Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Aici e sportul, nu la TV”. Cum m-am apucat să alerg, după ce am băgat în mine tone de chipsuri și hectolitri de cola

„Eu și acum mai am imaginea mea în minte când mă uitam la sport la TV, în timp ce băgăm chipsuri, cola, și țigări”, îmi spunea recent un amic.

„Am să ies la alergat exact în timpul meciului, o să fie liberă pista de pe Național”, a continuat el.

Și eu, ca și el, am lăsat țigările, chipsurile, și mai ales sucurile. Am început să alergăm apoi, în special pentru că în sfârșit puteam și mai aveam ceva tinerețe în noi.

Azi nu mai alerg ca să slăbesc, deși așa am început, și încă îmi mai doresc asta puțin.

Însă, în anumite zile, cele 30 de minute în care alerg, sunt singurele momente când nu stau pe scaun la birou, sau pe canapea, acasă. A devenit o plăcere și, ca orice plăcere sănătoasă, nu costă mai nimic. 

Sunt singurele momente în care pot îmi pot asculta liniștit muzica în căști, când nu trebuie să verific inboxul sau telefonul, când pot lăsa gândurile să zburde libere, în timp ce eu sunt, totuși, mai treaz ca oricând.

Am păstrat în linii mari grupul de adolescenți în care am crescut. Cam jumătate dintre noi aleargă. Ne-am apucat după vârsta de 25-30 de ani. Alții s-au apucat la peste 35. Alergarea ne unește acum mai mult decât au făcut-o țigările, nopțile pierdute cu alcool sau chiar grătarele la iarbă verde timp de vreo 15 ani.

Și ca noi, sunt 10- 15 mii de români care aleargă prin parcuri zilnic, distanțe comparabile cu cele ale fotbaliștilor într-un meci. Nu încasează bani pentru asta, am râde toți ca de o glumă bună dacă cineva ar cere recompensă pentru că aleargă...

Sportul ar trebui să fie prin parcuri, pe poteci, chiar și pe străzi, mai mult decât la TV.

Ei sunt sportivii mei, cărora le zâmbesc din tot sufletul atunci când îi văd trecând.

Și, de câte ori îi văd, îmi crește inima. Emoția mă cuprinde și prind chef de viață după cele 10 ore petrecute la birou.

Comunitatea e foarte mare, dar ne știm din priviri, de pe grupurile de facebook sau de la competiții.

Împărțim și locurile din mașini când ne deplasăm. Avem ce discuta tot drumul, avem o dragoste comună.

Ultima dată când am împărțit locurile din mașină ca să ne deplasăm de la București la Sinaia Urban Trail, din 4 pasageri colectați de pe internet, am rămas surprins să constat că pe doi dintre ei îi cunoșteam deja, dintr-o altă mașină, cu ceva timp în urmă.

Sunt zeci de mii de români care aleargă de plăcere și care uneori mai și plătesc pentru asta. Și bine fac!

Deși se fac 10 ani de când alerg periodic, abia de 3 ani am descoperit circuitul de competiții. Nu înțelegeam: Cum să plătesc ca să alerg?

Acum, înțeleg foarte bine că în spate există o echipă de organizatori, foarte mulți oameni care îți oferă apă și fructe în timpul cursei și care strâng după tine paharele și sticlele de pe marginea drumului, care te fotografiază și te încurajează pe tot parcursul. Dar cel mai important este că acești minunați oameni îți oferă din tot sufletul lor zâmbete sincere și încurajări.

Fenomenul alergării de plăcere în România (crosuri, semimaratoane, maratoane, alergări montane) este în plină creștere și e plin de povești de viață foarte interesante, ale unor oameni care au devenit mai încrezători în forțele proprii și care și-au îmbunătățit sănătatea.

Dacă în 2014, la cea mai mare competiție de alergare din București s-au strâns 8.000 de persoane, în 2016, sunt șanse mari să se strângă chiar și peste 16.000 de persoane.

Sunt oameni simpli, la fel ca mine și ca tine. Te încarcă cu energie pozitivă.

Sigur, unele competiții sunt mai scumpe, altele mai ieftine, dar din fericire oferta e variată. Unele sunt gratuite și foarte amuzante, așa cum a fost Crosul Carnaval din Herăstrău din luna iunie.

E impresionant să vezi „tineri” trecuți de 70, chiar și 80 de ani, care îi depășesc pe cei de 20-30 de ani.

Aici e sportul, nu la TV.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Între noi - psihologii ratați - fiind vorba, dl autor s-a apucat să alerge pentru că au început a i se acumula angoasele, pe care anii scurși au talentul de a le aduna...
  • Like 0
 • check icon
  „Aici e sportul, nu la TV.” / Încă un caz de băgat în oala altuia (altminteri admir stilistica dlui autor). / Unde e sportul decid eu, ori cel care servește chipsuri în fața micului ecran. Nu e treaba alergătorului de ultimă oră cum îmi petrec timpul. / Absolut întîmplător am alergat cu mare plăcere cîndva. Și fără să laud la gazetă așa preocupare.
  • Like 0
 • BRAVO STEFANE,sau Domnule Badescu.Inca nu stiu cum sa ma adresez.Un foarte frumos articol in care printre randurile tale(Dumneavostra)ma regasc un pic si eu.Imi aduc aminte k prima ora de antrenament a mea a fost in fata televizorului.Am urmarit pe' Eurosport UTMB-Ultra TRAIL Mont Blanc.ce coplesire sa vezi intr- ora atata emotie.Emotie din punct de vedere al imagini artisce,emotie din punct de vedere al imaginii suferintei sporivului care alearga pentru un finis pe care numai el il cunoaste.ce emotie sa vezi atatea tuneluri umane prin care trec toti participanti.Acesta a fost prima mea ora de sport.In aceata ora mi-am dorit atat de mult sa ma aflu si eu in acel de tunel de maini ridicate in care toata lumea te impinga de la spate si toata lumea sa iti spuna cat de MANDRU este de tine.Am sa iti povestec Data viitoare daca nu te plictisesc sau daca nu va plictisesc daca ora urmatoare de antrenament a fost la fel de mult incarcata de emotie sau nu.Ciao.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult