Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#Teleormanleaks. Ce a găsit Rise Project după ce a deschis valiza TelDrum

Nicoleta Pene

(Sursa foto: Rise Project)

Rise Project a publicat azi o investigație despre schema financiară TelDrum, așa cum rezultă din analiza documentelor din „valiza” găsită de „un localnic din zona rurală din Teleorman”.

Informațiile din „valiză” sunt documente, facturi, plăți, imagini foto și video din calculatorul Nicoletei Pene (38 de ani), (foto) directorul comercial al grupării.

„Femeia este, de fapt, contabilul de încredere al grupării Dragnea. Aorta prin care trec toate informațiile financiare. Ce avea în computerul de la birou se regăsește pe hardul negru intrat în posesia RISE Project”, se spune în investigația Rise Project.

„Inițial, la Control Financiar Preventiv, Nicoleta aviza plățile Tel Drum. Toate se filtrau la ea. Era un fel de auditor intern. Acum, ca director comercial, fișa postului salvată în calculatorul de serviciu îi cere „organizarea departamentului Comercial pe criterii de “cost efficiency”, în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vânzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei”.

Ce conține „valiza”

Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum.

(În imagine - Cum arată „contabilitatea primară” făcută de Nicoleta Pene pentru firmele din grupul TelDrum)

• Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.

• 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.

• 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

• Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie

• Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.

• E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

• Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

Peste o mie de hârtii:

• Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea

• Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria

• Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum

• Evidențe contabile paralele structurate pe grup

• Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație

• Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum

• Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,

• Desfășurătoare bancare ale mai multor companii

• Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel

• Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

Citiți aici investigația Rise Project

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult