Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Aproape în șoaptă, aș da un mic sfat din mijlocul ororii...” Scrisoare de la Milano către prietenii mei din România

Italia iîn carantină

Foto: Guliver/ Getty Images

Aproape în șoaptă, aș da un mic sfat din mijlocul ororii, ororii percepute, nu trăite pe propria pielea. E foarte greu de dus chiar și așa, când suntem încuiați în casă de mai bine de o lună. Sfatul, sau hai să-i spunem recomandare, ar fi să încercăm să ne ținem și isteriile, și frivolitățile pentru grupurile private. Ok, suntem toți sub presiune și încercam să o descărcăm cum putem, dar sunt zile în care echilibrul emoțional e delicat. Trebuie să ne gândim și la ceilalți, pentru că, dacă semănăm vânt, culegem furtună. 

Dați cu pumnul în pereți, ieșiți noaptea pe balcon și urlați la lună, văruiți garajul, săpați grădina, spălați de trei ori pe zi balconul, sau chiar mai bine, ajutați pe cineva sau faceți ceva pentru binele comun. Faceți pâine și dăruiți-o cui are nevoie, adunați resturi de la vecini și hrăniți animalele nimănui sau păsările cerului sau dați mai departe soluții, idei constructive, teme de reflecție. Orice, mai puțin panică și superficialități de tipul care are dreptatea mai mare și epitetul mai strălucitor. Nu doar că nu folosesc, nu doar că sunt o risipă de energie, dar nu trec fără să lase urme, chiar dacă urmele nu se văd cu ochiul liber. Dă pe dinafară deja lumea de egouri explozive, astăzi nu mai e loc pentru ele.

Încercați să fiți mai constructivi și mai gentili și, pe cât posibil, mai autoreflexivi. Bârna e direct proporțională cu paiul. Nefericirea și suferința sunt ocazia ideală de a învață din greșeli și a ne transformă în versiunea noastră mai bună, adică de a evolua. Alfel, nenorocirile vin și trec și rămânem la infinit victimele propriului ego, înainte de a ne plânge că suntem victimele istoriei și ale microbiologiei. Am încercat să scriu din vârful degetelor, pe cât de delicat pot sub această presiune emoțională îngrozitoare. E oribil ce se scurge prin fața ochilor. Înainte trecea neobservat, acum nu mai e. Face rău. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult