Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cioloș: „Nu folosesc poliție în trafic. Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme”

Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri, la Timișoara, că nu folosește echipaje de poliție pentru a se deplasa în trafic și că preferă să se trezească mai devreme pentru a ajunge la timp la birou, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă renunță la coloana oficială, în contextul în care, la Timișoara, ar fi venit fără un astfel de dispozitiv, premierul Cioloș a răspuns, într-o conferință de presă: „Nu am folosit. Nu știu ce înțelegeți prin coloană oficială. Sunt niște reguli pe care SPP-ul, conform legii, trebuie să le asigure, dar nu am folosit poliție și nu o să folosesc niciodată. Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp decât să zăpăcesc lumea de cap, în București sau în altă parte. E o chestie de bun simț, dincolo de reguli, de protecție, și așa mai departe. Trăim într-o societate modernă unde, indiferent că unul este prim-ministru și altul e muncitor, trebuie să ne simțim la fel, cetățeni, și să ne asumăm, fiecare, rolul de cetățean înainte de a ne pune în față funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare", a declarat vineri premierul Dacian Cioloș, citat de Agerpres

Premierul nu a dorit să comenteze pe tema scandalului în care este implicat procurorul general Tiberiu Nițu, legat de folosirea coloanei oficiale.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea se arată că procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat în mod nelegal de coloana oficială.

Citește în Republica.ro și Complicitatea ministrului de Interne Petre Tobă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cele ce spune Cioloș sunt absolut firești și ar fi normale în orice țară normală. La noi par ciudate, deoarece mai toți politicienii și alte persoane publice sunt parveniți primitivi, care văd fericirea în mașini de lux, case imense de 1000 m.p. și peste, obligatoriu cu garduri înalte, ca de pușcărie. Nu cunosc niciun politician român care să meargă la birou cu metroul ori cu autobuzul. Acest lucru este uzual în alte țări.
    • Like 0
  • inedit in Romania....
    • Like 0
  • Nu este nevoie sa fii Premier ca sa nu-i poţi mulţumi pe toţi. Mie imi place foarte mult de Premierul Ciolos si aduce un model de om politic pe care nu l-am mai avut de mult timp in Romania.
    • Like 2
  • Foarte bine punctat, „funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare”. Domnul Cioloș pare să fie singurul care se vede ca un angajat, un simplu cetățean, fără aroganță. Dacă și politicienii ar avea această mentalitate, am evolua mult ca societate.
    • Like 2
  • check icon
    Cred că d. Cioloș a fost ales în cheie complementară, firii președintelui (care a procedatsimilar și cu doamna Gorghiu, cea susținută șa șefia PNL)............
    Dl Iohannis e mai arogant și mai dominator (așa l-a format viața!), iar premierul mai umil din fire...........
    • Like 1
  • check icon
    Cred că e un gest normal.
    .


    Altminteri pot citi pe chipul dlui Cioloș un pic de infatuare, recent sosită (l=am văzut cum a replicat unui ziarist - fie si insistent - la Iași), dar îi acord credit că nu va scăpa lucrurile de sub control.
    • Like 1
  • @Timotei Barbu
    "Capful" e mai bine de cat "capul." Glumesc, domnule Barbu. I-pad-ul meu are "capf" si "capful" asta a luat-o razna. Greșala mea, imi cer scuze. Dar, pe de altă parte, eu tot nu cred ca Cioloș e un politician român normal, pentru că nu numai că se trezește cu 15 minute mai devreme ca să "nu zăpăcească lumea de cap," dar pune muncitorul in aceeasi frază și la același nivel cu prim ministrul. Si e politician roman (sau in fine, tehnocrat)! Nu inseamna ca e ceva in neregulă cu el? Aș vrea sa fi văzut ce față au făcut alde Oprea, Tăriceanu cu Parlamentul lui cu tot, sau alde fost prim ministru fost deținut Adrian Năstase. A, și mai spune Cioloș că funcția e "vremelnică și trecatoare!" Incerc să-mi imaginez ce față au facut baronii locali, sau primarii care se cred Dumnezei in teritoriu. Sunt convinsă că ștrolontopii ăstia cred că Cioloș e nebun!
    • Like 0
  • In primul rand, buna ziua tuturor ! Cred ca este pentru prima data, cand citesc asa ceva : (Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp decât să zăpăcesc lumea de cap, în București sau în altă parte. E o chestie de bun simț, dincolo de reguli, de protecție, și așa mai departe. Trăim într-o societate modernă unde, indiferent că unul este prim-ministru și altul e muncitor, trebuie să ne simțim la fel, cetățeni, și să ne asumăm, fiecare, rolul de cetățean înainte de a ne pune în față funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare") foarte frumos din partea D-l Premier Ciolos, ar trebui sa ia exemplu de la el si altii sau viitori ministri si prim ministri ! Consider, ca cei care vor coloana oficiala este doar pentru aparenta si cheltuirea banilor din fondul statului Roman si timp irosit pentru coloane oficiale . Se pot face si aceste coloane dar cand este vorba de invitati speciali in tara noastra sau evenimente foarte importante . Consider ca in tara ta, nu ai nevoie de protectie , nu vad poporul roman sa decurga la ceva groznic. Posibil sa fiti oprit sa va intrebe cate unele sau sa se planga de nevoile lor. Spun eu, de zece ani nu mai sunt in Romania dar consider ca poporul meu nu sunt barbari si nici teroristi, ii vad ca oameni inimosi, plini de speranta in mai bine si obositi de manipulari mentale . Vor transparenta, corectitudine si adevar. Cordiali Saluti da Italia .
    • Like 1
  • Oamenii de valoare se simt stapani pe ei! Caci nu doar de bun simt este vorba.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult