Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Bine ai venit acasă, Liviu!” Scrisoarea sindicaliștilor din penitenciare către Liviu Dragnea

Deținuți penitenciar Rahova

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au redactat o scrisoare ironică despre încarcerarea lui Liviu Dragnea, încercările de subminare a justiției și condițiile reale din închisorile românești. Scrisoarea, semnată de Sorin Dumitrașcu, președintele sindicaliștilor, conține și o serie de tușe groase legate de tratamentul unui deținut în sistemul penitenciar românesc.

„Bine ai venit acasă, Liviu! Mai jos, câteva învăţături utile pentru carantină şi pentru cei câţiva ani de după – Iartă maşina aia mioritică în care te-au adus la noua ta casă, dar alta n-am avut. Bugetul mic, sistemul penitenciar subfinantat şi subminat. Ştii matale! Doar te-ai luptat mai bine de 2 ani să ne dărâmi cu tot cu justiţie şi puşcării! Dacă reuşea Tudorel să libereze toţi deţinuţii, acum făceai puşcărie singur. Toată Rahova era, practic, a ta. N-aţi reuşit, şi-a fost o doar o întâmplare că sluga s-a dovedit nevredincă. Greu eşec!", scriu reprezentanții sindicaliștilor din penitenciare.

Aceștia mai vorbesc despre felul în care, în timp ce susținea amnistia, șeful PSD nu a făcut niciun demers pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din celule.

„Camera o găseşti aşa cum ai lăsat-o când ai redus de vreo 3 ori banii de investiţii pentru penitenciare în timp ce plângeai şi te smiorcăiai la televizor de mila miilor de infractori condamnaţi pe nedrept pentru crime, tâlharii, violuri, hoţii şi alte blestemăţii. O să-i cunoşti mai bine şi-o să plângeţi împreună. (...) Poate te miră că-i cam îngust, ori că-i olecuţă de mucegai sau că-s prea mulţi colegi în cameră. Preocupat fiind cu amnistii şi graţieri, deşi aveai pe mână banii ţării, ai uitat să repari puşcăriile şi să le aduci aprope de nivelul vilelor pe care le vedem uneori filmate discret din drona. Nu credeai că ţi se întâmplă şi ţie justiţie. 

Altfel, prima zi e cu emoții. O să fie mai bine! Probabil c-o să descoperi și matale că ești de fapt un scriitor, un cercetător și-un educator. Calea e batută, și n-ar mai mira pe nimeni dacă, după ce-ai umflat kilometrii de autostradă ori producția la hectar, o să devii brusc un pușcăriaș model", se arată în scrisoarea sindicaliștilor.

Citiți și:

Liviu Dragnea a fost condamnat luni la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Redăm integral scrisoarea sindicaliștilor din penitenciarul Rahova:

BINE AI VENIT ACASĂ, LIVIU!

-------------------------

MAI JOS, CÂTEVA ÎNVAȚĂTURI UTILE PENTRU CARANTINĂ ȘI PENTRU CEI CÂȚIVA ANI DE DUPĂ

Iartă mașina aia mioritică în care te-au adus la noua ta casă, dar alta n-am avut. Bugetul mic, sistemul penitenciar subfinantat și subminat. Știi matale! Doar te-ai luptat mai bine de 2 ani să ne dărami cu tot cu justiție și pușcării!

Dacă reușea Tudorel să libereze toți detinuții, acum făceai pușcărie singur. Toată Rahova era, practic, a ta. N-ați reusit, și-a fost doar o întamplare că sluga s-a dovedit nevredincă. Greu eșec! Era, întelegem, o măsură în programul de guvernare de rezervă.

Am auzit ca te-au și înjurat niște cetățeni la venirea 'acasă'. Nici măcar ultimul miting nu ți-a reușit mustăcilă! Ce soartă! Ce durere! Probabil că tot auzi așa vorbe de când nu prea-ți mai ies băile de muțime. Și, e păcat de fata aia frumoasă să treacă prin toată hărmălaia asta. Și, singură, acum.

La partid, vedem la televizor, e minunat. Unii zic că-i bine c-ai plecat, alții că era bine să nici nu fi fost. Mai rău e că ieri, la primirea în penitenciar, la partea de control al cavităților n-au fost în tură pianiști. Dar, de bună seamă, încă mai simți asta.

Camera o găsești așa cum ai lăsat-o când ai redus de vreo 3 ori banii de investiții pentru penitenciare în timp ce plangeai și te smiorcăiai la televizor de mila miilor de infractori condamnați pe nedrept pentru crime, tâlhării, violuri, hoții și alte blestemății. O să-i cunoști mai bine și-o să plângeți împreună.

Ai grijă, insă, nu mai invita pe nimeni la baie, Liviu! În pușcărie, nu e ca la Parlament, iar ziariștii nu ți-ar face nimic din ce s-ar putea gândi noii tăi colegi. Sper! Mai ales că, apropo, în pofida recursului compensatoriu care-a eliberat mii de infractori, au mai rămas vreo 2500 de violatori în pușcării.

Poate te miră că-i cam îngust, ori că-i olecuță de mucegai sau că-s prea mulți colegi în cameră. Preocupat fiind cu amnistii și grațieri, deși aveai pe mână banii țării, ai uitat să repari pușcăriile și să le aduci aprope de nivelul vilelor pe care le vedem uneori filmate discret din dronă. Nu credeai că ți se întâmplă și ție justiție.

Altfel, prima zi e cu emoții. O să fie mai bine! Probabil c-o să descoperi și matale că ești de fapt un scriitor, un cercetător și-un educator. Calea e batută, și n-ar mai mira pe nimeni dacă,

după ce-ai umflat kilometrii de autostradă ori producția la hectar, o să devii brusc un pușcărias model. Între timp, noi cu ale noastre. O să încercăm sa ne vedem de viață și-o să trăim în lumea asta pe care tu ai incercat să ne-o furi ca sâ scapi de pușcărie, după ce, printre altele neștiute, ai furat de la copii și asistați social ori din fondurile europene ca să dai la partid ori să-ți umfli conturile.

Așa că, încă o dată, bine ai venit, Liviu!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iulian check icon
  Genial!!! Asa era și Ceaușescu, năucit și nu înțelegea ce i se întâmplă. Zi mersi livache ca nea Nicu a fost omorât, asa ca după comunicatul celor de la asociația penitenciarelor nu te vad bine, cred ca vei încerca de toate.. Zic sa ii zici lui Irinuca sa găsească o scula noua ca tu vei întâlni multe acolo :)
  La mulți ani iubite conducător!!!
  Idiotule, ura ai semănat pule culegi acum de la toți!
  Respect asociației penitenciarelor! Va rog băieți sa aveți grija când ii vine menstruația :)))))
  • Like 1
 • De-acum. votarea s-a incheiat, cine avea de platit ispaseste. Urmeaza sa incercam sa mentinem noul foc, aprins cu greu in conditiii de furtuni si vanturi grele. Atitudinea de vulturi hoitari este decadenta si nu ajuta cu nimic. Sa lasam cadavrele sa putrezeasca in pace, deoarece noi suntem inca vii si avem ceva treaba de facut prin tara (inslusiv curatenie si dezinsectie generala) deoarece sunt multi ramasi in libertate - prin vointa poporului - cu toate ca nu sunt tocmai 'ingerasi'. Ii dibuim noi pana la urma si pe acestia. Cred ca lectia predata de popor ar trebui sa fie foarte bine invatata, si data de 26 mai 2019 sa fie consemnata in istorie ca o zi cu multe semnificatii.
  • Like 0
 • Dacă nu mai apare *la vorbitor) IRINA, sigur va veni ALINA. Mai (mult sau mai putin) curată, mai uscată... de dor.
  • Like 1
 • Nasol moment, mișto colivă.
  • Like 5
  • @ Ionut Catalin Dimache
   daca considerati ca datorita unor hoti marunti precum dragnea ,,fam. iohanis si altii din toate ...gastile [ partide ] politice tara este asa cum este ,ba mai mult si cu ..suveranitate infima va inselati sau ...nu vreti sa vedeti realitatea trista dar adevarata ,.Asistam la un scenariu lugubru cam de pe timpul inchizitiei cand o multime de nevolnici ,insetati de..circ si sange ,aplaudau si erau inextaz la executia unor vinovati sau nevinovati...in fctie.de verdictul unei justitii aservite diferitelor ...curente..Dupa umila mea parere asa cum am mentionat dragnea nu este cel mai mare rau al unei natiuni care inca se mai numeste Romania ,judecat si condamnat de o ...injustite inca aservita unor interese. O zi buna tuturor !
   • Like 1
  • @ Milian Militaru
   Alien check icon
   Codrine, tu esti mah?
   • Like 2
  • @ Milian Militaru
   Nu amesteca familia președintelui în drama unui golan de duzină ca dragnea, trolule. Iar teoriile constipaționiste păstrează-le pt tine, să te masturbezi neuronal în liniște dacă asta îți place.
   • Like 1
  • @ Milian Militaru
   GabiC check icon
   Ma bucur ca inca mai exista oameni naivi; ( sau poate doar oportunisti , interesati, carora le dispare incet-incet presul de sub picioare);
   Dargnea a fost condamnat pe merit ( desi justita nu-si face treaba si asteapta sa vada cum se inclina sortii);
   Crezi ca daca PSD ar fi avut vreo 33% mai era condamnat jegul asta uman? Asta merita sa zaca in inchisoare si doar pentru simplul fapt ca te face prost in fata; Ca-ti spune ca negrul e alb si ca esti tu orb;
   Pentru mistificare, pentru distrugerea economiei ( asa aservita cum e ea), pentru debalansarea mecanismelor economico-financiare, pentru spagile date personalului "atarnator" ( citeste- angajati la stat, batrani, intretinuti social, e.t.c.).
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult