Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Vremea acestor zei baricadați în Olimpul Poporului trebuie să apună

Zeii care nu mai păstrează relaţii cu lumea nu o mai pot conduce. Iar când zeii au obosit, e timpul pentru alţi zei. Parlamentului actual al României este în faza Deus Otiosus. Este un for de zei obosiţi, rupţi de lumea pe care ar trebui să o conducă.

Altfel nu se explică regresul democratic reprezentat de adoptarea prevederii conform căreia fiecare membru al Legislativului va beneficia de o sumă pentru transport care va putea fi decontată doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere şi nu prin acte justificative.

Aşadar, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai României, fie angajaţi la stat, fie în mediul privat, respectă normalitatea şi-şi deduc cheltuielile prin intermediul facturilor, parlamentarii reprezintă un grup separat care nu va mai fi supus acestui proces şi care va putea cheltui bani publici în mod excesiv şi arbitrar.

Din nefericire, în Parlamentul României există o realitate paralelă cu vocea străzii, cu opinia cetăţenilor şi cu revendicările societăţii civile. Parlamentarii români sunt exemplul viu că Legislativul nostru e format din politruci şi nu din politicieni, din oameni care se reprezintă pe ei înşişi şi nu pe cei care le-au acordat încrederea şi voturile.

Membrii Parlamentului au probat încă o dată incapacitatea de a înţelege momentul prin care societatea româneacă trece. Iar primele victime ale acestei incapacităţi vor fi chiar ei.

FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

O soluţie pentru stoparea unor astfel de anomalii există şi se află la îndemâna cetăţenilor. Se numeşte i74 şi este un instrument prin care cetăţenii fac legea. La propriu. Este vorba de o iniţiativă cetăţenească care-şi propune modificarea Legii statutului senatorilor şi deputaţilor tocmai în acest sens: împiedicarea decontării cheltuielilor pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere, alături de alte două principii de bază – împiedicarea secretizării votului după bunul plac al parlamentarilor şi sancţionarea absenţelor nemotivate cu câte 1% din venit.

Membrii Parlamentului au probat încă o dată incapacitatea de a înţelege momentul prin care societatea româneacă trece. Iar primele victime ale acestei incapacităţi vor fi chiar ei.

Iniţiativa are nevoie de 100.000 de semnături pentru a ajunge direct în Parlament, iar procesul de strângere a semnăturilor este în plină desfăşurare. Modificările pe care iniţiativa le propune sunt greu de combătut. Ele reprezintă repararea unei stări excepţionale prin anormal. Nu este o iniţiativă împotriva unui grup politic sau împotriva parlamentarilor în general. Este împotriva unor aberaţii.

Atunci când iniţiativa va ajunge în dezbaterea parlamentarilor (cei vizaţi direct de aceasta), vom avea un moment de răscruce al democraţiei româneşti. Parlamentarii vor avea atunci de ales între viitor şi trecut, între normalitate şi anomalie şi, în cele din urmă între supravieţuire şi dispariţie. Direcţia este doar în faţă. Un refuz orb al receptării mesajului cetăţenilor este semanalul unui rupturi iremediabile. Iar la anul sunt alegeri, iar ruptura poate fi oficializată.

Votul scandalos din Parlament privind sumele pentru transport este încă un act revoltător al actualei generaţii de politicieni, dar va fi unul dintre ultimele. Vremea lor se apropie de final. Urmează altă eră. Urmează vremea cetăţenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • unde se poate semna pentru initiativa parlamentara????
    speram ca pana la viitoarele alegeri sa mai isi cristalizeze doleantele si tinerii care nu mai vor partide, dar tot trebuie sa se asocieze si mai ales sa participe la alegeri altfel cum sa-i invingem in democratie???
    • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      Salut, Helmuth! www.i74.ro este adresa unde poti gasi toate informatiile despre initiativa parlamentara cetateneasca. Astept orice alte intrebari daca mai ai. Zi frumoasa!
      • Like 0
  • Unde se poate semna i97?
    • Like 0
    • @ Gelu Tudose
      Salut Gelu! Este vorba despre initiativa i74, iar toate informatiile de care ai nevoie sunt pe site-ul www.i74.ro. Multumim pentru interes
      • Like 0
  • Dragule, Iliescule, fratele meu! N-ai sa faci nimic. Adica, e posibil sa strângi semnăturile, sa modifici legea si dupa (cum spune fiu-meu :)) ), ce faci? Nu vor veni iar alegeri? Nu vor veni in proporție de 70% aceiasi oameni in parlament? Nu vom avea acelasi partide cu listele lor, calculele lor, complicitățile lor? Ba da. Chiar daca partidele vor fi "obligate" sa schimbe garnitura, cei care vor fi scosi in fata sa "salveze turma", vor avea "obligații" mon cher. Va fi acelasi drac, daca nu mai negru. Iti amintești ca prin anii 2000 se marșa puternic pe tineri, si au venit tinerii. Uita-te la ei: Ponta, Sova, etc. Ai prins ideea. Pe de alta parte tara asta nu poate fi condusă din strada, nici o tara din lumea asta nu poate fi condusă din strada. Este haotic si total ineficient ne întoarcem in antichitate. Si atunci ce facem? Schimbam poporul fratele meu, schimbam poporul. Uite, daca te pun pe mataluta, ca esti băiat destept, sa alegi 100 de romani dintre cunoscuții tai pe care sa-i pui pe o lista si sa devină parlamentarii pe care toti ii visam, ai fi in stare sa-i găsești? Ai baga mâna-n foc pentru ei? Dar tu crezi ca te-ai descurca? Adica sa uiți de rude, de prieteni, sa nu faci nici o greșeala? Sa iei cele mai bune decizii, sa faci legi fara cusur. Trebuie sa faci toate astea, altfel, oricât ai fi tu de cinstit se vor găsi o grămada sa te muște de cur, scandal in presa, etc. Cred ca au fost destui si din ăstia, care au incercat sa-si facă treaba cinstit si au fost maziliți mediatic, umiliți pe nedrept. Deci ce fel de parlamentari ne-ar trebui: niste curve cinstite, domnule Iliescu. Unii unși cu toate alifiile, destepti, pe care sa nu poata orice javra sa-i sperie sau sa-i santajeze, si care totusi, printr-o minune sa facă ce-i mai bine pentru tara si nu pentru ei. Eu stiu unul dintre ei, e Băsescu. O curva care-si iubește neamul, care știe exact cat compromis sa facă, si car e destul de corect, adica cinstit. Atat cat se poate.
    Nu suntem pregătiți pentru a trai într-un regim democratic, nu stiu daca vom reusi vreodata. Pana arunci ne chinuim, încercam sa salvam aparentele. Nu spun ca nu se poate întâmpla, DNA-ul este o minune pentru mine, o minune pe care n-o anticipam. De fapt nici acum nu-s stiu sigur cine le asigura spatele, dar oricine ar fi (ca din România nu-i) e prietenul nostru cel mai bun.
    Si daca sunt, vor fi ei dispuși sa se sacrifice?
    • Like 3
  • Parlamentarii sunt aleși din ceea ce partidele au propus, iar partidele sunt expresia a ceea ce și noi suntem, la rândul nostru. Ei recurg la astfel de subterfugii pentru că noi, poporul, nu considerăm că ar merita niște salarii mai mari. Un ban de chirie, unul de transport, altul forfetar, se adună și culmea, chiar parlamentarul cinstit beneficiază de el, pentru că cei corupți câștigă mult mai bine din traficul de influență, șpăgi șamd.
    Așadar aceste inițiative de „necombătut” mi se par mai degrabă proaste, pentru că nu ating adevăratele probleme. Impactul financiar al acestor inițiative este de câteva milioane pe an. Ele nici nu se compară cu țepele pe care noi le-am luat cu retrocedările frauduloase, parandărăturile extraordinare din contractele cu statul șamd. Și suntem în această situație pentru că nu ne plătim foarte bine reprezentanții, astfel încât ei să nu se preocupe cu viitorul lor de după mandat, ci cu a căuta soluții legislative pentru ca astfel de jafuri să nu mai aibă loc.
    • Like 2
    • @ Octavian Ungureanu
      Nu sunt de acord ca parlamentarii sunt expresia societatii in care traiesc pentru simplu motiv ca nu noi iipunem pe liste ci ei se pun pe liste ,pe ei si pe cei dupa chipul si asemanarea lor. Va mai aduceti aminte cum erau primii parlamentari ,,mult mai responsabili si mai cinstiti. Dupa primul mandat s-au "specializat"au descoperit ca pot fi "nemuritorii parlamentari" pentru simplu fapt ca ei se pun pe liste si neavand altii tot ei vor fi votati.Asa ca acum noi nu mai putem face nimic si tineti noi daca pun vor fi dupa chipul si asemanarea lor,Ponta nu e decat un Nastase.Poate ca vom reusi sa facem ceva dar numai daca vom schimba listele cred si sper ca mai sunt in tara asta destui romani cinstiti si destepti.
      • Like 0
    • @ Malvia Mioara
      Scuze pentru micile greseli -tineri-
      • Like 0
    • @ Malvia Mioara
      Păi nici eu, nici tu nu ne-am apucat să facem partide, sau să ne înscriem în ele, sau.... Cumva am acceptat ce au făcut ei, noi am votat, noi am...
      • Like 0
    • @ Malvia Mioara
      Lae Bucalae, de trei zile... stii tu... Chiar daca nu esti de acord, daca esti in minoritate conteaza doar ca s-a auzit... Esti cetatean roman, sanatoasa la cap si cu cazierul curat, ai dreptul sa alegi si sa fii aleasa. Daca n-ai de unde alege, nimic nu te reprezinta din ceea ce propun altii, ai - categoric - dreptul sa fii aleasa si sa vii tu cu propuneri. Eu nu gasesc nici o hiba acestei logici a Democratiei. De la "drept" si pana la mandat, insa, trebuie sa convingi (dupa chestia cu "roman sanatos si curat") ca ai si idei personale structurate intr-un "program", cu sustinere prin vot, intr-o proportie care sa le intreaca pe ale celorlalti competitori promitatori. Asta nu mai tine de Democratie, ci de logica oricarei competitii de idei, dar nu contravine principiilor Democratiei. Totusi, daca ai sa te trezesti aleasa in Parlament ( fiindca despre asta inteleg ca vorbim), iti trebuie aliati care sa te ajute sa-ti impui programul si astia nu pot fi decat din gasca cu tine, deci trebuie sa ai in spate un partid, altfel, ca "independent" vei ajunge sa-i ajuti tu pe ei si sa contezi acolo, la numaratoarea votulrilor - la camera sau in plen - sau sa nu contezi, in continuare - ca opinie politica - decat tot atat cat contai in strada sau pe aici, pe la comentarii... N-ai reusi sa fii nici cat fomista lui Voiculescu, care - sa fim seriosi... - a avut in strada, in spatele initiativei fomiste, cea mai puternica televiziune (propaganda si manipulare prin rating) si - ulterior - in Parlament, minipartidul acestei televiziuni, solutia imorala a tuturor guvernarilor, inca de pe vremea cand isi zicea Partidul Umanist Roman, cu o abreviere (PUR) la fel de parsiv-inselatoare precum cuvantul "umanist".
      • Like 0
    • @ Malvia Mioara
      Un înțelept spunea că într-o democrație reprezentativă cei aleşi sunt oglinda poporului. Aşa cum cei care se pun pe liste, pot fi sancționați prin neacordarea votului. Cine îi votează? Se votează singuri? Cei care votează un anumit personaj care tocmai a executat o pedeapsă pentru corupție, ce valori morale au? Cei care votează un personaj urmărit penal, dar care este pus pe liste, la ce se raportează? Sau scuza este că nu au alternative? Tot timpul trebuie să fie altcineva vinovat, dar niciodată noi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult