Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

"We will rock you" - un musical care va încânta România

afis advertorial

Unul dintre cele mai așteptate spectacole ale acestei primăveri, musicalul We Will Rock You pe muzica fabuloasei trupe Queen are premiera pe 10, 11 și 12 aprilie la Sala Palatului și va fi, cu singuranță, și unul dintre cele mai discutate show-uri de la noi.

Regizat de Răzvan  Mazilu, un pionier al genului musical în Romania (West Side Story, Sunetul Muzicii, Cabaret, Full Monty, Mon Cabaret Noir, Cărtile Junglei), We Will Rock You aduce pe scenă unii dintre cei mai mari artiști ai scenei muzicale (Loredana) și teatrale (Răzvan Vasilescu) – într-o distribuție eclectică în care veți remarca cu siguranță un cuplu excepțional în rolurile principale: talentatul Lucian Ionescu, în rolul lui Galileo Figaro, și surprinzătoarea Mara Căptaru, în rolul Scaramouche, o adolescentă de 16 ani la primul ei rol pe scenă.

We Will Rock You se montează în România la 17 ani de la premiera britanică, după un parcurs internațional care a cuprins peste 15 țări și 20 de milioane de spectatori, dar libretul și contextul în care românii vor vedea acest show e mai actual ca niciodată.

În primul rând producția vine după valul de simpatie și de emoție generat de filmul biografic The Bohemian Rhapsody care a avut succes la public și a câștigat câteva Oscaruri dar, dincolo de asta, musicalul va fi un semnal de alarmă pentru felul în care cresc astăzi tinerii, dominați de tehnologie, de influencers, de numărul de “folowers” în social media și de dorința de a arăta tot mai mult asemeni celor care au succes în online.

O dictatură din viitor și un alt fel de #rezist

În musicalul We Will Rock You, o fantezie science fiction imaginată de scriitorul Ben Elton pe muzica și versurile lui Queen, pământul în anul 2319 se numește iPlanet și e condus dictatorial de Killer Queen (Loredana) printr- o corporație care în urmă cu câteva sute de ani producea jocuri pentru console – GlobalSoft, tinerii se îmbracă în uniforme pastelate, au prieteni doar în mediul virtual, li se spune ce să gândească, ce să scrie și ce să asculte. Li se controlează mailurile și mințile. Muzica live a fost interzisă și nu mai există niciun instrument musical. 

Există însă un tânăr care nu vrea să poarte un număr în loc de nume și care-și spune Galileo Figaro (Lucian Ionescu) după numele pe care l-a auzit în câteva versuri pe care le-a visat. E un rebel care e considerat una dintre marile amenințări ale viitorului pentru că le poate trezi copiilor dorința de a fi autentici, curajul de a fi diferiți și a-și susține punctul de vedere. El va fi sprijinit de BOEMI, un grup de adulți care trăiesc în underground și care păstrează cu sfințenie dovezi de creativitate, autenticitate, emoție adevărată găsite în arhivele din darâmăturile clădirilor foarte vechi.

Deși regizorul Răzvan Mazilu nu marchează în niciun fel contextul politic românesc, iar libretul este scris de Ben Elton în 2002, spectatorii vor recunoaște metafora vremurilor pe care le trăim la nivel local, dar și european.

Cea mai titrată artistă din România, o câștigătoare de premiu UNITER și o debutantă de 16 ani

În musicalul We Will Rock You vă veți întâlni cu o Loredana așa cum nu ați mai văzut-o până acum: jumătate om, jumătate inteligență artificială, un cyber dictator senzual, dur și provocator, un lider fără scrupule care controlează și manipulează mințile copiilor din viitorul îndepărtat.

În peste 30 de ani de prezență în viața publică, Loredana a construit o carieră pe care cu greu o va putea egala cineva, fiind exemplul absolut al artistului total: cântăreată, compozitoare, textieră, orchestrator,actrită în producții românești și internaționale, antrenoare de voce, om de televiziune, scriitoare, fashion icon. 

În We Will Rock You, Loredana este față în față cu Ana Bianca Popescu, deținătoare a premiului UNITER pentru debut, si cu adolescenta Mara Căptaru, aflată la debut – la aceeași vârstă la care Loredana ajungea în atenția întregii țări câștigând Festivalul de la Mamaia: 16 ani!

E un transfer frumos de talent între generații și un mesaj puternic despre puterea muzicii și a divertismentului de calitate.

Din distribuție mai fac parte Răzvan Vasilescu (care participă la un musical pentru prima dată în prodigioasa-i carieră), Ionuț Burlan, Adrian Nour, Lucian Ionescu, dansatorul Emil Rengle.

Un mesaj de la Brian May, prieteni ai membrilor trupei Queen și experți londonezi în musicalul de la Sala Palatului

We Will rock you România va fi una dintre cele mai spectaculoase producții de gen de la noi. Vor fi pe scenă peste 30 de actori și instrumentiști, veți descoperi peste 50 de costume și peruci futuriste cu influențe creațiie iconice ale marilor designeri ai lumii.

Veți asculta 22 dintre cele mai cunoscute hit-uri Queen, cântate live, în limba engleză, cu o trupă rock pe scenă într-un décor care vă va aminti de marile concerte internaționale.

Veti simți un design de sunet ca la musicalurile londoneze și interpretări muzicale pline de emoție, echipa româna beneficiind de aportul regizorului muzical Bob Broad, al antrenorului vocal Mary Hammond și al consultantului muzical Stuart Morley.

Bob Broad lucrează în acest moment pentru unul dintre cele mai de succes musicaluri londoneze - Everybody's talking about Jamie și a fost parte din echipa turneului britanic al musicalului londonez We Will Rock You, produs de Brian May, Roger Taylor și Robert de Niro,

Mary Hammond îi antrenează printre alții pe Judi Dench, Chris Martin (Coldplay) și Florence Welsh (Florence & the Machine) și a participat în calitate de antrenor vocal la multe dintre musicalurile de succes din Marea Britanie.

Stuart Morley, și el consultant pentru producția din România a musicalului We Will Rock You, a fost directorul muzical al producției londoneze, este cel care a transpus pe partitură toate piesele pe care Queen le-a scris vreodată și este un apropiat al lui Brian May. De altfel, grație lui Stuart, Brian May a descoperit o parte din trupa care va urca pe scena Sălii Palatului și a trimis un mesaj emoționant întregii echipe din România.

We Will Rock You 10, 11, 12 aprilie, Sala Palatului, ora 19.30

Distributia: Loredana, Răzvan Vasilescu, Adrian Nour, Lucian Ionescu, adolescenta Mara Captaru, Ciprian Teodorescu, Mihai Muntenita, Ion Radu Burlan, Maria Alexievici, Luiza Cobori, Cristina Danu, Ana Maria Ivan, Alexa Niculae, Silviu Mircescu, Radu Mitrea, Vlad Nicolici, Alex Ștefănescu, Horea Suciu si Emil Rengle.

Regie, coregrafie si costume: Razvan Mazilu

O producție WonderTheatre. Bilete pe iabilet.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corecteaza-ti titlul!
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult