un anumit nivel”, vede Virgil Ianțu.

Îndemn pentru tineri: „învață, fii bun, fii creativ și gândește un business care să creeze locuri de muncă și să îți aducă venituri mari”

În ce îi privește pe tinerii din zilele noastre, prezentatorul crede că au nevoie de stimularea creativității, ceea ce nu se întâmpla pe vremea când el era elev. Modul în care se făcea atunci educația financiară se rezuma la „fă școală, termină școala, angajează-te pe un post bun, că de acolo ieși la pensie, nu ai nicio apăsare”, își amintește el. „Asta e foarte nesănătos, ( ...) modul ăsta de gândire nu stimulează creativitatea, atunci nu puteam. Dar să presupunem că suntem azi. De ce nu sunt învățați tinerii - deși unii, izolat, fac asta - învață, fii bun, fii creativ și gândește un business care să creeze locuri de muncă și să îți aducă venituri mari”.

Prezentatorul a fost întrebat de Nicoleta Deliu, la podcastul „La bani mărunți”, și despre cele mai trăznite fapte din domeniul financiar. Omul de televiziune a dat un exemplu legat de fiica sa, care la un moment dat i-a cerut să îi cumpere o pereche de teniși foarte scumpi.

„Cele mai trăznite fapte cred că le-ar face fata mea. Un exemplu pe care îl dau, apropo de educația financiară pe care o stăpânesc în mică măsură, dar pe care aș vrea să o transmit fetei mele: încerc să îi explic că există familii care trăiesc un an din banii pe care eu ar trebui să îi dau pe o pereche de teniși. Nu știu de ce e nebunia asta cu tenișii scumpi, m-a terminat treaba asta. Eu înțeleg că există o luptă, o concurență la școală, dar încerc, cât de des pot, să îi dau exemplul ăsta și alte exemple, ca principiu, să înțeleagă că poate să își ia tenișii ăștia în momentul în care muncește. Dar sunt convins că, din prima slujbă, ea nu o să dea atâția banii pe așa ceva. Sau dacă o să dea, o să simtă. Din fericire, am un copil care înțelege”, a povestit Virgil Ianțu pentru podcastul BCR de inteligență financiară „La bani mărunți”.

„Ai mei adorau să ne facă bucurii, dar nu ni le făceau degeaba”

În copilărie, „nu primeam nimic degeaba”, „nimic nu se întâmpla gratuit”, își amintește el, totul era o recompensă la o țintă pe care o avea de îndeplinit, precum admiterea la examenul de treapta întâi, sau culesul nucilor toamna, cu părinții, munca în grădină. „Ai mei adorau să ne facă bucurii - eu mai am un frate -, dar nu ni le făceau degeaba”, continuă Ianțu, care încearcă să procedeze la fel cu fiica sa.

„Este foarte important să conștientizezi ce reprezinți, cine ești și ce ai. Și asta încerc să îi transmit fetei mele (...). Zilele trecute îmi spunea de nu știu ce prieten, care are o casă în Beverly Hills. Zic, da, dar tu știi unde stai? Tu realizezi locul în care stai? Că în primul rând stai într-o casă, nu stai la bloc, zona în care stai - tu realizezi ce înseamnă asta? Reperele trebuie amintite din când în când, trebuie resetat omul”, a punctat Virgil Ianțu.

„E important să te bucuri de ce ai”, este convingerea lui Ianțu, care a realizat asta pe vremea studenției, când cineva l-a întrebat dacă i-ar plăcea să aibă o sumă mare de bani. „O, ar fi super tare, am zis. Zice: să știi că nu e așa, pentru că ți se schimbă cheltuielile, ți se schimbă reperele. Și asta e adevărul. Un om care are acces la sume mari nu cred că poate rămâne la același statut, la nivel de trai, ca înainte de a avea acces la aceste sume. E foarte dificil, totul e să ai măsură. Cum e și în artă: talentul înseamnă măsură, să te bucuri de ce ai. Eu mă bucuram și când nu aveam nimic. E foarte important să te agăți de lucrurile pozitive din jurul tău, s-ar putea ca acele lucruri aparent mici să fie extrem de importante, cum ar fi de exemplu sănătatea, cum ar fi să ai un prieten la care să te poți duce oricând și să îi poți vorbi, să poți să râzi cu el sau să poți plânge cu el”.

Întrebat despre primii bani câștigați, Virgil Ianțu a povestit la podcastul „La bani mărunți” că i-a obținut când lucra în Tiimișoara, la orchestra Operei, iar din ei le-a cumpărat părinților câte un cadou.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

articol audio
play icon mic icon Irina Rimes

„Mă întreba lumea: auzi, dar nu mai schimbi și tu mașina? Ai o prestanță....Un Mercedes, o ceva? Eu ziceam: o să vină la un moment dat, încă nu e momentul”. Foto: Facebook Irina Rimes

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Andreea Raicu

Andreea Raicu își descrie propria copilărie drept una fără griji - „aveam de toate”. Mama sa, însoțitor de bord, îi aducea, înainte de 1990, lucruri la care alți oameni nu aveau acces.

Citește mai mult
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult