În zona Unirii, acolo unde întoarce tramvaiul 32, o femeie a trecut strada pe roşu ca să ajungă mai repede la tramvai.
Poliţia, vigilentă, i-a oprit avântul neregulamentar către tramvaiul care avea s-o poarte până-n Rahova şi a tras-o pe dreapta, ca s-o legitimeze blând şi să-i aplice o amenda usturătoare.
Ce să faci, n-ai ce să faci! Teoretic.
Numai că tanti, refuzând să se legitimeze, a legitimat, în schimb, circul, deoarece poliţia, conform procedurii legale, a trebuit să o încătuşeze spre a o duce la secţie. Ţi-ai găsit! Tanti cetăţean a început să se victimizeze, urlând aiurea-n tramvaiul pe care nu l-a prins ba „Criminalilor!”, ba „Daţi-mi drumul, criminalilor care sunteţi!”, ba „Ăsta nu e sistem de apărare!”, spre bucuria parcagiilor, a cerşetorilor şi vânzătorilor de bulendre şi ceasuri contrafăcute din centrul Bucureştiului şi... să vedem dacă ghiciţi a cui...
Bineînţeles, cum circul e o sursă permanentă de gură-cască, s-au strâns ciorchine acolo şi un segment reprezentativ de români mândri şi liberi. Fix ca în reclama la Gostat. Pe principiul că nu se adună într-un loc atâta lume degeaba. Sărmana femeie încătuşată doar nu urla ca din gură de şarpe de dragul spectacolului ieftin, stupid şi inutil. Iar poliţia nu făcea balet în jurul ei degeaba. Ceva, ceva trebuia să se fi întâmplat.
Perfect adevărat. Se întâmpla că... România, nimic altceva.
Şi acum să analizăm problema. Reacţia poliţiei a fost corectă. Tanti a trecut pe roşu, agenţii au fost pe fază, au oprit-o şi au aplicat procedurile corespunzătoare. Aţi gândit astfel situaţia? Foarte bine.
Reacţia publicului, însă, a fost cam deplorabilă (restanţă din prima). Mai ales în zona comentariilor sentimentalo-nătăfleţe.
Să lămurim, nu e vorba aici de femeie sau bărbat, ci de un cetăţean care a încălcat regulile de circulaţie. Tanti se grăbea să prindă tramvaiul. A prins-o, însă, poliţia. Ghinion.
De ce ne ofuscăm? Că au venit mulţi poliţişti? Păi, tanti nu stătea cuminte. Urla. Se zbătea. Pretindea că e abuzată. Concetățenii dânsei făcuseră roată în jurul ei şi jubilau. Erau de partea ei, îi dădea dreptate. Teoria statului poliţienesc, abuziv, prindea iar contur. Poliţia le dă la gioale celor slabi şi fără apărare! Uite, acum chinuie o femeie cu nepoţi acasă, o încătuşează ca pe ultimul delincvent numai fiindcă a trecut strada. Pe roşu, dar ce contează? Voia să prindă tramvaiul, sărmana !
Alo! Ne trezim puţin şi noi?
Sincer, care e rolul agenţilor de la poliţia rutieră? Când semafoarele merg şi accidente nu se petrec, de ce s-ar găsi într-un loc oarecare? Nu cumva ca să se asigure (şi) că normele de circulaţie sunt respectate întocmai?
Ceilalţi cetăţeni de ce nu au trecut pe roşu ca să prindă tramvaiul? Şi, dacă treceau şi ar fi fost legitimaţi, ar fi urlat din toţi bojocii că poliţiştii sunt nişte criminali? De ce să fie criminali? Pentru că vă împiedică să nu respectaţi normele rutiere în vigoare?
Noaptea, când sunteţi în maşină şi ajungeţi la un semafor, chiar dacă nu trece nici ţipenie pe bulevard, nu opriţi? Ba eu cred că cei mai mulţi aşa faceţi. De ce? Fiindcă aşa trebuie, acestea sunt regulile. Şi procedaţi astfel în speranţa că şi alţii vor face la fel şi toţi vom ajunge teferi acasă.
Dimineaţa, când mergeţi la serviciu şi aşteptaţi încolonaţi cuminţi să ajungeţi la semafor ca să treceţi de intersecţie iar nişte idioţi, care se cred deştepţi, vă depăşesc pe linia continuă şi opresc drept pe trecerea de pietoni, în faţa semaforului, vă convine? Dacă poliţia oprea un asemenea şofer şi înăuntru era tanti cea isterică, presupunând că ea ar fi performat aceleaşi gesturi teatrale îndoielnice, pe gustul amatorilor de “Trăzniţi în NATO”, aţi fi fost la fel de impresionaţi? Sau aţi fi considerat că poliţia îşi face treaba?
Ce e diferit acum?
Am citit un comentariu extrem de hazliu al unei persoane care se plângea că ea are ghinionul să nu fie prinsă de poliţişti în asemenea situaţii. Altfel, le-ar fi arătat ea cum stă treaba şi i-ar fi pus la punct. Greşeşte. Nu e deloc complicat. Nimic nu o împiedică mâine să dea o fugă la Unirii şi să treacă pe roşu până o bagă în seamă un poliţist. Nimic nu o împiedică să refuze să se legitimeze şi apoi să se ia cu el la harţă, aşa cum biata femeie hărţuită de „criminali” nu a ştiut să o facă. Dar ce-ai rezolva astfel, în afară de a te preta la un alt fel de circ, unul "intelectual", chipurile?
Multe alte comentarii – parte din ele de la persoane pe care le credeam cu capul pe umeri – au luat apărarea femeii. Că poliţia a intervenit brutal, că şi-a găsit să-şi umfle muşchii cu o femeie fără apărare, că cei de la antitero mai lipseau ca să fie siguri că femeia nu va scăpa basma curată, arată cât de uşor putem fi manipulaţi sub imperiul emoţiilor, cât de uşor se eliberează raţiunea din chingile ei rigide chiar şi la cei mai familiarizaţi dintre noi cu evenimente prezentate astfel încât să ne smulgă reacţiile scontate.
Când eram student, tot în zona Unirii, două fete au traversat pe roşu dinspre parc către Hanul lui Manuc, iar eu, după o secundă, le-am urmat. Numai că m-a oprit poliţia. Doar pe mine. Pe fete, nu. L-am întrebat pe agentul de circulaţie de ce s-a rezumat exclusiv la persoana mea. A răspuns că doar pe mine m-a văzut, ceea ce, evident, era o minciună, căci tipele erau la trei metri în faţa mea. În consecinţă, am fost singurul amendat. Nu mi s-a părut corect, dar nici prin gând nu mi-a trecut să contest verdictul în sine. Aveam o problemă cu capra vecinului, voiam să le bage pe tipe în aceeaşi oală cu mine, atâta tot. (Şi, da, m-am legitimat fără tam-tam, am dus mâna în buzunar, am scos buletinul, fără a urla şi fără a face scene.)
Poliţia, desigur, dacă ar dovedi acelaşi zel în toate situaţiile cu care se confruntă, românii nu ar mai privi asemenea scene cu animozitate. Eu ma opresc doar la un singur exemplu, care se petrece zi de zi la câţiva metri de locul unde femeia care a traversat neregulamentar a fost încătuşată. Lângă staţia de metrou Unirii 1, la suprafaţă, pe trotuar, sunt multe măsuţe întinse ca la talcioc (cu chiloţi, ciorapi, sutiene, brelocuri, izmene, parfumuri, bibelouri) şi nimeni nu se sesizează vreodată. E imposibil ca niciun om al legii să nu ştie de existenţa acelor măsuţe care conferă centrului Bucureştiului un aspect inestetic după cele mai îngăduitoare standarde şi care, oricum ai încerca să o dai, nu au ce căuta în inima unei capitale europene din secolul al XXI-lea.
Aceste sfidări pe faţă ale poliţiei, sfidări pe care ei le ignoră fără a fi la fel de categorici ca în cazul femeii care trece pe roşu, ridică multor români serioase semne de întrebare. Pe de o parte, se autosesizează instantaneu când o femeie traversează neregulamentar – foarte bine, amendaţi-o! – dar, la numai zece metri de ei, mulţi alţii îşi întind catrafusele spre vânzare în buricul lui Bucur şi, deşi e ilegal, nici că au habar.
De aici, fără îndoială, revolta celor care simt - şi nu sunt deloc puţini – că poliţia aplică legea preferenţial. Cu alte cuvinte, pentru unii mumă, pentru alţii, ciumă.
Nu, firesc ar fi ca ea să fie ciumă pentru toţi care o încalcă. Nu unii să se bată pe spate cu poliţiştii, iar alţii să îi ştie de frică.
Câtă vreme nu se va ajunge în acest punct, discuţiile pe bloguri, facebook şi aiurea vor fi frecţie la picior de lemn. Pentru că vor avea dreptate şi unii, şi alţii. Şi în aceeaşi măsură se vor înşela cu toţii. Pentru că întotdeauna o parte din poliţişti îşi vor face datoria, iar alţii vor vedea în profesie doar un mijloc de a-şi îndeplini scopurile egoiste. (Ca peste tot, în toate profesiile.)
Drept urmare, amendarea unei scandalagioaice ce trece neregulamentar strada va stârni aceleaşi reacţii contradictorii.
Fiindcă problema de fond nu e legată de amenda propriu-zisă. Ci de convingerea multora că, în situaţii similare, multe alte persoane care încalcă zilnic legea sub ochii vigilenţi ai poliţiei sunt lăsate în pace. Unii, mai hâtri, ar zice cu bună ştiinţă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru ca este de asemenea stiut de toata lumea ca vajnicii politisti aplica legea doar asupra celor nu dau impresia ca ar fi "cineva" sau asupra celor care par suficient de inofensivi adica exact asupra cetatenilor pasnici care in general respecta legea.
Daca ii intrebi de n-au reusit sa apere o femeie care ceruse protectie si a sfarsit prin a fi omorata, zic ca nu au resurse si sunt supra-solicitati.
Daca ii intrebi cum de s-a ajuns ca traversarea strazii pe trecerea de pietoni sa ajunga un fel de sport extrem in Bucuresti, o sa-ti explice ca prioritar pentru ei sunt masinile care merg cu 64 in loc de 50 si nu cele care nu opresc la trecere si oricum nu li se platesc ore suplimentare...
Din pacate nu se gaseste nimeni sa le spuna ca aplicarea discretionara si selectiva a legii, in alte tari e considerata o forma de abuz si chiar coruptie... In alte tari...
Citeam acum multi ani de zile intr-un roman al lui Marin Preda ideea unui erou al romanului: "Stiti care e speranta celui invins? Nicio speranta!..." Ma simt invins...
Ei si aici intervine publicul. Care, surpriza, ma apara pe mine. Pe mine contravenineta.
Cum e setata o societate in care publicul local apara contravenientul/infractorul?
Asta se intampla peste tot.
Uite la Berevoesti. Sclavie legata de caruta si tarata pe ulita. Un sat intreg nu stia nimic, in frunte cu primarul, care era nestiutorul sef.
Violul din vaslui unde publicul de la fata locului a aruncat cu oua stricate in victima incepand de la vecini, si terminand cu instanta locala care a plantat inapoi in libertate un pluton intreg de violatori.
Primarii alesi chiar daca sunt condamnati penal si care isi depun juramantul din inchisoare.
Si as putea continua la nesfarsit fara sa ma repet.
Deci, la cine e buba intr-o societate care functioneaza asa?
Si desigur, cireasa de pe tort: Se-aude pe la minutul 3 o voce de cață competenta care zice: "lasati-o dom'le ca e amarata saraca...uite nici fermoar la fusta n-are ca lumea, are un ac de siguranta".
Mi-am amintit cu ocazia asta de faptul ca bunica-mea imi zicea cand eram mica sa nu plec niciodata de-acasa fara sa ma spal si sa-mi schimb lenjeria, ca nu stii, se poate intampla un accident, ajungi la spital si rade lumea de tine. Mi se parea pana azi ca n-are cum. Adica daca ai un accident si nu esti pus la punct cu igiena eram convinsa ca e ultima chestie care preocupa pe oricine. Mi se parea ca nu exista un scenariu in care eu stau cu fiare infipte in cap intr-o masina care sta sa bubuie si din aia care se aduna pe langa sa se auda vreodata vreo voce care sa zica "salvati-o ca e amarata saraca...uite ca nici n-are varfurile tunse...".
Pai cu ocazia asta m-am lamurit. Salvatorului nu-i scapa nimic, asa ca ma duc sa-mi pun fermoare, nasturi, mosi si babe la toate alea.Nu cumva sa am vreodata nevoie de sustinere publica :))
Sunt multi care zic ca "nu e femeia aia cea mai importanta problema a tarii" .
Nu e dar e cea mai importanta cauza a accidentelor rutiere. Adica fix domeniul de activitate al politistilor acuzati de abuz.
Mai zic ca e amarata si vulnerabila si nu cu ea trebuie sa-si masoare politia fortele. Am un prieten reporter de teren, care cand a auzit argumentul asta a zis "stii cate nevinovate de-astea am filmat dupa ce si-au omorat sotii sau copiii?". Si mi se pare de bun simt sa nu iei aspectul unui om ca fiind garantul a ceva, indiferent ca e in avantajul sau dezavantajul lui. E pur si simplu nerelevant.
Am ceva cu cei care cred ca stiu sa prioritizeze ei mai bine ca oricine, si cu atitudinea asta de a minimiza orice.
Una care traverseaza pe rosu riscand sa se omoare pe ea si sa complice enorm viata unui sofer nevinovat nu e marea problema a tarii, ar trebui trecut cu vederea.
Un doctorat obtinut prin furt intelectual nu e marea problema a tarii, ar trebui trecut cu vederea sau daca e sa se aplice legea, sa se aplice asa...ca si cand n-ar fi mare chestie...
Adica e ok sa comiti contraventii si infractiuni de drept comun, ca nu esti tu marea problema a tarii.
Eu una zic ca ne invartim dupa coada si ca fiecare dintre noi este parte din "marea problema". Pentru ca Marea Problema nu este un domeniu: nu e sanatatea, nu e siguranta, nu e educatia. E atitudinea fiecarui individ fata de munca lui, fata de autoritate, fata de drepturile altor indivizi si mai ales fata de consecintele propriilor fapte.
Dar politistii? Au aplicat corect legea sau au fost excesivi?
Daca un tanar musculos si violent ar refuza sa se legitimeze si ar incerca sa fuga trebuie incatusat.
Insa o femeie in varsta oare merita acest tratament dureros si rusinos?
Dar daca femeia respectiva suferea de alzeimer? Politistii nu aveau de unde sa stie diagnosticul ei. Oare nu trebuie tratati mai uman potentialii bolnavii psihici?
Da, politistii au aplicat o masura de forta excesiva, dureroasa, fara sa se uite la: varsta, sexul, starea de sanatate si nervozitatea contravenientului. Fapta femeii nu era o infractiune de pericol public. Au aplicat o masura disproportionata.
Vedem apoi cum sosesc apoi celalate ehipaje. A fost buna strategia? Trebuie repetata in situatii identice?
Ce ar trebui sa invete din aceastea cei care se pregatesc acum sa devina politisti? Sa faca exact la fel in situatiile cu batrane?
Cel mai profesionist mi se pare ca a actionat femeia polititst. Cred ca la sugestia ei, barbatii au descatusat-o. Erau si telefoanele care filmau. Tipetele disperate ale femeii s-au oprit.
Nu cumva au gresit politistii ca ulterior au descatusat-o? Nu trebuiau sa aplice legea cu fermitate? Sau au devenit dintr-odata prea permisivi? S-au speriat de multime? Oricum aveau ajutoare. Nu au gresit ca au descatusat-o. SI-AU REPARAT GRESEALA.
Introducand-o in masina fara catuse, ne arata ca asa trebuia facut de la inceput.
Acestea sunt cateva aspecte ce ar trebui probabil discutate la rece cu cadetii de la o scoala de politie. Ei nu ar trebui sa cada in capcana de a-si idealiza meseria si drepturile in cazul unei simple contraventii.
Doar invatand din greseli politistii pot deveni profesionisti. Nu ii blamam. Doar cine nu munceste nu greseste.
Cred ca in final, la toti cei 15 politisti si jandarmi sositi in ajutor, le-a fost un pic rusine de ce s-a intamplat acolo. Insa probabil au fost incurajati de aprecierile extaziate de pe Facebook ale celor ce au fost de acord cu metoda folosita.
Si cred ca nici superiorii lor nu au fost prea incantati de isprava mediatizata. In final victoria obtinuta in urma transferului la postul de politie a contravenientului nu cred ca a fost sarbatorita de cei in uniforma.
In schimb galceava iscata pe bloguri sau pe Facebook sau a avut rolul de a ne pune rotitele creierului in miscare si de a ne aseza de o parte sau de alta a taberelor, aratand cum gandim.
Multumim pentru provocare Mihnea Rudoiu!
Faptul ca politia, deseori- e drept- nu aplica corect si consistent masurile prevazute prin lege nu ar trebui sa fie un element de pus in balanta: au gresit sau n-au gresit;
Dimpotriva- atunci cand se straduiesc sa apice, cat-de cat- legea- se trezesc cu psihologi si analisti ca tine ( si ca toate muierile care n-au in cap decat telenovele); Din pacate societatea asta romaneasca este croita pe asa ceva; Dispretuiesc enorm toate aberatiile privind "catavecismele" romanesti: Sa se faca dreptate- dar nu si daca sunt eu vinovat; Sa fie curat ( mai putin daca e murdar) si sa se revizuiasca- Primesc! Dar sa nu se schimbe nimic;
Si- apropos de masuri si proceduri: Poate procedura scrie sa incatusezi persoana recalcitranta, sau cea care se opune...nu stiu; nu sunt politist; Stiu doar ca- atunci cand politistul ma opreste, se legitimeaza si MA legitimeaza, eu sunt OBLIGAT sa-i prezint actele; Restul e can-can ( uite ca nu nu ma pot abtine...desi stiu ca societatea noastra e mai curand partasa la nerespectare, insubordonare, furt...e.t.c.) Noroc cu cei tineri care , avand o expunere mai larga la metodele si procedurile democratice externe, vad si inteleg cum "sta" fenomenul;
Daca autorul articolului si-a exprimat un punct de vedere, cred ca oricine are posibilitatea sa isi exprime propriu punct de vedere vis-a-vis de acel incident deci si eu. Daca opinia mea ar fi gresita ar trebui sa imi arati de ce am gresit. Dar faptul ca politistii nu pot gresi cand aplica legea, mi se pare inacceptabil. Si de ce sa nu punem in balanta acest aspect? Poate ca dorim sa invatam din el, si atunci il analizam. Doar papa de la Roma este infailibil, restul oamenilor pot gresi, inclusiv politistii. Iar eu am aratat de cred eu ca acestia au gresit; Au aplicat o masura de forta extrema, disporoportionata fata de fapta comisa. La final, dupa ce au descautsat-o iar femeia nu a mai tipat, se poate vedea ca a putut fi dusa in masina spre a o legitima la postul de politie si fara catuse. Desugur ca in cazul unei plangeri, doar judecatorii se pot pronunta daca politistii au gresit sau nu. Dar pana atunci, nu este nimic gresit sa ne exprimam opiniile in mod civilizat.
In afara de state in care politia e cum se cade sa fie intr-o tara care se ocup[a de bombardat civili iun mai tot restul lumii, in tarile civilizate exista un cod de comportament al politiei. nu poti impusca un om pentru orice ca nu suntem in dictatura, exista cazuri intemeiate pentru care nu se colaboreaza cu militia si dupa 40 de ani de comunism nu ar trebui sa fiu eu care sa iti zica asta.
Fac o recapitulare:
a. Legea spune ca trebuie sa respecti culoarea semaforului;
b. Tot legea spune ca trebuie sa porti un document de identitate la tine, si SA TE LEGITIMEZI atunci cand organul abilitat ( politist, ofiter, e.t.c.) ti-a cere;
c. Daca Nu te legitimezi, organul legii are OBLIGATIA (nu dreptul!) sa te conduca la sectia de politie cea ma apropiata- pentru a se face identificarea;
d. Daca refuzi sunt cateva metode prin care se respecta cele de mai sus: Invitatie, somatie, incatusare si transport cu forta:
Ce nu e clar?>
Ce a fost prea "mult"? Au fost prosti agentii aia ( ca de obicei sunt fara vlaga din pricina unora cu "opinii" de revolutionar "vigilante", care habar n-au legile si nici nu s-ar obosi sa le cunoasca- insa au "pareri" atunci cand cineva incearca sa le aplice, totusi) Ca nu au pus-o in momentul 2 la pamant ( in tarile civilizate nici n-ai curajul sa ajungi la "comentarii" de genul precupetei) si nu au incatusat-o pana sa se trezeasca ce-i cu ea pe pamant;
Din pricina unor astfel de atitudini ajung sa plateasca nevinovati;
A trecut pe rosu! Si?! ( si daca unul care trecea pe verde cu masina o "agata" un pic si-o tavalea pe asfalt- atunci sa vezi circ, si "neadaptarea vitezei la conditii, si dosar penal, si justificari, si inregistrari ale camerelor si marrtori, si lipsa/concediere de la job, si pierderea dreptului de a conduce pe perioada desfasurarii cercetarilor, si...cate si mai cate): toate pentru o proasta care nu respecta legile;
Si nu- nu ma mai justific in fata tuturor "nascutilor ieri" care traiesc in alta lume si pe care internetul i-a indreptatit sa-si dea cu parerea;
Daca vrei sa schimbi legea, e foarte simplu! Stii care sunt pasii? Nu te opreste nimeni; Deocamdata, buna, rea- asta e; Si fac pariu ca nu stii care-s pasii pentru schimbarea unei legi, sau amendarea ei...;
Si pentru a inchide si "masura disproporttionata"- eu nu o vad asa: E pe masura incidentului; Simplu; Dupa lege: Disproportionat era daca aia vroia sa le arate Cartea de identitate iar ei ar fi luat-o la sectie; Dar- retine: pana la aplicarea masurilor - in limita legii- si in ordinea procedurala, nu s-a gresit cu nimic; A fost respectata procedura;
Si gata! Consider discutia inchisa;
De unde stie politistul- la momentul respectiv, ca cel/cea care fuge e doar un contravenient? Conravenienti prinsi de politie in urma unor filtre au relevat infractori si criminali dati in urmarire de mult timp ( ani de zile); Mai citeste si tu, ce dumnezeu! Chiar de curand unul dintre cei mai periculosi criminali cautati prin Interpol a fost retinut de poltia romana exact printr-o astfel de intamplare; A fost predat catre politia franceza care a si facut tam-tam pe tema asta;
Dar, pe langa smecheri, mai e plin si de "lacrimanti" care sufera dupa fiecare "biata trecatoare", "biet hot care a furat doar o paine pentru a da de mancare celor 5 copii de acasa" si pentru un "amarat care a adormit la volan, chiar daca a produs un accident cu victime, pentru ca l-a exploatat patronul"
Politichia de coltul blocului e mai tare ca legea, in tara asta de victime;