Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Ce să fac? Plânge, nu vrea să vină mâine la școală”. Efectele pandemiei asupra elevilor. Bodea, Colegiul I.L. Caragiale: „Ei nu s-au întors copiii care erau. Sunt tăcuți, vorbesc puțin între ei, foarte greu reiau legăturile, pauzele nu mai arată la fel”

Andreia Bodea -

Foto Faceboook Andreie Bodea

Decizia impusă de autorități de a-i ține pe copii acasă, în pandemie, a fost una bună din punct de vedere medical, dar social și emoțional elevii au avut de suferit, crede Andreia Bodea, directoarea Colegiului I.L Caragiale din București. Invitată la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, profesoara spune că a observat că mulți elevi se confruntă cu o stare de apatie și de tristețe - „ei nu s-au mai întors cum erau” - și a dat exemplul unei fete bune la învățătură care, atunci când s-au reluat fizic orele, ea nu a mai dorit să revină la școală și a avut nevoie de timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiții.

„Judecând după cum arată ei, acum, când i-am regăsit, medical, sunt convinsă că a fost o decizie bună (să stea acasă în pandemie – n.n.). Social și emoțional nu a fost o decizie bună. Ei nu s-au întors copiii care erau. Sunt tăcuți, vorbesc puțin între ei, foarte greu reiau legăturile, pauzele nu mai arată la fel, se joacă mai puțin, mă refer la cei mici, este o apatie și o tristețe acolo”, descrie directoarea atmosfera din colegiu, care nu diferă față de cea din alte instituții de învățământ din țară.

Îndată ce copiii au revenit la școală, Andreia Bodea spune că la colegiul pe care îl conduce au fost organizate două acțiuni, menite să îî reunească pe elevi, să îi ajute să socializeze mai ușor. Asftel, cu prilejul Zilei Europei, toți cei 1.300 de elevi din liceu au participat la un eveniment în curtea unității de învățământ. Un alt eveniment  - Cupa Prieteniei - i-a reunit de asemenea pe copii în curtea școlii. „Abia atunci copiii au venit și au spus: dna directoare, ce frumos a fost! Nu neapărat că a fost un eveniment, ci pentru că fuseseră cu toții, împreună, fără telefoane mobile, costumați în costumele tradiționale ale unor țări. S-au simțit tare bine. În loc să dureze două ore, totul a durat patru ore”.

Foto: Facebook  / Andreia Bodea / Cupa Prieteniei, la  I.L. Caragiale

Foto: Facebook / Andreia Bodea / Ziua Europei, la I.L. Caragiale

Cei doi ani de pandemie în care copiii au stat acasă îi vor afecta mult pe copii, continuă profesoara, cu tot efortul depus de cadrele didactice de a-i ține aproape pe copii. „Sunt elevi, are și Colegiul Caragiale asemenea elevi, care au ușoare probleme de comportament și pentru care adaptarea și așa era grea. A fost o elevă care, după ce s-a revenit la școală, nu a dorit să vină la școală. Din fericire, legea atunci i-a permis să stea acasă, eu am fost de acord. I-a fost frică să își vadă colegii, nu îi văzuse decât pe ecran, în online. Din fericire, după câteva luni, ușor, ușor, a acceptat să vină la școală. Este un copil foarte bun, iubitor de carte. S-a așezat singură în bancă, i-a fost greu”, povestește directoarea colegiului. 

Andreia Bodea mai spune că în pandemie consiliera psihopedagogică a colegiului „a muncit mai mult decât muncește în general”, „Vorbea cu unii părinți și la 12 noaptea, o sunau disperați: Ce să fac? Plânge, nu vrea să vină mâine la școală”.

În plus, și problemele apărute între părinții care au decis în pandemie să se separe au contribuit la creșterea stării de anxietate cu care se confruntă unii elevi.

„În perioada pandemiei, sunt părinti care au decis să se separe, iar separarea părintilor s-a adăugat peste toată situația care a fost. Nu a fost întotdeauna amiabilă această despărțire si asta s-a repercutat si mai mult asupra copiilor, care s-au cufundat si mai mult în anxietate, în apatie”, a mai spus Andreia Bodea.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    "....medical a fost o decizie buna, dar social si emotional nu a fost o decizie buna...." !!! Oare cum ar fi putut cineva sa ia o decizie care sa le multumeasca pe toate ? Dna director in calitate de manager ar trebui sa stie ca orice decizie are si avantaje si repercursiuni, iar cea mai buna decizie este cea care asigura cele mai mari avantaje CU CELE MAI MICI REPERCURSIUNI. Acum, ce e mare si ce este mic, decide fiecare for. Insa cum ar fi aratat niste micuti internati prin spitale cu covid, insa "bucurosi" ca au fost la scoala si au socializat ? Este o meteahna a noastra sa ne plangem de orice; pandemia a afectat pe toata lumea, copii, adulti, batrani, doctori, muncitori, etc. Pandemia a scos la iveala , printre altele-asa cum spune si dna director- disfunctiile din sânul familiior, in care parintii aveau probleme in mariaj sau ca stil parental DINAINTE de pandemie. Cunosc multe cazuri de la fii-mea de la scoala. Parintii aleg deseori sa "subcontracteze" timpul pe care EI ar trebui sa-l petreaca cu copiio lor, catre tableta, internet, jocuri video etc, doar-doar ca sa nu stea EI cu copiii mai mult. Este de inteles UNEORI, insa ca exceptie nu ca regula. Pandemia a facut ca exceptia sa devina regula. NOI, PARINTII, suntem primii responsabili de fericirea copiiilor nostri. Scoala este pe locul 2. Unele scoli au fost absolut slabe in a gestiona situatiile aparute, altele s-au straduit mai mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult