Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

World Press Photo: 122 de fotografii din lume, ce surprind de la marile incendii din Grecia și mașinăria de fake news din Macedonia, până la defrișările din pădurea amazoniană

expozitia foto

Expoziția internațională anuală World Press Photo, care face înconjurul lumii, fiind expusă în peste 70 de orașe din 30 de țări, poate fi vizitată în Piața Universității din București, dar și în Cluj și Timișoara, până pe 4 iunie. Cele 122 de fotografii surprind evenimente importante din întreaga lume: de la marile incendii din Grecia și mașinăria de fake news din Macedonia, până la defrișările din pădurea amazoniană și protestele violente din Sudan.

„Într-o lume în care știrile false se răspândesc cu o viteză uluitoare, credem că această expoziție este mai necesară ca oricând. World Press Photo are puterea de a conecta societatea la poveștile globale care contează, prin intermediul imaginilor de înaltă calitate, care prezintă realitatea justă, așa cum este ea. Criza climatică, drepturile civile, accesul la educație - indiferent de subiectul surprins, vrem ca poveștile prezentate să-i facă pe oameni să se oprească, să simtă, să gândească și să acționeze”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România.

Printre fotografiile expuse se vor regăsi și lucrările premiate la nivel global: premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times, premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures, premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures și premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.

Foto: Facebook Nicușor Dan

Fotografiile vor fi expuse ulterior și în Brașov, Sibiu și Constanța (10 iunie -14 iulie) și în Iași și Oradea (22 iulie - 25 august). 

Expoziția World Press Photo este adusă în România de Fundația Eidos. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Arcub și finanțat de Ministerul Culturii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult