Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Am fost dezamăgită. Nu avem exercițiul de a fi împreună. A fost un test, nu l-am trecut”. Oana Pellea, despre eșecul campaniei Cumințenia Pământului

Cumințenia pământului

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Actrița Oana Pellea este de părere că eșecul campanei Cumințenia Pământului a reprezentat un test pe care românii nu l-au trecut. Amintim că Oana Pellea a fost „ambasadoare” a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea statuii.

Actrița a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că a fost dezamăgită că românii nu au donat suficienți bani pentru ca opera lui Brâncuși să fie cumpărată, dar nu vrea să judece pe nimeni, pentru că sunt oameni care chiar nu au ce mânca.

„Da. Am fost dezamăgită. Cred că locul lui Brâncuși este acasă, în muzeu și nu în alte părți. Nici aici nu pot judeca pe nimeni. Mi-aș fi dorit ca lumea să dea bani, dar nu poți judeca. Nu avem exercițiul de a fi împreună. A fost un test dacă suntem în stare să fim împreună pentru o operă de artă. Nu l-am trecut. Acum, chiar sunt oameni care nu au ce mânca. E atât de complicat”, a spus Oana Pellea.

Oana Pellea a reiterat faptul că s-a implicat, fără bani, alături de personalități precum Andrei Pleșu și Victor Rebengiuc, în campania de strângere de fonduri pentru Cumințenia Pământului, dar acum banii donați trebuie să fie restituiți oamenilor.

Răspunzând unei întrebări, actrița a spus că după părerea ei statul ar fi trebuit să cumpere Cumințenia, fără să apeleze la donații din partea populației și a explicat de ce „ne trebuie o piatră”.

„Este un mare scriitor care a spus așa: «Într-o pată galbenă cineva vede doar o pată galbenă și altcineva vede un soare. Depinde de lentila cu care privești pata».  Lentila asta e făcută din cultură, educație, să te intereseze ce-i cu piatra asta, să te intereseze cine e Brâncuși, pentru că sunt oameni care nu știu cine e Brâncuși”, a spus actrița la Digi24.

O hotărâre de Guvern aprobată de cabinetul Dacian Cioloş prevede că donațiile pentru Cumințenia Pământului vor fi restituite oamenilor până la 31 decembrie 2017.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bator check icon
  Nu cred ca il inteleg suficient de bine pe Brâncusi, dar de copil imi placea sa visez lânga piesele lui la muzeul national. Am donat 120 EUR fara stirea nevestii. Acum ma chinui sa-i recuperez, nu de alta, dar nu vreau sa ajunga pentru vreo biserica mai veche, ca astea sunt considerate marea parte a patrimonului nostru cultural. De biserici se ocupa nevasta-mea.
  • Like 0
 • Eu si acum sunt de parere ca nu ar trebui cumparata opera asta de arta. Nu previnta foarte mare interes la public. O sa fie expusa intr-un muzeu unde or s-o vada o mana de oameni si in rest o sa stranga praf. Mai bine sa se duca undeva sau la cineva (chiar si colectionar personal) care s-o aprecieze mai mult.
  • Like 0
 • Da faq is Oana Pelea? isi da cu parerea despre toate chestiile. Ba cu drepturi, ba cu achizitii de arta si ce trebuia sa faca guvernul, wtf? Hai sa nu ne depasim domeniul de expertiza.
  • Like 0
  • @ Ivan Matei
   Da, chiar asa, Who the Fuck is Ivan Matei?
   • Like 0
  • @ Ivan Matei
   Preferi pe Monica Tatoiu? Ca tot vorbim de oameni care isi depasesc domeniul de expertiza.
   • Like 0
  • @ Florin Oprea
   Bator check icon
   De ce intrebati ? L-ati vazut pe dl. Ivan Matei "pe sticla" sa joace rolul "formatorului de opinie" ? Ce gasiti cel mai interesant la d-na OBellea?
   • Like 0
 • check icon
  Păi nici nu avea o șansă să treacă.
  Această campanie se baza pe sentimentul de valoare comună, până la urmă de sentiment patriotic. Care nu mai există. Sau dacă mai există, a fost anulat chiar de demersul acțiunii.
  Adică, tu, moștenitor, vrei să VINZI statului român (implicit cetățenilor români) această statuie de patrimoniu național. Adică, tu, moștenitor, n-ai nici cea mai mică greață să faci afacere în sensul ăsta, nici măcar nu te-ai gândit să faci o reducere așa, din patriotism, să o aduci la câteva sute de mii de dolari sau la un milion (să faci geșeft, să mănâncă și gura ta ceva). Doamne ferește dacă te gândeai să o donezi fără bani, din patriotism. Ți se ardeau neuronii și ți se usca mâna.
  Adică tu vrei să jupoi statul român și implicit pe noi și te aștepți ca prostimea să-ți dea bani din "spirit patriotic?

  Asta e din ciclul Caritas, SAFI, FNI. Dar na, dacă a mers de atâtea ori la prostime, de ce să nu încerci? Mama proștilor e mereu gravidă, mai ales în România. Cu atâta emigrație și cu atâtea avorturi, încearcă și ea din răsputeri să compenseze scăderea natalității și să ridice sporul natural.
  • Like 1
 • check icon
  „Actrița Oana Pellea este de părere că eșecul campanei Cumințenia Pământului a reprezentat un test pe care societatea românească nu l-a trecut. ” Nu societatea românească nu l-a trecut, nu l-au trecut politicienii care au avut inițiativa, ei știind foarte bine că românii au o extrem de proastă părere despre stat. Dacă chiar se dorea achiziția, banii se găseau ușor la primii, să zicem, 100 de bogați ai României, fiecare ar fi dat cît să nu se simtă la buzunar și statuia era acasă. De ce nu s-a procedat așa? Nu știu, întrebați-i pe cei care au avut inițiativa.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult