Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Vremea văduvei vesele

Pe 26 seara, doamna Dăncilă și-a pus un sacou albastru, în conformitate cu situația albastră a partidului.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Pe 27 seara, doamna Dăncilă a întâmpinat închiderea lui L. Dragnea cu un sacou bleumarin închis, spre negru, corespunzător priveghiului epocii Marelui Cârmaci.

Pe 28, doamna Dăncilă a apărut într-un sacou alb unt, pe care a pus o broșă Chanel. 

Cu această ținută, doamna Dăncilă a intrat zâmbitoare în etapa „văduva veselă”. Prețioșii numesc culoarea în care s-a îmbrăcat doamna Dăncilă și „alb perlă”. Mereu prezenți la datorie să culeagă perlele emise pe gură de doamna Dăncilă, ziariștii au rămas cu buza umflată. Eliberată de sub dictatura hârtiuței („Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine am o hârtiuță în față”), doamna Dăncilă a făcut un prim exercițiu de vorbire liberă și a aflat cu surprindere că poate să nu spună prostii. Cu gâtul încă înfundat de rumegușul limbii de lemn care i-a servit drept alibi pentru impostura intelectuală, doamna premier a fost capabilă pentru prima dată de câteva gânduri articulate, venite din capul său, prilej pentru telespectatori să laude virtuțile vieții în libertate. 

Dar doamna Dăncilă este încă prizoniera nu doar a scrisului după dictare, ci și a dictatorilor locali care i-au urmat imediat lui Liviu Dragnea la conducerea PSD. Marian Oprișan, Paul Stănescu, Ionel Arsene, Nicolae Bădălău - primii care s-au așezat strategic în jurul domnei premier în prima fotografie a conducerii PSD în epoca post-Dragnea - cu toții vor să aibă dăncila lui.


În raport cu baronii PSD, doamna Dăncilă are un avantaj pe care și l-a folosit în relația cu Liviu Dragnea: este desconsiderată, socotită slabă, bună de manipulat, adică „proastă”. Însă în probleme cheie, cum ar fi ordonanțele pe Justiție cerute de L. Dragnea, „neconflictuala” Viorica Dăncilă a fost mai deșteaptă decât Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose, sacrificații de dinaintea dânsei: a zis ca el și a făcut ca ea. „Prostia” a fost inteligența Vioricăi Dăncilă. Nu e viclenia omului care face pe prostul, doamnei Dăncilă i-a venit întotdeauna starea asta natural. Este, forțând comparația, forma de inteligență a amibei, care ia forma spațiului în care se află; e greu să învingi o formă de viață mereu schimbătoare. Neavând propriu-zis un corp propriu de idei, doamna Dăncilă se adaptează, se menține la suprafață, supraviețuiește. Acum este premierul României și președintele partidului de guvernământ. Aseară, a carotat-o pe Lia Olguța Vasilescu, „delfina” care se propusese drept succesoarea lui Liviu Dragnea. L-a eliminat pe Codrin Ștefănescu, pulanul din partid al lui Liviu Dragnea. A concediat-o pe Anca Alexandrescu, „doica” pe care i-o angajase Liviu Dragnea. Dacă reușește să-i elimine din Guvern pe Darius Vâlcov, celălalt Dragnea, și pe Carmen Dan, suflețelul lui Dragnea, probabil că baronii PSD vor înțelege 1. că epoca Dragnea s-a terminat și 2. că nu le va fi atât de ușor s-o controleze pe doamna Dăncilă.

Toate aceste schimbări „la față” ale PSD sunt, după cum v-ați dat seama, de formă. Doamna Dăncilă dă iama în garderobă și schimbă ținute după ținute, doar-doar o lua ochii publicului.

Din fericire, românii au arătat pe 26 mai că nu mai pot fi prostiți cu operațiuni de imagine. PSD nu are o problemă de comunicare, ci una de fond, de structură. Doamna Dăncilă are de făcut de urgență câteva gesturi de igienă publică:

1. să-l dea afară pe Teodor Meleșcanu pentru rușinea votului din diaspora și să schimbe legislația electorală, în sensul introducerii votului prin corespondență.

2. să-l dea afară pe Darius Vâlcov și să restabilească relația cu mediul privat, cu investitorii, multinaționalele și antreprenorii români.

3. s-o dea afară pe Carmen Dan și să colaboreze cu procurorii în dosarul 10 august; să elibereze Poliția și Jandarmeria din serviciul PSD pentru a se putea reîntoarce în serviciul public.

4. să construiască o autostradă, o școală, un spital.

5. să lase România în Europa, să nu mai zbiere la Bruxelles, să declare atragerea de fonduri europene o prioritate națională.

6. să nu mai citească de pe foi.

Adăugați dumneavoastră…

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • As vrea sa citesc si lucrurile minunate ce le trăiește Romania!in mai putin de o luna se vor mari pensiile!încă este pace pe aceste plaiuri!Nu distrugeri fărâmă de speranță a acestui popor năpăstuiți!!
  • Like 0
 • 7. Poate ar trebui sa-l schimbe si pe marele"meserias" in finante Teodorovici si sa gaseasca un profesionist care sa vina cu solutii de crestere economica sanatoasa sa nu mai indatoreze tara.
  • Like 1
 • Roxana B check icon
  Eu cred ca Dancica e consiliata de sotz.
  Care, avind in vedere pozitia lui la Petrom(parca) stie mai multe
  • Like 0
 • Am citit un comentariu (nu aici, nu va speriati), cu care sint intru totul de acord: Dragnea a fost "luxat" nu de rezultatul alegerilor, ci de mai multi baroni PSD nemultumiti de halca primita, si care au folosit alegerile ca pretext pentru a-l debarca. Altfel completul de judecata, complet favorabil lui (butada intentionata!) nu l-ar fi condamnat niciodata.
  Un blogger de la Adevarul (cred ca dl. Ionita) a scris un articol pe tema "mortii" PSD-ului (textual "PSD e rece") de o naivitate care ar fi incintatoare, daca n-ar fi trista in context.
  Cit despre tanti Veorica, probabil "naivitatea" ei proverbiala (eufemism de politete) le convine pentru moment tuturor taberelor care lupta pentru putere.
  Punctele propuse de catre autor mai sus, ar fi un semnal minim de decenta post-dragnista (scuzati barbarismul!), dar as fi in stare sa pariez ca nici unul nu va fi pus in practica.
  Dupa impertinenta uriasa de a sustine ca ei au "increderea" electoratului din 2016, a carei pierdere a fost de fapt confirmata de alegerile de acum, ei rid (nu pe sub mustata, caci de mustata tocmai s-au debarasat), ci de-a dreptul:
  "Pleac-ai nostri, vin ai nostri,
  Voi (adica noi!) va bucurati ca prostii!"
  • Like 2
 • Primul gest de "igiena publica" pe care ar trebui sa-l faca PSDancila este sa-si dea demisia si sa se duca invartindu-se! Am auzit cum psd-istii vechi spun ca avem un PSD nou :))...Ce gluma proasta! Un partid se innoieste prin oamenii sai, nu prin schimbarea povestilor numai bune de prostit electoratul! "La vremuri noi, tot noi!"- ei stiu bine cum se face politica de 30 de ani incoace, in interesul clicii de partid si nu in interesul cetatenilor. E clar ca psd-istii astia "noi" n-au inteles nimic din acest vot, au aceeasi mentalitate comunistoida, vor tine cu dintii de "ciolan" si isi vor continua celebrul program de "dus la groapa", pentru ca "poporul" lor (in principal pensionarii) cred in aceasta directie :). Singura solutie...alegeri anticipate cat de repede!
  • Like 5
 • dan check icon
  Hehe uite asa ne-o trage Viorica cu hehe, noi facem misto de ea si individa uneste stanga. ALDE PSD PRO ROMANIA .....
  • Like 0
 • Zero-Log check icon
  He-he! D'ancilea incolo sa vezi distractie!
  He-he!
  • Like 1
 • Periculos de "împăciuitoare" ....
  • Like 0
 • Lista chiar e buna- daca o urmeaza va fi de laudat.

  Cat despre hainele purtate s-o fi molipsit de la Regina Angliei care transmite mesaje prin brosele purtate.
  Asa facea si Madeleine Albright daca va amintiti. (a fost Secretar de Stat cand era Clinton Presedinte).
  • Like 0
 • raimond check icon
  Pe bune? Semi-analfabeta nici nu stie exact pe ce lume se afla. Lista aia e prea lunga, ei trebuie sa-i zici una cate una.
  Una peste alta, semi-analfabeta a reusit sa "negocieze" cu "Tari" (scuze, e enervant, dar n-am diacriticile la mine) si uite ca presedintele camerei e un pesedist.
  Cu astia nu trebuie sa ai mila.
  Cum am mai zis, pesedeul a fost este si va fi doar unul. Cel care a fost adus cu tancurile sovietice si care 45 de ani s-a numit PCR.
  Late edit: Puie Monta si-a dat arama pe fata. Macar acuma e clar si limpede.
  • Like 2


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult