Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Pentru că nu conștientizăm dimensiunea grozăveniei care ne așteaptă...” Viața fără virus: reguli de igienă digitală ca să evităm infodemia

Infodemie

Foto: Guliver Getty Images

Avem în fața noastră câteva săptămâni, poate câteva luni de carantină, de izolare fizică forțată. S-ar putea să fie pentru cei mai mulți dintre noi cea mai grea perioadă pe care am cunoscut-o în timpul vieții de până acum și, poate, până când vom înceta să mai fim pe acest pământ. Deocamdată avem nervii puțin întinși, dar bateriile sunt încărcate încă, probabil și pentru că nu conștientizăm dimensiunea grozăveniei care ne așteaptă.

Și pentru că va trebui să funcționăm în toată această perioadă în bulele noastre semi-închise, pentru că nu le vom putea alimenta cu alte experiențe noi (profesionale, turistice, sociale etc.), e vital să nu transformăm acest spațiu al comunicării între noi într-un loc sufocant și sufocat de pandemie. Aș recomanda tuturor să nu retransmită obsesional un mesaj sau o informație la care oricum avem acces toți. Efectul de saturație se obține de multe ori din această monotonie exasperantă și obositoare a repetiției. Nu mai trimiteți video-uri, articole și sfaturi în mesageria privată a tututor din listă, e ok, oricum le citim cu toții. Nu vă mai umpleți pagina cu redistribuirea acelorași texte, imagini sau filme despre pandemie. Nu căutați cu orice preț viralizarea postărilor despre virus. Ca simplu exercițiu mental, dar și din respect pentru ceilalți, încercați ca măcar o postare din două să NU fie despre coronavirus.

Gândiți-vă că acest spațiu de comunicare, pe care avem șansa să-l împărțim aici, nu trebuie să fie el însuși virusat integral de pandemie. Desigur, e important să fim informați, desigur, în fiecare zi intervine ceva nou, dar, din grijă sau de drag de ceilalți, nu vă lăsați subjugați mental de virusul acesta blestemat. Mintea noastră nu este în carantină, ea continuă să fie liberă. Avem atâtea lucruri minunate pe care le-am trăit, sunt atâtea cărți extraordinare despre care nu am apucat să povestim, sunt atâtea melodii care ne-au emoționat, atâtea colecții de fotografii pe care nu le-am văzut, sunt atâția prieteni cu care nu am avut vreme să vorbim, avem atâtea planuri împreună de la vară sau de la toamnă!

Să gândim această perioadă ca pe o șansă unică în viață. E șansa reculegerii, a meditației, a regăsirii de sine și a reîntâlnirii celor mai dragi dintre noi. Desigur, pandemia nu este o binecuvântare, dimpotrivă, e ceva foarte grav, să nu ne mințim, și ea ne va pune la grea încercare. Dar gândiți-vă că e o ocazie rară de a profita de o încetinire a vieții, pe care, de altfel, o trăim zi de zi cu sufletul la gură. Ne tragem sufletul, pentru că altfel, nu știm când mai apucăm să o facem. Ne gândim, în toată lentoarea acestor zile, la ce a fost viața noastră până acum, la ce este ea azi și la ce va mai fi „după”.

Și, mai presus de toate, e nevoie să înțelegem că de acum foarte mult din bătălia cu acest virus depinde de noi. De fiecare dintre noi, prin ceea ce facem și prin forța exemplului propriu. Nu ni se cere să murim în tranșee, nu ni se cerem să ne luptăm cu teroriști sau cu soldați brutali, nu ni se cere să urâm de moarte sau să ne blestemăm viața. Ni se cere să nu facem rău celorlalți stând în casă, ni se cere să facem efortul de a nu face nimic din ceea ce ne-ar putea dăuna nouă și celor dragi.

A nu face nimic nu înseamnă a repeta până la epuizare aceleași informații și imagini despre virus. Să nu ne lăsăm așadar colonizați de el aici, între noi și, de asemenea, pentru că suntem oameni cultivați și deschiși la minte, să-i încurajăm pe ceilalți care nu sunt aici cu noi, pe facebook, care nu știu și nu pot să se informeze ca noi, să le arătăm ce au de făcut, cum să se apere, ca să fie și ei liniștiți și ca să nu se piardă în confuziile acestor zile grele.

Curaj și evitați cât puteți orice postare proprie care îi demoralizează pe ceilalți. Vă va fi mult mai bine dacă veți avea grijă ca și lor să le fie bine!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apreciez incitarea la calm, si sunt de acord ca cei care au citit si au inteles au nevoie de asta, nu as spune in schimb ca toti au inteles, si eu spre exemplu inca nu sunt convins ca toti apropiatii mei au inteles ca au sanse serioase sa vina spre ei si ca chiar e necesar sa evite alti oameni temporar, si observ un trend si mai puternic decat cel pe care il acuzi tu aici, de pacifisti, care in mod constant subestimeaza gravitatea situatiei si oamenii o interpreteaza ca o scuza sa isi vada de treaba, nimic din ce se cere azi de la oameni nu e usor, job-uri, izolare, germofobie totala, nu e usor sa accepti ca trebuie sa iti intorci viata pe dos, si articolul tau il va trimite pe gigel la munca inapoi, cand sa zici ca era convins sa isi riste job/companie pentru a scapa de virus, l-ai intors. Deci ai grija, autorule, azi, la ce inciti, ca ai si tu constiinta, ieri era pace, acum e pericol! Romania are sanse sa scape cu bine daca facem acum sacrificii, daca nu, vom avea tot timpul sa incitam la pace odata ce l-am scapat de sub control.
    • Like 1
  • check icon
    Like!
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Pentru toti copiii ar trebui implementate cursurile on line si scoala on line. Eu am acest noroc pentru ca scoala ne-a solicitat sa instalam o aplicatie prin care copilul sa poata primi teme si chiar sa faca teleconferinta cu profesorul si ceilalti colegi. Astfel, se scoala in fiecare dimineata mai devreme, iar la ora 8:00 este in fata calculatorului pentru a-si primi temele pentru ziua respectiva. In acest fel exista o disciplina care continua si dupa scoala "fizica". In acest fel, copilul invata la fel ca inainte si practic se schimba doar mediul in care invata. Este o solutie temporara desigur, deoarece personal nu cred in aceasta izolare la distanta. Viata sociala si interactiunea cu colegii este foate importanta, insa in mod normal, daca n-ar exista pandemia, invatamantul la distanta nu ar fi chiar rau. Lumea este pe cale sa se schimbe din punctul asta devedere.
    • Like 2
  • Sau....ce-ar fi sa iesim total de pe facebook...!?.....ce-ar fi sa....deschidem o carte !?....na!.....am zis-o.....acum sa ma astept la ce-i mai rau? O fi izolarea de vina? Am ganduri ciudate....oare voi fi exclus si unfriended de toata lumea? Nici nu stii ce e mai rau....coronavirus sau sa pierzi internetul....
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon