Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cioloș: „Nu folosesc poliție în trafic. Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme”

Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri, la Timișoara, că nu folosește echipaje de poliție pentru a se deplasa în trafic și că preferă să se trezească mai devreme pentru a ajunge la timp la birou, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă renunță la coloana oficială, în contextul în care, la Timișoara, ar fi venit fără un astfel de dispozitiv, premierul Cioloș a răspuns, într-o conferință de presă: „Nu am folosit. Nu știu ce înțelegeți prin coloană oficială. Sunt niște reguli pe care SPP-ul, conform legii, trebuie să le asigure, dar nu am folosit poliție și nu o să folosesc niciodată. Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp decât să zăpăcesc lumea de cap, în București sau în altă parte. E o chestie de bun simț, dincolo de reguli, de protecție, și așa mai departe. Trăim într-o societate modernă unde, indiferent că unul este prim-ministru și altul e muncitor, trebuie să ne simțim la fel, cetățeni, și să ne asumăm, fiecare, rolul de cetățean înainte de a ne pune în față funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare", a declarat vineri premierul Dacian Cioloș, citat de Agerpres

Premierul nu a dorit să comenteze pe tema scandalului în care este implicat procurorul general Tiberiu Nițu, legat de folosirea coloanei oficiale.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea se arată că procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat în mod nelegal de coloana oficială.

Citește în Republica.ro și Complicitatea ministrului de Interne Petre Tobă

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cele ce spune Cioloș sunt absolut firești și ar fi normale în orice țară normală. La noi par ciudate, deoarece mai toți politicienii și alte persoane publice sunt parveniți primitivi, care văd fericirea în mașini de lux, case imense de 1000 m.p. și peste, obligatoriu cu garduri înalte, ca de pușcărie. Nu cunosc niciun politician român care să meargă la birou cu metroul ori cu autobuzul. Acest lucru este uzual în alte țări.
  • Like 0
 • inedit in Romania....
  • Like 0
 • Nu este nevoie sa fii Premier ca sa nu-i poţi mulţumi pe toţi. Mie imi place foarte mult de Premierul Ciolos si aduce un model de om politic pe care nu l-am mai avut de mult timp in Romania.
  • Like 2
 • Foarte bine punctat, „funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare”. Domnul Cioloș pare să fie singurul care se vede ca un angajat, un simplu cetățean, fără aroganță. Dacă și politicienii ar avea această mentalitate, am evolua mult ca societate.
  • Like 2
 • check icon
  Cred că d. Cioloș a fost ales în cheie complementară, firii președintelui (care a procedatsimilar și cu doamna Gorghiu, cea susținută șa șefia PNL)............
  Dl Iohannis e mai arogant și mai dominator (așa l-a format viața!), iar premierul mai umil din fire...........
  • Like 1
 • check icon
  Cred că e un gest normal.
  .


  Altminteri pot citi pe chipul dlui Cioloș un pic de infatuare, recent sosită (l=am văzut cum a replicat unui ziarist - fie si insistent - la Iași), dar îi acord credit că nu va scăpa lucrurile de sub control.
  • Like 1
 • @Timotei Barbu
  "Capful" e mai bine de cat "capul." Glumesc, domnule Barbu. I-pad-ul meu are "capf" si "capful" asta a luat-o razna. Greșala mea, imi cer scuze. Dar, pe de altă parte, eu tot nu cred ca Cioloș e un politician român normal, pentru că nu numai că se trezește cu 15 minute mai devreme ca să "nu zăpăcească lumea de cap," dar pune muncitorul in aceeasi frază și la același nivel cu prim ministrul. Si e politician roman (sau in fine, tehnocrat)! Nu inseamna ca e ceva in neregulă cu el? Aș vrea sa fi văzut ce față au făcut alde Oprea, Tăriceanu cu Parlamentul lui cu tot, sau alde fost prim ministru fost deținut Adrian Năstase. A, și mai spune Cioloș că funcția e "vremelnică și trecatoare!" Incerc să-mi imaginez ce față au facut baronii locali, sau primarii care se cred Dumnezei in teritoriu. Sunt convinsă că ștrolontopii ăstia cred că Cioloș e nebun!
  • Like 0
 • In primul rand, buna ziua tuturor ! Cred ca este pentru prima data, cand citesc asa ceva : (Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp decât să zăpăcesc lumea de cap, în București sau în altă parte. E o chestie de bun simț, dincolo de reguli, de protecție, și așa mai departe. Trăim într-o societate modernă unde, indiferent că unul este prim-ministru și altul e muncitor, trebuie să ne simțim la fel, cetățeni, și să ne asumăm, fiecare, rolul de cetățean înainte de a ne pune în față funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare") foarte frumos din partea D-l Premier Ciolos, ar trebui sa ia exemplu de la el si altii sau viitori ministri si prim ministri ! Consider, ca cei care vor coloana oficiala este doar pentru aparenta si cheltuirea banilor din fondul statului Roman si timp irosit pentru coloane oficiale . Se pot face si aceste coloane dar cand este vorba de invitati speciali in tara noastra sau evenimente foarte importante . Consider ca in tara ta, nu ai nevoie de protectie , nu vad poporul roman sa decurga la ceva groznic. Posibil sa fiti oprit sa va intrebe cate unele sau sa se planga de nevoile lor. Spun eu, de zece ani nu mai sunt in Romania dar consider ca poporul meu nu sunt barbari si nici teroristi, ii vad ca oameni inimosi, plini de speranta in mai bine si obositi de manipulari mentale . Vor transparenta, corectitudine si adevar. Cordiali Saluti da Italia .
  • Like 1
 • Oamenii de valoare se simt stapani pe ei! Caci nu doar de bun simt este vorba.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult