Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Zbor deasupra unui cuib de Cuc

Cuc avioane

Foto: George Călin/ Inquam Photos

În filmul la care facem aluzie, sursa răului se află în spațiul aparent inert al unui spital de boli mintale, unde Sora-șefă împreună cu ajutoarele ei își exercită puterea absolută asupra pacienților. În împrejurări extreme, reprezentanți ai conducerii diabolice sunt autorizați să practice chiar lobotomia, pentru a reduce presiunea pe care unii pensionari rebeli o fac asupra sistemului.

Sunt multe similitudini între realitatea descrisă de film și cea pe care o trăim noi acum. Spaima sau revolta nu se infiltrează egal în toți pacienții. Unii au fost tranchilizați cu niște pensii sau salarii ceva mai răsărite. Alții însă încearcă să evadeze, fiecare după puteri, asumându-și riscuri mai mult sau mai puțin mortale: „unu-o ia de-a dreptul, altul zboară șui, unul zboară peste cuibul cucului”. 

Peste cuibul cucului a zburat și fosta directoare a TAROM care se străduiește acum, cu voce tremurătoare, să ne dezvăluie jocul de culise la care a participat doar până la un punct. Deși Ministrul Cuc nu recunoaște, se pare că i-a cerut să dispună întârzierea unor curse interne care purtau demnitarii ai Opoziției, pentru ca aceștia să nu mai ajungă la timp în parlament și să nu mai poată vota moțiunea de cenzură.

Domnul Cuc fie că făcea un gest de supremă jertfire, călcând peste orice principiu de dragul partidului, fie pur și simplu ducea la îndeplinire cu exces de zel sarcinile trasate, fiindcă altfel nu s-ar fi expus până-ntr-atât, cerându-i Directoarei Tarom o întrevedere, pe stradă, în puterea nopții. Acesta este un lucru pe care ministrul l-a recunoscut pe jumătate, căci deocamdată pretinde că s-ar fi deplasat acolo la cererea doamnei.

Mai știm că, la puțin timp după ce a refuzat să deturneze avioanele, doamna a fost demisă de către șeful său pentru incompetență, deși cu nici un an în urmă, dumnealui o găsea tocmai potrivită pentru funcția de Director Tarom.

Mă aștept acum la cele mai absurde explicații în legătură cu acest episod de neimaginat într-o societate normală. Departe de a fi o simplă gafă, se califică drept o faptă penală a cărei gravitate se cere a fi evaluată. Curând, domnul Cuc va fi doar una dintre piesele dominoului care vor cădea cu zgomot mare, în ciuda eforturilor de a se salva unele pe altele. În realitatea pe care o trăim, și care de multe ori este mai uluitoare decât filmul, caracatița comunistă care încearcă să ne țină mai departe captivi scuipă din gușa otrăvită pionii de rezervă, după ce și-a epuizat muniția grea.

Din închisoare, fostul lider PSD cere desființarea partidului genitor. Probabil că de acolo se văd mai bine crevasele care macină ireversibil cuibul de cuci țesut cu măiestrie de părinții ideologici acum... mai multe zeci de ani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • otheh check icon
  Care Domn? Fatza acestui porcusor de guineea spune totul - golanas repetent, scolit pe la SNSPA in regim hotelier, genul care se revarsa dintr-un bmw x5 si isi tine telefonul in frigider ca sa nu fie interceptat de procurori. Grasul libidinos de partid care ciupeste chelnaritele de fund, care isi comanda cea mai scumpa sampanie si care isi linge degetele dupa ce se mozoleste cu 3kg de ceafa de porc. Si care, ca sa nu isi piarda privilegiile, nu ca ar pune un avion la sol, l-ar arunca in aer cu totul ! Sintetizand, arhetipul psd-istului perfect.
  • Like 2
  • @ otheh
   IC Tosca IC Tosca check icon
   ..Ba sa-avem pardon, monser, nu pot pentru ca sa zic, da spui...Aista-i ditai "mangalitza", necum "porcusor di guinee"...
   • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  "caracatița comunistă care încearcă să ne țină mai departe captivi scuipă din gușa otrăvită pionii de rezervă, după ce și-a epuizat muniția grea" corect, doar capul caracatiței nu-i prea comunist. Capul e de cameleon care s-a colorat voluntar în roșu, a mimat social-democratismul pentru a avea susținerea populației în opera de jefuire și în planul de-a răsturna în final democrația. Planul era să prostească oamenii până vor fi pus mâna pe toate hățurile puterii. Numai că n-a reușit.
  Cucul acesta penal, versat în ilegalități și potlogării (căci penal e ce a încercat să facă) ar trebui să zboare repejor împreună cu doamna directoare, la fel de competentă dar măcar cu urme de bun-simț.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Bineînțeles că ceea ce a făcut ministrul e faptă penală gravă. Și ne arată cât de turbați au fost să nu piardă. Acum sunt turbați să-și păstreze cât mai multe posturi peste tot. Fiecare zi cu ei la putere ne afundă în mâl. Sper că se înțelege asta acolo unde trebuie.
  • Like 2
  • @ Corina
   O sumedenie de fapte penale savarseste acest "NIMIC"de CUC ,fiindca a invatat lectiile de la "ODIHNITUL DE LA RAHOVA",
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult