Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Ce nebuni se strâng aici într-o zi lucrătoare de toamnă?!” Secta corporatiștilor care transpiră la 6 dimineața

Și totuși, ce fac eu pe străzi întunecate la ora asta? E 6 dimineața.

Nu era mai bine în patul meu cald de acasă?

E o dimineață de octombrie, iar eu alerg prin ploaia măruntă să ajung la o sală de fitness. Am mai fost la sala asta, dar ca tot omul ziua, și măcar am fost la bazin și la saună, locuri care mă relaxează. Dacă vreau să fac sport, ies la alergat.

S-a întâmplat însă, cu o seară în urmă, ca din entuziasmul revederii „cu băieții” de la fotbal să răspund invitației prietenului meu din copilărie, fără să mă gândesc de două ori.

Acum, grăbit, în bezna de afară, mă întreb ce o fi fost în capul meu...

Frustrat că n-am prea alergat, că băieții folosesc fotbalul de luni seara mai mult ca pretext de ieșit la bere pentru soțiile lor, am luat decizia să mă retrag. O oră pe drum prin traficul din București, două ore la fotbal, altă oră cu berea și cu întoarcerea, e prea mult, iar alergatul parcă e din ce în ce mai puțin, în detrimentul berii.

Așa se face că am acceptat. Acum știu, am făcut-o nu pentru sală, pentru că nu m-am dat niciodată în vânt după, dar faptul că prietenul mi-a înțeles frustrarea din priviri, m-a făcut să-i întorc favoarea, și am confirmat.

Din păcate, ajuns acasă la 23, m-am băgat în pat la 24, m-a trezit copilul la 1, apoi la 3. În sfârșit, m-am ridicat în picioare la 5. Nu pot spune cât am dormit, dar ochii îmi sunt uscați și nu știu cum o s-o scot la capăt.

Sigur că puteam să zic pas, să dau un telefon, să zic orice, n-ar fi fost nici o problemă, e prietenul meu și mă înțelege, plus că n-are nevoie de companie, se duce la sală cu iubita lui.

Dar noi ne ținem de cuvânt, iar dacă am făcut asta 30 de ani, acum îmi e parcă și mai greu să n-o fac. Germanii, îmi spunea bunicul când eram școlar, au o vorbă, pe care n-am s-o uit: „Ein Mann ein Wort” – un om, un cuvânt.

Ce-o fi, o fi, sper numai să pot rezista până la capăt, că sunt tare obosit.

Am întârziat. E 6:45 și îmi spune la telefon că a făcut tot posibilul și că a lăsat numele meu la recepție, să mă grăbesc tare, că nu mai sunt locuri.

Devin curios. Mă întreb ce sectă de nebuni se strânge la nici ora 7 dimineața, într-o zi lucrătoare de toamnă, posomorâtă, ca să facă sport.

Clubul e plin. Bazinul, sala de forță, și se joacă inclusiv pe terenul de squash.

Brusc, uit de oboseală, zâmbetele și entuziasmul tuturor mă încarcă de energie.

Sala e plină și imediat după ce am intrat eu, alte două persoane sunt oprite. Nu mai e loc. Deja încep să mă simt și norocos, de unde eram aproape deprimat cu ceva minute în urmă.

N-am mai făcut niciodată aerobic, dar nu mă simt stânjenit, mai sunt mulți alți bărbați în jurul meu, aproape jumătate, de toate vârstele.

Am încredere maximă în mine și privesc în jur cu superioritate. Antrenamentul meu obișnuit e de 10 kilometri. N-au ce să-mi facă, e doar aerobic. În fața mea sunt vreo trei tipi foarte vocali, țin ritmul, execută corect, și emană energie în jurul lor. Îi văd din oglinzi că au peste 40, poate chiar 50. Pe lângă chelia haioasă, unul mai are și burtică.

Mă gândesc că o să fie ok.

Începe să fie solicitant. Transpir mult, și după 5 minute termin o jumătate de litru de apă. Mie, nici după 10 kilometri, adică după o oră de alergat, nu îmi e atât de sete.

E serioasă treaba. După alte 10 minute, pe parchet, în jurul meu, era baltă de cât traspirasem. Băusem și sticla de apă a prietenului.

După alte 5 minute, toate grupele de mușchi fuseseră lucrate. De la gât până-n tălpi.

Sala se simțea bine, toată lumea știa exercițiile, eu abia reușeam să prind ritmul.

Tipii din față acompaniau fiecare numărătoare cu câte un „hei!” și dădeau ritmul.

Eram foarte obosit, dar nu renunțam. Îmi plăcea. Simțeam coeziunea grupului și atitudinea pozitivă. N-am simțit critici că nu mai puteam duce exercițiile până la capăt, sau că nu le făceam corect. Totul era constructiv.

După, la vestiar, apoi la saună, am cunoscut și grupul de veterani. N-am mai râs cu atâta poftă de multă vreme, atmosfera era de party, dar de unul scurt.

La 9 fără 10 mă găseam în mijlocul orașului gri, dar cu bateriile încărcate pentru o nouă zi de muncă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu poate spune nimeni decat,bravo!, sportul dimineata e sanatos, incontestabil e o moda intr-o oarece masura, dar e buna, lasam de-o parte zicerile cu "cine-si permite..."si meditam daca totusi sa nu dormi noaptea dar sa mergi cu ...noaptea-n cap la sala e firesc...
    • Like 0
  • E interesant de urmarit cum fiecare dintre corporatistii romani care lucreaza peste program, reusesc (sau nu) sa mentina acest work&life balance. Oare daca ar fi multe articole si relatari de genul acestuia, companiile ar putea intelege mai bine importanta timpului personal si impactul pozitiv pe care il are sala si comunitatea de acolo asupra angajatului.
    • Like 0
  • Mda, alti la ora 5:30 sunt la lucru. Chestiile alea sunt bonificatii ale corporatistilor si sunt valabile numai pt ei, pt ala ce trage la pila sau coase la masina nu prea !
    • Like 2
    • @ Ovidiu Gura
      Pai despre aia e vorba!
      Si, cum vedeti, nu-i o treaba tocmai simpla!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult