Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Are Rusia agenți de influență în BOR?” Ce răspunde Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Banescu - FB

Foto: Facebook Vasile Bănescu

Influența Rusiei manifestată la nivelul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), gestul unor oameni de a se închina la trecerea prin fața bisericii, poziția preoților față de comunitatea LGBT și rolul femeii în viziunea creștină au fost temele întrebărilor la care a răspuns fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, în prezent membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), la chestionarul din cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat dacă Rusia are agenți de influență în Biserica Ortodoxă Română, Vasile Bănescu a declarat: „Aproape sigur”. „Pentru că după fapte îi veți cunoaște sau recunoaște - ne-o spune Cristos. Faptele unora dovedesc că sunt înrobiți cumva unei paradigme de gândire pseudo-creștină care e acum prezentă în zona rusă”, a răspuns Vasile Bănescu.

„Când treci pe lângă o biserică trebuie să îți faci cruce?”

În cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române a oferit o explicație cu privire la obiceiul unor persoane de a face semnul crucii, atunci când trec pe lângă o biserică. Bănescu a explicat că libertatea este esențială în creștinism, iar gesturile religioase, precum semnul crucii făcut la trecerea pe lângă o biserică, nu trebuie să fie automate.

„Nimic nu e obligatoriu în creștinism, miezul creștinismului este libertatea. Cei care simt nevoia să își facă cruce, mă număr printre ei, o fac pentru că așa simt nevoia. Dacă o faci însă mecanic, dacă îți pleacă mâna, așa, ca într-un reflex necontrolat, doar că vezi o biserică undeva, atunci nu e în ordine. Adică nu are miez, nu are nicio valoare. Niciun gest în sine nu e valoros, dacă nu e acoperit de un conținut”, spune Bănescu, întrebat dacă, atunci „când treci pe lângă o biserică trebuie să îți faci cruce”.

Ziua Domnului și spălatul duminica

În privința tradiției de a nu spăla rufe duminica, fostul purtător de cuvânt al BOR a spus că această zi are un grad mai ridicat de sacralitate, dar a subliniat că un creștin autentic nu va fi pedepsit de Dumnezeu dacă spală duminica.

„Duminica fiind ziua Domnului, cum se spune, evident că timpul e cu un grad de sacralitate mult mai ridicat decât al zilei de miercuri sau vineri, e un timp pe care un creștin îl dedică reflecției spirituale, participării la slujbă. Dacă nu e creștin real, va spăla și duminica și nu va fi pedepsit de Dumnezeu pentru asta”.

Locul comunității LGBT în Biserică

Referindu-se la comunitatea LGBT, Bănescu a afirmat că Biserica nu o percepe ca pe un dușman, însă există o insuficientă înțelegere a fenomenului.

„Pentru că LGBT-ul a devenit o mișcare puternic ideologizată, există nuclee ideologizate și foarte agresive uneori în spațiul public, se pronunță inclusiv împotriva bisericii pe care o văd pe un adversar al lor. Nu există neapărat o teamă, există mai degrabă o insuficientă înțelegere a fenomenului. Nu LGBT-ul este dușmanul bisericii”, a răspuns Bănescu, întrebat de moderator de ce oamenii bisericii se tem de LGBT.

„Misoginism inconștient” în discursul unor preoți

Răspunzând la întrebarea despre afirmațiile unor preoți că rolul femeii este să facă copii și mâncare, Bănescu a fost categoric: „Hristos nu a spus așa ceva”.

„Îi spun să ia imediat Evanghelia în mână, cu care slujește duminica la liturghie, să o citească atent și să ne transmită dacă a găsit pe undeva în Noul Testament integral o astfel de remarcă. Pentru că un preot trebuie să se raporteze la Evanghelia lui Hristos și la Hristos. Hristos n-a vorbit despre asta, dimpotrivă drepturile femei, drepturile omului astăzi sunt de sorginte creștină. Este vorba de un misoginism inconștient, cred, la foarte mulți dintre acești oameni care vorbesc în acești termeni”, a răspuns Bănescu, întrebat ce îi spune unui preot care susține că rolul unei femei e să facă copii și mâncare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • portal check icon
    am vazut poze cu intalnirile "crestinilor" sectia teodosie via puric & becali. inteleg ca biseria e deschisa pt. toti, dar nu toata lumea are ce cauta acolo.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult