Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Aproape în șoaptă, aș da un mic sfat din mijlocul ororii...” Scrisoare de la Milano către prietenii mei din România

Italia iîn carantină

Foto: Guliver/ Getty Images

Aproape în șoaptă, aș da un mic sfat din mijlocul ororii, ororii percepute, nu trăite pe propria pielea. E foarte greu de dus chiar și așa, când suntem încuiați în casă de mai bine de o lună. Sfatul, sau hai să-i spunem recomandare, ar fi să încercăm să ne ținem și isteriile, și frivolitățile pentru grupurile private. Ok, suntem toți sub presiune și încercam să o descărcăm cum putem, dar sunt zile în care echilibrul emoțional e delicat. Trebuie să ne gândim și la ceilalți, pentru că, dacă semănăm vânt, culegem furtună. 

Dați cu pumnul în pereți, ieșiți noaptea pe balcon și urlați la lună, văruiți garajul, săpați grădina, spălați de trei ori pe zi balconul, sau chiar mai bine, ajutați pe cineva sau faceți ceva pentru binele comun. Faceți pâine și dăruiți-o cui are nevoie, adunați resturi de la vecini și hrăniți animalele nimănui sau păsările cerului sau dați mai departe soluții, idei constructive, teme de reflecție. Orice, mai puțin panică și superficialități de tipul care are dreptatea mai mare și epitetul mai strălucitor. Nu doar că nu folosesc, nu doar că sunt o risipă de energie, dar nu trec fără să lase urme, chiar dacă urmele nu se văd cu ochiul liber. Dă pe dinafară deja lumea de egouri explozive, astăzi nu mai e loc pentru ele.

Încercați să fiți mai constructivi și mai gentili și, pe cât posibil, mai autoreflexivi. Bârna e direct proporțională cu paiul. Nefericirea și suferința sunt ocazia ideală de a învață din greșeli și a ne transformă în versiunea noastră mai bună, adică de a evolua. Alfel, nenorocirile vin și trec și rămânem la infinit victimele propriului ego, înainte de a ne plânge că suntem victimele istoriei și ale microbiologiei. Am încercat să scriu din vârful degetelor, pe cât de delicat pot sub această presiune emoțională îngrozitoare. E oribil ce se scurge prin fața ochilor. Înainte trecea neobservat, acum nu mai e. Face rău. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult