Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Votul invectivă. Ce naiba facem după ce dăm cu ei de pământ?!

Ciolacu după rezultatul alegerilor prezidențiale

Foto: Profimedia Images

Să înjuri poate fi terapeutic. Te răcorești. Scoți dracii din tine. Defulezi.

Știu oameni care, după ce trag o porție sănătoasă de sudalme, se liniștesc și redevin oameni rezonabili.

Poporul român e într-un potop de ocări. Cad amenințările peste capetele noastre ca MIG-urile. Ne înjurăm cu stropi și ne urâm din ficați.

Pașa Iohannis a plecat și e zen. Acest monument de nesimțire a votat ieri cu speranța „că va fi o zi bună pentru România”. El ni l-a lăsat moștenire pe Ciolacu.

Ciolacu trăiește ca un bimbașă. În nesimțirea lui, speră că se va strecura și de data asta. Acest monument de șmecherie, ne-a spus ieri că, dacă nu iese Crin Antonescu, România intră în „incapacitate de plată”. Vă amintesc, această declarație iresponsabilă îi aparține premierului țării. Adică lui Marcel Ciolacu.

Iohannis și Ciolacu sunt principalii vinovați de hăul în care se află azi România. Ei sunt chipurile unui sistem politic orb, surd și mut la nemulțumirile oamenilor. Valul de furie îl va mătura în cele din urmă și pe Ciolacu, așa cum l-a eliminat pe Iohannis. Dar, la fel ca Iohannis, Ciolacu se va pensiona prin vreo vilă din paradisul pachidermelor speciale.

Întrebarea e ce naiba facem după ce dăm cu ei de pământ?

Ce punem în loc? Pe George Simion, holograma lui Călin Georgescu, la rândul lui o hologramă de la Kremlin? Cât timp credeți că TikTok-ul va ține loc de program de guvernare? Probabil până când nu vor mai fi bani de pensii și de salarii, pentru că nimeni nu va mai împrumuta o țară instabilă precum România.

N-o să mai avem bani nici măcar pentru o plăcuță comemorativă care să ne țină loc de memorie: „Aici a fost un dezastru. Început de Iohannis și Ciolacu, terminat de Simion”.

Nu mai așteptați soluții de la politicieni mediocri. Speranța votează ultima. Avem fiecare dintre noi superputerea de a salva țara printr-un vot. Sunt convins că votul rațional încă e majoritar în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Vazut de la distanta:
    O clasa politica din ce in ce mai slaba, focusata din ce in ce mai mult pe ea si mai putin pe poporul pe care ar trebui sa-l reprezinte.

    Un electorat exasperat, care simte ca este doar folosit pt interesul clasei politice, care de 20 ani a ramas "capsunarul" Europei, si care parca ar vrea si altceva, macar respect.

    Intelighentia care se simte bine in joburi bine platite, vacante la Mall-urile din Dubai si care face filozofie.

    RUPTURA
    Electoratul se razbuna cu singura arma pe care o are ( votul democratic) , politicienii dau din colt in colt incercand pe dracu n patru sa reinventeze regulile jocului, iar intelighentia arunca cu invective si injurii catre cei ce care ar fi trebuit sa ii protejeze pana acum, cei pe care cu superioritate si aroganta ii numesc "boborul".

    Teapa! Se va aduna ce s-a semanat.
    Pacat.
    • Like 0
  • Bre, începe să-mi placă! Toate mașinile de pe străzi sunt STRĂINE. Mărci STRĂINE. Da mașinile românești put? Păi nu suntem români? Păi cum vine asta?!
    • Like 0
  • Ruiz check icon
    Exista o singura varianta in momentul de fata. Extrema dar posibila. Inlocuirea fulgeratoare a guvernului Ciolacu (prin demisie binenteles) astfel incit eventualul presedinte Simion sa nu poata actiona. Iar noul prim-ministru sa fie cineva care are increderea tuturor celor care inca ne mai vor in Europa. Cine ar putea fi acela ? Doar Bolojan. Cum insa el este presedinte interimar trebuie ca intii de toate sa-si dea Bolojan demisia, presedentia interimara sa fie preluata conform legii de Presedintele Camerei Ciprian Serban care apoi sa-i incredinteze lui Bolojan formarea noului guvern sustinut de PSD-PNL-UDMR-minoritati si USR !. Ar fi o majoritate absoluta in parlament care ar bloca AUR si Simion si ar fi chiar si pe placul lui Nicusor Dan in situatia in care acesta ar reusi sa cistige totusi turul 2. Sunt posibile toate astea in 10 zile ? Sau raminem in aceeasi paradigma ?
    • Like 0
    • @ Ruiz
      Amuzant, dar tot o bazaconie!
      • Like 1
  • Am avut plăcerea sa fiu aproape de niste fani, sau mai degrabă groupies. ai doamnei Sosoaca Gata sa dea cu toti de pamant. Dincolo de atitudinea invectivă, exista o retorica solida cu explicatii pentru orice. Ca si cum revista Romania Mare ar fi devenit o biblie. Doar ca Vadim nu era anti UE si aici citez "Daca Romania e in Uniunea Europeana, e si datorita mie si partidului meu."
    Suveranisti pe care am avut onoarea sa-i ascut au texte de la care nu se abat" Nu s-a construit nimic in 30 de ani. (daca vii cu argumente si exemple au intotdeauna o explicatie , marxista daca ar fi sa sa cataloghez) Daca zici ca privatizarile s-au facut inainte de UE, se chimba subiectul cu ce conditii bune erau inainte, etc...

    Doata drama suveranistilor , totul culmineaza cu amintirile din pandemie. Si cu nenorocirea aia de multinationala ,de unde-si iau, nu putini bani, multinationala care fura boborul si unde ei lucreaza doar ca saboteze dusmanul din interior.
    O solutie vaga ar fi sa fie ca "inainte" ,desi ei stiu cum era inainte doar dijn povestirile taticului securist. Am inteles ca occidentul e rau si apropierea de rusia este preferabila. Cum va arata romania lor, pentru ca trebuie sa recunoasteam si-au luat tara inapoi, vom vedea cu totii. Va exista un dusman si o explicatie pentru fiecare nereusita.
    Am convingerea ca romanii vor reusi sa fie nefericiti prin forte proprii, ca se vor intoarce din tarile straine si vor gasi o tara pregatita sa-i primesca inapoi. O tara in care vor fi respectati :)
    Daca faci bine, binele ti se intoarce : si binefacerea votului invectiva se va intoarce. E timpul pentru cei care au facut sau n-au facut ceva in tara asta : sa se retraga. Vremea auristilor a sosit.

    Sa nu fim tristi, democratia lucreaza in feluri misterioase. Poate peste 30 de ani ne vom intreba de ce e simion inca la guvernare. Si cineva ne va aminti ca in Italia inca de la primul mandat a castigat cu 75%.

    De ce acest comentariu ca o salata de cuvinte? pentru ca nu inteleg, si nici nu mai incerc sa inteleg ... si pentru ca nu exista un program suveranist. Au exista foduri pentru a creea dihonie si un pol de 30%, iar restul vor inventa din mers... S-a mai vazut in venezuela, si va rog sa ma scuzati daca nu stiu cazuri fericite, poate stiti voi...
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Oamenii erau nemulțumiți de mult timp, dar nu aveau alternative. Usr a avut șansa să fie partidul anti sistem, dar pentru multi analfabeți funcțional a fost prea elitist.
    • Like 0
    • @ andrei
      Pui problema simplist. Atât suveraniștii (AUR, POT) cât și progresiștii (USR) sunt împotriva VECHIULUI establishment, reprezentat acum de PSD+PNL. Dar direcțiile în care se vrea a se merge sunt total opuse în cele 2 cazuri. Suveraniștii (plus Georgescu și Simion) sunt DREAPTA radicală iar USR (plus Nicușor) sunt STÂNGA radicală. Cele 2 direcții nu se puteau reduce la una singură în nicio situație. Iar acum dreapta radicală pare a fi majoritară în opțiunile electoratului. Asta e situația actuală și momentul istoric în toată lumea occidentală. Nu e nimic greu de înțeles....
      • Like 1
    • @ andrei
      mg check icon
      ..da, recunosc că-s mai slab de înger, de felul meu, dar poate-mi explicați cum se face că o familie pe care USR s-a bazat și se bazează, face afaceri cu statul (și nu de azi de ieri..) Adică statul a fost o vacă bună de muls..
      Vorbesc de contracte cu încredințare directă, la ministerul transporturilor și al economiei. Fără licitație, cum prevede legea. Nomina odiosa..
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      andrei andrei check icon
      analfabetii functional care voteaza cu simion si georgescu nu sunt extremisti de dreapta. sunt oameni prea frustrati pe psdpnl si ar vota si cu diavolul daca ar candida impotriva lui ciolacu. o mare marte din aia 4 mil de votanti simion nu au votat ca tare cred ei in nationalism ci pentru ca sunt frustrati pe psdpnl, iar georgescu stie sa le zica pe limbajul lor de analfabeti functional ca el e bun. usr folosea prea multe cuvinte din mai mult de 3 silabe si pe multi ii pierdea
      • Like 0
    • @ mg
      andrei andrei check icon
      care contracte? da exemple, oricum nu te incurca cu prea multe cuvinte ca s-ar putea sa nu pricepi ce vrei sa spui, analfabet functional
      • Like 0
    • @ andrei
      Încă o dată spun, îți pui problema prea simplist și în plus ești prea arogant considerându-i pe cei cu păreri diferite de tine ca fiind analfabeți fincțional (deși nu mă miră asta din partea voastră, cei umflați în pene). Dar tu pierzi, asta te face să ai o percepție distorsionată asupra realității și în final dacă îți menții aroganța, să cazi în ridicol. Treaba ta...
      • Like 4
    • @ andrei
      Cred că ești un pic căzut în cap dacă spui de colegul ”mg” sau de alții cu care nu ești de acord, că ar fi analfabeți funcțional. Nu uita că până și în jocurile copilărești de odinioară era expresia foarte adevărată și corectă: ”cine zice ăla e”. Hai, mai provoacă-mă tu, dacă te simți în stare, inteligentule care ești tu asimptomatic...
      • Like 2
    • @ andrei
      mg check icon
      ..oooh, deja nervos ? Pot să-ți dau link-uri către articole de presă, dar mai bine cauți tu, că te văd inteligent..
      Cine caută adevărul, riscă să dea de el..

      Caută și tu, să zicem, Ageximco și vezi câte din cele vreo 600 de licitații câștigate au fost pe bune, la Apele Române, la Turceni, la Metrorex..etc
      Vezi și încredințarea directă din cele vreo 80 de contracte cu STS.. Dar și cu SRI, sau SPP.. Surpriză.. ?

      Firește există și cireașa de pe tort, Motorola. E și dosarul ăla tergiversat în justiție până la prescrierea faptelor. Curat murdar, coane Fănică..
      Apropo, când mai vorbești urât, șterge-te la gură, că trage musca..
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Domnu Cojocaru , matale esti un tip inteligent , hai sa lasam bazaconiile deoparte caci chiar as vrea sa ascult o parere al unuia din putinii suporteri ai lui Simion care stie sa scrie si sa citeasca. Nicusor nu are nici o treaba cu stanga radicala , omul este de centru dreapta si asa va tine directia . De aia a si plecat de la USR ca baietii alunecasera mai catre stanga asa. De atunci suporterii LGBQT din USR s-au carat , dar USR a ramas cu stampila . AUR este pe undeva unde nu inteleg la acest moment caci casele de 35,000 de euro sunt o solutie de stanga si cam asta este tot ce a promis in programul domniei sale . In acelasi timp fiind holograma lui Georgescu , daca ne uitam pe comicaria de programa politic de pe pagina lui Georgescu , vedem un program gen falansterele de la 1848 , citez : "suveranist-distributist și a unei societăți bazate pe democrația participativă" . Daca asta este dreapta , atunci inseamna ca suntem cretini de-a dreptul. Deci la acest moment , dezideratele cuplului Simion/Georgescu sunt de stanga cu zbierete de dreapta. Deci un fel de Siriza din Grecia car edupa cum stim a facut Grecia varza. ZIceti-mi si mie care sunt masurile economice de dreapta din guvernarea AUR . Pana acum singura chestie radicala a AUR a fost lipsa de bun simt si de consecventa.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Ei, lăsați periuța :-)
      Totuși lucrurile stau așa cum ziceam. Conservatorii / suveraniștii sunt dreapta radicală (dar NU extremistă, așa acum au eticheta). USR-ul (și Nicușor la fel) reprezintă stânga radicală (iarăși, NU extremistă, ăia fiind comuniștii, cel puțin până acum). Dacă citiți ”Manifestul Partidului Comunist” al lui Marx și Engels (se găsește rapid cu Google) veți vedea lucruri interesante. Și multe sunt asemănătoare cu ideologia progresită. De exemplu, progresiștii reneagă religia, la fel ca vechii marxiști, care spuneau despre ea că e ”opiu pentru mase”. La fel, vechii marxiști considerau familia tradițională ca fiind familie ”burgheză” și deci desuetă, depășită. Femeia era considerată ”bun comun” și erau încurajate relațiile sexuale prolifice și diverse. Acum, neomarxiștii nu mai zic ceva așa de umilitor despre femeie, fiindcă ei o favorizează, așa cum favorizează orice minoritate, de orice fel, considerând-o exploatată și defavorizată, dar ideea de combatere a familiei și a relațiilor stabile rămâne. Marxiștii defavorizau națiunile și promovau internaționalismul (proletari din toate țările, uniți-vă), însuși imnul comunist era ”Internaționala”. Și neomarxiștii dezavuează națiunile, valorile naționale și promovează globalismul atât economic cât și cultural. O asemănare dar și o deosebire interesantă în același timp o reprezenta poziția față de proprietate. Neomarxiștii spun (și nu glumesc) ”nu vei avea nimic și vei fi fericit”. Deci o rejectare programatică totală a proprietății. Vechii marxiști însă, deși rejectau și ei proprietatea privată, totuși doreau ca tot capitalul să fie trecut în proprietatea statului, așa-numita proprietate a întregului popor. Și nu numai proprietatea asupra mijloacelor de producție din economie, ci chiar toată proprietatea, de orice fel. Nimeni nu ar mai fi avut nimic în proprietate PERSONALĂ. Dar, orice trebuia să fie în proprietatea întregului popor. Acum, neomarxiștii se deosebesc un pic (un pic mai mult) prin faptul că NU SE SPECIFICĂ cine va avea totuși proprietatea asupra capitalului (și înțeleg că va fi foarte nefericit), fiindcă nu se pune problema de o proprietate colectivă ca în marxism. De asemenea vechii marxiști militau pentru dispariția banilor și a salariului. În schimb fiecare om va avea o așa conștiință înaltă încât va lucra din conștiință, după posibilitățile proprii și va fi recompensat după necesitățile proprii. Deci ar fi fost posibil ca un prostovan leneș dar cu familie grea să câștige mai mult ca un geniu cu putere de muncă dar celibatar și fără alte obligații. În neomarxism lucrurile sunt mai nuanțate, dar se promovează tot o formă de ”om nou” cu conștiință ridicată și supus total, pâna la un fel de sclavie, regulilor și normelor comunitare și de la locul de muncă. Și noilor ”religii ateiste” cum ar fi politicile verzi, antipandemie (vaccinare) și altele. Astfel de ideologii sunt, desigur, obiective finale, dar ele există la neomarxiștii noștri, așa cum existau și la vechii marxiști. Iar aceste ideologii, de stânga radicală, se regăsesc (direct sau implicit) la USR, la sorosiști, la TFL-iști etc ați prins ideea. A! și era să uit, ăștia sunt și împotriva locuințelor proprietate personală (evident, fiind împotriva oricărei proprietăți personale). Dimpotrivă, dreapta pune accentul pe proprietatea privată, pe familia tradițională, pe națiune, pe credința creștină și valorile tradiționale. Această ideologie se regăsește la suveraniști / conservatori. Aceștia consideră că pilonul stabilității personale și familiale este tocmai proprietatea privată, locuința proprie, afacerea proprie. În plus e favorizată și valorizată credința creștină, familia, tradiția, cultura națională, patriotismul etc Toate aceste lucruri se regăsesc într-o formă sau alta și în programul partidelor suveraniste și a liderului ideologic al acestora, Călin Georgescu. Plus multe lucruri concrete, cum ar fi stimularea capitalului românesc, exploatarea în interes propriu a resurselor naturale, trecerea țării de la o piață de desfacere la o zonă de producție pentru consum intern și export. Iar în relația cu UE și NATO, suveraniștii NU vor să ieșim din aceste structuri, așa cum sunt acuzați pe nedrept. Dar vor să avem un alt tip de relație cu statele partenere, bazate pe INTERESUL NAȚIONAL, nu pe interesele altora. Iar UE să ajungă din nou ce se vroia a fi de la început, adică o uniune de state suverane, NU un stat federativ autoritar, cu un centru de putere dur, inflexibil și uneori incompetent, dar cu persoane NEALESE democratic, ci prin negocieri între grupurile de interese suprastatale.
      P.S. Și totuși de ce se consideră USR-ul ca fiind de dreapta, în mod eronat? Fiindcă până nu demult, USR și PNL erau opozabili împreună PSD-ului, care era considerat de stânga (”ciuma roșie”). Atunci USR și PNL fiind anti-ciuma roșie, s-au considerat a fi de dreapta. Dar ideologia proprie îi contrazice. De asemenea suveraniștiii au fost acuzați că vor duce România înapoi în sărăcia comunistă trecută și tot bla-bla-ul propagandei. Deci au fost considerați, logic, de stânga. Un fel de nouă ”ciumă roșie”. Dar din nou, ideologia lor contrazice clar aceste lucruri și celelate calomnii ale propagandei.
      Sunt multe de spus, dar acum n-o să mă apuc să scriu fără oprire. Mai vorbim, poate. Sper că am fost cât de cât clar până acum.
      • Like 1
  • mg check icon
    ..iar ura față de Iohannis e moștenire de la USR, fie-i coliva ușoară..
    • Like 0
    • @ mg
      Unul dintre foarte puținele lucruri bune venite dinspre USR :-) :-)
      • Like 1
  • Ce punem în loc? Probabil nu votul censitar, am fi prea deștepți.
    Welcome to Idiocracy, "Conjurația imbecililor" a câștigat, you're welcome!
    Când în castel intră bufonul, nu devine rege, regatul devine circ.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult