Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

WowApp, o investiție de 30 de milioane de euro, în România. „În Silicon Valley ne-ar fi costat de trei ori mai mult”

O investiție de 30 de milioane de euro, 70 de programatori români, 100.000 de utilizatori în prima lună reprezintă principalele coordonate ale aplicației gratuite de comunicare digitală WowApp. Aplicația a fost gândită de Thomas Knobel, un investitor străin, care și-a dorit să le ofere oamenilor o nouă perspectivă de a folosi tehnologia pentru o lume mai bună și a ales România ca țară unde să dezvolte această aplicație. A investit peste 5 ani de muncă în visul său pentru a-l transpune in realitate prin www.wowapp.com.

Aplicația își propune să dea înapoi utilizatorilor săi valoarea materială a timpului petrecut online. Sistemul revoluționar care stă la baza WowApp constă în distribuirea profitului sau venitului obținut din utilizarea aplicației de către membrii săi. 

Peste 70% din câștigurile pe care WowApp le obține din vânzarea spațiului publicitar sau din apelurile plătite în afara rețelei WowApp se întorc către utilizatori. 

Aceștia decid apoi ce vor face cu fondurile: le pot dona către ONG-uri sau le pot transfera în propriul cont bancar. Aplicația de chat, calling si video-calling a fost dezvoltată de o echipă de peste 70 de programatori români.

Thomas Knobel a acordat un interviu pentru Republica.ro. Cele mai importante declarații:

- Ideea a apărut în 2009 când am remarcat existența unui trend global ascendent al inegalității veniturilor. Atunci am venit cu ideea de a împărți veniturile într-un mod mai echitabil, de a face un bine și de a avea oameni mai fericiți. În 2011 a demarat proiectul WowApp cu ajutorul unei echipe formate în proporție de 90% din români -70 programatori, testeri, manageri de proiect.

- În octombrie 2015, WowApp s-a lansat pe piață și, spre încântarea tuturor, a înregistrat un succes fenomenal, cu peste 100.000 de membri în prima lună.

- Ca această aplicație să fie o schemă piramidală ar trebui în primul rând să-ți ceară bani și apoi să ți-i piardă. Cum WowApp este gratuită, nimeni nu are ce să piardă, deci WowApp nu poate fi considerată schemă în niciun fel. Poți doar câștiga și asta prin simpla folosire a aplicației și prin invitarea tuturor prietenilor tăi.

- Oportunitatea de a face un bine prin această aplicație, la scară mondială, este imensă.

- În contul meu WowApp, câștigurile mele personale au crescut cu peste 1.000% în doar o săptămână de când am adus în platformă noi parteneri de publicitate. Cred că pot fi semnificative câștigurile celor care folosesc frecvent aplicația și își invită prietenii.  

- Investiția totală până în acest moment este de 30 milioane dolari și dacă ar fi fost construită în Sillicon Valley cifra probabil ar fi fost de peste trei ori mai mare.

Interviul acordat Republica de către Thomas Knobel, fondatorul WowApp:

Ce este WowApp și cum a pornit ideea acestei aplicații?

Aplicația WowApp are la bază Wowism-ul, o filozofie care introduce concepte noi, promovând susținerea cauzelor și a ONG-urilor, fapt posibil doar prin generozitatea fiecăruia dintre noi. Ideea a apărut în 2009 când am remarcat existența unui trend global ascendent al inegalității veniturilor. Atunci am venit cu ideea de a împărți veniturile într-un mod mai echitabil, de a face un bine și de a avea oameni mai fericiți. În 2011 a demarat proiectul WowApp cu ajutorul unei echipe formate în proporție de 90% din români -70 programatori, testeri, manageri de proiect. În cele din urmă, în octombrie 2015, WowApp s-a lansat pe piață și, spre încântarea tuturor, a înregistrat un succes fenomenal, cu peste 100.000 de membri în prima lună. WowApp este o aplicație gratuită ai cărei membri câștigă bani din activitățile lor zilnice obișnuite, de genul chat-urilor, apelurilor audio și video. Membrii comunității WowApp au apoi posibilitatea de a decide cât să doneze către cauze sau ONG-uri și cât să transfere în conturile personale.

WowApp Chatroom

Cum se pot câștiga bani? Este un sistem piramidal, sau câștigă toată lumea care intră pe aplicație?

Aceasta este întrebarea mea favorită deoarece ea este asociată întotdeauna cu binecunoscutele fraude financiare. Ca această aplicație să fie o schemă piramidală ar trebui în primul rând să-ți ceară bani și apoi să ți-i piardă. Cum WowApp este gratuită, nimeni nu are ce să piardă, deci WowApp nu poate fi considerată schemă în niciun fel. Poți doar câștiga și asta prin simpla folosire a aplicației și prin invitarea tuturor prietenilor tăi. Cu cât folosești mai mult aplicația, cu atât cresc câștigurile. Cum WowApp este gratuită, ai doar posibilități de câștig.

- Într-un an de la lansare, câți utilizatori vă așteptați că o vor folosi? Ce impact credeți că va avea la nivel mondial ?

În orizontul meu de timp, termenul de un an nu este relevant. Când mă gândesc că am crescut de la mai puțin de 10.000 la peste 100.000 de membri în doar o lună, concluzia este că numărul utilizatorilor într-un an poate ajunge să fie semnificativ. În mod clar, pentru ca WowApp să aibă un impact pozitiv în lume, membrii trebuie să fie de ordinul milioanelor. Când vom ajunge acolo, cred că impactul aplicației WowApp în lume va fi deosebit prin prisma componentei caritabile pe care o promovează. Conceptul de micro-donații va deveni astfel accesibil și celor care niciodată nu l-au experimentat sau nu au avut ocazia să facă donații. Oportunitatea de a face un bine prin această aplicație, la scară mondială, este imensă.

- Cât ar putea câștiga un utilizator care va folosi această aplicație câteva ore pe zi?

Pentru că WowApp este încă un concept revoluționar și la început, mi-e greu să estimez acum. Cu toate acestea, vă pot spune că în contul meu WowApp, câștigurile mele personale au crescut cu peste 1.000% în doar o săptămână de când am adus în platformă noi parteneri de publicitate. Cred că pot fi semnificative câștigurile celor care folosesc frecvent aplicația și își invită prietenii. Este obiectivul nostru să maximizăm câștigul membrilor din WowApp până când acestea devin semnificative.

- Câți programatori au lucrat la aplicație și cât timp s-a lucrat?

Echipa noastră e formată din 70 de membri, majoritatea lor lucrând de aici din Bucuresti.

- La cât estimați investiția totală și în ce a constat concret investiția?

Investiția totală până în acest moment este de 30 milioane dolari și dacă ar fi fost construită în Silicon Valley cifra probabil ar fi fost de peste trei ori mai mare. Ideea despre realizarea WowApp mi-a venit când eram în România și având în vedere talentul local, limba engleză pe larg vorbită, cât și etica muncii, am decis să construiesc proiectul aici, ceea ce consider că a fost o decizie foarte bună. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult