Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

#Teleormanleaks. Ce a găsit Rise Project după ce a deschis valiza TelDrum

Nicoleta Pene

(Sursa foto: Rise Project)

Rise Project a publicat azi o investigație despre schema financiară TelDrum, așa cum rezultă din analiza documentelor din „valiza” găsită de „un localnic din zona rurală din Teleorman”.

Informațiile din „valiză” sunt documente, facturi, plăți, imagini foto și video din calculatorul Nicoletei Pene (38 de ani), (foto) directorul comercial al grupării.

„Femeia este, de fapt, contabilul de încredere al grupării Dragnea. Aorta prin care trec toate informațiile financiare. Ce avea în computerul de la birou se regăsește pe hardul negru intrat în posesia RISE Project”, se spune în investigația Rise Project.

„Inițial, la Control Financiar Preventiv, Nicoleta aviza plățile Tel Drum. Toate se filtrau la ea. Era un fel de auditor intern. Acum, ca director comercial, fișa postului salvată în calculatorul de serviciu îi cere „organizarea departamentului Comercial pe criterii de “cost efficiency”, în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vânzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei”.

Ce conține „valiza”

Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum.

(În imagine - Cum arată „contabilitatea primară” făcută de Nicoleta Pene pentru firmele din grupul TelDrum)

• Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.

• 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.

• 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

• Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie

• Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.

• E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

• Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

Peste o mie de hârtii:

• Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea

• Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria

• Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum

• Evidențe contabile paralele structurate pe grup

• Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație

• Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum

• Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,

• Desfășurătoare bancare ale mai multor companii

• Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel

• Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

Citiți aici investigația Rise Project

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult