Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„A doua țeavă”- programul prin care se finanțează 95% din costul înlocuirii instalațiilor din blocuri

Apa Nova a demarat în octombrie programul pilot prin care va sprijini înlocuirea instalațiilor din interiorul blocurilor. 

Epsică Chiru, purtătorul de cuvânt al Apa Nova, spune că deși înlocuirea instalațiilor din interiorul imobilelor nu este responsabilitatea ANB, compania este conștientă de faptul că degeaba investește în uzinele de tratare a apei, în laboratoare, conducte magistrale dacă o parte din consumatori primesc la robinet apă care nu este la aceeași calitate cu cea care tranzitează rețeaua aflată în responsabilitatea ANB.

„Apa Nova București este conștientă de faptul că programul este unul care nu va putea rezolva problema tuturor bucureștenilor cu instalații interioare vechi, dar speră ca acesta să fie o demonstrație a faptului că instalațiile interne de apă potabilă ale imobilelor sunt o problemă sistemică ce necesită o abordare complexă, pe modelul programelor de reabilitate termică sau consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Se urmărește sensibilizarea populației și a autorităților cu privire la acest subiect dată fiind relația de cauzalitate directă dintre calitatea instalațiilor interne ale imobilelor și calitatea apei ce curge la robinet”, spune Epsică Chiru, purtătorul de cuvânt al Apa Nova.

Reprezentantul Apa Nova a precizat că este vorba doar de un program pilot, care nu este inițiat dintr-o obligație a ANB sau a Primăriei Capitalei, iar finanțarea programului va fi realizată din fonduri proprii ale Apa Nova, fonduri ce provin din profitul realizat.

Programul va finanța 95% din costurile aferente schimbării instalațiilor interioare în clădiri cu destinație exlusiv de locuințe plurifamiliale cu cel puțin patru etaje

Programul pilot se va desfășura în clădiri echivalente a 200 de etaje, adică cel puțin 20 de scări de bloc cu 10 etaje, cel mult 50 de scări bloc cu 4 etaje.

Furnizorii echipamentelor și serviciilor necesare înlocuirii instalațiilor vor fi selectați de către asociațiile de proprietari, singura condiție fiind ca aceștia să fie acreditați. Apa Nova va oferi consultanță tehnică asociațiilor de proprietari în cadrul programului pilot.

Instalațiile din interiorul apartamentelor nu sunt incluse în proiect, dar ANB va asista locatarii care doresc să le înlocuiască și pe acestea.

Vechimea imobilelor și a instalațiilor ce vor fi înlocuite va fi de cel puțin 30 de ani, iar imobilele trebuie să fie racordate la rețeaua ANB. Programul este unul susținut, din punct de vedere al finanțării, de către Apa Nova, companie privată și nu este în acest moment similar cu programul anvelopării blocurilor, care funcționează cu susținerea autorităților locale.

Pentru a putea participa în proiect este nevoie de acordul tuturor proprietarilor din asociație. Evaluarea dosarelor se va face de către o comisie de experți special desemnată.

Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 15 octombrie -15 noiembrie 2016. Dosarele pot fi depuse la registratura Apa Nova Bucuresti din strada Aristide Demetriade nr. 2, sector 1, București, sau prin poștă, cu confirmare de primire, cu mențiunea pentru „Programul A doua țeavă".

Proiectele selectate vor fi aduse la cunoștința beneficiarilor prin publicare pe site-ul: www.apanovabucuresti.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ce nu-nțeleg eu din parcurgerea textului: Prima țeavă care a fost? Și în ce a constat? Au fost repartitoarele lui Băsescu? Epsică Chiru? E incredibil cum de reușesc machidonii să se infiltreze în astfel de regii și companii, gen Enel, Radet, Apa Nova etc... ei în mod tradițional excelând în comerț și creșterea oilor.
    • Like 0
    • @
      check icon
      prima teava e aia pe care o ai acum la bloc; ( cea initiala, daca nu a fost schimbata- si la cel putin 90 % din blocurile tarii sunt in aceasta situatie); Cine e la conducere... de necomentat; Fiecare are educatia si norocul sau; Poate omul ala chiar merita; Poate merita mai mult ( sa ne uitam la parlamentari si apoi putem compara cine- cat a facut/meritat; Poate Remus Cernea merita mai mult- la sutele de mii de ore de "munca" pana sa intre in parlament)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult