Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vot cu masca pe figură

După 24 de ani, mă așteaptă iarăși un vot crâncen. Atunci, am avut de ales între Iliescu și C.V. Tudor. Acum, între Ciolacu și Șoșoacă-Simion.

Am făcut tot ce mi-a stat în putință să-l opresc pe C.V. Tudor, folosind chiar și metode păcătoase de manipulare a opiniei publice – l-am descris ca fascist și sectant religios. Cred că am reușit într-o măsură. Împotriva lui Șoșoacă-Simion, însă, nu pot face mare lucru.

Oricât aș demonta și expune public minciunile, violența, găunoșenia, lipsa de scrupule, abjecția acestor creaturi, și am făcut-o până m-a luat greața, vor continua să crească în sondaje. Destui români îi preferă pentru simplul motiv că seamănă cu ei. Alții își închipuie că Șoșoacă-Simion sunt reîncarnarea ceaușeștilor, și că le vor rezolva toate problemele, ca în bunele timpuri de altădată. Nu există nicio fărâmă de rațiune, de informare, în alegerea lor, de aceea șansele mele sunt reduse. Votanții lui C.V. Tudor aveau ceva mai mult creier în cap.

Poate fermierii și transportatorii să fi izbutit, prin respingerea netă a cuplului contorsionist.

Contează, bineînțeles, la fel ca în 2000, și prestația lamentabilă a dreptei. Așa cum președintele Emil Constantinescu a dat bir cu fugiții cu câteva luni înainte de alegeri, refuzând să participe la cursa prezidențială, fie și pentru a-l diminua pe C.V. Tudor și a-și susține partidul, PNȚCD, în alegerile parlamentare, Klaus Iohannis face la fel, dezertând, sau chiar mai rău, prin nepăsarea cu care își distruge credibilitatea, câtă mai are pentru a ajuta PNL – nu spune un cuvânt despre protestatarii aflați de atâta vreme în stradă și o ține tot în voiaje de lux pe mapamond. Iar PNL îl împinge în față pe Ciucă, ca să rămână în spatele lui Șoșoacă-Simion.

Ce să mai zic?... La 34 de ani de la căderea comunismului, avem din nou o confruntare între aripa internaționalistă și cea naționalistă din Partidul Comunist Român – dreapta stând pe tușă. Internaționalistul „proletar” Ion Iliescu își are urmașul în „americanofilul”, „eurooptimistul” Ciolacu. Știți ceva? Singura modalitate, groaznică, de a lua din apa nebună de la moara lui Godzilla și King Kong ar fi fost ca Dragnea, aflat la apogeul măririi sale, să fi fost candidatul PSD!...

 Naționalistul ceaușist C.V. Tudor se regăsește în Șoșoacă-Simion, cu două excepții: avea o cultură „cioclopedică” și nu lustruia clanța la ambasada Rusiei. Șoșoacă face un lucru de necrezut: aruncă România în „obsedantul” deceniu 1945-1955 al slugărniciei feroce față de URSS sub Stalin – și îi merge.

În 2000, am votat cum trebuia să votez. Deși îmi venea să-mi trag un pumn după ce am băgat hârtia în urnă. Sper să mai am tăria nervoasă pentru așa ceva și anul ăsta. Fie și cu masca pe figură...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult