(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Actrița Oana Pellea este de părere că eșecul campanei Cumințenia Pământului a reprezentat un test pe care românii nu l-au trecut. Amintim că Oana Pellea a fost „ambasadoare” a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea statuii.
Actrița a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că a fost dezamăgită că românii nu au donat suficienți bani pentru ca opera lui Brâncuși să fie cumpărată, dar nu vrea să judece pe nimeni, pentru că sunt oameni care chiar nu au ce mânca.
„Da. Am fost dezamăgită. Cred că locul lui Brâncuși este acasă, în muzeu și nu în alte părți. Nici aici nu pot judeca pe nimeni. Mi-aș fi dorit ca lumea să dea bani, dar nu poți judeca. Nu avem exercițiul de a fi împreună. A fost un test dacă suntem în stare să fim împreună pentru o operă de artă. Nu l-am trecut. Acum, chiar sunt oameni care nu au ce mânca. E atât de complicat”, a spus Oana Pellea.
Oana Pellea a reiterat faptul că s-a implicat, fără bani, alături de personalități precum Andrei Pleșu și Victor Rebengiuc, în campania de strângere de fonduri pentru Cumințenia Pământului, dar acum banii donați trebuie să fie restituiți oamenilor.
Răspunzând unei întrebări, actrița a spus că după părerea ei statul ar fi trebuit să cumpere Cumințenia, fără să apeleze la donații din partea populației și a explicat de ce „ne trebuie o piatră”.
„Este un mare scriitor care a spus așa: «Într-o pată galbenă cineva vede doar o pată galbenă și altcineva vede un soare. Depinde de lentila cu care privești pata». Lentila asta e făcută din cultură, educație, să te intereseze ce-i cu piatra asta, să te intereseze cine e Brâncuși, pentru că sunt oameni care nu știu cine e Brâncuși”, a spus actrița la Digi24.
O hotărâre de Guvern aprobată de cabinetul Dacian Cioloş prevede că donațiile pentru Cumințenia Pământului vor fi restituite oamenilor până la 31 decembrie 2017.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Această campanie se baza pe sentimentul de valoare comună, până la urmă de sentiment patriotic. Care nu mai există. Sau dacă mai există, a fost anulat chiar de demersul acțiunii.
Adică, tu, moștenitor, vrei să VINZI statului român (implicit cetățenilor români) această statuie de patrimoniu național. Adică, tu, moștenitor, n-ai nici cea mai mică greață să faci afacere în sensul ăsta, nici măcar nu te-ai gândit să faci o reducere așa, din patriotism, să o aduci la câteva sute de mii de dolari sau la un milion (să faci geșeft, să mănâncă și gura ta ceva). Doamne ferește dacă te gândeai să o donezi fără bani, din patriotism. Ți se ardeau neuronii și ți se usca mâna.
Adică tu vrei să jupoi statul român și implicit pe noi și te aștepți ca prostimea să-ți dea bani din "spirit patriotic?
Asta e din ciclul Caritas, SAFI, FNI. Dar na, dacă a mers de atâtea ori la prostime, de ce să nu încerci? Mama proștilor e mereu gravidă, mai ales în România. Cu atâta emigrație și cu atâtea avorturi, încearcă și ea din răsputeri să compenseze scăderea natalității și să ridice sporul natural.