Zeii care nu mai păstrează relaţii cu lumea nu o mai pot conduce. Iar când zeii au obosit, e timpul pentru alţi zei. Parlamentului actual al României este în faza Deus Otiosus. Este un for de zei obosiţi, rupţi de lumea pe care ar trebui să o conducă.
Altfel nu se explică regresul democratic reprezentat de adoptarea prevederii conform căreia fiecare membru al Legislativului va beneficia de o sumă pentru transport care va putea fi decontată doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere şi nu prin acte justificative.
Aşadar, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai României, fie angajaţi la stat, fie în mediul privat, respectă normalitatea şi-şi deduc cheltuielile prin intermediul facturilor, parlamentarii reprezintă un grup separat care nu va mai fi supus acestui proces şi care va putea cheltui bani publici în mod excesiv şi arbitrar.
Din nefericire, în Parlamentul României există o realitate paralelă cu vocea străzii, cu opinia cetăţenilor şi cu revendicările societăţii civile. Parlamentarii români sunt exemplul viu că Legislativul nostru e format din politruci şi nu din politicieni, din oameni care se reprezintă pe ei înşişi şi nu pe cei care le-au acordat încrederea şi voturile.
Membrii Parlamentului au probat încă o dată incapacitatea de a înţelege momentul prin care societatea româneacă trece. Iar primele victime ale acestei incapacităţi vor fi chiar ei.
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
O soluţie pentru stoparea unor astfel de anomalii există şi se află la îndemâna cetăţenilor. Se numeşte i74 şi este un instrument prin care cetăţenii fac legea. La propriu. Este vorba de o iniţiativă cetăţenească care-şi propune modificarea Legii statutului senatorilor şi deputaţilor tocmai în acest sens: împiedicarea decontării cheltuielilor pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere, alături de alte două principii de bază – împiedicarea secretizării votului după bunul plac al parlamentarilor şi sancţionarea absenţelor nemotivate cu câte 1% din venit.
Membrii Parlamentului au probat încă o dată incapacitatea de a înţelege momentul prin care societatea româneacă trece. Iar primele victime ale acestei incapacităţi vor fi chiar ei.
Iniţiativa are nevoie de 100.000 de semnături pentru a ajunge direct în Parlament, iar procesul de strângere a semnăturilor este în plină desfăşurare. Modificările pe care iniţiativa le propune sunt greu de combătut. Ele reprezintă repararea unei stări excepţionale prin anormal. Nu este o iniţiativă împotriva unui grup politic sau împotriva parlamentarilor în general. Este împotriva unor aberaţii.
Atunci când iniţiativa va ajunge în dezbaterea parlamentarilor (cei vizaţi direct de aceasta), vom avea un moment de răscruce al democraţiei româneşti. Parlamentarii vor avea atunci de ales între viitor şi trecut, între normalitate şi anomalie şi, în cele din urmă între supravieţuire şi dispariţie. Direcţia este doar în faţă. Un refuz orb al receptării mesajului cetăţenilor este semanalul unui rupturi iremediabile. Iar la anul sunt alegeri, iar ruptura poate fi oficializată.
Votul scandalos din Parlament privind sumele pentru transport este încă un act revoltător al actualei generaţii de politicieni, dar va fi unul dintre ultimele. Vremea lor se apropie de final. Urmează altă eră. Urmează vremea cetăţenilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
speram ca pana la viitoarele alegeri sa mai isi cristalizeze doleantele si tinerii care nu mai vor partide, dar tot trebuie sa se asocieze si mai ales sa participe la alegeri altfel cum sa-i invingem in democratie???
Nu suntem pregătiți pentru a trai într-un regim democratic, nu stiu daca vom reusi vreodata. Pana arunci ne chinuim, încercam sa salvam aparentele. Nu spun ca nu se poate întâmpla, DNA-ul este o minune pentru mine, o minune pe care n-o anticipam. De fapt nici acum nu-s stiu sigur cine le asigura spatele, dar oricine ar fi (ca din România nu-i) e prietenul nostru cel mai bun.
Si daca sunt, vor fi ei dispuși sa se sacrifice?
Așadar aceste inițiative de „necombătut” mi se par mai degrabă proaste, pentru că nu ating adevăratele probleme. Impactul financiar al acestor inițiative este de câteva milioane pe an. Ele nici nu se compară cu țepele pe care noi le-am luat cu retrocedările frauduloase, parandărăturile extraordinare din contractele cu statul șamd. Și suntem în această situație pentru că nu ne plătim foarte bine reprezentanții, astfel încât ei să nu se preocupe cu viitorul lor de după mandat, ci cu a căuta soluții legislative pentru ca astfel de jafuri să nu mai aibă loc.