Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Voluntarii IT-iști ai lui Cioloș au scris unei instituții a statului. Răspunsul primit arată cum funcționează România: „În consecință, răspunsul este negativ”

Primul proiect terminat al GovITHub este site-ul desprevaccin.ro, prin intermediul căruia românii sunt informați despre beneficiile vaccinurilor, spune Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental. Însă în acest moment sunt în lucru și altele, printre care un proiect de vizualizare a datelor deținute de statul român, dar și unul de înscriere online la facultate, aflat în acest moment abia la început.

Într-un interviu pentru Republica.ro, Dan Nechita vorbește despre cum a evoluat proiectul GovITHub, despre reacțiile pe care le-a stânit în instituțiile statului, dar și despre ce s-ar putea întâmpla cu el după alegeri. 

Care sunt poiectele GovITHub aflate în acest moment în stadiul cel mai avansat?

Cred că merită să detaliez puțin modul de lucru al proiectelor GovITHub. Fiecare dintre cei 20 de bursieri are un plamares de proiecte pe care lucrează, dintre care unele cu durată de livrare mai scurtă și unele cu durată de livrare mai lungă. În total, în program sunt undeva la 30-40 de proiecte în desfășurarea în momentul de față. GovITHub este ca un start up în cadrul Guvernnului, iar o parte dintre proiecte vor fi duse la bun sfârșit, cu siguranță, și unele dintre ele probabil că nu e prea sigur că vor fi duse la bun sfârșit.

Dați-ne câteva exemple de proiecte care vor fi duse la bun sfârșit.

Unul dintre ele este chiar un prim proiect terminat de echipa GovITHub, este vorba despre site-ul desprevaccin.ro, care face parte din campania Ministerului Sănătății de informare cu privire la beneficiile vaccinării. Este un site realizat de echipa noastră și suntem chiar mândri că, deși am început de o lună și ceva activitatea, avem un prim livrabil, o întreagă campanie de informare făcută de ministerul Sănătății pe bază de voluntariat. Unul dintre proiectele la care lucrăm, suntem într-un stadiu avansat, este îmbunătățirea platformei MySMIS, platforma pentru proiecte pe fonduri europene. Acolo ne-am angajat, încă de la începutul programului, cu cinci dintre bursieri să dezvoltăm platforma împreună cu beneficiarii, să-i adăugăm noi funcționalități și să-i facem într-o etapă ulterioară o interfață mai prietenoasă. Un proiect la care se lucrează, care are o formă conturată, dar care nu are neapărat un termen de livrare, este proiectul RADAR, reprezentarea și analiza datelor agregate din România. Este un proiect de vizualizare a datelor deținute de statul român cu scopul de a informa cetățenii și, poate, ne gândim să îi adăugăm și o componentă educativă pentru licee și universități.

În ce stadiu sunteți cu el?

În momentul de față, așa cum raportează liderii de proiect, el este realizat în proporție de 45%, dar eu îl văd ca pe un program pe termen lung. Din partea GovITHub el va avea un număr de funcționalități și un număr de seturi de date, după care poate fi actualizat, ținut la zi, i se pot adăuga noi seturi de date, tocmai pentru a putea elabora analize din ce în ce mai complete. Știu că s-au făcut niște corelații pe prezența la vot și starea vremii, dar și pe date despre sărăcie, abandon școlar, ajutoare sociale și aici pot fi destule informații interesante, cum se corelează abandonul școlar cu sărăcia. 

Alt exemplu este o platformă dezvoltată împreună cu Ministerul Pentru Dialog Civic, prin care să primim petiții, este vorba despre petiția tradițională, cererea venită în format scris de la cetățean, pe care să le redistribuim către celelate instituții într-un format electronic. Am lucrat desigur și la website, programul GovITHub este o platformă de participare și i-am adăugat o serie de funcționalități pentru comunicarea cu ceilalți voluntari, pentru transparentizare, pentru informarea publicului și am putea spune că este un program deja livrat.

La lansare am văzut o serie de proiecte care își propuneau să simplifice zona de interacțiune a cetățeanului cu instituțiile publice.

Un al proiect în dezvoltare este o platformă despre transportul public, în care în colaborare cu autoritățile cetățeanul să aibă pe telefon orarul autobuzelor. Interacțiunea cetățeanului cu statul nu se face numai când își plătește taxele, ci și în alte condiții. Un alt proiect la care se lucrează este registrul personalului medical, apoi este registrul intreprinderilor sociale. Se lucrează la o platformă de înscriere online la facultăți, acesta este un proiect la început. Lucrăm împreună cu ANAF la o aplicație mobilă pentru spațiul privat virtual, să transpunem și pe telefon ce se poate face online. Lucrăm la actualizarea unei platforme pentru cai, la nivel european fiecare cal are nevoie de un pașaport. Platforma este online și avem pe cineva care lucrează la asta și exemplele pot continua.

Ați postat pagina de Facebook o fotografie cu proptotipul unei cărți electronice de identitate. Veți lucra la un astfel de proiect?

Ce s-a întâmplat acolo a fost că bursierii noștri au testat o soluție tehnică. Nu este o noutate că soluțiile tehnice există, iar ei au fost invitați să testeze această soluție tehnică.

Nu lucrăm ca program GovITHub la acest proiect, dar ne bucurăm că există interes pentru asta. 

Ce nu a mers bine de când ați început GovITHub?

Vreau să vă citez răspunsul unei autorități, fără să dau nume. Îl am chiar acum pe masă și este edificator cumva. „Ne pare rău, dar adresa pe care ați depus-o nu are număr de înregistrare și nici ștampilă. În consecință, răspunsul este negativ”. Trebuie să mergem pe canalele oficiale, acesta este rolul nostru al celor de la cancelarie să deschidem ușile pentru acești tineri care vin cu idei bune, cu inovație în sistem, cu dorința de a schimba ceva, de a face ceva pentru țară, și ne lovim de funcționarul tradițional care se opune din inerție. Pe de altă parte am văzut foarte multă deschidere din partea colegilor noștri, mai ales de la nivel de decidenți, de la miniștri, de la secretari de stat și am primit foarte multe idei bune și de la ei. Este din ce în ce mai greu pe măsură ce ne apropiem de implementarea cu personalul administrativ. Știam de la început că o să avem această problemă și tocmai de aceea este necesar acest program, pentru a schimba mentalități, pentru a identifica zonele de rezistență, pentru a dărâma anumite bariere.

Ce se va întâmpla, în opinia dvs, cu bursierii GovITHub dacă după alegeri ajunge la putere cineva care nu crede în acest program?

E o întrebare pe care ne-o punem și noi. Am mai multe răspunsuri în care credem. Primul este că digitalizarea și inovația în administrația publică nu mai este demult în domeniul politic. Este absolut necesar pentru noi, ca țară, pentru rolul nostru în UE, pentru a ține pasul cu dezvoltările globale, ca astfel de programe să existe. Rolul acestui program trece dincolo de orice discuție politică și avem convingerea că utilitatea lui este văzută de absolut oricine. În al doilea rând, programul este construit cu aceste comunități de voluntari, programator, dezvoltatori, designeri, care au stat departe de orice interacțiune cu statul. Ei se implică pentru că au acum o miză, pentru că cred în ceva, pentru că văd că pot să facă ceva. Pentru prima oară pentru foarte mulți se gândesc în termeni de a participa și de a se implica. Nu cred că și-ar permite din nou cineva să alieneze această comunitate care este foarte valoroasă pentru țară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Deoparte de mine sa minimizez, dar RADAR este total surveillance:)
    • Like 0
    • @ Casargoz
      Cu ce se ocupa RADAR de fapt? Nu inteleg, "proiectul RADAR, reprezentarea și analiza datelor agregate din România. Este un proiect de vizualizare a datelor deținute de statul român cu scopul de a informa cetățenii și, poate, ne gândim să îi adăugăm și o componentă educativă pentru licee și universități."???

      • Like 0
  • MihaiSt check icon
    Site-ul desprevaccin.ro este mai degraba un site de continut, nici macar mai bun ca altele daca vrei sa te informezi (gasesti pana si articole legate de conexiunea frauduloasa intre vaccin si autism - vezi http://aop.sagepub.com/content/45/10/1302). Nu ai nevoie de profesionisti IT in adevaratul sens al cuvantului ca sa scrii un astfel de site, e suficient sa te bazezi pe absolventi de liceu mai isteti sau pe oameni din outsourcing ramasi pe dinafara (oare chiar gresesc ?). Intre timp, a explodat scandalul transplantului de plamani de la Sf. Maria - ce facem, mai scriem un site ?
    • Like 0
    • @ MihaiSt
      "Nu ai nevoie de profesionisti IT in adevaratul sens al cuvantului ca sa scrii un astfel de site". Cam la asta se rezumă părerea majorității. Și aici se greșește masiv. Pentru orice lucru de calitate ai nevoie de profesioniști. Sper că se va înțelege odată și odată.
      • Like 1
  • daca parintele/parintii vor sa isi nenoroceasca copilul prin nevaccinare, iti vine sa spui: "placerea lor" dar de fapt. victima fiind copilul fara putere de decizie , e mai complicat.
    daca nu se imbolnaveste e ok, daca se imbolnaveste cu consecinte grave ar trebui sa fie un delict din culpa, daca se imbolnaveste si pune in pericol comunitatea in care vietuieste, ar trebui sa fie si culpa si agravanta;
    sunt tari unde poti sa nu vrei vaccin dar daca pui in pericol vecinii ai "bulit-o", nu stiu cat de hotarata e legea noastra si aplicarea ei dat fiind ca multi din nevaccinati fac parte din comunitati protejate prin politic corect.
    • Like 0
  • Exista deja pt autobuze , metrou: Moovit
    • Like 0
    • @ Bogdan Diacon
      Cred ca moovit are doar estimari ale pozitiilor autobuzelor. Ar putea face o aplicatie ca in alte orase sa poti vedea exact in ce statie este autobuzul. Sau in Amsterdam am vazut ca sunt conectati cumva la Google si le dau feed cu timpii aproximativi (scrie cu verde langa ca este Real Time data sau ceva de genul asta)
      • Like 0
  • Interesante proiecte ale acestor tineri, dar inteleg ca pana termina ei implementarea murim multi dintre noi! Asta cu vaccinarea e cea mai tare! Te poti informa pe Google mai repede si mai eficient despre orice.... Programele de lynga durata de implementare devin inutile inainte sa fie terminate!
    • Like 0
  • check icon
    „Ne pare rău, dar proiectele pe care le anuntati sunt fara număr și nici listele de candidati nu contin nume noi. În consecință, răspunsul este negativ in cea ce priveste participarea la vot". zic eu ca daca 70% din numarul celor inscrisi pe litele de alegatori stau acasa in ziua votului, "alesii" se vor privi mai mult catre "strada" decat catre "portofele" :)
    haideti sa incercam ! ce ne costa ? inca 4 ani ? pai au trecut 27 aiurea, ce mai conteaza inca 4, daca vrem sa facem o treaba buna !
    viata noastra, a celor care am dorit schimbarea in '89, a trecut, daca nu mai facem inca o "miscare" ne v-om duce de pe lumea asta fara sa fi realizat nimic. asa cum am riscat in '89 iesind atunci in strada, acum sa stam acasa ! sa aratam ca inca mai suntem o forta, muta dar numeroasa, gloata dar manierata, ...
    • Like 1
  • check icon
    Dar despre riscurile vaccinarilor scrie? sau n-au avut timp sa se documenteze si despre riscuri....
    Sunt atatea contraindicatii; Sau- daca le lipseste timpul...
    sa vada "vaxxed" ( un film sponsorizat de Robert de Niro)
    • Like 1
    • @
      Cri check icon
      Draga Gabriel, libertatea cuvantului poate naste si monstri la o natiune mai putin educata. Cei care se opun vaccinurilor ar trebui sa iasa din noaptea mintii si sa stie cateva lucruri:
      1. De-a lungul istoriei umanitatii, variola a omorat sau a desfigurat zeci de milioane de oameni anual; de cand s-a descoperit vaccinul, variola a fost practic eradicata; au reaparut cazuri sporadice in comunitatile care au refuzat vaccinarea;
      2. Poliomielita a fost una dintre cele mai groaznice boli infectioase ale omenirii; daca faceai boala, ramaneai paralizat, sau mureai sufocat cand boala ajungea la muschii respiratori; Jonas Edward Salk, medicul genial care a inventat vaccinul antipolio, l-a testat mai intai pe copiii lui si pe sine insusi. Acest om ar trebui sa aibe o statuie de aur in Statele Unite, unde si-a desfasurat activitatea; in loc de acest lucru, astazi, o multime de indivizi ignoranti si spalati pe creier refuza vaccinarea progeniturilor lor, neavand habar, in stupizenia lor, de importanta acestui vaccin.
      3. Difteria a fost o alta boala infectioasa cumplita pe care daca o contractai, mureai sufocat; descoperirea vaccinului a dus la eradicarea acestei boli; astazi insa, o multime de parinti idioti se opun vaccinarii copiilor lor.
      Nu mai continui cu insiruirea bolilor infectioase cumplite de care vaccinarea ne protejeaza.
      Ceea ce parintii care refuza vaccinarea propriilor copii este faptul ca, daca un procent infim ( cam 1-2 % ) de copii vaccinati pot face intr-adevar complicatii severe, refuzul vaccinarii expune copii la aceste boli ingrozitoare in procent de 100%.
      Algocalminul poate da reactii alergice letale in 1-2% din cazuri; totusi, toata lumea foloseste algocalmin.
      O multime de medicamente pot da reactii secundare severe, uneori letale, dar tota lumea, medici si bolnavi, accespta aceste riscuri, ba mai mult, romanii par sa fie cei mai mari consumatori de antibiotice din UE.
      Dar cand este vorba de copiii nostri si de protectia lor fata de anumite boli infectioase ingrozitoare, letale sau mutilante, brusc unii dintre noi, devenim foarte circumspecti si ne pricepem din senin la medicina desi nu avem studii si astfel refuzam, in numele unui obscurantism demn de antichitate, vaccinarea odraslelor noastre.
      • Like 2
    • @ Cri
      check icon
      Prietene, habar n-ai despre educatia mea. Si nici ce ma face sa sustin dreptul la o informare corecta. Presupun ca faci bani seriosi din vaccinuri (sau din produsele pharma-care, apropos, au an de an un profit inainte de EBITDA din ce in ce mai mare) sau ca esti grav spalat pe creier (e o expresie, nu te teme!). Nu te opreste nimeni sa-introduci picilor tai si cianura, daca are orescriptie medicala. In ceea ce ma priveste am avut nenumarate experiente neplacute cu "medicii" nostri (in rare ocazii am intalnit oameni cu pregatire si care sa priveasca medicina ca un tot unitar e vorba de acea abordare holistica) iar experienta vaccinurilor a fost de-a dreptul dureroasa. Asa ca iti urez - fara suparare- sa ti se intample sa fii printre cei cu probleme aparute in urma vaccinurilor-si apoi te astept sa mai faci pe eruditul si sa-mi explici cum sta treaba cu eradicarea polio sau a variolei, cum exista doar cazuri izolate in care vaccinurile au efecte adverse sau ca-pur si simplu ai avut ghinion si nu ti-ai citit horoscopul in ziua aceea (sic!)
      • Like 0
    • @
      Domnule Cadar, nimeni nu s-a legat de educatia dumneavoastra. Daca ar face-o v-ar spune ca Politehnica sau Facultatea de Mecanica nu are nici in clin nici in maneca cu medicina. Nici macar contabilitatea nu are. Domnul / doamna Babeanu tocmai v-a explicat care sunt riscurile ne-vaccinarii iar dumneavoastra vorbiti despre o "experienta dureroasa" si ii urati sa aiba probleme aparute in urma vaccinarii. Bine macar ca este "fara suparare"!
      N-o sa incerc sa aduc argumente pro sau contra, v-as ruga doar sa fiti indeajuns de decent incat acuzatiile, injectivele si "urarile de bine" sa le adresati cuiva care chiar v-a facut vreun rau, nu unor oameni care incearca, argumentat, sa-si expuna punctul de vedere.
      • Like 0
    • @
      Cri check icon
      1. Draga Gabriel, daca te-ai simtit vizat de caracterizarile mele adresate celor care refuza beneficiile medicinei, imi cer scuze; eu nu te vizam pe tine, ci criticam ( recunosc, foarte dur) noua "moda' a refuzului beneficiilor vaccinarii.
      2. Nu am nicio legatura cu vreo firma farmaceutica, daca poti sa-ti imaginezi asa-ceva !
      3. Daca nu te-au convins exemplele date de mine despre gradul de periculozitate al unor boli infectioase, date dealtfel usor de gasit in literatura medicala de specialitate, te-as ruga sa vezi ce se intampla in Africa si in unele tari sarace din Asia, unde lipsa vaccinarii se soldeaza anual cu epidemii si cu mortalitate infantila uriasa.
      4. Probabil ca esti un tip foarte tare, pentru ca eu n-as fi in stare sa urez unui om sa aiba probleme de sanatate nici daca mi-ar fi dusman personal, daramite doar pentru simplul fapt ca are alte opinii decat ale mele.
      5. Desigur ca recunosc ca atat eu cat si copilul meu, desi am facut vaccinurile conform schemelor standard ale Ministerului Sanatatii, suntem, din acest punct de vedere, perfect sanatosi.
      6. Pe de alta parte, este o realitate ca companiile farmaceutice inregistraza profituri fabuloase, care de multe ori pot fi asociate cu alte interese decat sanatatea oamenilor. Iar astazi, goana nebuneasca dupa profit a dus la aparitia unui adevarat razboi intre producatorii de medicamente: daca producatorul X nu poate fabrica medicamentul sau vaccinul cutare, atunci el lanseaza o campanie de presa ostila contra producatorului "Y" care fabrica respectivele produse farmaceutice. Iar in aceste razboiaie murdare si imorale sunt antrenati si pacientii si din pacate si medicii si guvernele multor tari.
      7. Ca urmare, problema se transfera catre pacient, care va avea de ales intre acceptarea vaccinarii, ceea ce implica un risc de 1-2% de aparitie a efectelor secundare grave, si refuzul vaccinarii, ceea ce implica riscul major ( uneori de 100% ) al contractarii unei boli infectioase cu potential letal sau infirmizant.
      8. Insa fiecare stat are posibilitatea sa-si protejeze cetatenii prin Comisia de aprobare a medicamentelor, al carei scop este sa re-verifice fiecare nou vaccin sau medicament propus de firmele farmaceutice. Cea mai severa ( si pana acum incoruptibila ) Comisie este cea din SUA, astfel ca unele medicamente permise in Europa, sunt interzise in SUA, Comisia americana considerandu-le periculoase sau cu risc inacceptabil. De aceea in lumea medicala se spune ca daca un medicament sau o procedura terapeutica au fost aprobate de americani, atunci pot fi folosite fara teama si in celelalte tari.
      9. Informatiile medicale despre riscul si utilitatea unui tratament sau vaccin ar trebui sa rezulte doar in urma discutiilor dintre medici, farmacisti, Ministerul Sanatatii si Comisia de aprobare a medicamentelor.
      10. Insa pacientii au dreptul si optiunea de a accepta sau refuza un tratament sau un vaccin, dar cu o mentiune: daca o boala are potential epidemic, adica daca un om bolnav poate transmite maladia sa in colectivitate, cu risc de aparitie a unei epidemii, poate ar fi util sa discutam in aceste cazuri si de o anumita obligativitate a bolnavului pentru a accepta terapia sau vaccinul.
      • Like 2
    • @
      Se înțelege tot ce e de înțeles despre tine din simplul fapt că dorești răul altcuiva. E bun așa. Acum e clar că tu ai dreptate și ceilalți nu. Și ar face bine ca ceilalți ăia să moară. De la vaccin dacă se poate. Noaptea minții, frate!
      • Like 0
    • @ A. R. Cazan
      check icon
      Cred sincer ca faci parte din jumatatea aia de scolarizati care citesc dar nu inteleg ce au citit. Aia noapte a mintii...!
      • Like 0
  • Felicitari GovIT !
    • Like 2
  • daca functioneaza "mai buna paginare", respectiv "enter" felicit si eu

    traim intr-o tara dominata - ca voci sonore - de sociologi, filozofi, psihologi si in general de lideri cu formatie umanista; asta a fost din 1990 si pt putere si pt opozitie;
    in mod regretabil acestia "nu le au " cu IT si similare, si tot ce au desprins din ultimele evolutii e ca retelele sociale " e periculoase" ;
    cum IT e ruda cu retelele sociale (tableta, mobil = calculator) cred ca greu va fi ca acest tip de modernizare/aducere la zi , sa fie dorit de chiar oricine ar veni la guvernare.
    si mai sunt si retinerile activistilor/functionarilor de rand care ar trebui sa puna mana pe carte si sa invete cate ceva, asta dupa 20-30-40 de ani de abstinenta!!
    dar sa speram ca nu am dreptate
    • Like 2
  • Toate aceste programe vor merge la fel de bine ca programul cardului de sanatate?
    • Like 0
    • @ Mona Drasinover-Micu
      Cardul de sănătate nu funcționează pentru că nu a fost făcut să funcționeze cu adevărat, ci a fost făcut din start cu intenția de a avea erori.
      • Like 0
    • @ A. R. Cazan
      afirmatia asta e foarte, foarte inteligenta. pot sa va intreb pe ce se bazeaza afirmatia dvoastra?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult