Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Pentru că nu conștientizăm dimensiunea grozăveniei care ne așteaptă...” Viața fără virus: reguli de igienă digitală ca să evităm infodemia

Infodemie

Foto: Guliver Getty Images

Avem în fața noastră câteva săptămâni, poate câteva luni de carantină, de izolare fizică forțată. S-ar putea să fie pentru cei mai mulți dintre noi cea mai grea perioadă pe care am cunoscut-o în timpul vieții de până acum și, poate, până când vom înceta să mai fim pe acest pământ. Deocamdată avem nervii puțin întinși, dar bateriile sunt încărcate încă, probabil și pentru că nu conștientizăm dimensiunea grozăveniei care ne așteaptă.

Și pentru că va trebui să funcționăm în toată această perioadă în bulele noastre semi-închise, pentru că nu le vom putea alimenta cu alte experiențe noi (profesionale, turistice, sociale etc.), e vital să nu transformăm acest spațiu al comunicării între noi într-un loc sufocant și sufocat de pandemie. Aș recomanda tuturor să nu retransmită obsesional un mesaj sau o informație la care oricum avem acces toți. Efectul de saturație se obține de multe ori din această monotonie exasperantă și obositoare a repetiției. Nu mai trimiteți video-uri, articole și sfaturi în mesageria privată a tututor din listă, e ok, oricum le citim cu toții. Nu vă mai umpleți pagina cu redistribuirea acelorași texte, imagini sau filme despre pandemie. Nu căutați cu orice preț viralizarea postărilor despre virus. Ca simplu exercițiu mental, dar și din respect pentru ceilalți, încercați ca măcar o postare din două să NU fie despre coronavirus.

Gândiți-vă că acest spațiu de comunicare, pe care avem șansa să-l împărțim aici, nu trebuie să fie el însuși virusat integral de pandemie. Desigur, e important să fim informați, desigur, în fiecare zi intervine ceva nou, dar, din grijă sau de drag de ceilalți, nu vă lăsați subjugați mental de virusul acesta blestemat. Mintea noastră nu este în carantină, ea continuă să fie liberă. Avem atâtea lucruri minunate pe care le-am trăit, sunt atâtea cărți extraordinare despre care nu am apucat să povestim, sunt atâtea melodii care ne-au emoționat, atâtea colecții de fotografii pe care nu le-am văzut, sunt atâția prieteni cu care nu am avut vreme să vorbim, avem atâtea planuri împreună de la vară sau de la toamnă!

Să gândim această perioadă ca pe o șansă unică în viață. E șansa reculegerii, a meditației, a regăsirii de sine și a reîntâlnirii celor mai dragi dintre noi. Desigur, pandemia nu este o binecuvântare, dimpotrivă, e ceva foarte grav, să nu ne mințim, și ea ne va pune la grea încercare. Dar gândiți-vă că e o ocazie rară de a profita de o încetinire a vieții, pe care, de altfel, o trăim zi de zi cu sufletul la gură. Ne tragem sufletul, pentru că altfel, nu știm când mai apucăm să o facem. Ne gândim, în toată lentoarea acestor zile, la ce a fost viața noastră până acum, la ce este ea azi și la ce va mai fi „după”.

Și, mai presus de toate, e nevoie să înțelegem că de acum foarte mult din bătălia cu acest virus depinde de noi. De fiecare dintre noi, prin ceea ce facem și prin forța exemplului propriu. Nu ni se cere să murim în tranșee, nu ni se cerem să ne luptăm cu teroriști sau cu soldați brutali, nu ni se cere să urâm de moarte sau să ne blestemăm viața. Ni se cere să nu facem rău celorlalți stând în casă, ni se cere să facem efortul de a nu face nimic din ceea ce ne-ar putea dăuna nouă și celor dragi.

A nu face nimic nu înseamnă a repeta până la epuizare aceleași informații și imagini despre virus. Să nu ne lăsăm așadar colonizați de el aici, între noi și, de asemenea, pentru că suntem oameni cultivați și deschiși la minte, să-i încurajăm pe ceilalți care nu sunt aici cu noi, pe facebook, care nu știu și nu pot să se informeze ca noi, să le arătăm ce au de făcut, cum să se apere, ca să fie și ei liniștiți și ca să nu se piardă în confuziile acestor zile grele.

Curaj și evitați cât puteți orice postare proprie care îi demoralizează pe ceilalți. Vă va fi mult mai bine dacă veți avea grijă ca și lor să le fie bine!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Apreciez incitarea la calm, si sunt de acord ca cei care au citit si au inteles au nevoie de asta, nu as spune in schimb ca toti au inteles, si eu spre exemplu inca nu sunt convins ca toti apropiatii mei au inteles ca au sanse serioase sa vina spre ei si ca chiar e necesar sa evite alti oameni temporar, si observ un trend si mai puternic decat cel pe care il acuzi tu aici, de pacifisti, care in mod constant subestimeaza gravitatea situatiei si oamenii o interpreteaza ca o scuza sa isi vada de treaba, nimic din ce se cere azi de la oameni nu e usor, job-uri, izolare, germofobie totala, nu e usor sa accepti ca trebuie sa iti intorci viata pe dos, si articolul tau il va trimite pe gigel la munca inapoi, cand sa zici ca era convins sa isi riste job/companie pentru a scapa de virus, l-ai intors. Deci ai grija, autorule, azi, la ce inciti, ca ai si tu constiinta, ieri era pace, acum e pericol! Romania are sanse sa scape cu bine daca facem acum sacrificii, daca nu, vom avea tot timpul sa incitam la pace odata ce l-am scapat de sub control.
  • Like 1
 • Like!
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Pentru toti copiii ar trebui implementate cursurile on line si scoala on line. Eu am acest noroc pentru ca scoala ne-a solicitat sa instalam o aplicatie prin care copilul sa poata primi teme si chiar sa faca teleconferinta cu profesorul si ceilalti colegi. Astfel, se scoala in fiecare dimineata mai devreme, iar la ora 8:00 este in fata calculatorului pentru a-si primi temele pentru ziua respectiva. In acest fel exista o disciplina care continua si dupa scoala "fizica". In acest fel, copilul invata la fel ca inainte si practic se schimba doar mediul in care invata. Este o solutie temporara desigur, deoarece personal nu cred in aceasta izolare la distanta. Viata sociala si interactiunea cu colegii este foate importanta, insa in mod normal, daca n-ar exista pandemia, invatamantul la distanta nu ar fi chiar rau. Lumea este pe cale sa se schimbe din punctul asta devedere.
  • Like 2
 • Sau....ce-ar fi sa iesim total de pe facebook...!?.....ce-ar fi sa....deschidem o carte !?....na!.....am zis-o.....acum sa ma astept la ce-i mai rau? O fi izolarea de vina? Am ganduri ciudate....oare voi fi exclus si unfriended de toata lumea? Nici nu stii ce e mai rau....coronavirus sau sa pierzi internetul....
  • Like 5


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon